Νόρις: «Δεν ξέρεις από πού θα έλθει ο επόμενος Γιάννης»!

Γιάννης Σταυρουλάκης
Το NBA Basketball School έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ο Όντι Νόρις μίλησε στο gazzetta.gr για το σπουδαίο project ενώ απάντησε στο δίλημμα… Τζόρνταν ή ΛεΜπρόν!

Ο Όντι Νόρις έμεινε μόλις έξι χρόνια στη Βαρκελώνη (1987-'93) ωστόσο πρόλαβε να εξελιχτεί σε θρύλο της Μπαρτσελόνα, ο Αΐτο Γκαρθία Ρενέσες τον έχει χαρακτηρίσει ως κορυφαίο ξένο που έχει κοουτσάρει στη 45άχρονη καριέρα του ενώ ο Χοσέ Λουίς Γκαλιλέα παραδέχθηκε πως ο άλλοτε συμπαίκτης του συμπεριφερόταν με τον ίδιο σεβασμό προς τις καθαρίστριες του γηπέδου και τον πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης στην Καταλονία! Ένας old school ψηλός και εξαιρετικός πασέρ με τρομερή αντίληψη του παιχνιδιού μα πάνω απ' όλα ένας απίστευτος χαρακτήρας με ευγένεια και ήθος, ένας σταρ που ήταν κοντά σε όποιον τον πλησίαζε και δηλωμένος φαν του Νίκου Γκάλη, ο «Atomic Dog» έκανε δύσκολη τη ζωή του Άρη ως μέλος της θρυλικής Μπαρτσελόνα.

Πλέον αποτελεί πρεσβευτή του ΝΒΑ στην Ευρώπη μαζί με σπουδαίους βετεράνους όπως ο «δικός» μας Ευθύμης Ρεντζιάς, ο οποίος συμμετέχει στις προσπάθειες της κορυφαίας λίγκας του πλανήτη για την ανάπτυξη του μπάσκετ διεθνώς, εν προκειμένω με το NBA Basketball School που έρχεται για πρώτη φορά στο Deree – The American College of Greece (2-6/7, 9-13/7). Ο Νόρις μίλησε στο gazzetta.gr για το project που θα παρουσιάσει το μπάσκετ στην καλύτερη εκδοχή του και θα ενισχύσει την παρουσία του ΝΒΑ στην Ελλάδα, τη δυναστεία των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, το αγαπημένο του Περιστέρι και το δίλημμα… Τζόρνταν ή ΛεΜπρόν!

Ποια είναι, λοιπόν, η αποστολή του NBA Basketball School και ποια η φιλοσοφία του;
«Τα παιδιά πρέπει να διασκεδάζουν το μπάσκετ. Αν το χαίρονται όταν είναι μικρά θα τους γίνει συνήθεια μεγαλώνοντας, έτσι θα μάθουν πιο εύκολα και θα γίνουν καλύτεροι γρηγορότερα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δουλέψουν, να αγαπήσουν αυτό που κάνουν και όλα θα έλθουν! Εμείς από την πλευρά μας, ως πρεσβευτές του ΝΒΑ θα προσπαθήσουμε να δώσουμε στους νέους παίκτες την ευκαιρία να βελτιώσουν τις ικανότητές τους μέσα από προγράμματα υψηλού επιπέδου, να τους κάνουμε να αγαπήσουν και να σεβαστούν το μπάσκετ, να τους εμπνεύσουμε και να τους μεταφέρουμε εμπειρίες που θα είναι χρήσιμες στη ζωή τους».

Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή αγορά αποτελεί μια έξτρα πρόκληση για το συγκεκριμένο project;
«Η αγορά δεν σημαίνει απολύτως τίποτα! Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ένας ΝΒΑer μπορεί να προκύψει από παντού! Δεν έχει σημασία αν μιλάμε για την Ελλάδα ή τις ΗΠΑ. Ποτέ δεν ξέρεις από πού θα έλθει και ποιος θα είναι ο επόμενος σούπερ σταρ».

Ό,τι συνέβη για παράδειγμα με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο…
«Μα αυτό ακριβώς εννοώ! Ο Γιάννης ήταν ένα τεράστιο ταλέντο που βγήκε από μια γειτονιά της Αθήνας, πλέον είναι All Star κι ενδεχομένως πρόκειται για τον κορυφαίο Έλληνα παίκτη μετά από τον Νίκο Γκάλη! Είμαι μεγάλος φαν του Αντετοκούνμπο, τον είδα πέρσι στη Θεσσαλονίκη. Είναι ένας άνθρωπος που εμπνέει τους νέους και η προσωπικότητά του είναι αυτή, ακριβώς, που τον κάνει τόσο ξεχωριστό! Ένα νέο παιδί με τεράστια ενέργεια που αγαπάει παθολογικά το παιχνίδι και το πιο εξωφρενικό στην περίπτωσή του είναι ότι συνεχίζει να βελτιώνεται. Όπως είπα και πριν, δεν ξέρεις από πού θα έλθει ο επόμενος Γιάννης».

Τι συμβουλή θα δίνατε σε ένα παιδί που θα παρακολουθήσει το NBA Basketball School στην Αθήνα;
«Να είναι "σφουγγάρι"! Να απορροφά ό,τι πληροφορία του προσφέρεται, να μαθαίνει συνεχώς και να ρωτάει. Να έχει πάντα μέσα του την αγάπη για το μπάσκετ και να συνεχίσει να δουλεύει. Να μην ξεχνάει ότι η αποτυχία είναι μέσα στο παιχνίδι και να προσπαθεί συνεχώς».

Έχετε ενημερωθεί ότι το Περιστέρι θα αγωνίζεται από τη νέα χρονιά στην Α1;
«Φυσικά! Με προπονητή τον Πεδουλάκη! Πριν πάω στο Περιστέρι, νόμιζα πως όλοι οι Έλληνες με μισούσαν (γέλια)… Ήμουν σίγουρος ότι σε ένα παιχνίδι στη Θεσσαλονίκη ήθελα να μας σκοτώσουν, ειδικά εμένα! Ήλθα να παίξω εδώ και κατάλαβα ότι οι Έλληνες αγαπούν το μπάσκετ στα άκρα! Δεν ήξερα τι να περιμένω όμως στο τέλος της ημέρας το απόλαυσα έχοντας δίπλα μου σπουδαίους συμπαίκτες. Θυμάμαι τον Κορωνιό, τον Κασουρίδη, τον Φάσουρα, τον Μακαρά… Πολύ όμορφες αναμνήσεις που θα τις κουβαλάω μαζί μου για πάντα. Εύχομαι το ελληνικό μπάσκετ να γυρίσει στα 80s και τα 90s, όταν περισσότερες ομάδες διεκδικούσαν το πρωτάθλημα».

Πόσα συνεχόμενα δαχτυλίδια μπορούν να κατακτήσουν οι Ουόριορς;
«Απολαμβάνω να τους βλέπω και ανυπομονώ να τους δω να κερδίσουν κι άλλα πρωταθλήματα! Είναι σπουδαίο να βλέπεις παίκτες top επιπέδου να παλεύουν κάθε χρόνο για τον τίτλο με την ίδια προσήλωση, την ίδια πείνα και τον ίδιο επαγγελματισμό. Το ζητούμενο είναι ο Ντουράντ, ο Κλέι και ο Γκριν να μείνουν εκεί για πολλά χρόνια ακόμα. Είναι δυναστεία όμως το ΝΒΑ είναι μπίζνες, δεν ξέρεις που θα σε βρει η επόμενη μέρα».

Τζόρνταν ή ΛεΜπρόν;
«Ο Τζόρνταν είναι πάντα… Τζόρνταν. Ο κορυφαίος όλων. Τώρα σε ό,τι αφορά τον ΛεΜπρόν, δεν είναι ένας συνηθισμένος παίκτης. Πρέπει να τον σεβαστείς αφού αυτά που κάνει είναι ασύλληπτα. Προσωπικά, θέλω να τον δω στους Λέικερς»!

Λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα του προγράμματος: www.nbabasketballschool.gr