Οι φήμες για το κλείσιμο των γηπέδων λόγω covid-19, οι σκέψεις και η πραγματικότητα

Κώστας Ευθυμιάδης
Οι φήμες για το κλείσιμο των γηπέδων λόγω covid-19, οι σκέψεις και η πραγματικότητα

bet365

Εντονα κυκλοφορεί το σενάριο να εισηγηθούν οι λοιμωξιολόγοι κλείσιμο των γηπέδων, αλλά προς το παρόν τα δεδομένα δεν φαίνεται αλλάζουν. Το Gazzetta έχει το ρεπορτάζ.

Το σενάριο να εισηγηθούν οι λοιμωξιολόγοι να κλείσουν ξανά τα γήπεδα κυκλοφορεί έντονα τις τελευταίες ώρες. Σήμερα (2/12) μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και απάντησε πως δεν υπάρχει κάποια τέτοια απόφαση. Τόνισε μάλιστα: "Συνεχίζουμε στο πλαίσιο λειτουργίας όλων των δημόσιων χώρων, με βάση τα μέτρα προστασίας που έχουμε αποφασίσει το προηγούμενο διάστημα".

Είναι δεδομένο λοιπόν πως υπάρχει σχετική απόφαση. Ας δούμε όμως πως φτάσαμε στις φήμες και αν υπάρχει και φωτιά πίσω από τον καπνό της έντονης φημολογίας των τελευταίων ωρών...

Μετά τα περιστατικά στην Τούμπα, λοιπόν, αλλά και το γεγονός ότι έχει καταγραφεί το φαινόμενο, σε αρκετά γήπεδα, να μην τσεκάρονται πιστοποιητικά εμβολιασμού, αλλά και να μην γίνεται χρήση της μάσκας (ακόμα και σε κλειστά γήπεδα) το σενάριο του κλεισίματος έχει έρθει πάλι στην επιφάνεια.

Η ειδική επιτροπή συνεδριάζει κάθε Παρασκευή, ενώ στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας συνεδριάζουν ξεχωριστά οι λοιμωξιολόγοι και έχει ακουστεί (χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί) ότι θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να προτείνουν λουκέτο στα γήπεδα για τους θεατές.

Πριν λίγα 24ωρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο Mega τόνισε πως για τους παραπάνω λόγους θα επανεξεταστεί το μέτρο της απαγόρευσης. Μάλιστα, σημείωσε πως το προσεχές Σαββατοκύριακο θα είναι ένα crash test και η αστυνομία θα κληθεί να κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Ωστόσο, προς το παρόν τόσο στο υπουργείο Αθλητισμού, όσο και στη ΓΓΑ δεν έχουν ενημερωθεί για καν για το ενδεχόμενο να συζητηθεί το θέμα (σε τέτοιες περιπτώσεις όσον αφορά την πανδημία υπάρχει πάντα επικοινωνία μεταξύ όλων των πλευρών, πριν υπάρξουν εισηγήσεις) και ως εκ τούτου η αθλητική ηγεσία θεωρεί ότι η απαγόρευση εισόδου θεατών στα γήπεδα δεν αποτελεί -προς το παρόν τουλάχιστον- αντικείμενο συζήτησης στις επόμενες συνεδριάσεις.

Είναι όμως δεδομένο πως υπάρχει θέμα με τους ελέγχους στα γήπεδα. Γιατί ναι μεν η κατάσταση είναι πιο ελεγχόμενη στις επαγγελματικές κατηγορίες, ακόμα και αν και εκεί έχουν καταγραφεί περιστατικά καταστρατήγησης των μέτρων αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στις μικρές κατηγορίες όπου δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, να ελεγχθεί ικανοποιητικά η κατάσταση. Δεν αποκλείεται λοιπόν, αν πάμε σε κατηγοριοποίηση των μέτρων, αν και όταν φτάσει συζητηθεί το θέμα στην Ειδική Επιτροπή.

Την δεδομένη στιγμή το σενάριο να κλείσουν τα γήπεδα -όσον αφορά τουλάχιστον τα επαγγελματικά πρωταθλήματα- δεν φαίνεται να μπαίνει σοβαρά στο τραπέζι και για ένα επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντικό λόγο. Ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν ουσιαστικά τιμωρητικό για τους εμβολιασμένους κατά της covid-19, αφού μόνο αυτοί και όσοι έχουν νοσήσει έχουν δικαίωμα να βρεθούν στις κερκίδες. Και μια τέτοια απόφαση θα ερχόταν σε αντίθεση με τα όσα προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση, στον τομέα του εμβολιασμού, προκειμένου να καταπολεμήσει την πανδημία του covid-19.

Όσον αφορά τη σκέψη να κλείνουν συγκεκριμένες θύρες, όπου διαπιστώνεται ότι δεν μπορεί να γίνεται έλεγχος πιστοποιητικών αυτό που τονίζεται από κυβερνητικούς κύκλους είναι πως ένα τέτοιο μέτρο αποτελεί πειθαρχικό μέτρο, που αφορά τη διοργανώτρια αρχή. Παράλληλα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλα μέτρα, όπως για παράδειγμα η μείωση της χωρητικότητας από το 90% που επιτρέπεται αυτή τη στιγμή. Και πάλι όμως το βασικό θέμα είναι η ικανότητα αλλά και η...επιθυμία των ομάδων να ελέγξουν την κατάσταση. Άλλωστε αυτές ήταν που πίεσαν για την αύξηση του αριθμού των θεατών στα γήπεδα.

 

Τελευταία Νέα