ΕΕΑ: Η νέα σύνθεσή της απέσπασε τη θετική γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

Newsroom
ΕΕΑ: Η νέα σύνθεσή της απέσπασε τη θετική γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

bet365

Τη θετική γνώμη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής εξασφάλισε η πρόταση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη για τη νέα σύνθεση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν, μετά την ψήφιση του νόμου 4809/2021, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας συνεδρίασε, ακροάστηκε τα 14 προτεινόμενα μέλη (επτά τακτικά και επτά αναπληρωματικά) της εισήγησης του Υφυπουργού Αθλητισμού και κατά πλειοψηφία διατύπωσε τη θετική της γνώμη. Μάλιστα, από κανέναν πολιτικό σχηματισμό δεν διατυπώθηκε η παραμικρή ένσταση για οποιοδήποτε πρόσωπο από τα προτεινόμενα, όπως προβλέπεται πλέον από τη διαδικασία του άρθρου 3, ν. 4809/2021 (ΦΕΚ Α’ 102/19-06-2021). Ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έδωσε την έγκρισή του, διευκρίνισε ότι το πράττει διότι διαφωνεί συνολικά με το θεσμικό πλαίσιο κι όχι με την προτεινόμενη σύνθεση, τα πρόσωπα της οποίας τιμά.

Υπέρ ψήφισε η ΝΔ και «παρών» ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, χωρίς οποιοσδήποτε να αναφέρει το παραμικρό αρνητικό για την προτεινόμενη από τον κ. Αυγενάκη σύνθεση της ΕΕΑ. «Χαίρομαι που δεν υπήρξε η παραμικρή ένσταση από όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς για οποιοδήποτε προτεινόμενο πρόσωπο σήμερα για τη νέα σύνθεση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού», τόνισε ο Υφυπουργός Αθλητισμού και υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στο Κοινοβούλιο, πως «χαίρομαι επιπλέον που όλα πλέον γίνονται στο φως, εδώ στη Βουλή. Με τον πρόσφατο νόμο μας, τον περασμένο Ιούνιο, ενισχύσαμε και θωρακίσαμε την Επιτροπή και τα μέλη της με εγγυήσεις λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας, ανάλογες με αυτές των ανεξαρτήτων αρχών. Η λαμπρή διαδρομή και των 14 προτεινόμενων, τα πλούσια βιογραφικά τους και η άμεμπτη διαδρομή τους προσδίδουν περαιτέρω λάμψη στην ήδη αναβαθμισμένη ΕΕΑ».

Στις τοποθετήσεις τους, όλοι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων επισήμαναν τις παθογένειες που ταλανίζουν τον επαγγελματικό μας αθλητισμό, κατέθεσαν τον προβληματισμό τους ιδιαίτερα για τα τεκταινόμενα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και προτάθηκε μια ακόμα συζήτηση στη Βουλή για όλα αυτά, πέραν εκείνης που είχε πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του κ. Αυγενάκη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στις 7 Ιουλίου για την Ολιστική Μελέτη. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού αποδέχθηκε ασμένως την πρόταση και σημείωσε ότι «η αθλητική μεταρρύθμιση δεν σταματά, καθώς έπειτα από τέσσερα νομοσχέδια τα τελευταία δύο χρόνια, ήδη το 5ο βρίσκεται στη δημόσια διαβούλευση και κατόπιν θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή».

Αναλυτικά, η σύνθεση της νέας ΕΕΑ, με τετραετή θητεία, είναι η εξής:
Πρόεδρος, ο Νικόλαος Τζουλάκης του Εμμανουήλ, συνταξιούχος ανώτερος δικαστικός λειτουργός,
* με αναπληρωτή Πρόεδρο τον Χρήστο Κουμπή του Γεωργίου, συνταξιούχο ανώτατο δικαστικό λειτουργό.

Αντιπρόεδρος, η Αριστέα Σινανιώτη του Κωνσταντίνου, Καθηγήτρια του Εμπορικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς,
* με αναπληρωτή Αντιπρόεδρο τον Χαράλαμπο Τσιλιώτη του Μιχαήλ, Επίκουρο Καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου, του Δημόσιου Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Μέλος, ο Σπυρίδων Τσαντίνης του Κωνσταντίνου,
* με αναπληρωτή του τον Χρήστο Καπετάνο του Δημητρίου,
> αμφότεροι δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω, με εξειδίκευση και εμπειρία σε θέματα Δικαίου Εταιρειών.

Μέλος, ο Νικόλαος Γερακάρης του Αριστείδη,
* με αναπληρώτριά του την Ευαγγελία Παπανδρέου του Παναγιώτη,
> αμφότεροι δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω, με εξειδίκευση και εμπειρία σε θέματα Αθλητικού Δικαίου.

Μέλος, ο Ηλίας Αρκούδης του Παναγιώτη,
* με αναπληρωτή του τον Ιωάννη Πανόπουλο του Ευαγγέλου,
> αμφότεροι πτυχιούχοι οικονομικής κατεύθυνσης και κάτοχοι άδειας άσκησης επαγγέλματος Οικονομολόγου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Μέλος, ο Ιωάννης Ράλλης του Βασιλείου, συνταξιούχος ιδιωτικού τομέα, πρώην διεθνής διαιτητής καλαθοσφαίρισης,
* με αναπληρωτή του τον Ιωάννη Μπατσίλα του Δημητρίου, δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω, με εμπειρία στον χώρο του αθλητισμού.

Μέλος, ο Μιχαήλ Κουρέτας του Διονυσίου, εν ενεργεία διεθνής διαιτητής υδατοσφαίρισης,
* με αναπληρωτή του τον Εμμανουήλ Μίαρη του Νικολάου, δικηγόρο και πρώην διαιτητή ποδοσφαίρου.

* Όσον αφορά στην αντίδραση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεν προκύπτει ότι θα υπάρξει επίσημα απάντηση από την πλευρά της ΓΓΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες η απάντηση δόθηκε θεσμικά υπό την έννοια πως δεν υπήρξαν αντιδράσεις ή αντιρρήσεις για τη νέα σύνθεση της ΕΕΑ.

 

Τελευταία Νέα