Σπερς: Ο μαέστρος Πόποβιτς... ξανανιώνει με Γουεμπανιάμα κι ετοιμάζει νέο κόλπο

Σπερς: Ο μαέστρος Πόποβιτς... ξανανιώνει με Γουεμπανιάμα κι ετοιμάζει νέο κόλπο

Ο Γουεμπανιάμα

bet365

O Βίκτορ Γουεμπανιάμα επαναφέρει στις... εργοστασιακές ρυθμίσεις τον τεράστιο Γκρεγκ Πόποβιτς που έχει πάλι πλέον βενζίνη στον ντεπόζιτο για να ετοιμάσει το επόμενο θαύμα στο Σαν Αντόνιο.

Την σεζόν που πέρασε, κανείς δεν ήξερε τι θα γίνει με το μέλλον του Γκρεγκ Πόποβιτς στους Σπερς. Ο σπουδαίος Pop έχει πατήσει τα 74 του χρόνια και υπήρχαν φήμες που έκαναν λόγο για απόσυρση, χωρίς φυσικά να το επιβεβαιώνει ποτέ ο ίδιος. Τελικά αρχές Ιουλίου ο θρυλικός προπονητής του ΝΒΑ ανανέωσε το συμβόλαιό του με την ομάδα του Σαν Αντόνιο έως το 2028 λαμβάνοντας άλλα 80 εκατομμύρια δολάρια στον λογαριασμό του.

Συγκεκριμένα ο Πόποβιτς ανέλαβε head coach στα «Σπιρούνια» το 1994 ενώ είχε περάσει και άλλη μια τετραετία ως assistant coach στην ομάδα και πιο συγκεκριμένα από το 1988 έως και το 1992.

Και λίγο καιρό μετά ήρθε σαν... δώρο το Νο.1 του draft, δηλαδή ο Βίκτορ Γουεμπανιάμα για να... δέσει το γλυκό. Το Gazzetta γράφει τους Σπερς και το... καύσιμο που λέγεται Γουεμπανιάμα και μπήκε στο ντεπόζιο του Πόποβιτς τώρα που το είχε περισσότερο ανάγκη από κάθε άλλη φορά.

Γνωρίζει την κορυφή, αλλά του λείπει πολύ τα τελευταία χρόνια

df

Ο Γκρεγκ Πόποβιτς στα προπονητικά χρόνια της δόξας είχε μάθει να διεκδικεί την κορυφή. Έκανε τους Σπερς μία από τις κορυφαίες ομάδες του ΝΒΑ. Την έβαλε στο... χάρτη και από το 1999 μέχρι και το 2014 κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα. Και τις περισσότερες σεζον από αυτές έπαιξε μπάσκετ που το συζητούσε όλος ο πλανήτης. Από τα... χέρια του πέρασαν και εκτοξεύτηκαν σπουδαίοι παίκτες. Όπως ο Ντάνκαν, ο Πάρκερ, ο Ρόμπινσον, ο Τζινόμπιλι και ο Καουάι Λέοναρντ. Μαζί του πάτησαν στην κορυφή. Ένας δάσκαλος της προπονητικής που ήξερε πως να πάρει το 100% από κάθε παίκτη.

Όμως από το 2017 μέχρι και πέρυσι, οι Σπερς χαμήλωσαν επικίνδυνα τον πήχη και αν εξαιρέσεις τις δυο πρώτες σεζόν που αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο των play-offs, στη συνέχεια δεν μπήκαν καν στην postseason. Πήγαν σε ένα rebuilding δίνοντας τόπο στα... νιάτα με Μάρεϊ, Βασέλ, Tζόνσον κλπ, περιμένοντας κάτι μεγάλο στο draft. Ήλπιζαν πως θα έρθει αυτή η στιγμη, με τον Πόποβιτς να περιμένει καρτερικά. Και ήρθε. Στη λοταρία στάθηκαν τυχεροί, αφού πήραν το Νο.1. Έτσι ήταν σίγουρο πως το σπουδαίο prospect που ακούει στο όνομα Βίκτορ Γουεμπανιάμα θα ερχόταν στο Σαν Αντόνιο.

Η... τρέλα του ΝΒΑ και ο παροξυσμός στον κόσμο των Σπερς

Πρόκειται για το next big thing του ΝΒΑ. Ο Γουεμπανιάμα τα σάρωσε όλα στο πέρασμα του χωρίς να παίξει ακόμα επίσημο ματς. Ο Γάλλος ψηλός αποτελεί ένα ισχυρό περιουσιακό στοιχείο των Σπερς και χάρη σε αυτόν, θα έχουν και μεγαλύτερη δημοσιότητα στα παιχνίδια τους. Κυριαρχικός, γίγαντας με απίθανο χειρισμό μπάλας για το ύψος. Ένα θαύμα της φύσης.

Το ΝΒΑ είχε ανακοινώσει το πρόγραμμα για το in-season tournament και η ομάδα του Σαν Αντόνιο ήταν η μοναδική που θα έχει παραπάνω από δύο παιχνίδια live streaming, σε πανεθνικό επίπεδο από το ESPN και το TNT. Έτσι, ολόκληρη η Αμερική θα μπορέσει να θαυμάσει σε δράση το νέο τεράστιο prospect των Σπερς και του ΝΒΑ γενικότερα.

Πάμε και στους φιλάθλους των Σπερς που όπως ο Πόποβιτς, είχαν ανάγκη και πάλι να πιστέψουν στην ομάδα τους, να ονειρευτούν και πάλι μεγάλες στιγμές από την εποχή Ντάνκαν-Πάρκερ-Τζινόμπιλι. Ο Wemby είναι το Νο.1 του draft και το κορυφαίο prospect των τελευταίων χρόνων στο ΝΒΑ. Το hype του συγκρίνεται μόνο με εκείνο του ΛεΜπρόν Τζείμς όταν είχε μπει στη λίγκα για χάρη των Καβς.

Ο Βίκτορ Γουεμπανιάμα αποτελεί την ελπίδα που χρειάζεται ο κόσμος του Σαν Αντόνιο και τον λατρεύει. Έτσι μαζεύτηκαν πάνω από 13.000 άτομα για να τον απολαύσουν στην ανοιχτή προπόνηση της ομάδας του Πόποβιτς. Ο ίδιος έδειξε τη χαρά του για όλο αυτό που έζησε, με τον κόσμο των Σπερς να δημιουργεί εντυπωσιακή ατμόσφαιρα.

Το Νο.1 του draft φέρνει κούπες στο Σαν Αντόνιο

Αν ταξιδέψει κάποιος το παρελθόν, θα καταλάβει πως το Νο.1 στο draft φέρνει σπουδαία πράγματα στο Σαν Αντόνιο. Οι Σπερς έχουν πάρει λαβράκια στο Νο.1 που αργότερα μετατράπηκαν σε Hall Of Famers και στα χέρια του Πόποβιτς έγιναν κυρίαρχοι του παιχνιδιού. Άλλή μια συνθήκη είναι και το γεγονός πως το Νο.1 είναι ψηλός, παίκτης που τρομοκρατεί τη ρακέτα.

Ο Βίκτορ Γουεμπανιάμα θα αποτελέσει το τρίτο Νο1 στην ιστορία των Σπερς. Αλλά πόσο εύκολο θα είναι να ξεπεράσει ο Γάλλος τα δύο προηγούμενα Νο1; Πάρα πολύ. Το πρώτο ήρθε το 1987 στο πρόσωπο του Ντέιβιντ Ρόμπινσον. Η καριέρα του Ναύαρχου ήταν γεμάτη διακρίσεις (1ος σκόρερ το 1994, 1ος ριμπάουντερ το 1991, 1ος μπλοκέρ το 1992), MVP της Λίγκας το 1995, αλλά και 10 φορές All Star. Μέλος και της Dream Team στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης.

Παράλληλα είναι ένας από τους 8 παίκτες που έχουν πετύχει τουλάχιστον 70 πόντους σε ένα ματς (71), ενώ αποτελεί μέλος της κλειστής κάστας των 4 παικτών που έχουν σημειώσει quadruple-double (34π., 10 ριμπ., 10 ασίστ, 10 μπλοκ).

Αλλά πρωτάθλημα δεν είχε έρθει μέχρι να καταφτάσει στο Σαν Αντόνιο ο κορυφαίος παίκτης στην ιστορία της ομάδας. Ο λόγος για τον Τιν Ντάνκαν. Τον Big Fundamentals. Με τον Ντάνκαν παρέα, ο Ρόμπινσον πήρε και τα δύο πρωταθλήματα της καριέρας του (1999, 2003). Ο Τιμ Ντάνκαν επιλέχθηκε στο 1997 στο Νο.1

Ένας μάστορας της ρακέτας, πασίγνωστος για το περίφημο bank shot, δηλαδή το σουτάκι του με τη βοήθεια του ταμπλό που είχε πάει σε άλλο επίπεδο. Ο Timmy κατέκτησε πέντε τίτλους (1999, 2003, 2005, 2007, 2014) με το Σαν Αντόνιο, ενώ 3 φορές ήταν ο MVP των τελικών (1999, 2003, 2005). Επίσης πήρε δύο βραβεία MVP (2002, 2003) και έπαιξε στο All Star Game 15 φορές.

Η κληρονομία που κουβαλά λοιπόν ο Γουεμπανιάμα είναι μεγάλη και θα χρειαστεί να κάνει το τέλειο για να κοιτάξει στα... μάτια στο μέλλον αρχικά τον Ρόμπινσον και στη συνέχεια τον Ντάνκαν. Όμως χωρίς να παιξει ούτε ένα επίσημο ματς, έχει καταφέρει να φέρει την ελπίδα και τα όνειρα στις τάξεις των φίλων των Σπερς και φυσικά του εμβληματικού προπονητή τους, Πόποβιτς. Με τον Γουεμπανιάμα στο ρόστερ, ο Pop έχει... ξανανιώσει και οραματίζεται την επόμενη μεγάλη στιγμή στον πάγκο των σπιρουνιών. Επεξεργάζεται ήδη το επόμενο μεγάλο κόλπο με μπροστάρη τον Γάλλο γίγαντα που ήρθε για να μείνει.

 

NBA Τελευταία Νέα