O Ράιαν Σούλης νο2 ψηλός της κλάσης 2024 στην Βόρεια Καρολίνα!

Αντώνης Καλκαβούρας
O Ράιαν Σούλης νο2 ψηλός της κλάσης 2024 στην Βόρεια Καρολίνα!

bet365

Το Gazzetta ρίχνει περισσότερο φως στην ανερχόμενη πορεία του 17χρονου Έλληνα σέντερ και στις σοβαρές προοπτικές για υποτροφία σε κολεγιο πρώτης γραμμής. To status του για την Εθνική εφήβων και η έκπληξη του «γκουρού» στην προετοιμασία παικτών για το NBA, Μπου Γουίλιαμς!

Στην εποχή που η αθλητικότητα και το μέγεθος αποτελούν τα στοιχεία στα οποία δίνουν μεγαλύτερη σημασία οι ανιχνευτές ταλέντων και εκτιμούν περισσότερο οι προπονητές, ένα prospect σαν τον Βίκτορ Γουεμπανιαμά, είναι απολύτως λογικό να έχει πάρει τα μυαλά όλων των ομάδων του ΝΒΑ και να θεωρείται ήδη από πολλούς ως o παίκτης που θα ξεπεράσει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και σε 10 χρόνια από τώρα, θα έχει πάει το μπάσκετ σε άλλη διάσταση!


Ο 19χρονος Γάλλος forward της Μετροπολιτάν Παρί, ο οποίος διαθέτει το πλήρες πακέτο με ύψους κοντά στο 2,24 (με παπούτσια) και άνοιγμα χεριών που αγγίζει το 2,45, αντιλαμβάνεστε ότι είναι ήδη κλειδωμένος για το νο1 του επόμενου draft και υγεία να ‘χει το παλικάρι, είναι φτιαγμένος για μεγάλα πράγματα.


Χρησιμοποίησα το παράδειγμα του φαινομένου που ακούει στο ψευδώνυμο “Wemby”, για να καταδείξω την μεγάλη αξία που λαμβάνουν πλέον στο μπασκετικό «χρηματιστήριο» οι μετοχές ενός ψηλού παίκτη (από 2,05 και πάνω), όταν έχει βαθιά γνώση των βασικών του αθλήματος και πέραν του παιχνιδιού μέσα στο «ζωγραφιστό», μπορεί ταυτόχρονα να ντριμπλάρει, να σουτάρει από μέση και μακρινή απόσταση και σε γενικές γραμμές να έχει ευχέρεια στις κινήσεις των περιφερειακών.


Ένα τέτοιο παιδί είναι ο «δικός μας», Ράιαν Σούλης, που είναι γεννημένος το 2005, βλέπει τον κόσμο από τα 2,10 και έχει άνοιγμα χεριών στα 2,15! Ο γιος του βετεράνου διεθνούς μπασκετμπολίστα του Ολυμπιακού, του Πανιωνίου, του Κολοσσού, του Ιωνικού Ν.Φ., του Απόλλωνα Πάτρας και του Πανελληνίου, Βασίλη Σούλη (ήταν μέλος της ομάδας των «ερυθρολεύκων» που κατέκτησε την Euroleague το 1997 στην Ρώμη) πέρυσι πήγε στην Αμερική με ολική υποτροφία από το Western Reserve Academy, ένα ιδιωτικό high school που εδρεύει στο Χάντσον του Οχάιο (μισή ώρα δρόμος από το Κλίβελαντ).


Οι υποσχέσεις που άφησαν οι εμφανίσεις του και τα δύο επιπλέον χρόνια που είχε ακόμη στο σχολείο, ιντρίγκαραν το Asheville School (δύο ώρες δυτικά της Σάρλοτ) να του δώσει ρόλο βασικού και να τον «κατεβάσει» στην Βόρεια Καρολίνα, όπου συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός στο Πολιτειακό πρωτάθλημα της Αμερικής*.
Τα αποτελέσματα δεν άργησαν να έρθουν. Ο μικρός, που το καλοκαίρι ήταν στην προεπιλογή της Εθνικής εφήβων για το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Σμύρνης («κόπηκε» πρώτος), δούλεψε πολύ σκληρά και μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να μιλάει γι’ αυτόν όλη η πιάτσα των scouters της Νορθ Καρολάϊνα.


Το κλείσιμο της σεζόν βρήκε τους «μπλέ» του Asheville School να χάνουν στα ημιτελικά από το Κόνκορντ και τον Έλληνα σέντερ να έχει πραγματοποιήσει τόσο μεγάλη πρόοδο (μ.ο. 12,0π., 12,0ρ. & 2κοψ.), ώστε να θεωρείται ο 2ος καλύτερος ψηλός της κλάσης του 2024 (έτσι λέγεται το έτος στο οποίο θα μπουν στο κολέγιο) σε όλη την Βόρεια Καρολίνα. Πίσω από τον Τζάριν Στίβενσον, που ενάμιση χρόνο πριν, έχει ήδη κάνει commit στους Τάρχιλς (το κολέγιο του Μάικλ Τζόρνταν).


Όπως καταλαβαίνετε ο «θόρυβος» που έκανε από παιχνίδι σε παιχνίδι, προσέλκυε ολοένα και περισσότερους αλλά και σημαίνοντες scouters στα παιχνίδια του σχολείου του. Εκεί που όμως «κεφαλαιοποίησε» χοντρά την δουλειά που είχε ρίξει στην προπόνηση, ήταν στα παιχνίδια που έδωσαν οι Blues με δύο ομάδες που ανήκουν στο Top-5 του πρωταθλήματος σε όλη την χώρα. Με τις πεντάδες τους να απαρτίζονται από παίκτες που ήδη βρίσκονται στο radar του ESPN και τα ονόματά τους συνοδεύονται με πέντε αστέρια!


Ο λόγος για το νο1 της Αμερικής, Prolific Prep, απέναντι στους «δεινόσαυρους» του οποίου, ο Ράιαν διέπρεψε (17π., 6ρ., 4ασ. & 3κοψ.) και για το νο5, Oak Hill (εκεί πήγε σχολείο ο Ντουράντ), κόντρα στο οποίο είχε ένα εντυπωσιακό double-double (10π., 10ρ. & 5κοψ.).


Τα κατορθώματα του Σούλη, όπως ήταν φυσικό έχουν ήδη κινητοποιήσει πάρα πολλά κολέγια και ήδη ο Έλληνας «σύγχρονος σέντερ», όπως τον αποκάλεσε ο «γκουρού» της προετοιμασίας παικτών για το ΝΒΑ, “Mπου” Γουίλιαμς**, έχει μία επίσημη προσφορά για υποτροφία από κολέγιο πρώτης κατηγορίας (το Stonybrook της Νέας Υόρκης) και τουλάχιστον 15 ανεπίσημες και πιο πιθανές (τα προγράμματα που του μιλάνε, αλλά ακόμη δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους, το κάνουν γιατί δεν θέλουν να «ξυπνήσουν» άλλους ανταγωνιστές). Κι όλα αυτά ενώ έχει άλλον έναν χρόνο ακόμη στο high school.


H δέσμευση στα τουρνουά AAU και το zoom με τον «θρύλο»!


Μετά από μία τόσο υποσχόμενη σεζόν, 17χρονος ψηλός θα μπει από το τρίτο δεκαήμερο του Απρίλη στην μάχη των θερινών τουρνουά που διοργανώνουν οι μεγάλες αθλητικές εταιρίες (Nike, Adidas, Under Armour, Puma, New Balance) και τα οποία ουσιαστικά «κλειδώνουν» τις υποτροφίες.


Εκεί δίνουν το παρών εκπρόσωποι των μεγαλύτερων κολεγίων της Αμερικής και όλων των ομάδων του ΝΒΑ και εκεί μπαίνουν τα πρώτα θεμέλια για μία μελλοντική επαγγελματική καριέρα.


Μετά από ασφυκτικό pressing από την Team Curry της Under Armour, την Team Lamelo Ball της Puma και από τις Teams Durant, Chris Paul και Lillard της Nike, ο Ράιαν Σούλης επέλεξε την Team “Boo” Williams, που ανήκει επίσης στην Nike.


O 64χρονος προπονητής-«θρύλος» των AAU tournaments και άνθρωπος της κορυφαίας αθλητικής εταιρίας παγκοσμίως, θεωρείται ο «μέντορας» αρκετών κορυφαίων NBAer όπως ο Αλόνζο Μούρνινγκ, ο Άλεν Άϊβερσον, ο Τζο Σμιθ και ο Μπαμ Αντεμπάγιο.


Μόλις ενημερώθηκε από τους συνεργάτες του για την ενδιαφέρουσα περίπτωση ενός Ελληνόπουλου, ζήτησε να μελετήσει προσωπικά τα παιχνίδια του και μόλις απέκτησε δική του άποψη, παρουσιάστηκε αυτοπροσώπως στο zoom link (κάτι που δεν συνηθίζει) για το recruiting του Σούλη και αυτά που του είπε, έφταναν για να τον πείσει.


«Αγόρι μου, έχουμε καιρό να δούμε έναν... ουρανοκατέβατο παίκτη σαν κι εσένα, να συγκεντρώνει στοιχεία που ουσιαστικά καθορίζουν το status ενός ψηλού με σοβαρές δυνατότητες να παίξει στο ΝΒΑ. Έχω στείλει άπειρο κόσμο σε αυτό το επίπεδο και ξέρω καλά ότι κι εσύ εκεί ανήκεις!», του είπε ο απόφοιτος του Saint Joseph με πέρασμα και από την Ευρώπη (σε Ιρλανδία και Γαλλία) και παρ’ ολίγο να του πέσει το ακουστικό.


Το βαρύ καλοκαιρινό πρόγραμμα και το «χλωμό» status για την Εθνική


Κάπως έτσι «κλείδωσε» η συμμετοχή του στην λίγκα EYBL, που έχει πέντε προγραμματισμένα τουρνουά μέχρι τις 9 Ιουλίου (2 μέσα στον Απρίλιο, 2 μέσα στον Μάιο κι ένα μεταξύ 03-09/07) και ίσως ένα ακόμη προς τα τέλη του μηνός, κάτι που σημάνει ότι από ‘δω και στο εξής, οι καθημερινές του Ράιαν θα περιλαμβάνουν ατομική βελτίωση και ενδυνάμωση και τα Σαββατοκύριακα προπονήσεις μαζί με τους υπόλοιπους επίλεκτους της Team “Boo” Williams στο υπερσύγχρονο “Boo” Williams Sportsplex, που βρίσκεται στο Χάμπτον της Βιρτζίνια.


Όπως γίνεται αντιληπτό, παρ’ ότι ο ομοσπονδιακός προπονητής, Βαγγέλης Ζιάγκος, έχει επικοινωνήσει μαζί του και του έχει ανακοινώσει ότι τον έχει στα πλάνα του, θα είναι δύσκολο να δώσει το παρών στην προετοιμασία για το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων στη Νις της Σερβίας (22-30 Ιουλίου). Η προοπτική διεκδίκησης μίας υποτροφίας από κολέγιο πρώτης γραμμής προέχει και αν συνεχίσει να διαπρέπει σε υψηλό επίπεδο, η Εθνική ομάδα θα έχει συνεχώς ανοιχτή την πόρτα της.

* Οι αγώνες έχουν διάρκεια 32 λεπτά στο σύνολο με 4 περιόδους των 8 λεπτών.


** O “Μπου” Γουίλιαμς παράτησε μετά από μόλις έναν χρόνο στην Ευρώπη το επαγγελματικό μπάσκετ (1981-1982) και έγινε ασφαλιστής. Το καλοκαίρι του 1983 επένδυσε 400$ σε μία καλοκαίρινή λίγκα με μόλις 46 παίκτες! Σήμερα που είναι ζάμπλουτος, έχει γίνει ο μεγαλύτερος «συμπαίκτης» της Nike στο επίπεδο των τουρνουά AAU και το “Boo” Williams Nike Invitational το οποίο και διοργανώνει κάθε χρόνο (με 200 ομάδες και 2500 παίκτες) αποτελεί μία τις σημαντικότερες λίγκες του θεσμού.

 

NCAA Τελευταία Νέα