Σσσσσ… To WNBA ξεκινάει και… μετράει! (pics & vids)

Σσσσσ… To WNBA ξεκινάει και… μετράει! (pics & vids)

bet365

Το κορυφαίο πρωτάθλημα στις γυναίκες κάνει τζάμπολ στις 14 Μαΐου και στην 25η χρονιά του απλά… τα σπάει! Έχουν γίνει μεταγραφάρες, η Google μπήκε στο «παιχνίδι», η λίγκα γιγαντώνει και το θέαμα είναι δεδομένο. Το WNBA απλά... μετράει!

Σίγουρα σου ακούγεται περίεργο, παράξενο, μάλλον «ξένο» προς εσένα, αλλά είμαι σίγουρος πως δεν το χεις δει. Δες το πρώτα και ύστερα μιλάμε για το αν σε καθήλωσε ή όχι… Γιατί το WNBA, η γυναικεία έκδοση του ΝΒΑ… μετράει, όπως είναι και το φετινό της μότο (count it). Δεν υπολείπεται σε τίποτα: Έχει θέαμα, παικτούρες, buzzer bitters, τρελά μπλοκ, ματσάρες, τα πάντα… Ή μάλλον της λείπουν δυο πράγματα: Δεν έχουν τα τρελά λεφτά που έχει το ΝΒΑ και από πρόπερσι προσπαθούν να αλλάξουν λίγο την κατάσταση και να πάρουν κάτι παραπάνω και δεύτερον, δεν έχουν την διαφήμιση και την προβολή που έχει το ΝΒΑ. Πάλι το ΝΒΑ μπροστά μας, αλλά πιστέψτε με, δεν θέλουν να το καπελώσουν, μόνο τρελές θα ήταν. Equality φωνάζουν και εδώ. Ισότητα. Όπως πρώτες φώναξαν για την Μπριόνα Τέιλορ που σκότωσαν οι αστυνομικοί πριν τον Τζορτζ Φλόιντ και πήγε να… κουκουλωθεί η υπόθεση.

Συμφωνία με την Google

Μόλις το 4% των media καλύπτουν το WNBA ωστόσο θα αλλάξει και αυτό, μετά τη συμφωνία με την Google. Πέρασαν 25 χρόνια (δεν σας το ανέφερα αυτό; Ναι, έχουν επέτειο και άλλαξαν φέτος το σήμα τους) για να επιτευχθεί αυτή η σημαντική συμφωνία, με την Google να αναλαμβάνει να «ανεβάσει» επίπεδο το άθλημα. Επέκτειναν παράλληλα και τη συνεργασία τους με το κορυφαίο αθλητικό δίκτυο, το ESPN.

Το WNBA ολοένα και μεγαλώνει, γιγαντώνεται και πετυχαίνει πράγματα. Καταφέρνει αυτά που άλλοι δεν μπορούν, με παίκτες-αστέρες όπως ο Λεμπρόν Τζέιμς, ο Στεφ Κάρι, ο ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν, ο Μπράντλεϊ Μπιλ, ο Κλέι Τόμπσον, ο Κάιλ Λάουρι, ο Κάιρι Ίρβινγκ, ο Άντονι Ντέιβις, ο Καρλ Άντονι Τάουνς να δηλώνουν θαυμαστές και να τους βγάζουν το καπέλο! Νο.1 φαν ήταν ο μοναδικός και αξεπέραστος Κόμπι Μπράιαντ.

Απέβαλλαν την συν-ιδιοκτήτρια των Ατλάντα Ντριμ

Τι ήταν αυτό το τόσο μεγάλο που κατάφεραν; Δεν αφήνουν να ξεχαστεί η δολοφονία της Μπριόνα Τέιλορ μέσα στο ίδιο της το σπίτι από αστυνομικούς ενώ κατάφεραν να αποβάλλουν την συν-ιδιοκτήτρια των Ατλάντα Ντριμ από το σύστημα του WNBA.

H Κέλι Λόεφλερ, γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών με περιουσία γύρω στα 800 εκατ. δολάρια και υποψήφια στις εκλογές στην Τζιόρτζια είχε πει πως θα έπρεπε να σταματήσουν όλες αυτές οι εκδηλώσεις για τον Τζορτζ Φλόιντ: «Κάθε ζωή μαύρου αξίζει αλλά πυροδοτεί και αντιδράσεις όλο αυτό» είχε τονίσει. Ξεσηκώθηκε όλο το WNBA και τo NBA, ο Λεμπρόν πρότεινε να δημιουργηθεί ένα γκρουπ επενδυτών να της πάρουν τις μετοχές. Και αυτό ακριβώς έγινε. με την Ρενέ Μοντγκόμερι να ηγείται σε αυτό. Παίκτρια των Ατλάντα Ντριμ, της ομάδας που είχε η Λόεφλερ. Όπως και όλες οι συμπαίκτριες της Μοντγκόμερι, είπαν από την πρώτη στιγμή στην Λόεφλερ, «όλο αυτό είναι μεγαλύτερο από σένα και από μας. Συνεχίζουμε. Black Lives Matter». Η Μοντγκόμερι έγινε η πρώτη παίκτρια ιδιοκτήτρια στην ιστορία του WNBA.

Η Λόεφλερ επωφελήθηκε από αυτή την «κόντρα» μέχρι που τύπωσαν μπλουζάκια όλες οι παίκτριες του WNBA και υποστήριξαν ανοικτά τον αντίπαλό της στη Τζιόρτζια. Από εκεί που ήταν μπροστά, μέσα σε 2 μέρες ήρθαν τα πάνω κάτω και φυσικά ήρθε η ήττα για την Λόεφλερ και στον πολιτικό στίβο.

Αρκετά όμως με όλα αυτά… Πάμε να δούμε λίγο τις ομάδες και πως σκιαγραφείται ο χάρτης του WNBA, λίγες ώρες πριν το πρώτο τζάμπολ.

Οι πρωταθλήτριες- Seatle Storm

Κατέκτησαν πέρσι το πρωτάθλημα σε «φούσκα» και αυτές σε μία πολύ περίεργη σεζόν, καθώς αρκετές παίκτριες δεν «κατέβηκαν». Άλλες λόγω κορονοϊού, άλλες για να αφιερωθούν στο κίνημα Black Lives Matter. Η μοναδική ομάδα του Σιάτλ και το καμάρι της, πήρε το πρωτάθλημα με «σκούπα» απέναντι στις Λας Βέγκας Έισις, καθώς η Μπριάνα Στιούαρτ που κατέκτησε την Ευρωλίγκα πριν λίγες μέρες με την Εκατερίνμπουργκ και σάρωσε τους ατομικούς τίτλους, όταν είναι καλά δεν σταματιέται. Ξεπέρασε τον αχίλλειο και πήρε το 2ο πρωτάθλημά της και φυσικά τον τίτλο της MVP στους τελικούς. Με την Στιούαρτ, συνεχίζει η βετεράνος (μόνο στα χαρτιά) Σου Μπερτ που είναι από το 2002 στην ομάδα και έχει 4 πρωταθλήματα και την Τζούελ Λόιντ είναι στα φαβορί και φέτος. Έχασαν την Νατάσα Χάουαρντ και την Αλίσα Κλαρκ, αλλά πήραν την Κάντις Ντουπρί από την Ιντιάνα.

Το μεγάλο φαβορί- Las Vegas Aces

Πρόπερσι σε ομηρικές μάχες, αποκλείστηκαν στα ημιτελικά από τις μετέπειτα πρωταθλήτριες Ουάσινγκτον Μίστικς. Πέρσι «σκουπίστηκαν» στους τελικούς από τις Σιάτλ Στορμ, μάλλον φέτος είναι η σειρά τους. Η Έιζα Ουίλσον, η περσινή MVP του WNBA στη σεζόν είναι στα καλύτερά της, επιστρέφει η ιδιόρρυθμη αλλά καλύτερη ψηλή της Λίγκας Λιζ Καμπέιζ και στη θέση της Κάιλα ΜακΜπράιντ πήραν την Τσέλσι Γκρέι από τις Σπαρκς. Δύναμη και στο ‘1’ η Κέλσεϊ Πλαμ. Μεγάλη απώλεια βέβαια για τις Έισις, ο τραυματισμός της σκόρερ Έιντζελ Μακόρτνι. Δυστυχώς και πάλι... Είχε τραυματιστεί το 2018 στο γόνατο, έχασε όλη τη σεζόν το 2019 και επέστρεψε πέρσι κάνοντας στη «φούσκα» πολύ καλές εμφανίσεις. Σε φιλικό παιχνίδι πριν λίγες μέρες υπέστη ρήξη αχιλλείου και θα χάσει τη σεζόν.

Ανυπομονούμε να δούμε-Chicago Sky

Όλα της τα χρόνια τα πέρασε στο Λος Άντζελες με τις Σπαρκς. Πήρε πρωταθλήματα, διακρίσεις, έγινε «σημαία» αλλά ήρθε ο καιρός να επιστρέψει… σπίτι. Η Κάντας Πάρκερ, μία εμβληματική μορφή (ξαδέρφη του Άντονι Πάρκερ της Μακάμπι) υπέγραψε στα 35 της στους Σικάγο Σκάι που τα είχαν όλα πλην… της Πάρκερ. Με την Κόρτνεϊ Βάντερσλουτ να μοιράζει κατά ριπάς, την Άλι Κουΐγκλεϊ να παραμένει και αυτή στο ρόστερ και την Ντάιαμοντ ΝτεΣιλντς δείχνουν ικανές για όλα. Απώλεια η Σεϊέν Πάρκερ, πριμαντόνα στο ποστ.

Έξυπνες κινήσεις- Atlanta Dream

Fun to watch αναμένεται να είναι η Ατλάντα Ντριμ της ιδιοκτήτριας… Ρενέ Μοντγκόμερι που λέγαμε πιο πάνω. Πήραν την Τιάνα Χόκινς, πολύ δυναμική φόργουορντ που παίζει και ψηλή, την Όντισι Σιμς από τη Μινεσότα και τη Σατόρι Γουόκερ από το Φοίνιξ και πρωταθλήτρια πρόπερσι με τις Μίστικς. Από πέρσι έχει και την σκόρερ Κόρτνεϊ Ουίλιαμς που είχε φτάσει τελικούς πρόπερσι με το Κονέκτικατ. Κάτι καλό χτίζεται στην Ατλάντα για τα επόμενα χρόνια.

Χτίζει από την αρχή- Minnesota Lynx

Δεν πάνε πολλά χρόνια που το παιχνίδι μονοπωλούσαν οι Μινεσότα Λινξ της Μάγια Μουρ και οι Λος Άντζελες Σπαρκς της Κάντας Πάρκερ. Μετά την αποχώρηση της Μάγια Μουρ, μίας… καλαθομηχανής, στη Μινεσότα προσπαθούν να βρουν ηγέτιδα. Έχουν μία από τις καλύτερες ψηλές, την Σίλβια Φάουλες και υπέγραψαν την Νάταλι Ατσόουνα από την Ιντιάνα και την Άριελ Πάουερς από τις Μίστικς. Σε νέα τροχιά η ομάδα, καθώς έφυγε η Όντισι Σιμς.

Αναδόμηση- Los Angeles Sparks

Σε κατάσταση αναδόμησης βρίσκεται η πάλαι ποτέ δυναστεία. Πλήγμα η αποχώρηση της Κάντας Πάρκερ αλλά και της Τσέλσι Γκρέι. Ενισχύθηκαν όμως με την Μπρία Χολμς από το Κονέκτικατ ενώ πήραν, την Αμάντα Ζαχάουϊ από τη Νέα Υόρκη και την Έρικα Ουίλερ από την Ιντιάνα. Έμεινε η Σέιμον Όγκουστ αλλά... στο τεχνικό τιμ πλέον, και φυσικά η ηγέτιδα και πλέον σταρ Νέκα Ογκοουμίκε καθώς και η αδερφής της Σινέ (στη φωτό), που πέρσι δεν έπαιξε.

Με πολλά ερωτηματικά- Washington Mystics

Οι προπέρσινες πρωταθλήτριες έχουν πολλές απώλειες και άλλα τόσα ερωτηματικά. Κυρίαρχο, τι θα κάνει η MVP της προπερασμένης σεζόν, Ελένα Ντέλε Ντον. Πέρσι δεν έπαιξε καθώς ανήκει στις ευπαθείς ομάδες. Με την Ελένα, οι Μίστικς βλέπουν ακόμα και πρωτάθλημα, χωρίς αυτήν… σκούρα τα πράγματα. Επέστρεψε η Νατάσα Κλάουντ που πέρσι απείχε για να αφοσιωθεί στο κίνημα Black Lives Matter, ενώ περιμένουν και την Έμα Μίζεμαν (κάτοχος Ευρωλίγκας πριν λίγες μέρες), την MVP των τελικών πρόπερσι. Αν παίξει και αυτή, οι Μίστικς θα είναι για πολύ ψηλά. Να δούμε και την Τίνα Τσαρλς στο ρόστερ, που βρίσκεται από πέρσι, αφήνοντας τη Νέα Υόρκη, αλλά τραυματίστηκε. Η ατυχία κτύπησε και φέτος βέβαια, καθώς λίγες μέρες μετά την απόκτηση της Αλίσα Κλαρκ από το Σιάτλ, πέρασε την πόρτα του χειρουργείου. Έφυγαν σημαντικά κομμάτια της ομάδας, όπως η Τιάνα Χόκινς και η Άριελ Πάουερς ενώ σταμάτησε η ΛαΤόγια Σάντερς που εντάχθηκε στο τεχνικό επιτελείο.

Ποιος θα τις υποτιμήσει; Connecticut Sun

Πρόπερσι έφτασε στους τελικούς του πρωταθλήματος και ήταν πολύ ανταγωνιστική, πέρσι στα ημιτελικά έχασε από τις Λας Βέγκας Έισις με 3-2 αν και προηγούνταν στη σειρά και φέτος θέλει το κάτι παραπάνω. Με την Ντιγόνα Μπόνερ στο ρόστερ από πέρσι, που άφησε μετά από χρόνια το Φοίνιξ, την Ζόκλιν Τζόουνς να δεσπόζει στη ρακέτα και τις Αλίσα Τόμας και Τζάσμιν Τόμας να παραμένουν, οι starters των Σαν είναι τρομερές. Να δούμε αν και τι θα δώσει και πάλι ο πάγκος. Έφυγε η Μπριά Χολμς από την ομάδα για το Λος Άντζελες.

Με νέο αίμα - Dallas Wings

Στο Ντάλας από πέρσι βρίσκονται σε μία μεταβατική περίοδο, μετά την αποχώρηση της Σκάιλαρ Ντίγκινς Σμιθ. Δεν τα πάνε και άσχημα πάντως. Έμεινε η Αλίσα Γκρέι, ηγέτιδα είναι η Αρίκε Ογκομπουάλε μόλις στην 2η της σεζόν και δίπλα της κόλλησε πέρσι και η Σατού Σαμπάλι που έγραψε μία σούπερ σεζόν. Διάλεξε φέτος το Νο.1 στο ντραφτ, την Τσάρλι Κόλιερ και το Νο.2 τη Φιλανδή Αουάκ Κουίερ. Νέο αίμα για το Ντάλας τα επόμενα χρόνια δείχνει για μοναδικά πράγματα.

Δεν δείχνει για πολλά- Indiana Fever

Δεν δείχνει για πολλά η Ιντιάνα που είναι σε μία μεταβατική σεζόν και χτίζει και αυτή για τα επόμενα χρόνια. Έχασε την Κάντις Ντουπρί που πήγε στο Σιάτλ και την Νάταλι Ατσόουνα που μετακόμισε στη Μινεσότα, ενώ έφυγε και η Έρικα Ουίλερ. Απέκτησε την Ντανιέλ Ρόμπινσον από το Λας Βέγκας και το Νο.4 του ντραφτ Κάιρσε Γκάντερζεκ.

Στους ρυθμούς της Ιονέσκου- New York Liberty

Από πέρσι η Νέα Υόρκη και όλο το WNBA κινείται στους ρυθμούς της Σαμπρίνα Ιονέσκου. Του «φαινομένου» που είχε καταπλήξει και τον «μεγάλο» Κόμπι Μπράιαντ. Αυτή είναι το μέλλον της ομάδα, ιδίως μετά την αποχώρηση και των Κία Νέρς (για το Φοίνιξ) και Αμάντα Ζαχάουϊ (Λος Άντζελες). Δυνάμωσαν πολύ μέσα στη ρακέτα με την απόκτηση της πρωταθλήτριας Νατάσα Χάουαρντ από το Σιάτλ ενώ πήραν και την Μπέτνιτζα Λένεϊ από την Ατλάντα. Με μεγάλο ενδιαφέρον θα παρακολουθήσουμε να «γεννιέται» κάτι μεγάλο στη Νέα Υόρκη και στις γυναίκες. Στο τεχνικό τιμ των Λίμπερτι βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες η «δικιά» μας Τζάκι Γέμελος που σταμάτησε το μπάσκετ και θα ασχοληθεί με την προπονητική.

Ρόστερ που τρομάζει- Phoenix Mercury

Αν ήταν φαγητό και το δοκίμαζε ο Άκης Πετρετζίκης θα έλεγε: «Παναγία μου». Αυτό το ρόστερ μόνο τρόμο φέρνει. Έμεινε η Ντιάνα Ταουράσι, η κατά πολλούς κορυφαία σε όλη την ιστορία του WNBA. Έχουν μία ψηλή φόβητρο, την Μπρίτνεϊ Γκράινερ και από πέρσι την Σκάιλαρ Ντίγκινς Σμιθ, την Κία Βον και τη Μπρία Χάρτλεϊ. Φέτος πήραν την Κία Νερς από τη Νέα Υόρκη. Δεν χρειαζόταν και κάτι άλλο. Έφυγε η Σατόρι Ουόκερ μετά από ένα χρόνο στην ομάδα.

Δείτε τι έγινε πέρσι στον τελευταίο τελικό και την απονομή

 

WNBA Τελευταία Νέα