Πόποβιτς: Η αιώνια... λιακάδα ενός καθαρού μυαλού! (pic & vid)

Νίκος Καρφής
Ο Γκρεγκ Πόποβιτς συνεχίζει να κάνει τα... μαγικά του στους Σπερς και το gazzetta.gr υποκλίνεται στον δάσκαλο που πάντα θα έχει το Σαν Αντόνιο στον... αφρό.

Οι Σπερς στο ξεκίνημα της σεζόν δεν υπήρχαν καν στην κουβέντα των ειδικών για τις ομάδες που θα μπουν στα playoffs.

Ίσως να ήταν σωστό αυτό αν έβλεπε κάποιος το νεανικό ρόστερ και την ποιότητα που υπάρχει σε αυτό. Όμως όταν στον πάγκο υπάρχει ο τεράστιος Γκρεγκ Πόποβιτς θα πρέπει να το ξανασκεφτείς πριν τους ξεγράψεις.

Το Σαν Αντόνιο αποτελεί μία από τις εκπλήξεις της σεζόν και το gazzetta.gr γράφει για το μυαλό του Pop που ποτέ δεν θα σταματήσει να μας αφήνει με το στόμα ανοιχτό.

Ο... δάσκαλος της προπονητικής

Χωρίς την καθοδήγηση του τεράστιου Πόποβιτς αυτή η ομάδα, τα προηγούμενα χρόνια δεν θα μπορούσε να φτάσει σε επίπεδα πρωταθλητισμού. Δεν θα μπορούσε να παίξει αυτό το χάρμα ιδέσθαι που παρουσίασε όταν ήταν στα καλά της. Με Ντάνκαν, Τζινόμπιλι, Πάρκερ Λέοναρντ. Η απίθανη κυκλοφορία μπάλας, η έξτρα πάσα, η ομαδικότητα, η ταχύτητα με την οποία άλλαζαν τη μπάλα στην επίθεση οι παίκτες του. Ο Pop άφησε και συνεχίζει να αφήνει παρακαταθήκη στο Σαν Αντόνιο, βάζοντας τις σωστές βάσει όλα αυτά τα χρόνια για να είναι συνεπής η ομάδα και να μεγαλουργεί.

Δημιούργησε τεράστιους παίκτες όπως ο Ντάνκαν, ο Ρόμπινσον, ο Πάρκερ, ο Λέοναρντ, ο Τζινόμπιλι, μα ταυτόχρονα ταπεινούς ανθρώπους που πάντα ήταν έτοιμοι να θυσιαστούν για το καλός της ομάδας. Είναι ένας... μαέστρος, ο άνθρωπος που διεύθυνε αυτήν την υπέροχη ομάδα που για χρόνια πρωταγωνίστησε στη λίγκα. Ο μαέστρος μια καλοκουρδισμένης ορχήστρας. Ήξερε τον τρόπο να παίρνει σε κάθε ματς το 100% από τους ηγέτες του, ήξερε πως θα τους εμπνεύσει. Γνώριζε πως θα τους ετοιμάσει για τα μεγάλα παιχνίδια, εκείνα που ξεχωρίζουν τους άντρες από τα παιδιά.

Οι λέξεις αλληλοσεβασμός και αλληλοεκτίμηση χαρακτήρισαν τις σχέσεις του Pop με τους σπουδαίες παίκτες του. Ο Πόποβιτς είναι ξεκάθαρα το σημαντικότερο κεφάλαιο στην ιστορία του Σαν Αντόνιο. Χωρίς αυτόν τον δάσκαλο τίποτα από αυτά που είδαν τα μάτια μας, δεν θα είχαν πάρει σάρκα και οστά.

Βγάζει νέους πρωταγωνιστές

Φέτος κάνουν εντυπωσιακά πράγματα, όντας στο 11-9 και την 8η θέση της Δύσης. Ο Πόποβιτς δείχνει να έχει το μαγικό ραβδάκι, φτιάχνοντας συνεχώς νέους παίκτες. ΝτεΡόζαν και Όλντριτζ είναι τα βαριά χαρτιά, ωστόσο τη διαφορά την κάνουν 3 παιδιά που βελτιώνονται συνεχώς στα χέρια του Γκρεγκ. Αρχικά ο Κέλντον Τζόνσον ήρθε από το πουθενά και αυτή τη στιγμή είναι κορυφαίος ριμπάουντερ των σπιρουνιών με 7.4 και 3ος σκόρερ της ομάδας με 14.4 πόντους μαζί με τον Μάρεϊ.

Τον Μάρεϊ τον ξέραμε από πέρυσι, ωστόσο φέτος έχει εξελίξει το παιχνίδι και είναι πιο επιδραστικός στα πλάνα του προπονητή του. Μετρά 15 πόντους, 7.2 ριμπάουντ και 5.3 ασίστ, ενώ πρόκειται για τον κορυφαίο... κλέφτη της ομάδας με 1.4 κλεψίματα ανά παιχνίδι.

Τέλος αξίζει να σταθούμε στον Λόνι Ουόκερ. Ένα παιδί που το πίστεψαν στο περσινό draft και τους δικαιώνει, βγάζοντας όμορφες φάσεις μέσα στα ματς. Κάνει περισσότερα στο γήπεδο, ξέρει τον ρόλο του. Φέτος έχει 12.1 πόντους και 3.2 ριμπάουντ, προσπαθώντας να γίνει σημείο αναφοράς στον παιχνίδι των Σπερς.

Η παραπάνω τριάδα μαζί με τους Όλντριτζ-ΝτεΡόζαν και φυσικά τους Γκέι και Πάτι Μιλς, αλλά και τον Ντέρικ Ουίατ (έχασε πολλά ματς φέτος) είναι η ραχοκοκαλιά ενός συνόλου που έχει αρχή, μέση και τέλος στο παιχνίδι του και δεν ξεφεύγει ποτέ από τα θέλω του... άρχοντα Πόποβιτς.

Αν μπει στα playoffs, θα μιλάμε για μια σπουδαία επιτυχία. Μην ξεχνάμε πως μιλάμε για μια ομάδα που πήγαινε στην postseason για 22 σερί χρόνια επί Πόποβιτς και το σερί έσπασε πέρυσι που δεν τα κατάφερε στη φούσκα.

Γαλουχεί τις νέες γενιές πρωταθλητών

Η στόφα του πρωταθλητή σιγά-σιγά χάθηκε για το Σαν Αντόνιο. Κάποτε θα συνέβαινε, αλλά θα είναι δύσκολο για τους φίλους της ομάδας να συνηθίσουν σε αυτήν την νέα πραγματικότητα. Πλέον οι ηγέτες είναι ο ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν και ο Λαμάρκους Όλντριτζ.

Όμως το μέλλον είναι λαμπρό για το Σαν Αντόνιο και ο... καθηγητής, ο άνθρωπος συνώνυμο της συνέπειας και του πρωταθλητισμού, προετοιμάζει τη νέα γενιά (Τζόνσον, Ουόκερ, Μάρεϊ) για να αποτελέσουν την επόμενη μέρα του Σαν Αντόνιο. Ο Πόποβιτς ποτέ δεν θα χάσει την όρεξη για το άθλημα και την τρέλα για την προπονητική.

Είναι αυτή η αιώνια λιακάδα που επικρατεί στο καθαρό μυαλό του και του επιτρέπει να καταστρώνει συνεχώς υπέροχα σχέδια στο κεφάλι του.

H Χάμον που έρχεται

Οι Σπερς έχουν στο προπονητικό τους επιτελείο, την φοβερή Μπέκι Χάμον, η οποία μάλιστα έκατσε στη θέση του Πόποβιτς στο Λέικερς-Σπερς όταν αποβλήθηκε ο Pop.

Όπου σταθεί και όπου βρεθεί ο Πόποβιτς την αποθεώνει. Δίπλα του μαθαίνει τα μυστικά της προπονητικής και ονειρεύεται να καταφέρει κάποια στιγμή και να γίνει η πρώτη γυναίκα head coach στην ιστορία του ΝΒΑ.

Έχει τον κορυφαίο... δάσκαλο που πάντα προσπαθεί να της δείξει τον σωστό δρόμο.

Ο Πόποβιτς είναι ο γηραιότερος προπονητής στο ΝΒΑ και θα ήταν υπέροχο να γράψει ιστορία και η Χάμον.

H παρακαταθήκη που θα αφήσει στους Σπερς όταν τελειώσει την καριέρα του είναι μυθική. Πρώτος σε νίκες στην ιστορία του ΝΒΑ, πέντε πρωταθλήματα, 22 σεζόν όπου η ομάδα του είχε θετικό ρεκόρ.

Ένας μύθος που σίγουρα η Χάμον έχει πρότυπο για να αφήσει και εκεινη εποχή.