ΛεΜπρόν: «Έπρεπε να είχαμε και βίντεο της Μπριόνα, για να δούμε πόσο άσχημα είναι τα πράγματα;» (vid)

Κάτια Πετροπούλου
Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς μίλησε για την δικαιοσύνη που θέλει για την Μπριόνα Τέιλορ, αλλά και για το γεγονός ότι το να είσαι μαύρος, δεν είναι «κίνημα», αλλά τρόπος ζωής.

Πολλά είχε να πει ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, μετά την αναμέτρηση με τους Μάβερικς. Ο «Βασιλιάς», στη Συνέντευξη Τύπου που έδωσε, στάθηκε στην δολοφονία της Μπριόνα Τέιλορ, αλλά και το πως είναι να είσαι μαύρος στην Αμερική.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Μαρτίου, η Μπριόνα Τέιλορ δολοφονήθηκε, όταν δέχθηκε εννέα φορές τα πυρά των αστυνομικών, οι οποίοι μπούκαραν στο σπίτι της χωρίς προειδοποίηση κι ένταλμα, γιατί παρακολουθούσαν τον σύντροφό της για διακίνηση ναρκωτικών. Ακούγοντας θόρυβο, ρώτησε ποιος ήταν στην πόρτα, δεν πήρε απάντηση και ο σύντροφός της, Κένεθ Ουόκερ, πήρε το όπλο του. Με το που άνοιξε η πόρτα, λέγεται ότι πυροβόλησε από αυτοάμυνα και τότε οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά που σκότωσαν την Μπριόνα.

Οι τρεις αστυνομικοί κυκλοφορούν ελεύθεροι και αυτό είναι κάτι που εξοργίζει τον ΛεΜπρόν, όπως και άλλους ΝΒΑers. «Έχω μιλήσει για τον Τζορτζ Φλόιντ. Ήταν ένα άσχημο γεγονός, όπως και αυτό που έγινε με την Μπριόνα Τέιλορ. Ήταν τυχεροί που είχαμε το βίντεο του Τζορτζ Φλόιντ για να το δούμε. Αλλά αυτό χρειαζόμαστε, ένα βίντεο με την Μπριόνα να δολοφονείται, για να καταλάβει ο κόσμος πόσο άσχημη είναι η κατάσταση; Πάντα μιλάω για πράγματα που επηρεάζουν εμένα, αλλά και την κοινωνία μου. Είναι σπαρακτικό αυτό που έγινε με τον Φλόιντ. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πως είναι, αν δεν είναι το χρώμα του αυτό. Καταλαβαίνω πως μπορεί να νιώθετε γι αυτό το θέμα, αλλά ποτέ δεν θα καταλάβετε πραγματικά πως είναι να είσαι μαύρος στην Αμερική».

Στην συνέχεια ρωτήθηκε για το «κίνημα Black Lives Matter» και θέλησε να διευκρινίσει: «Πολύς κόσμος αναφέρεται στο "Black Lives Matter" ως κίνημα. Όταν είσαι μαύρος, δεν είναι κίνημα, είναι τρόπος ζωής. Εδώ λέμε ότι είναι κίνημα, αλλά είναι ο τρόπος ζωής, έτσι ξυπνάς, είσαι μαύρος, έτσι είναι. Δεν πρέπει να είναι κίνημα, είναι αυτό που είμαστε. Πρέπει να καταλάβουμε ότι για να κάνει κάποιος ένα βήμα μπροστά, εμείς πρέπει να κάνουμε πέντε. Το καταλαβαίνουμε, το ξέρουμε. Αλλά αυτό μας κάνει και δυνατούς, ισχυρούς, μοναδικούς. Δεν μου αρέσει η λέξη "κίνημα", επειδή στην κοινωνία και την Αμερική δεν υπάρχει κίνημα για μένα».

Έπειτα, πρόσθεσε: «Στο σπίτι έχω τρία παιδιά, που είναι μαύρα, έχω μια σύζυγο μαύρη, την μητέρα μου, που μεγάλωσε σε μονογονεϊκή οικογένεια, εγώ είμαι μοναχοπαίδι. Δεν χρειάζομαι την "φούσκα" για να μιλήσει για αυτό που είμαι. Το καλό που μπορεί να βγει από όλο αυτό, είναι παιδιά που είναι σε αυτή τη "φούσκα" και κάποιες φορές μπορεί να φοβούνται να μιλήσουν για διάφορα πράγματα, σκεπτόμενοι ότι θα επηρεάσουν τον κόσμο που τους βλέπει.

Το 2016, ο Μπαράκ ήταν ο πρόεδρός μας. Ξέρατε τι συνέβαινε. Τώρα, αυτό είναι πρόοδος; Νομίζω όλοι βλέπουμε ότι δεν είναι. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας. Δεν είναι ανάγκη να σου αρέσουν οι μαύροι, δεν είναι ανάγκη να σε νοιάζει και να σχολιάζεις κάθε τι που λέω, δεν πρέπει να μας ενοχλεί αν γράφει "Black Lives Matter" το παρκέ. Ξέρεις, όμως, τι είναι λάθος και τι σωστό».

Όσο για τη δικαιοσύνη που θέλει για την Μπριόνα Τέιλορ, συμπλήρωσε: «Το σκέφτομαι συνέχεια. Τι μπορώ να κάνω μετά, όχι μόνο για τους δικούς μου ανθρώπους, αλλά γενικά για την Αμερική; Προφανώς, η δικαιοσύνη για την Μπριόνα Τέιλορ. Είναι το Νο1 για μένα. Ξέρουμε την ιστορία, τι έγινε. Είναι τρελό. Είναι στο μυαλό μου κάθε μέρα, ακούω τον κόσμο. Η συζήτηση είναι σημαντική, ο κόσμος το ξεχνάει αυτό. Η επικοινωνία είναι πολύ σημαντική. Δεν είναι ανάγκη να συμφωνούμε, μπορούμε να διαφωνούμε, αλλά να υπάρχει σεβασμός».