Η μέρα που το ισπανικό μπάσκετ έγινε πιο φτωχό (pics & vids)

Η μέρα που το ισπανικό μπάσκετ έγινε πιο φτωχό (pics & vids)

Γιώργος Κούβαρης
Η μέρα που το ισπανικό μπάσκετ έγινε πιο φτωχό (pics & vids)

bet365

Στις 3 Δεκεμβρίου 1989 ο Φερνάντο Μαρτίν έχασε τη μάχη με τη ζωή ύστερα από τροχαίο δυστύχημα στη Μαδρίτη σε ηλικία 27 ετών. Συμπληρώθηκαν 31 χρόνια από τον θάνατό του και το gazzetta.gr θυμάται τον πρώτο Ισπανό που αγωνίστηκε στο ΝΒΑ

Τι σου είναι τα παιχνίδια της τύχης και το πόσο διαφορετικά θα είχε γραφτεί η ιστορία ΑΝ τον Δεκέμβριο του 1989 ο Φερνάντο Μαρτίν δεν ήταν τραυματίας...

Αυτό το «ΑΝ» είναι που καθορίζει πολλές φορές τις ζωές όλων. Όπως και του μεγάλου Ισπανού σέντερ, ο οποίος δεν μπορούσε να βρεθεί με την υπόλοιπη αποστολή της ομάδας του ενόψει του αγώνα με την Σαραγόσα στις 3 Δεκεμβρίου 1989. Η μέρα που κατευθυνόταν στο γήπεδο προκειμένου να παρακολουθήσει το ματς, αφού λόγω του τραυματισμού του δεν ήταν μαζί με την υπόλοιπη ομάδα. Όμως έχασε τον έλεγχο της πολυτελέστατης Lancia στον αυτοκινητόδρομο Μ30 της Μαδρίτης, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε μετωπικά με διερχόμενο όχημα. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος βυθίζοντας στο πένθος τη Ρεάλ Μαδρίτης και ολόκληρο το ισπανικό μπάσκετ!

Ο Φερνάνδο Μαρτίν ήταν ο πρώτος Ισπανός που αγωνίστηκε ποτέ στο ΝΒΑ και ο δεύτερος Ευρωπαίος μετά τον Βούλγαρο Γκιόργκι Γκλούτσκοφ. Ομως, έμεινε μόνο μία σεζόν (1986-87) λόγω των τραυματισμών του και αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ευρώπη για λογαριασμό της Ρεάλ, Μάλιστα στην κηδεία του, εκείνος που ήταν αμίλητος και απαρηγόρητος ήταν ο συμπαίκτης του, ο Ντράζεν Πέτροβιτς. Που να ήξερε τις αποφάσεις της... μοίρας και για τον ίδιο.

Μάλιστα δύο μέρες μετά τον θάνατό του, η Ρεάλ υποδέχονταν τον ΠΑΟΚ στη Μαδρίτη για το κύπελλο Κυπελλούχων και παρά την εισήγηση της ελληνικής ομάδας να μην διεξαχθεί το ματς, οι Ισπανοί ήθελαν να τιμήσουν τη μνήμη του. Μάλιστα ο ΠΑΟΚ είχε προηγηθεί και με 13 πόντους στο ημίχρονο (46-33) αλλά στο δεύτερο μισό του αγώνα οι παίκτες του Τζορτζ Καρλ, ξέσπασαν: «Το μόνο πράγμα που τους είπα στα αποδυτήρια ήταν πως ο Φερνάνδο πιστεύει πως είστε ένα μάτσο γατάκια! Το είπα αυτό γιατί ο Φερνάντο Μαρτίν δεν ήταν ο καλύτερος παίκτης του κόσμου όμως ήταν πολύ σκληρός» ήταν τα όσα τους είχε πει κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας με αποτέλεσμα να φτάσουν στην εύκολη νίκη με 92-71!

Σε εκείνο το ματς ο μικρότερος αδερφός του Αντόνιο Μαρτίν, επίσης μέλος της Ρεάλ Μαδρίτης, αποτελούσε την τραγική φιγούρα με τους φίλους της Ρεάλ πότε έκλαιγαν και πότε αποθέωναν τον μεγάλο απόντα. Εκτοτε η φανέλα με το νούμερο «10» αποσύρθηκε στην οροφή του γηπέδου και παραμένει η μοναδική που έχει αποσυρθεί από τη «βασίλισσα».

Εκείνος που τον τίμησε στο ΝΒΑ ήταν ο Ρούντι Φερνάντεθ, ο οποίος την εποχή που αγωνιζόταν στους Πόρτλαντ Μπλέιζερς (σ.σ. την ίδια ομάδα που είχε παίξει και ο Μαρτίν) πήρε μέρος στον διαγωνισμό καρφωμάτων (2009) φορώντας τη φανέλα του συμπατριώτη του.
 

ΜΠΑΣΚΕΤ: ΙΣΠΑΝΙΑ Τελευταία Νέα