Τρελός παπάς τον βάφτισε!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Τρελός παπάς τον βάφτισε!

bet365

Ο Tζέιλεν Γκριν αποφάσισε να βαδίσει κόντρα στο κύμα και να κοιτάζει το ΝΒΑ μέσα από την κλειδαρότρυπα της G-League και ο Βασίλης Σκουντής ιχνηλατεί τις διάφορες στράτες που οδηγούν στα σαλόνια του παγκοσμίου μπάσκετ…

Έπεσε χθες το μάτι μου στην ασφαλώς ασυνήθιστη και πάντως πρωτοφανή απόφαση του Τζέιλεν Γκριν να…προσπεράσει το NCAA και το ΝΒΑ (του οποίου θεωρείται κιόλας ως ένα από τα λεγόμενα next big things) και να παίξει, λέει, για μια σεζόν στη G-League και σκέφτηκα το προφανές..

Τρελός παπάς τον βάφτισε!

Ξα του, που λέμε και στην Κρήτη… Θα δούμε πώς θα του βγει αυτή η απόφαση και τι ψάρια θα πιάσει στο μέλλον, όταν αποφασίσει να δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ…

Ο Γκριν είναι μικρός και,,,τριανταφυλλένιος, αλλά στην τρυφερή ηλικία των 18 ετών και δυο μηνών, ο (γεννημένος στις 9 Φεβρουαρίου του 2002 στο Μέρσεντ της Καλιφόρνια) σούτιγκ γκαρντ έχει προλάβει να βάλει το όνομα του στο κάδρο και να προκαλέσει σαματά στα πέριξ…

Ο λεγάμενος έχει κατακτήσει τρία χρυσά μετάλλια με τις μικρές εθνικές ομάδες των ΗΠΑ, κουβαλάει την ταμπέλα του παίκτη πέντε αστέρων, τον λιμπίζονταν κάμποσα κολέγια και θεωρείται ως ο καλύτερος σούτιγκ γκαρντ της κλάσης του 2020, αλλά πριτς!

Δεν υπέκυψε στον πειρασμό και αποφάσισε να κολυμπήσει σε αχαρτογράφητα ύδατα: το εννοώ αυτό υπό την έννοια ότι το έλκον την εκ μητρός καταγωγή του από τις Φιλιππίνες, μειράκιον αποφάσισε να εξερευνήσει μια terra incognita!

Στα χρονικά του μπάσκετ έχουν καταγραφεί 45 περιπτώσεις παικτών οι οποίοι έκαναν «skip» το κολέγιο και από το λύκειο μεταπήδησαν απ’ ευθείας στο ΝΒΑ. Ο Γκριν θα γίνει ο πρώτος που θα ακολουθήσει το μονοπάτι της αναπτυξιακής λίγκας, αλλά υπάρχει και κάποιος ο οποίος επέλεξε (όχι τον τρίτο κατά πως λέγεται στην πολιτική, αλλά) τον πέμπτο δρόμο προς το ΝΒΑ: τον δρόμο που περνάει από την Ευρώπη και είναι ο πέμπτος, με κριτήριο την αφετηρία: high school, κολέγιο, ημιεπαγγελματική λίγκα, Eυρώπη και τώρα G-League.

Ας πάρω όμως τα πράγματα με τη χρονολογική σειρά τους…

Κάποτε που λέτε, οι παίκτες έπρεπε να ολοκληρώσουν μια τετραετή θητεία στα κολλέγια προτού αποκτήσουν το δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα στο ντραφτ του ΝΒΑ, αλλά όπως συμβαίνει στη ζωή κάποιος, κάπου, κάποτε θα σήκωνε και θα κράδαινε το λάβαρο της επανάστασης…

Το όνομα αυτού; Ρέτζι Χάρντινγκ…

Ο γεννημένος στις 4 Μαρτίου του 1942 και ύψους 2μ.13 σέντερ βάδισε κόντρα στο κύμα το 1962, όταν μετά τη θητεία του στο λύκειο του Ιστερν του Ντιτρόιτ προσπέρασε το κολέγιο και έθεσε υποψηφιότητα στο ντραφτ. Επελέγη στο Νο 29 από τους Πίστονς, αλλά δεν του επιτράπηκε να ΄παίξει απ’ ευθείας στο ΝΒΑ και γι’ αυτό τον λόγο πέρασε μια σεζόν με τους Χόλαντ Οιλερς στην Midwest Professional Basketball League, που υπήρξε μια θνησιγενής ημιεπαγγελματική λίγκα. Αυτό το πρωτάθλημα έμεινε ζωντανό για τρεις σεζόν και μάλιστα το 1964 είδε τον Έλληνα Νικ Μάντη να αναδεικνύεται MVP με τους Γκραντ Ράπιντς Τάκερς.

Ο Χάρντινγκ δεν το ‘βαλε κάτω και το 1963 επελέγη ξανά στο ντραφτ και κατάφερε να δώσει σάρκα και οστά στο όνειρο του: αγωνίσθηκε στο ΝΒΑ επί τέσσερις σεζόν με τους Πίστονς και τους Μπουλς έχοντας μέσο όροι 9.0 πόντους και 9.1 ριμπάουντ, ενώ τη σεζόν 1967-68 έπαιξε στο ΑΒΑ με τους Ιντιάνα Πέισερς, γράφοντας 13.4 πόντους και 13.4 ριμπάουντ.

Εάν τάχα η επιλογή του ενείχε στοιχεία της αρχαίας ελληνικής ύβρεως, δυστυχώς ο Χάρντινγκ τιμωρήθηκε γι’ αυτήν: έπεσε στα…σκληρά (ναρκωτικά), εγκατέλειψε το μπάσκετ σε ηλικία 26 ετών, έμπλεξε με κακές παρέες, κουβάλαγε πάντοτε στην τσάντα του ένα πιστόλι και μάλιστα σε μια τηλεοπτική συνέντευξη του είχε δηλώσει φόρα παρτίδα ότι θα σκότωνε τον τζένεραλ μάνατζερ των Πέισερς Μάικ Στόρεν και τον συμπαίκτη και συγκάτοικο του, Τζίμι Ράιλ!

Αργότερα βίασε με απειλή μαχαιριού την τραγουδίστρια Φλόρενς Μπάλαρντ, ενώ ο ίδιος δολοφονήθηκε το 1972 στο Ντιτρόιτ. Ήταν μόλις τριάντα χρονών…

Έναν χρόνο νωρίτερα (1971) το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ στην περίφημη απόφαση της αγωγής του Σπένσερ Χέιγουντ εναντίον του ΝΒΑ κατάργησε τον περιοριστικό όρο της τετράχρονης θητείας στο NCAA. Χάρη σε αυτή το 1974 οι Γιούτα Σταρς επέλεξαν στο ντραφτ τον συχωρεμένο Μόουζες Μαλόουν που έγινε ο πρώτος παίκτης ο οποίος αγωνίσθηκε κατ’ ευθείαν από το high school σε μια επαγγελματική λίγκα και βεβαίως φανέρωσε αμέσως το σπάνιο ταλέντο και το ποιόν του με μέσο όρο 18 πόντους και 14 ριμπάουντ στην παρθενική σεζόν του.

Στα χνάρια του…Μωυσή ο οποίος το 1983 έμελλε, παρέα με τον Τζούλιους Ερβινγκ, να οδηγήσει τους Σίξερς στη Γη της Επαγγελίας, βάδισαν το 1975 ο Ντάριλ Ντόουκινς και ο Μπιλ Γουίλαμπι, οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι οι πρώτοι οι οποίοι έπαιξαν κατ’ ευθείαν και χωρίς κανέναν ενδιάμεσο σταθμό από το λύκειο στο ΝΒΑ.

Ο πρώτος επελέγη στο Νο 5 από τους Σίξερς και ο δεύτερος στο Νο 19 από τους Χοκς, αλλά κανείς τους δεν έφτασε στο επίπεδο των προσδοκιών του.

Ξέμειναν βεβαίως τα θρύψαλα από τις μπασκέτες που γκρέμιζε στο διάβα του ο Ντόουκινς, ο περιβόητος «Chocolate Thunder», όπως τον αποκάλεσε o τραγουδιστής Στίβι Γουόντερ…

Σε τέτοιες περιπτώσεις πάντοτε υπάρχει το what if: πόσο καλύτεροι θα γίνονταν οι παίκτες που βιάστηκαν να κάνουν το άλμα προς το ΝΒΑ, αλλά αυτό το ερώτημα δεν (μπορεί να) έχει καμιά απάντηση…
Τα κατοπινά χρόνια, όταν πια είχε ανοίξει για τα καλά ο ασκός του Αιόλου πλείστοι παίκτες βάδισαν στα χνάρια τους: για την ακρίβεια σε αυτή τη λίστα εμφανίζονται 45 τέτοιοι, συμπεριλαμβανομένων του Κέβιν Γκαρνέτ, του Κόμπε Μπράιαντ, του Τρέισι ΜακΓκρέιντι κοκ.

Συν τοις άλλοις υπάρχει μια λίστα 27 παικτών, οι οποίοι αγωνίσθηκαν στο ΝΒΑ ή επελέγησαν στο ντραφτ χωρίς να περάσουν από κολέγιο, μάλιστα σε αυτήν ανήκει και ο Γιώργος Παπαγιάννης λόγω της ασυνήθιστης διαδρομής του με σταθμούς το Περιστέρι, το λύκειο Westtown της Πενσιλβάνια, τον Παναθηναϊκό και εν συνεχεία το ΝΒΑ με τους Κινγκς και τους Μπλέιζερς.

Μια άλλη ιδιότυπη περίπτωση αποτελεί ο Σον Κεμπ, το «πρόβατο ελευθέρας βοσκής» όπως τον χαρακτήρισε ο Μάκης Δενδρινός το 1994 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Τορόντο.

Ο εκρηκτικός φόργουορντ με την άστατη ζωή και τα παιδιά που –όπως αναφέρει ο αστικός μύθος-έχει σπείρει σε ολόκληρη την Αμερική (sic) επρόκειτο να παίξει σε κολέγιο, αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ. Έμεινε έξω τη σεζόν 1988-89 και στη συνέχεια επελέγη στο Νο 17 του ντραφτ από τους Σουπερσόνικς και αγωνίσθηκε στο ΝΒΑ έως το 2003.

Μια άλλη ιδιάζουσα περίπτωση συνιστά ο Μπράντον Τζένινγκς. Ο γεννημένος στις 23 Σεπτεμβρίου του 1989 γκαρντ πέρασε από δυο λύκεια (Ντομίνγκεζ, Οοουκ Χιλ) και δέχθηκε προτάσεις από τα κολέγια της Σάουθερν Καλιφόρνια και της Αριζόνα, αλλά ανέκρουσε πρύμναν και αίφνης βρέθηκε (όχι στο ΝΒΑ, αλλά) στην Ιταλία!

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, ο Τζένινγκς ο οποίος τον Ιούνιο του 2008 δεν είχε συμπληρώσει το 19ο έτος της ηλικίας του και προερχόταν απ’ ευθείας από το λύκειο, δεν εδικαιούτο να θέσει υποψηφιότητα στο ντραφτ. Έπρεπε να περάσει ένας χρόνος και μη έχοντας άλλη επιλογή αψήφησε τις προτάσεις από τα κολέγια και συνδύασε το (μπασκετικό) τερπνόν μετά του (οικονομικού) ωφελίμου!

Πώς; Αγωνιζόμενος για μία σεζόν στην Λοτομάτικα Ρόμα, στην οποία υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 1.650.000 δολαρίων, ενώ εισέπραξε επί πλέον 2.000.000 δολάρια για να λανσάρει τα προϊόντα της αθλητικής εταιρείας Under Armour.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά ο Τζένινγκς έγραψε ιστορία ως ο πρώτος Αμερικανός παίκτης ο οποίος, λόγω του απαγορευτικού κανονισμού του ΝΒΑ, μεταπήδησε απ’ ευθείας από το λύκειο σε μια ευρωπαϊκή επαγγελματική ομάδα.

Με τη Ρόμα ο Τζένινγκς αγωνίσθηκε σε 16 ματς της Euroleague με μέσο όρο 7.6 πόντους (45.7% στα δίποντα, 26.8% στα τρίποντα, 77/4% στις βολές) εντός παιδιάς), 1.6 ριμπάουντ, 1.6 ασίστ και 1.6 κλεψίματα σε 19 λεπτά συμμετοχής.

Εκείνη τη σεζόν ο Τζένινγκς είχε προπονητή τον πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού, Νάντο Τζεντίλε, ενώ αγωνίσθηκε μαζί με άλλους τέσσερις που είχαν πρότερη θητεία στην Ελλάδα: τον Αντρέ Χάτσον (Περιστέρι, Μαρούσι, Μακεδονικός, Πανιώνιος), τον Σάνι Μπετσίροβιτς (Παναθηναϊκός), τον Ιμπραήμ Τζάαμπερ (Αιγάλεω) και τον Ρούμπεν Ντάγκλας (Πανιώνιος).

Στο Τop 16 οι πρωταθλητές Ευρώπης του 1983 αντιμετώπισαν τον Παναθηναϊκό από τον οποίο ηττήθηκαν με 92-67 στις 12 Φεβρουαρίου 2009 στο ΟΑΚΑ και με 90-71 μετά από δυο εβδομάδες στη Ρώμη. Στο πρώτο ματς ο Τζένινγκς είχε 11 πόντους, δυο ριμπάουντ και δυο ασίστ, ενώ στο δεύτερο έμεινε άποντος σε 11 λεπτά συμμετοψ\χής.

Τον Ιούνιο του 2009 ο Αμερικανός γκαρντ επελέγη στο Νο 10 του ντραφτ του ΝΒΑ από τους Μιλγουόκι Μπακς μάλιστα εμφανίσθηκε ξαφνικά και καθυστερημένος στο Madison Square Garden, όπου λάμβανε χώρα η διαδικασία. Όταν έσκασε μύτη εκεί είχε ήδη επιλεγεί , αλλά κατά παράβασιν του πρωτοκόλλου κλήθηκε από τον Ντέιβιντ Στερν να ανέβει στη σκηνή για την καθιερωμένη φωτογραφία, μετά την ανακοίνωση του Ερλ Κλαρκ στο Νο 14!

O Tζένινγκς αγωνίσθηκε επί δέκα σεζόν στο ΝΒΑ, πέρασε από την Κίνα, τη σεζόν 2017-18 υπήρξε συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μπακς και έκλεισε την καριέρα του πρόπερσι στην Ευρώπη, φορώντας σε μόλις δέκα αγώνες τη φανέλα της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Αποχώρησε στις 20 Νοεμβρίου του 2018 –φερόμενος μάλιστα ως υποψήφιος να ενταχθεί στον Παναθηναϊκό- με μια πικρόχολη ανάρτηση στο Instagram: «Μάθημα ζωής: δεν θα ξαναπαίξω ποτέ σε μια ομάδα στην οποία ο πατέρας κοουτσάρει τον γιο του! Ποτέ ξανά».

Ποιους εννοούσε ο… ποιητής; Τον μπαμπά Βασίλι και τον γιο Σεργκέι Καράσεφ…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3