Γιαννάκης: «Με τους Αμερικανούς κάναμε το πιο τέλειο παιχνίδι στην ιστορία»

Γιαννάκης: «Με τους Αμερικανούς κάναμε το πιο τέλειο παιχνίδι στην ιστορία»

Newsroom
Ο Παναγιώτης Γιαννάκης στη Σαϊτάμα

bet365

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για την Εθνική Ομάδα μπάσκετ και το Gazzetta παρουσιάζει μια αποκλειστική προδημοσίευση της μεγάλης συνέντευξης που παραχώρησε στο βιβλίο «Μουντομπάσκετ - Πρόσωπα & Ιστορίες», το οποίο κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή».

Είναι ο «Δράκος» του ελληνικού μπάσκετ, ο μοναδικός που κατάφερε να οδηγήσει την «Επίσημη Αγαπημένη» στην κορυφή της Ευρώπης τόσο ως παίκτης το 1987 όσο και ως προπονητής το 2005. Λίγο πριν ξεκινήσει η νέα περιπέτεια της Εθνικής στα γήπεδα των Φιλιππίνων στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Παναγιώτης Γιαννάκης παραχώρησε μια μεγάλη συνέντευξη στον Γιάννη Ψαράκη για το ένθετο «Μουντοσμπάσκετ - Πρόσωπα & Ιστορίες» που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή». Ένα βιβλίο που απευθύνεται και στον μέσο αλλά και στον απαιτητικό μπασκετόφιλο και καλύπτει όλη την πορεία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, από τα ερασιτεχνικά χρόνια του αθλήματος τη δεκαετία του 50 και τις πρώτες υπερδυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας και της Σοβιετικής Ένωσης μέχρι την εμφάνιση των μεγάλων σταρ του ΝΒΑ στη σύγχρονη εποχή.

Το Gazzetta εξασφάλισε, ως προδημοσίευση, ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη του «Δράκου» για το διάστημα που ως προπονητής της Εθνικής την οδήγησε στα γήπεδα της Σαϊτάμα, για το Μουντομπάσκετ του 2006 και υπέγραψε την τεράστια νίκη απέναντι στις ΗΠΑ στον ημιτελικό.

Ταξιδέψατε στην Άπω Ανατολή, πρωταθλητές Ευρώπης ήδη από το 2005, με το αίμα των παικτών να βράζει. Πώς καταφέρνεις και τους κρατάς προσγειωμένους στη γη;

Είχαμε ένα σύνολο παιδιών που κατάλαβαν τον τρόπο για να είναι αποτελεσματικοί και να δημιουργήσουν επιτυχίες. Η ομάδα ήταν φορτισμένη, επειδή τα χρόνια πριν από το 2005 δεν είχε καταφέρει να διαχειριστεί τους μεγάλους αγώνες με ηρεμία και καθαρό μυαλό. Ακολούθησε μία τριετία με εξαιρετικές προετοιμασίες, υπό ιδανικές συνθήκες, με πολλές συζητήσεις, πολλές επαναλήψεις, πολύ βίντεο, σημασία στη λεπτομέρεια. Έτσι καταφέραμε να δείξουμε τον χαρακτήρα μας ως ομάδα, να τιθασεύσουμε τους εαυτούς μας. Μάθαμε την αξία μιας κατοχής, μιας πάσας, ενός φάουλ, πότε πρέπει να κάνουμε υπομονή, να αξιοποιούμε κάθε δευτερόλεπτο όπως διδάσκει το μπάσκετ. Ήταν παράδειγμα προς μίμηση η συμπεριφορά αυτής της παρέας.

Είναι το πιο τέλειο παιχνίδι που έχει παίξει ποτέ η Εθνική Ελλάδας; (σ.σ απέναντι στις ΗΠΑ)

Είναι το πιο τέλειο παιχνίδι που έχει παίξει οποιαδήποτε εθνική ομάδα οποιασδήποτε χώρας στην ιστορία. Όλοι οι παίκτες έμειναν απόλυτα συγκεντρωμένοι στον αγώνα και αυτό φαινόταν από τον τρόπο που κάθονταν στον πάγκο, όπου ο ένας κρατούσε τα χέρια του άλλου. Είναι ό,τι πιο ωραίο μπορεί να παρουσιάσει μια ομάδα αυτό... Νομίζω ότι οι δηλώσεις των αντιπάλων τα είπαν όλα. Οι Γάλλοι, τους οποίους νικήσαμε στον προημιτελικό, ήταν χαρισματικοί. Ακόμη όμως και αν παίζαμε δύο μερόνυχτα συνέχεια, δεν θα μας κέρδιζαν.

Δεκαεπτά χρόνια μετά, παραμένει για τους Αμερικανούς ανοιχτή πληγή και τραύμα εκείνη η ήττα. Μια μαύρη σελίδα στην ιστορία τους.

Ναι, τους πόνεσε πολύ γιατί τους νικήσαμε παίζοντας... μπάσκετ. Και παίξαμε μπάσκετ το οποίο είχαν ήδη συναντήσει στην καριέρα τους και δεν τους ήταν άγνωστο. Ο Γουέιντ, που τότε ήταν MVP του ΝΒΑ, μίλησε για τα pick ’n’ roll που χρησιμοποιούσαν οι ομάδες στην Αμερική, αλλά το δικό μας δεν είχαν δυνατότητα να το σταματήσουν. Είχαμε δουλέψει πάρα πολύ γι’ αυτό το ματς. Ξέραμε τις αδυναμίες των αντίπαλων παικτών, ακόμη και σε αυτό το επίπεδο. Είχαμε μελετήσει προσεκτικά τη φιλοσοφία τους.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του Παναγιώτη Γιαννάκη στον Γιάννη Ψαράκη στο βιβλίο «Μουντομπάσκετ - Πρόσωπα & Ιστορίες», που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ Τελευταία Νέα