MundoBasket 2023, Γερμανία - Σερβία 83-77: Über alles και στο μπάσκετ

Δημήτρης Οικονόμου
Η Γερμανία του εκπληκτικού Ντένις Σρέντερ ολοκλήρωσε τη δουλειά απέναντι στους Σέρβους (83-77) και κατέκτησε με ανωτερότητα το MundoBasket 2023, για να στεφθεί πρώτη φορά στην ιστορία της Παγκόσμια Πρωταθλήτρια. Αποστολή στη Μανίλα: Δημήτρης Οικονόμου.

Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη! Η Γερμανία αποδείχθηκε ανώτερη ομάδα σε όλο το MundoBasket και μετά τη νίκη επί των Αμερικανών, έριξε και τους Σέρβους (83-77) στο καναβάτσο για να πανηγυρίσει τον τίτλο της πρωταθλήτριας κόσμου πρώτη φορά στην ιστορία της. Από τα χέρια του εξαιρετικού Σρέντερ, στις βοήθειες του Βάγκνερ, τα σουτ του Φόικγντμαν και όλους όσοι αποτέλεσαν το σύνολο του Χέρμπερτ, που κατακτά το χρυσό μετά το περσινό χάλκινο στο EuroBasket.

Οι Σέρβοι μπορούν να λένε πως ήταν άτυχοι με τον τραυματισμό του Ντόμπριτς μόλις ξεκίνησε η αναμέτρηση αλλά έχασαν τις δικές τους ευκαιρίες στο φινάλε με τον Γκούντουριτς.

Ο αγώνας: Γερμανία - Σερβία

Ο τελικός ξεκίνησε με μία άσχημη είδηση, αυτήν του τραυματισμού του Όγκνιεν Ντόμπριτς. Ο γκαρντ του Αστέρα γύρισε το πόδι του νωρίς και οι Σέρβοι μπορεί να στερήθηκαν τον καλύτερο αμυντικό τους αλλά βρήκαν εννέα πόντους από τον Μαρίνκοβιτς. Και με τον Μιλουτίνοφ να πιάνει δουλειά στη δημιουργία (4 ασίστ) διατηρήθηκαν παρά το σοκ (10-11, 4') και πέρασαν με τρεις (19-22, 7') μετά το τρίποντο του Ν. Γιόβιτς. Πέντε σερί δικοί του έγραψαν ένα μικρό +5 των Σέρβων, με τους Γερμανούς να επιστρέφουν άμεσα.

Ο Χέρμπερτ διαφοροποίησε το rotation της δεύτερης πεντάδας, με τον Μπόνγκα να δίνει βοήθειες αλλά τον Μπογκντάνοβιτς να απαντά με μεγάλα σουτ. Ο σταρ των Σέρβων έβαλε οκτώ δικούς του για να φτάσει τους 13 προσωπικούς και να υπογράψει με step back το 38-42 (16'). Στις προσωπικότητες απάντησαν οι προσωπικότητες με τον Σρέντερ να βάζει επτά σερί δικούς του ώστε να φέρει τούμπα το ματς, με το ημίχρονο να κλείνει στην ισοπαλία.

Έτσι ακριβώς δηλαδή όπως άρχισε και το δεύτερο μέρος, αφού κανείς δεν μπορούσε να ξεκολλήσει. Ωστόσο ο Σρέντερ είχε ήδη βρει ρυθμό και έστειλε τους Γερμανούς στο +6 (59-53, 26') και λίγο μετά με μία τεχνική ποινή και μια φανταστική ασίστ του Φόιγκντμαν στον Μ. Βάγκνερ στους 11 (64-53, 28').

Με τα διψήφια νούμερα, η ομάδα του Χέρμπερτ έδειχνε να χρειάζεται ένα δίλεπτο απλώς για να... καθαρίσει το ματς, με τον Αβράμοβιτς να αντιστέκεται. Το δικό του τρίποντο έκοψε την τιμή της διαφοράς στους 4 (73-69) αλλά και πάλι ο Φόιγκντμαν είχε την απάντηση άμεσα, τέσσερα πριν το τέλος. Με ένα άμεσο και ένα έμμεσο τρίποντο ο γκαρντ της Παρτίζαν μείωσε στους τρεις (78-75, 1'21'' για το φινάλε).

Μάλιστα ο Γκούντουριτς έχασε τεράστια ευκαιρία να ισοφαρίσει από τη γωνία, στα 50'' και τον... πούλησε η μπάλα στην απόπειρα για γκολ-φάουλ με 39.5'' για τη λήξη. Οι δύο βολές του έγραψαν το 79-77 αλλά ο Σρέντερ με ένα από τα καλύτερά του σόλο έστειλε τη διαφορά στους 4 (81-77) στα 21.4''. Ένα λάθος του Γκούντουριτς έβαλε οριστική τελεία στον τελικό και οι Γερμανοί στέφθηκαν Παγκόσμιοι πρωταθλητές για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Τα δεκάλεπτα: 23-26, 47-47, 69-57, 83-77

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ: Στις προσωπικότητες και τις λύσεις των Γερμανών. Ο Σρέντερ, ο Φραντς Βάγκνερ, τα μεγάλα σουτ του Φόιγκντμαν. Η Γερμανία του Χέρμπερτ είχε λύση σε κάθε ερώτημα των Σέρβων και όταν ξέφυγε με 10+ δεν κοίταξε πίσω.

MVP: Ο απίθανος Ντένις Σρέντερ με 28 πόντους και 7/11 δίποντα, 2 ασίστ, 2 ριμπάουντ αλλά και πολύ μεγάλο καλάθι στα 21.4'' για τη λήξη.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Φραντς Βάγκνερ των 19 πόντων με 7 ριμπάουντ και 2 ασίστ.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Με 3 πόντους και 1/5 σουτ, έχοντας 1 λάθος και καμία ασίστ ολοκλήρωσε ο Νίκολα Γιόβιτς.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Οι Γερμανοί κέρδισαν με 13 ασίστ για 14 λάθη.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Υπερσύγχρονη και δικαίως πρωταθλήτρια κόσμου, η Γερμανία του Γκόρντον Χέρμπερτ το δικαιούταν. Με αρκετές λύσεις, απαντήσεις σε κάθε ερώτημα, απέκλεισαν πρώτα Αμερικανούς και μετά επικράτησαν και των Σέρβων σε μία μεγάλη βραδιά για την ιστορία τους.

83

77

Το Mundobasket 2023 είναι στο Gazzetta.gr

Το Mundobasket 2023 και όλη η δράση από το μεγάλο μπασκετικό γεγονός με την εγκυρότητα του Gazzetta.gr! Αγωνιστικά νέα από την Εθνική Μπάσκετ και όλες τις ομάδες, πρόγραμμα και αποτελέσματα αγώνων σε συνεχή ροή ειδήσεων για να μη χάσετε στιγμή από τα όσα συμβαίνουν στο Mundobasket 2023!

@Photo credits: FIBA

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.