Football Manager: Τα 10 Wonderkids που όλοι πήραμε κάποτε

Κώστας Τόπας
Football Manager: Τα 10 Wonderkids που όλοι πήραμε κάποτε

bet365

Tο Football Manager δεν είναι απλά ένα παιχνίδι. Είναι το «φάρμακο» για όλους τους προπονητές εξέδρας εκεί έξω. Όταν κάποιος ξεκινάει ένα Save στο FM, πάντοτε αναζητά ποδοσφαιριστές νεαρής ηλικίας, έτσι ώστε να «σφραγίσει» το μέλλον της ομάδας και έπειτα να βάλει στα ταμεία του κι ένα μεγάλο ποσό χρημάτων από πιθανές πωλήσεις.

Έτσι λοιπόν, το Gazzetta σας παρουσιάσει τα 10 wonderkids που ήταν πάντα πρώτη επιλογή σε κάθε Save σε οποιοδήποτε FM.

Yπάρχει βέβαια και η ανάλυση του Μάκη Παπασημακόπουλου για τα δικά του Wonderkids στο «Με τις Τάπες»!

Φρέντι Αντού

Φρέντι Αντού

Τσέρνο Σάμπα

Τσέρνο Σάμπα

Άντονι Βάντεν Μπόρε

Άντονι Βάντεν Μπόρε

Μαξίμ Τσιγκάλκο

Μαξίμ Τσιγκάλκο

Ταρίμπο Γουέστ

Ταρίμπο Γουέστ

Κένεντι Μπακιρτσίογλου

Κένεντι Μπακιρτσίογλου

Μαρκ Κερ

Μαρκ Κερ

Τόντον Ζόλα Μουκόκο

Τόντον Ζόλα Μουκόκο

Φάμπιο Παΐμ

Φάμπιο Παΐμ

Το Μαδέιρα

Το Μαδέιρα

Ο Φρεντουά Κοραντένγκ Αντού έγινε γνωστός στο αμερικανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου σαν ο «νέος Πελέ». Το καλοκαίρι του 2007 βρέθηκε στην Πορτογαλία και στην Μπενφίκα κι η πορεία του θύμιζε εκτόξευση. Ωστόσο, στη συνέχεια τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως ο ίδιος θα περίμενε.

Ακολούθησαν δανεισμοί τη Μονακό, στη Μπελενένσες, στον Άρη και στη Ρίζεσπορ. Η επιστροφή του στις ΗΠΑ επίσης δεν στέφθηκε από επιτυχία και σήμερα ο Αντού κυκλοφορεί ελεύθερος.

adu

Ο «παστελωτής» Τσέρνο Σάμπα που πέρασε και από τον Παναιτωλικό, αποτελούσε την πρώτη επιλογή κάθε προπονητή του CM. Εκτός από θρύλος του παιχνιδιού, ήταν και στην πραγματικότητα το next big thing της Αγγλίας.

Οταν όμως η μεταγραφή του στη Λίβερπουλ στράβωσε λόγω των απαιτήσεων της Μίλγουολ, όλα άλλαξαν. Ο Σάμπα κλάταρε ψυχολογικά και βυθίστηκε στην κατάθλιψη.

Σαμπα

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον δεξιό μπακ από τις ακαδημίες της Άντερλεχτ, Άντονι Βαντέν Μπόρε; Σε ηλικία 16 ετών και 187 ημερών, φοράει τη φανέλα της Άντερλεχτ για πρώτη φορά σε επίσημο παιχνίδι και συναντά τον λίγο μεγαλύτερο φίλο του Βενσάν Κομπανί.

Οι δυο τους θεωρήθηκαν τεράστια ταλέντα εκείνη την εποχή, παίκτες που θα έπαιζαν σε σπουδαίους συλλόγους. Ο Μπόρε ξεκίνησε σαν 10αρι εξαιτίας της τεχνικής και της ταχύτητας, αλλά γρήγορα πήγε στα δεξιά της άμυνας της Άντερλεχτ.

Οσοι ξεκινούσαν Save στο FM ο Αντονι Βάντεν Μπόρε αποτελούσε την πρώτη επιλογή για την ενίσχυση στην άμυνα. Με κλειστά μάτια...

bore

Μαξίμ Τσιγκάλκο, ο μεγαλύτερος θρύλος του Football Manager, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 38 ετών τον περασμένο Δεκέμβρη.

Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που το όνομά του έγινε γνωστό από το Championship Manager και Football Manager, μένοντας ως ένα από τα καλύτερα wonderkid.

Tsil

Γεννημένος στο 1974, ο Γουέστ έπαιρνε από το χέρι την ομάδα σου και την καθοδηγούσε σε επιτυχίες. Δεν άφηνε κανέναν αντίπαλο να πλησιάσει την περιοχή σου.

Ξεχώριζε για την ιδιαίτερη κόμη του, έχοντας λευκές και πράσινες πλεξούδες στα μαλλιά του, εμπνευσμένος από τα χρώματα της σημαίας της πατρίδας του.

Αλλά για όλα όσα πέτυχε στην πραγματικότητα στο γήπεδο, ο αμυντικός, ο οποίος μπορούσε να παίξει τόσο αριστερά όσο και στο κέντρο, ήταν αναμφισβήτητα ο καλύτερος αμυντικός για το Championship Manager 01/02. Οι παλαιότεροι του παιχνιδιού σίγουρα θα τον θυμούνται και θα τον είχαν εντάξει στο ρόστερ τους.

west

Το 2004 ο Ηρακλής ανακοίνωσε την απόκτηση του Κένεντι Μπακιρτσίογλου. Ενα από τα μεγαλύτερα πουλέν του CM 3. Μπορεί να μην βοήθησε αρκετά τον «Γηραιό» αλλά στο παιχνίδι ήταν το καλύτερο «10αρι» εκείνης της εποχής.

Την χρονιά 2004/05 ανέβασε στροφές και έδειξε κάποια από τα καλά του στοιχεία και κατάφερε την επόμενη χρονιά να πάρει μεταγραφή στην Τβέντε, με την οποία σκόραρε 23 γκολ!

kennedy

Οταν το 2010 ο Αστέρας Τρίπολης ανακοίνωνε τον Μαρκ Κερ, δεν τον γνώριζε το ελληνικό ποδοσφαιρικό κοινό.

Οχι όμως αυτό το Football Manager, καθώς οι προπονητές του παιχνιδιού είχαν επιτέλους την ευκαιρία να δουν από κοντά ένα από τα μεγαλύτερα πουλέν του θρυλικού Championship Manager 3.

Ο Μαρκ Κερ δεν κατάφερε όμως ποτέ του να προσαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα ενώ οι συνεχείς τραυματισμοί που ποτέ δεν είχε στη καριέρα του, του κόστισαν αρκετά.

kerr

Πριν καν ενηλικιωθεί ο Τόντον Ζόλα Μουκόκο είχε γίνει θρύλος του Football Manager και ζούσε το απόλυτο όνειρο στις ακαδημίες της Ντέρμπι Κάουντρι.

Κάθε gamer που πρόλαβε το Football Manager όταν ακόμα το έλεγαν Championship, αναμφίβολα γνωρίζει το όνομά του. Οταν ήταν στην ηλικία των 15, Μίλαν, Μπολόνια, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ντέρμπι, είχαν δείξει το ενδιαφέρον τους. Η τελευταία όμως έκανε την πιο γενναιόδωρη πρόταση και τον έκανε δικό της.

Μετά την Ντέρμπι επέστρεψε στην Σουηδία και συνέχισε να αγωνίζεται σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Τα ίχνη του τελευταία φορά εντοπίστηκαν στην Atlantis της τρίτης κατηγορίας της Φινλανδίας το 2011.

tonto

Αποκτώντας τον Φάμπιο Παΐμ στην ομάδα σου στο Football Manager, νόμιζες ότι είχες χακάρει το παιχνίδι.

Γαλουχήθηκε στην σπουδαία ακαδημία της Σπόρτινγκ, είχε ατζέντη τον Ζόρζε Μέντες και θεωρήθηκε καλύτερος του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ Μαδρίτης, Ίντερ και Μπαρτσελόνα έστελναν ανθρώπους σε κάθε γήπεδο για να δουν από κοντά αυτό το μοναδικό wonderkid.

Μέχρι και το 2019, ο Φάμπιο Παΐμ αγωνίστηκε σε 13 διαφορετικές ομάδες από 8 διαφορετικές χώρες. Αγκόλα, Πορτογαλία, Κατάρ, Λουξεμβούργο, Λιθουανία, Μάλτα, Βραζιλία και Πολωνία. Το καλοκαίρι όμως εκείνης της χρονιάς ήρθε η χειρότερη στιγμή στην καριέρα του, καθώς συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών.

paim

Οσοι ξεκίνησαν το Manager τη σεζόν 01/02, τότε που το παιχνίδι ονομαζόταν ακόμα Championship Manager, δεν μπορούν ξεχάσουν το όνομα του Το Μαδέιρα.

Το «20» που είχε στο Finishing στα στατιστικά του και φυσικά ο ντόρος που δημιουργήθηκε στις σχετικές κοινότητες των gamers από τις πρώτες μέρες δεν σου άφηνε περιθώριο να μην τον δοκιμάσεις στην ομάδα σου.

Τον έβαζες βασικό και ξεχνιόταν στην επίθεσης παστελώνοντας γκολ το ένα μετά το άλλο. Ησουν σίγουρος πως με τον Μαδέιρα στην ενδεκάδα σου το ματσάκι θα έληγε Over.

Βέβαια ο Το Μαδέιρα δεν υπήρχε! Οταν κάποιοι ζήτησαν να δουν από κοντά τον παίκτη η εταιρεία παραγωγής του παιχνιδιού τους αποκάλυψε πως είχαν φτιάξει το ψεύτικο προφίλ του παίκτη, που κάθε φανατικός του παιχνιδιού ανά τον κόσμο ήθελε στην ομάδα του.