Ιαπωνία - Τσεχία 76-89: Κέρδισαν και ελπίζουν οι Τσέχοι (vid)

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ιαπωνία - Τσεχία 76-89: Κέρδισαν και ελπίζουν οι Τσέχοι (vid)
Η Τσεχία διατηρήθηκε στο παιχνίδι της πρόκρισης στην επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου καθώς επικράτησε (76-89) της Ιαπωνίας χάρη στην ευστοχία της στο μακρινό σουτ αλλά και στα πολλά επιθετικά ριμπάουντ.

Ουσιαστικά η διοργάνωση έχει «τελειώσει» για τους Ιάπωνες μετά τις δύο ήττες που γνώρισαν, αντιθέτως η Τσεχία διατηρεί ελπίδες αλλά θα πρέπει να κερδίσει στην τελευταία αγωνιστική την Τουρκία.

Η Τσεχία είχε τον απόλυτο έλεγχο κάτω από τα καλάθια αλλά και τη δυνατότητα επιπλέον επιθέσεων μέσα από τα επιθετικά ριμπάουντ, προηγήθηκε με 4-9 έπειτα από τη συμπλήρωση πέντε λεπτών, αλλά ήταν ευάλωτη στην άμυνα. Οι Ιάπωνες βρήκαν λύσεις από τους Ουατανάμπε, Χατσιμούρα και στο τέλος της περιόδου οι δύο ομάδες ήταν ισόπαλες (18-18).

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, στην εξίσωση του παιχνιδιού μπήκε το μακρινό σουτ. Οι Τσέχοι είχαν 5/7 τρίποντα, επί τούτου φρόντισε ο Μπλέικ Σιλμπ με 4/4 και ο Μπόχατσικ. Η διαφορά έφτασε στο +8 (25-33, 15’), αλλά στις συνθήκες νίκης που προσπάθησαν να επιβάλουν οι Τσέχοι, ο Νικ Φαζέκας απάντησε με οκτώ διαδοχικούς πόντους. Έτσι οι Ιάπωνες κρατήθηκαν στο παιχνίδι και μείωσαν στο τέλος του ημιχρόνου (40-45)

Όπως στο πρώτο ημίχρονο έτσι και στο δεύτερο, Σιλμπς και Μπόχατσικ δημιούργησαν συνθήκες για τους Τσέχους οι οποίοι προηγήθηκαν με +13 (47-60, 26’) «χτυπώντας» την άμυνα ζώνης των Ιαπώνων. Οι Τσέχοι έβγαλαν συνεργασίες αλλά αστόχησαν σε τουλάχιστον τέσσερα λέι απ, αυτό εκμεταλλεύτηκαν οι Ιάπωνες και μείωσαν σε 55-64 στο τέλος της περιόδου.

Με ένα 5-0 σερί στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου, η κατάσταση απλοποιήθηκε για τους Τσέχους (55-69, 32’) καθώς οι Ιάπωνες δεν είχαν τρόπους αντίδρασης. Γενικώς στο παιχνίδι βασίστηκαν περισσότερο στην αποτελεσματικότητα των Χατσιμπούρα, Φαζέκας κάτω από το καλάθι και δεν είχαν εκτέλεση από μακρινή απόσταση. Έτσι η διαφορά παρέμεινε στα ίδια επίπεδα (66-80, 36’) και δεν άλλαξε κάτι μέχρι το τέλος.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Πέρα από την ικανότητα, οι Τσέχοι είχαν την εμπειρία να διαχειριστούν το παιχνίδι και κυρίως, το μακρινό σουτ.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Μπόχατσικ και Σιλμπ πρόσφεραν ασφάλεια έξω από τα 6.75, ήταν οι παίκτες που δημιούργησαν και κράτησαν τη διαφορά για την ομάδα τους.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Θα περίμενε κανείς να είχε ρόλο ηγέτη, αλλά ο Τόμας Σατοράνσκι είχε συμπληρωματικό ρόλο, συνέβαλε όμως στη διατήρηση της διαφοράς στην τελευταία περίοδο.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Με εξαίρεση τον Γουτανάμπε, η περιφερειακή γραμμή των Ιαπώνων πήρε βαθμό κάτω από τη βάση.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Τα επιθετικά ριμπάουντ (σ. σ. 14) και τα 10 τρίποντα των Τσέχων.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Οι Ιάπωνες ήταν ακίνδυνοι από μακρινή απόσταση, ενώ οι Τσέχοι είχαν απογοητευτικά τελειώματα κάτω από το καλάθι.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το εντυπωσιακό κάρφωμα του Χατσιμούρα στα… μούτρα δύο παικτών της Τσεχίας στο τρίτο δεκάλεπτο.

Τα δεκάλεπτα: 18-18, 40-45, 55-64, 76-89.