Οι 10 πιο αστείες στιγμές των Όσκαρ! (vids)

Gazzetta team
Οι 10 πιο αστείες στιγμές των Όσκαρ! (vids)
Σε μια τελετή απονομής όπως εκείνη των βραβείων Όσκαρ, με δεκάδες εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλον τον κόσμο, συνήθως τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη. Όταν χρειάζεται λίγο χιούμορ για να «ζεσταθεί» το κοινό – αλλά και οι υποψήφιοι που, όσο να 'ναι, την έχουν την αγωνία τους – τα αστεία είναι προμελετημένα και δουλεμένα επί ώρες πολλές από μια ολόκληρη ομάδα κειμενογράφων.

Επειδή όμως πρόκειται για τρεις (πολλές φορές και τέσσερις) ώρες ζωντανής τηλεόρασης – χωρίς να υπολογίζουμε τις ανταποκρίσεις από το κόκκινο χαλί – πολλά είναι αυτά που μπορούν να πάνε στραβά και να βγάλουν ακόμη περισσότερο γέλιο. Με ένα τέτοιο περιστατικό ξεκινάμε αυτή την αναδρομή στις 10 πιο αστείες στιγμές των βραβείων Όσκαρ!

1974: Streakers βλέπουμε αραιά και που σε αγώνες ποδοσφαίρου. Κάτι απίθανους τύπους που μπαίνουν στο γήπεδο γυμνοί και το διασχίζουν τρέχοντας μέχρι να πέσουν πάνω τους οι σεκιουριτάδες. Υπήρξε όμως ένας και στα Όσκαρ, ο εκκεντρικός καλλιτέχνης Ρόμπερτ Όπελ, που εισέβαλε γυμνός στη σκηνή περνώντας πίσω από τον οικοδεσπότη της βραδιάς, Ντέιβιντ Νίβεν. Αφού γέλασε αμήχανα, ο Βρετανός ηθοποιός πέταξε μια δηλητηριώδη ατάκα: «Δεν είναι εντυπωσιακό πως πιθανότατα το μοναδικό γέλιο που μπορεί να προκαλέσει στη ζωή του αυτός ο άνδρας είναι με το να γδυθεί και να δείξει τις “ελλείψεις” του;».

1992: Ο 73χρονος Τζακ Πάλανς ανεβαίνει στη σκηνή για να παραλάβει το Όσκαρ Β' ανδρικού ρόλου για την ταινία «Τι έκανες μπαμπά στην Άγρια Δύση». Και καταλήγει να κάνει πους απς με το ένα χέρι (!), αφού έχει πει για τον συμπρωταγωνιστή του Μπίλι Κρίσταλ: «Χα! Έχω κάνει κουράδες μεγαλύτερες από εκείνον!».

2003: Ο Άντριεν Μπρόντι ανεβαίνει στη σκηνή για να παραλάβει το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για τον «Πιανίστα» του Ρομάν Πολάνσκι. Τον περιμένει η Χάλι Μπέρι, περσινή νικήτρια για τον «Χορό των τεράτων». Αυτό που δεν περιμένει, είναι το παθιασμένο φιλί που θα της δώσει ο μεθυσμένος – από την επιτυχία, όπως εξήγησε αργότερα – Μπρόντι. Λίγο ακόμη και θα μετρούσε σαν εξέταση αμυγδαλών!

2010: Είναι η χρονιά του «Αvatar», που θα γινόταν η πιο επιτυχημένη ταινία όλων των εποχών, και ο Μπεν Στίλερ βγαίνει στη σκηνή με το μπλε δέρμα, τα κίτρινα μάτια, τα αυτιά και την ουρά των Να'βι, της εξωγήινης φυλής που πρωταγωνιστεί στην ταινία του Τζέιμς Κάμερον. Και αφού μιλήσει για λίγο στην ακαταλαβίστικη γλώσσα τους, δίνει και τη μετάφραση: «Αυτό φάνταζε καλύτερη ιδέα όταν ήμασταν στις πρόβες».

2011: Κατά γενική ομολογία, η Αν Χάθαγουεϊ και ο Τζέιμς Φράνκο ήταν από τους χειρότερους οικοδεσπότες στην ιστορία των Όσκαρ. Ωστόσο, η στιγμή που ο Φράνκο βγήκε στη σκηνή ως Μέριλιν Μονρόε έβγαλε πολύ γέλιο, όχι τόσο για το θέαμα, όσο για την ατάκα που ακολούθησε: «Μόλις μου έστειλε μήνυμα ο Τσάρλι Σιν» (που εκείνη την εποχή απασχολούσε το Χόλιγουντ με τα σεξουαλικά του όργια).

2012: Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν συνέβη στην αίθουσα της απονομής αλλά στο κόκκινο χαλί. Και αξίζει να το αναζητήσετε και να το απολαύσετε ολόκληρο. Ο Βρετανός κωμικός Σάσα Μπάρον Κόεν εμφανίζεται ως «Δικτάτορας» (η κωμωδία που είχε κυκλοφορήσει εκείνη τη χρονιά) και κρατάει μια τεφροδόχο που υποτίθεται ότι περιέχει τις στάχτες του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ιλ (πατέρα του σημερινού Κιμ-πάτα-το-κουμπί). Ο παρουσιαστής Ράιαν Σίκρεστ του παίρνει μια πολύ αστεία συνέντευξη, μέχρι που ο Κόεν αφήνει την τεφροδόχο να γλιστρήσει «κατά λάθος» και να αδειάσει το περιεχόμενό της στο σμόκιν του Σίκρεστ! Ο τελευταίος έμεινε με ένα παγωμένο χαμόγελο, που λίγο αργότερα εξαφανίστηκε και αυτό...

2012: Την ίδια χρονιά, οι κωμικοί Γουίλ Φέρελ και Ζακ Γαλιφιανάκης παρουσίασαν το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού βγαίνοντας στην πλατεία του Hollywood Theater με πιατίνια στα χέρια. Τα χτυπούσαν κάνοντας ανυπόφορο θόρυβο και στάθηκαν επίτηδες μπροστά στους Μπραντ Πιτ και Αντζελίνα Τζολί, ξεκουφαίνοντάς τους.

2014: Η σέλφι της Έλεν ΝτεΤζένερις με όλους αυτούς τους σταρ των πρώτων καθισμάτων έσπασε κάθε ρεκόρ στο Twitter και πέρασε στην ιστορία των Όσκαρ. Είναι όμως και μια πολύ αστεία στιγμή, γιατί βρήκε τους πρωταγωνιστές της εντελώς απροετοίμαστους, και για λίγο μπορέσαμε να τους δούμε να συμπεριφέρονται σαν κανονικοί άνθρωποι.

2015: Ως φόρο τιμής στο υποψήφιο «Birdman» – που στο τέλος κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας – ο οικοδεσπότης της βραδιάς Νιλ Πάτρικ Χάρις μιμήθηκε τη σκηνή όπου ο Μάικλ Κίτον κλειδώνεται με τα εσώρουχα έξω από το καμαρίνι του και βγήκε για να παρουσιάσει βραβείο φορώντας μόνο ένα σλιπάκι (για την ακρίβεια δύο, το ένα μέσα από το άλλο, γιατί οι παραγωγοί δεν ήθελαν να ρισκάρουν... αποκαλύψεις).

2016: Ο κωμικός Λούις Σι Κέι παρουσίασε το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ μικρού μήκους και είπε κάποια πολύ σωστά πράγματα: «Αυτό το βραβείο είναι το καλύτερο πράγμα που θα συμβεί στη ζωή των αποψινών υποψηφίων. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι σαν κι εσάς εδώ μέσα, είναι απένταροι. Με τη δουλειά που κάνουν, δεν θα γίνουν ποτέ πλούσιοι. Αυτό το Όσκαρ θα πάει σπίτι μέσα σε ένα Honda Civic! Θα είναι ό,τι ωραιότερο έχουν κερδίσει ποτέ. Θα έχουν άγχος να το φυλάξουν στο χάλια διαμερισματάκι τους!». Εντάξει, δεν είναι ξεκαρδιστικό στιγμιότυπο, αλλά το συμπεριλάβαμε περισσότερο για γούρι. Άλλωστε μία Ελληνίδα, η Δάφνη Ματζιαράκη, είναι φέτος υποψήφια στη συγκεκριμένη κατηγορία με το ντοκιμαντέρ «4.1 miles» και ελπίζουμε να τη δούμε με το Όσκαρ στο χέρι τη νύχτα της Κυριακής!