Τα 10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον Richard Ashcroft (pics & vids)

Τα 10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον Richard Ashcroft (pics & vids)
Ο δημιουργός του «Bitter Sweet Symphony» και φανατικός οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πούλησε εκατομμύρια δίσκους, νίκησε την κατάθλιψη και καταφθάνει στην Αθήνα για να τον θαυμάσουμε από κοντά στο «Release Athens 2018». Ο Γιάννης Κονταξής σάς παρουσιάζει όλα όσα (ίσως) δεν γνωρίζατε για αυτόν.

O Ρίτσαρντ Άσκροφτ, μία από τις μεγαλύτερες φωνές που έχουν... γεννηθεί στον πλανήτη, έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, την Πέμπτη 31 Μαΐου, για το «Release Athens 2018».

Ο πολυτάλαντος Άγγλος μουσικός από το Γουίγκαν, υπήρξε ο ιδρυτής και ιθύνων νους των The Verve, μιας από τις κορυφαίες και πιο πετυχημένες βρετανικές μπάντες των 25 τελευταίων ετών.

Θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε για πρώτη φορά ζωντανά το «Bitter Sweet Symphony», ένα τα καλύτερα τραγούδια που έχουν γραφτεί ποτέ, μαζί με τα κλασικά «The Drugs Don't Work», «Lucky Man», «Sonnet», αλλά και μεγάλες στιγμές της solo καριέρας του, όπως το πολυαγαπημένο και στη χώρα μας «A Song For The Lovers».

Έτσι, λίγες μέρες πριν την εμφάνισή του, ψάξαμε και βρήκαμε 10 πράγματα που (ίσως) δεν ήξερες για το παρελθόν του, ώστε να μην πας αδιάβαστος στη συναυλία του.

1. Έχασε τον πατέρα του από αιφνίδια εγκεφαλική αιμορραγία, όταν ήταν 11 ετών. Αυτό το γεγονός τον σημάδεψε για πάντα και αποτέλεσε την αφορμή για να γίνει μουσικός, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος. «Όταν τα άλλα παιδιά έπαιζαν με τον Action Man, εγώ έβλεπα τη ζωή με άλλο μάτι. Αν δεν είχε πεθάνει ο πατέρας μου, δεν ξέρω αν θα είχα γίνει αυτός που είμαι σήμερα».

2. Μερικά από τα καλύτερα τραγούδια που έχει γράψει, είναι αποτέλεσμα έντονων συναισθηματικών καταστάσεων. Το «History» το έγραψε, όταν η επί χρόνια κοπέλα του το έσκασε με τον παιδικό του φίλο. Το «The Drugs Don't Work» προέκυψε ως «απάντηση» στη χρόνια χρήση ναρκωτικών παρότι και ο ίδιος ήξερε πως δεν τον βοηθούν καθόλου, αλλά συνέχιζε να τα παίρνει «ως διέξοδο στη βαρεμάρα και την οργή».

3. Στο σχολείο ήταν αρκετά εσωστρεφής, σε σημείο που οι δάσκαλοι και οι καθηγητές του φοβόταν για την υγεία του και τον αποκαλούσαν «το καρκίνωμα της τάξης». Ο θάνατος του πατέρα του τον είχε κλονίσει τόσο που άλλαζε συχνά κουρέματα και έκανε κοπάνες.

4. Στα credits του πασίγνωστου «Bitter Sweet Symphony», πλάι στο όνομα του Άσκροφτ, θα βρείτε και τους Μικ Τζάγκερ και Κιθ Ρίτσαρντς των The Rolling Stones. Το 1965, οι Stones κυκλοφόρησαν το τραγούδι «The Last Time», το οποίο, την ίδια χρονιά, μετατράπηκε σε συμφωνικό έργο από την Andrew Oldham Orchestra. Ο Άσκροφτ πήρε την άδεια να χρησιμοποιήσει ένα μικρό μέρος της ορχηστρικής εκδοχής, αλλά ο πρώην manager των Stones τον μήνυσε επειδή θεώρησε ότι το συγκεκριμένο μέρος δεν ήταν καθόλου μικρό αλλά ολόκληρο το τραγούδι. Έτσι, οι The Verve έπρεπε να δώσουν τα δικαιώματα του τραγουδιού στους δύο αστέρες των Stones και στον πρώην manager τους.

5. Όσο ήταν παιδί, έπαιζε πολύ ποδόσφαιρο και αγωνιζόταν στις ακαδημίες της Γουίγκαν. Το πρότυπό του ήταν ο θρυλικός Τζορτζ Μπεστ, ο οποίος μάγευε τους ποδοσφαιρόφιλους με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μεγαλώνοντας, ο Άσκροφτ έχασε το ενδιαφέρον του για το ποδόσφαιρο και αφοσιώθηκε στη μουσική. Αυτό, ωστόσο, δεν τον εμπόδισε να δει από κοντά την αγαπημένη του Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να σηκώνει την κούπα του Champions League, το 1999, κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου, νικώντας την με 2-1, με μια επική ανατροπή στα τελευταία λεπτά των καθυστερήσεων.

6. Η μουσική του καριέρα είναι κάτι παραπάνω από επιτυχημένη, καθώς έχει πουλήσει εκατομμύρια δίσκους σε όλο τον κόσμο και έχει σαρώσει τα βρετανικά charts. Με εξαίρεση το «Urban Hymns» που έγινε πλατινένιο (11 φορές στη Βρετανία, 3 στην Αυστραλία, 2 στον Καναδά και από 1 φορά σε ακόμα έξι χώρες), οι άλλοι τρεις δίσκοι των The Verve έγιναν όλοι χρυσοί στη Βρετανία. Από τους 5 προσωπικούς του δίσκους, οι δύο («Alone with Everybody» και «Keys to the World») έχουν γίνει πλατινένιοι, ένας («Human Conditions») χρυσός και ένας («These People») αργυρός, επίσης στη Βρετανία.

7. Σε παλαιότερη συνέντευξή του, ανέφερε πως έπασχε από κατάθλιψη και έπαιρνε Prozac. «Ξαφνικά, περνάς άσχημα για λίγες μέρες και αμέσως σε θεωρούν “άρρωστο” και σου γράφουν φάρμακα. Είναι τεράστια μπίζνα αυτή που έχει στηθεί με τις συνταγογραφήσεις. Πάρε μια κιθάρα, κλειδώσου σε ένα δωμάτιο και αμέσως θα νιώσεις καλύτερα».

8. To 1995, o Νόελ Γκάλαχερ έγραψε το τραγούδι «Cast No Shadow», το οποίο βρίσκεται στο δίσκο «(What's the Story) Morning Glory?» των Oasis. Το τραγούδι είναι αφιερωμένο στον Άσκροφτ, καθώς σύμφωνα με τον Γκάλαχερ: «Δεν τον έχω δει ποτέ χαρούμενο, παρά τα όσα συμβαίνουν γύρω του. Έχω την αίσθηση ότι γεννήθηκε στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή και πάντα προσπαθεί να πει κάτι σωστό, αλλά με λάθος τρόπο».

9. Το 2006, εισέβαλε σε ένα Κέντρο Νεότητας στο Τσίπενχαμ απαιτώντας να διδάξει μουσική στα παιδιά. «Λίγες ώρες πριν έδινα μια συναυλία στο Μάντσεστερ και ήμουν πάρα πολύ χαρούμενος. Όταν είδα το κτίριο απλώς μπήκα μέσα, μάζεψα τα παιδιά και τους είπα γιατί ήμουν εκεί. Οι υπεύθυνοι του κτιρίου δεν το εκτίμησαν πολύ και αμέσως κάλεσαν την αστυνομία και με συνέλαβαν», θυμάται έπειτα από χρόνια. Στο δικαστήριο πλήρωσε απλώς ένα πρόστιμο 80 λιρών.

10. Το «Alone with Everybody», ο πρώτος του προσωπικός δίσκος, κυκλοφόρησε το 2000 και σκαρφάλωσε αμέσως στο Νο.1 των βρετανικών charts. Τρία από τα πιο όμορφα τραγούδια του δίσκου, τα «A Song for the Lovers», «C'mon People (We're Making It Now)» και το «New York», αρχικά, είχαν ηχογραφηθεί για το δίσκο «Urban Hymns» των The Verve, αλλά δεν είχαν κυκλοφορήσει ποτέ.

Τι άλλο θα δούμε την Day 1 του «Release Athens 2018»

O εκπληκτικός Rag'n'Bone Man, ο άνθρωπος που με το «Human» δημιούργησε το μεγαλύτερο hit των δύο τελευταίων ετών, θα εμφανιστεί ως co-headliner, για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Μαζί του, η υπέροχη Kid Moxie, η electro-pop περσόνα που υπηρετεί το καλλιτεχνικό όραμα της Έλενας Χαρμπίλα, που ήδη ανοίγει τα φτερά της για μία διεθνή καριέρα.

Η προπώληση των εισιτηρίων συνεχίζεται κανονικά, ενώ, μην ξεχνάτε, πως όλα αυτά θα πραγματοποιηθούν στην Πλατεία Νερού, στο Φάληρο, έναν πανέμορφο χώρο δίπλα στη θάλασσα.

Μουσική και θάλασσα μαζί. Πολύ κρίμα δεν είναι να το χάσετε;

Για επιπλέον πληροφορίες:

Επισκεφτείτε το site και τη Facebook page του Release Athens για περισσότερες πληροφορίες, εκτενέστερα βιογραφικά των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στο φεστιβάλ, μαζί με τα τελευταία νέα, πληροφορίες για την προπώληση και πρόσβαση στην Πλατεία Νερού.