Πώς να φέρεις την Τεχνόπολη στο σπίτι σου

Gazzetta team
Πώς να φέρεις την Τεχνόπολη στο σπίτι σου
Όλες οι δράσεις της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων που μπορείς να παρακολουθήσεις τις επόμενες εβδομάδες από το laptop σου με ένα μόνο κλικ.

Μπορεί εδώ και λίγες μέρες η καραντίνα να αποτελεί παρελθόν, ωστόσο ζούμε μια μεταβατική περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τον κορονοϊό. Ο ιός δεν νικήθηκε ακόμα εντελώς, για αυτό θα συνεχίσουμε να παίρνουμε τις ατομικές μας προφυλάξεις και να αποφεύγουμε τις συγκεντρώσεις μέχρι την οριστική εξαφάνισή του.

Σε αυτό το πλαίσιο η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων έχει προχωρήσει σε μια σειρά από δράσεις που προωθούν τον πολιτισμό και τη ψυχαγωγία τις οποίες μπορούμε να παρακολουθήσουμε από την ασφάλεια του σπιτιού μας με ένα μόνο κλικ. Μια σειρά απο δράσεις που στην ουσία φέρνουν την Τεχνόπολη στο σπίτι μας.

Πάμε να τις δούμε αναλυτικά:

ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΒΜΦ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου φέρνει όλο τον Μάιο αγαπημένες θεατρικές παραστάσεις στο σπίτι.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των online θεατρικών παραστάσεων:

Αϊτή, μία performance για την Ιστορία από την ομάδα Hatari

Έχει σημασία το παρελθόν; Είναι λογική η πρόβλεψη ότι σε 150 χρόνια δεν θα ξέρει κανείς ότι υπήρξαμε ποτέ; Υπάρχει μία Ιστορία ή πολλές;

Με κύριο και αποκλειστικό εργαλείο την ερώτηση, η Ιστορία του νεοελληνικού κράτους γίνεται πεδίο προβληματισμού, έρευνας και παιχνιδιού αλλά και σημείο αντίστιξης με το ανιστορικό και επίπεδο παρόν. Η ιστορία ενός κράτους που ξεκίνησε το ταξίδι του με τις θερμές ευχές για απελευθέρωση από την Αϊτή – η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα την ελληνική επανάσταση του 1821.

Συντελεστές
Σύλληψη-Σκηνοθεσία-Κείμενο: Μάριος Τσάγκαρης, Άλκης Ζούπας | Παίζουν: Γιώργος Καπινιάρης, Άλκης Ζούπας | Βοηθός σκηνοθέτη: Φένη Μπένου | Επιμέλεια κίνησης: Βάλια Παπαχρήστου | Σχεδιασμός φωτισμού-Video-Φωτογραφία: Γιώργος Ζαφειρίου | Πρωτότυπη μουσική-Σχεδιασμός ήχου: Μάριος Τσάγκαρης | Σχεδιασμός αφίσας: Κωνσταντίνος Σελλάς | Παραγωγή: Hatari, Ομάδα7

Πληροφορίες
Πότε: Δευτέρα 4 Μαΐου στις 20.00 έως Τετάρτη 6 Μαΐου στις 20.00
Απευθύνεται σε: εφήβους από 13 ετών & ενήλικες

*Η θεατρική παράσταση Αϊτή παραστάθηκε στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στο πλαίσιο της δράσης «160 χρόνια Γκάζι»: 160 χρόνια από την ίδρυση του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας.

Μια πόλη στο σκοτάδι (Θεατρική παράσταση)


Αθήνα… η πόλη έχει βυθιστεί στο σκοτάδι. Κανείς δεν ξέρει γιατί. Την υπόθεση αναλαμβάνει ο πασίγνωστος ντετέκτιβ Φώτης Μαυρίδης, ο οποίος σύντομα θα ανακαλύψει ότι κάτι περίεργο συμβαίνει. Πρόκειται για μια ακόμα υπόθεση μυστηρίου ή μήπως για ένα… ταξίδι στο χρόνο;

Συντελεστές
Κείμενο: Χρήστος Χριστόπουλος | Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ντόβολου | Ερμηνεία: Σοφία Νικολοπούλου, Χρήστος Χριστόπουλος

Πληροφορίες
Πότε: Δευτέρα 11 Μαΐου στις 20.00 έως Σάββατο 16 Μαΐου στις 20.00
Απευθύνεται σε: παιδιά από 5 ετών & μεγάλα παιδιά

*Το παραμύθι «Μια πόλη στο σκοτάδι» διακρίθηκε στον διαγωνισμό δραματοποίησης παραμυθιού «Το Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου» που διοργανώθηκε το 2015, όπου απέσπασε βραβείο πρωτότυπης σύνθεσης και ερμηνείας.


Θεατρικές αφηγήσεις από έναν γκαζιέρη (Θεατρικό δρώμενο από την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι»)

Τι είναι ο φανοκόρος; Ήταν εύκολη η δουλειά στους φούρνους; Πώς δουλεύει μία σέσουλα; Το καυσαέριο θεραπεύει τα βρογχικά;

Ένας γκαζιέρης αφηγείται και ζωντανεύει ιστορίες από το εργοστάσιο φωταερίου και τη γειτονιά του Γκαζιού! Μαζί του ταξιδεύουμε μέσα στη χρονοκάψουλα, φτυαρίζουμε τον λιθάνθρακα, σημειώνουμε το ποινολόγιο, τον συντροφεύουμε την ώρα του κολατσιού του και γινόμαστε κομμάτι της ιστορίας ενός από τα πιο σημαντικά βιομηχανικά μνημεία της Αθήνας.

Συντελεστές
Ερμηνεία: Αναστάσης Χριστοφιλόπουλος | Επιμέλεια: Χρήστος Χριστόπουλος

Πληροφορίες
Πότε: Από την Κυριακή 24 Μαΐου στις 11.00
Απευθύνεται σε: παιδιά από 9 ετών & ενήλικες

*Το θεατρικό δρώμενο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι». Το κείμενο που παρουσιάζεται περιλαμβάνει αποσπάσματα του μονόλογου «Στην αλλαγή του χρόνου» της συγγραφέως Αδαμαντίας Ξηρίδου, βραβευμένο με έπαινο ιστορικής/μουσειακής προσέγγισης στο διαγωνισμό «Το Θέατρο στο ΒΜΦ» το 2014, αλλά και προφορικές μαρτυρίες εργαζομένων στο εργοστάσιο και κατοίκων της περιοχής του Γκαζοχωρίου, που βρίσκονται στο αρχείο του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου.

Τεχνοχρόνος (Θεατρική παράσταση)

Τι είναι το φωταέριο; Έχεις ακουστά το υδαταέριο; Μαζί μπορούν να σταματήσουν το κλείσιμο του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας;

Μπαίνουμε στη μηχανή του χρόνου και ταξιδεύουμε με το φωταέριο και το υδαταέριο πίσω στη δεκαετία του 1980, δεκαετία σημαντική καθώς τότε το εργοστάσιο φωταερίου έκλεισε οριστικά. Φωταέριο κι υδαταέριο ενωμένα μπορούν να νικήσουν την ηλεκτρική ενέργεια και να κρατήσουν το εργοστάσιο ανοιχτό. Μήπως, όμως, η τέχνη είναι πιο δυνατή από όλες τις μορφές ενέργειας;

Συντελεστές
Κείμενο: Ζέτη Φίτσιου | Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιάννης Στεφόπουλος | Ερμηνεία: Τάσος Δημητρόπουλος, Γιάννης Στεφόπουλος | Video ερμηνεία: Ελεάνα Γεωργούλη | Video: Γρηγόρης Πανόπουλος | Χωρική εγκατάσταση: Όλγα Μπρούμα | Κοστούμια: Μαργαρίτα Δοσούλα | Σχεδιασμός φωτισμού: Γιώργος Τέλλος | Συνεργάτης φωτιστικού σχεδιασμού: Πάνος Τσεβρένης | Κρουστά: Γιάννης Παπαγιαννούλης | Διεύθυνση παραγωγής: Βαγγέλης Δοκός | Επιμέλεια παράστασης: Κική Δημητριάδη

Πληροφορίες
Πότε: Δευτέρα 25 Μαΐου στις 20.00 έως Πέμπτη 28 Μαΐου στις 20.00
Απευθύνεται σε: εφήβους από 13 ετών & ενήλικες

*Ο Τεχνοχρόνος διακρίθηκε στον διαγωνισμό δραματοποίησης θεατρικού κειμένου «Το Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου» που διοργανώθηκε το 2016-2017, όπου απέσπασε το πρώτο βραβείο συγγραφής και παράστασης θεατρικού κειμένου.

«ΠΙΤΖΑΜΑ ΣΕΣΙΟΝΣ»

Μπορεί, αυτή την περίοδο, συναυλίες να μην γίνονται, η μουσική όμως δεν μπορεί με τίποτα να σταματήσει. Οι μουσικοί δεν μπορούν με τίποτα να σταματήσουν να παίζουν, να εκφράζονται, να δημιουργούν… Κι επειδή –όπως είναι γνωστό άλλωστε- Τεχνόπολη ίσον μουσική και μουσική ίσον Τεχνόπολη, η Τεχνόπολη δεν μπορεί με τίποτα να σταματήσει να δίνει χώρο και βήμα στους αγαπημένους μας καλλιτέχνες. Μέχρι, λοιπόν, να στηθεί ξανά η σκηνή της Τεχνόπολης και να γεμίσει η αυλή με κόσμο, χαρές και ξεγνοιασιά, έρχονται τα… «Πιτζάμα σέσιονς», μια σειρά μουσικών βίντεο φτιαγμένων από το σπίτι για να ακούγονται –πού αλλού;- στο σπίτι! Ετοιμαστείτε γιατί σίγουρα θα μας σηκώσουν από τους καναπέδες και –ακόμα πιο σίγουρα- θα μας ξεσηκώσουν!

Μαζί με τον Θέμο “Apicos” Ρίζο και τα NMA Studios, εκμηδενίζονται όλες οι αποστάσεις και, χάρη στην πολύτιμη βοήθεια της τεχνολογίας, έρχονται κοντά, τρεις φορές την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή στις 20.00, οι αγαπημένες μπάντες της εγχώριας σκηνής, νέοι και ανερχόμενοι (και όχι μόνο…) μουσικοί και τραγουδοποιοί, πρώτα μεταξύ τους και μετά κοντά σε όλους και όλες εμάς.

Εκείνοι μένουν σπίτι και, φορώντας τις πιο καλές πιτζάμες τους, πολύχρωμες, ριγέ, με αρκουδάκια ή παπάκια, τις ρομπ ντε σάμπρ τους ή τις χνουδωτές παντόφλες τους, πιάνουν τις μπαγκέτες, τα μικρόφωνα και τις κιθάρες τους και από την πολυθρόνα ή το κρεβάτι τους, λίγο πριν το μαγείρεμα ή λίγο μετά το μπάνιο, παίζουν μαζί με τη μπάντα τους, τους φίλους και τις φίλες τους, ένα αγαπημένο τους (και αγαπημένο μας) ή ένα ολοκαίνουριο κομμάτι και το μοιράζονται μαζί μας.

Συντονιστείτε στη σελίδα της Τεχνόπολης στο Facebook!

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ INNOVATHENS

Κάθε Δευτέρα || Στο site του INNOVATHENS powered by Samsung μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα video σχετικό με την Επιχειρηματικότητα, την Διοίκηση και το Μάρκετινγκ.

Κάθε Τρίτη & Πέμπτη || Σε συνεργασία με το ΚΕΑΚ (Κέντρο Επιχειρηματικότητας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας) | Στο site του INNOVATHENS powered by Samsung διοργανώνονται live streaming seminars που αφορούν στην ανάπτυξη soft skills, με εισηγητή τον Γεράσιμο Τζαμαρέλο.

Κάθε Παρασκευή || Στο site του INNOVATHENS powered by Samsung μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα video για νέες τεχνολογίες, λογισμικά και τον ψηφιακό κόσμο.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΜΦ

Ξενάγηση Στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου || Ακολουθούμε τους ειδικούς του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, σε μια ξεχωριστή διαδρομή στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας. Ένα εργοστάσιο που γέμιζε με φως και ενέργεια ολόκληρη την πρωτεύουσα, ένα σπάνιο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα βιομηχανικό μνημείο, ανοίγει τις πόρτες του και ψηφιακά και μας καλεί να ανακαλύψουμε την ιστορία και τη λειτουργία του, τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου, τα μηχανήματα που παραμένουν μέχρι σήμερα στη θέση τους, το ρόλο των εργαζομένων και όχι μόνο...

*Σύντομα η ξενάγηση θα είναι διαθέσιμη και στα αγγλικά, όπως επίσης και στη νοηματική γλώσσα.

VR tour || Έκθεση αφιερωμένη στην ελληνική βιομηχανία «160 χρόνια made in Greece» | H ελληνική βιομηχανία από το 1857 έως σήμερα. Μέσα από 3 ενότητες παρουσιάζονται 8 κλάδοι, 120 βιομηχανίες και περισσότερα από 800 αντικείμενα. Η ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου δίνει την ευκαιρία σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την ελληνική βιομηχανική ιστορία, να διαβάσουν όλα τα κείμενα, να δουν και να περιεργαστούν τις σπάνιες εικόνες, τα τεκμήρια και τα αντικείμενα αλλά και να αλληλεπιδράσουν με τα διαδραστικά εκθέματα!

Ψηφιακή συλλογή του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου || Η συλλογή του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου περιλαμβάνει έναν σημαντικό αριθμό συσκευών που σχετίζονται με την παραγωγή του φωταερίου, εργαλείων, μηχανημάτων και εξοπλισμού, τεκμηρίων από το ίδιο το εργοστάσιο, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Video games για παιδιά || Στο site του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, οι μικροί μας φίλοι ανακαλύπτουν με τον πιο ξεχωριστό τρόπο την ιστορία και τη λειτουργία του παλιού εργοστασίου φωταερίου μέσα από δύο συναρπαστικά video games για παιδιά που σχεδίασε η ομάδα Antidot Design Studio.

Δημιουργικές κάρτες || Παιχνίδια, κρυπτόλεξα, λαβύρινθοι και εικαστικές δραστηριότητες, με έμπνευση από το παλιό εργοστάσιο φωταερίου, τη γραμμή παραγωγής, τα μηχανήματα και τις συνθήκες εργασίας. Μικροί και μεγάλοι καλούνται να βάλουν χρώμα στο εργοστάσιο, να βρουν κρυμμένες λέξεις και να φωτίσουν την πόλη!

Το Εργοστάσιο του Άντυ Γουόρχολ έρχεται σπίτι σου || Οι μικροί μας φίλοι γνωρίζουν την ποπ αρτ, τον Άντυ Γουόρχολ και το εργοστάσιό του, μέσα από απίθανα εικαστικά παιχνίδια, στο πλαίσιο του εργαστηρίου «Στον Πύργο του Εργοστασίου» που έρχεται… στο σπίτι!

DIY Art Lab || Tι χρώματα είχαν τα κτίρια του εργοστασίου; Με τι μοιάζουν οι φούρνοι που έψηναν τον λιθάνθρακα; Πόσοι άνθρωποι δούλευαν στο εργοστάσιο φωταερίου; Οι μικροί μας φίλοι ανακαλύπτουν το παλιό εργοστάσιο φωταερίου μέσα δημιουργικές κατασκευές και χρησιμοποιώντας απλά υλικά και πολλή φαντασία!

#KatheMeraTexnopoli
#HΤexnopoliSpitiSou