«Γιατί οι ''δυνατές'' φωνές του ΝΒΑ δεν ακούγονται τώρα με την Κίνα;»

Αντωνία Σπανού
«Γιατί οι ''δυνατές'' φωνές του ΝΒΑ δεν ακούγονται τώρα με την Κίνα;»

bet365

Κίνα και ΝΒΑ είναι στα... χαρακώματα, αλλά οι πάντα λαλίστατοι παίκτες έχουν εξαφανιστεί και αυτό συμβαίνει για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Επιστροφή στοιχήματος* στον αγώνα Ουκρανία - Πορτογαλία και 200+ ειδικά στοιχήματα! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Χαμός...

Mια λέξη μπορεί να χαρακτηρίσει αυτό που συμβαίνει μεταξύ της Κίνας και του ΝΒΑ και αυτή δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Πολιτικά θέματα, μπλέχτηκαν με τα οικονομικά δεδομένα μιας λίγκας, που πρώτο μέλημα έχει το κέρδος και το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό.

Το «uproxx» αναρωτιέται που είναι οι συνήθως «δυνατές» φωνές του ΝΒΑ, να μιλήσουν και να ακουστούν, αλλά η πραγματικότητα είναι σκληρή και αδιαπραγμάτευτη στο τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα και που σταματάει το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης. Όλα ξεκίνησαν από το tweet του GM των Ρόκετς, Ντάριλ Μόρεϊ, όπου στάθηκε στο πλευρό των διαδηλωτών του Χονγκ Κονγκ. Το tweet ανέβηκε, γρήγορα κατέβηκε, αλλά η ζημιά είχε γίνει και τα αποτελέσματα είναι μπροστά μας.

Η αντίδραση της Κίνας ήταν απόλυτη και δίχως δεύτερη σκέψη.

Το θέμα έφτασε μέχρι την Κυβέρνηση, το CBA, τους συνεργάτες του μεταδίδουν τα παιχνίδια και οι Κινέζοι χορηγοί τιμώρησαν άμεσα τους Ρόκετς και το ΝΒΑ σταματώντας την μετάδοση των παιχνιδιών στην χώρα, ακόμα και χωρίς την ομάδα του Χιούστον μέσα. Η δήλωση του Σίλβερ για την υπεράσπιση του στην ελευθερία του λόγου, έκανε τα πράγματα χειρότερα και Κίνα συνέχισε με αμείωτους ρυθμούς να ακυρώνει events, αφού ομάδας από το ΝΒΑ ήταν στην χώρα για προγραμματισμένα preseason παιχνίδια.

Τα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες στην Κίνα έφεραν σε απόγνωση παίκτες και προπονητές, οι οποίοι πάντως επέλεξαν να μην μιλήσουν, ούτε να απαντήσουν σε καμία ερώτηση. Όλοι ρωτήθηκαν, αλλά σχεδόν όλοι απάντησαν ότι δεν ξέρουν ακριβώς τι συμβαίνει, οπότε απέφυγαν να απαντήσουν.

Η απόφαση τους αυτή, ειδικά ανθρώπων που είναι γνωστοί για την έκφραση της άποψης τους σε πολλά θέματα, όπως οι Κερ, Πόποβιτς, ΛεΜπρόν Τζέιμς, έχει φέρει πολύ έντονη κριτική από τα Μέσα και τον κόσμο, ενώ οι περισσότεροι τους αποκαλούν υποκριτές. Αυτό που έχει γίνει είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπλέχτηκε, με τους Κερ και Πόποβιτς να ανοίγουν προσωπικό θέμα μαζί του, αλλά να μην μιλούν για τα όσα έχουν γίνει στην Κίνα.

Εκείνος που τραβά περισσότερο την προσοχή είναι ο ΛεΜπρον Τζέιμς. Ο «Βασιλιάς» είναι στην Κίνα, έπαιξε στα δύο παιχνίδι κόντρα στους Νετς, εμφανίστηκε με ρούχα που είχαν πάνω το σλόγκαν ''κάτι παραπάνω από ένας αθλητής'', αλλά την γνώμη του δεν την έχει πει, κάτι που πολύ σπάνια κάνει πλέον.

Πολλοί επισημαίνουν, όπως και οι Αμερικανοί, ότι τα χρήματα που εμπλέκονται κάνουν άπαντες να σιωπούν. Το ΝΒΑ και οι αθλητές του κάθε μέρα... αιμορραγούν από όσα γίνονται με την Κίνα, όπως και οι αθλητικές εταιρείες, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι ο Ντέρικ Ρόουζ, έχει ακόμα παπούτσι με την υπογραφή του, κυρίως από το πόσο καλά πηγαίνει στην Κίνα.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό και τονίζεται στο ρεπορτάζ του Αμερικάνικού Μέσου, άπαντες είναι... δασκαλεμένοι να μην πουν τίποτα, όσο συμβαίνουν όλα αυτά και υπήρχαν ομάδες στην Κίνα. Νούμερο ένας κανόνας όταν είσαι εργαζόμενος είναι να μην κάνεις κάτι που θα στοιχίσει λεφτά στον εργοδότη. Οι κριτικές κατακεραυνώνουν τους παίκτες για το πόσο υποκριτικό είναι να μην μιλάς για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν μπλέκονται χρήματα στην μέση και κάπως έτσι τα πράγματα δείχνουν... δύσκολα.

Το ΝΒΑ είναι η λίγκα που υποστηρίζει περισσότερο από τον καθέναν τους παίκτες του στο να ακούγονται για θέματα πολιτικά ή κοινωνικά και τίποτα δεν είχε συμβεί μέχρι να πάρει θέση, αλλά πήρε και τα πράγματα μπλέχτηκαν ακόμα παραπάνω.

Είναι λεπτή η γραμμή και αυτό προσπαθούν να το κατανοήσουν όλοι. Το θέμα του Χονγκ Κονγκ ελάχιστοι το ξέρουν σε βάθος, λίγα πράγματα κυκλοφορούν στον Τύπο και κανείς δεν θέλει να μιλήσει για ένα θέμα για το οποίο δεν γνωρίζει λεπτομέρειες. Δεν μοιάζει με τα θέματα που μιλούν συχνά και θίγουν παίκτες και προπονητές της λίγκας.

Όπως τονίζουν οι Αμερικανοί, οι μαύροι παίκτες της λίγκας έχουν βιώσει σε όλη την ζωή τους τον ρατσισμό και τα προβλήματα με την βία της αστυνομίας και συνήθως επιλέγουν να μιλήσουν για κάτι που είχαν να αντιμετωπίσουν σε όλη την ζωή τους. Παίρνουν θέση σε θέματα που τους αφορούν και θα μπορούσαν να αλλάξουν κάτι με την στάση τους.

Το ίδιο ακριβώς στο θέμα της οπλοκατοχής, όπου πολλές φορές παίκτες και προπονητές έχουν θίξει. Ακριβώς αυτό το περιεχόμενο είχε και η απάντηση του Στιβ Κερ στον Ντόναλντ Τραμπ, αφού ο πατέρας του πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στον Λίβανο το 1984. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο προπονητής των Ουόριορς να έχει πάθος στους λόγους του με θέμα τα όπλα και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να το κάνει.

Όλοι κατηγορούν παίκτες και προπονητές στο ΝΒΑ, αλλά η εξήγηση είναι πιο απλή και την περιγράφουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί. Οι άνθρωποι θα είναι πάντα πιο άνετοι να σχολιάζουν θέματα με τα οποία έχουν κάποια εξοικείωση ή κατανοούν σε βάθος ή έχουν βιώσει οι ίδιοι. Ένας μίλησε και δεν φαίνεται ότι θα μιλήσουν άλλοι για το Χονγκ Κονγκ και όσα συμβαίνουν εκεί. Τα οικονομικά συμφέροντα που... αιμορραγούν παίζουν σίγουρα ρόλο, αλλά οι παίκτες πάντα θα μιλούν για όσα αισθάνονται... καλά να μιλήσουν.

Παίκτες και παράγοντες έκαναν την επιλογή τους και κρίνονται γι' αυτό.

Διαβάστε ακόμα για το θέμα: Είναι ο καπιταλισμός, κομισάριε

 

NBA Τελευταία Νέα