Γκομπέρ - Τάουνς: Το πείραμα των «δίδυμων πύργων» έχει παρελθόν (vids)

Νίκος Καρφής
Ο Ρούντι Γκομπέρ συνθέτει ένα εντυπωσιακό δίδυμο ψηλών με τον Τάουνς στη Μινεσότα και το Gazzetta θυμίζει τους ποιοτικούς δίδυμους πύργους του παρελθόντος.

Με... δίδυμους πύργους θα παρουσιαστούν οι Μινεσότα Τίμπεργουλβς την επόμενη σεζόν στο ΝΒΑ καθώς δίπλα από τον Καρλ Άντονι Τάουνς θα βρεθεί ο Ρούντι Γκομπέρ. Οι Τζαζ προχώρησαν σε trade του Γάλλου σέντερ προκειμένου να πάρουν ως ανταλλάγματα τους Μαλίκ Μπίσλι, Πάτρικ Μπέβερλι, Γουόκερ Κέσλερ, Τζάρεντ Βάντερμπιλτ, Λεάντρο Μπολμάρο και... κάμποσα draft picks.

Και έτσι δημιουργήθηκε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα δίδυμα ψηλών στην ιστορία του ΝΒΑ που συνδυάζει εξαιρετικά άμυνα και επίθεση, με τον ένα να... κρύβει τις αδυναμίες του άλλου. Το Gazzetta γύρισε τον χρόνο πίσω και ξεχώρισε τις κορυφαίες περιπτώσεις δίδυμων πύργων στην ιστορία της λίγκας.

Σαμπόνις - Γουάλας (Μπλέιζερς)

Η σεζόν 1997-98 ήταν η πρώτη που συνεργάστηκαν ο Αρβίντας Σαμπόνις με τον Ρασίντ Γουάλας στους Μπλέιζερς. Ο πρώτος ήταν 2.21 και ο δεύτερος 2.11, δημιουργώντας δίδυμους πύργους στο Πόρτλαντ μέχρι να έρθει η απόσυρση του Λιθουανού γίγαντας. Ο Sheed αναπτύχθηκε τα επόμενα χρόνια και έφτασε ως το All Star Game, παίρνοντας μερικά μυστικά του θρύλου Σαμπόνις, ο οποίος μετά τη Ρεάλ, είπε να δείξει την κλάση του και στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη.

Σακίλ - Μούρνινγκ (Χιτ)

Μόνος του ο Σακίλ μπορεί να καταστρέψει αρκετό κόσμο στο διάβα του όταν πλησιάζει τη ρακέτα. Μαζί με τον Αλόνζο Μούρνινγκ τα πράγματα ήταν ακόμα πιο εύκολα στους Χιτ. Πολύ δυνατό δίδυμο ψηλών που πανηγύρισε και με τη βοήθεια του Γουέιντ το πρωτάθλημα του 2006 κόντρα στους Μάβερικς. Στα καλά τους και οι δύο ήταν κυρίαρχοι κοντά στο καλάθι, προκαλώντας τρόμο σε όποιον πήγαινε ή νόμιζε πως θα καταφέρει να τους μαρκάρει αποτελεσματικά.

Γκασόλ - Ράντολφ (Γκρίζλις)

Γκασόλ και Ράντολφ συνέθεσαν ένα φοβερό δίδυμο ψηλών στο Μέμφις από το 2011 μέχρι και τη σεζόν 2016/17, κάνοντας μεγάλες νίκες στα playoffs και ανεβάζοντας επίπεδο την ομάδα. Ήταν η μεγάλη δύναμη των αρκούδων, αυτή η δυνατή ρακέτα που διέθεταν και τσάκιζε κόκκαλα σε άμυνα και επίθεση. Μαζί με τον Κόνλεϊ έδωσαν αρκετές παραστάσεις στο κοινό του Μέμφις που διψούσε για μπάσκετ. Ένα από τα πιο υποτιμημένα δίδυμα που έχουμε απολαύσει την τελευταία δεκαετία στα παρκέ του ΝΒΑ.

Κάζινς - Ντέιβις (Πέλικανς)

Τη σεζόν 2016-17 έγινε μια υπέροχη ανταλλαγή που έφερε τον ΝτεΜάρκους Κάζινς στους Πέλικανς και έφτιαξε ένα ονειρικό δίδυμο ψηλών παρέα με τον Άντονι Ντέιβις. Ήταν τότε οι δύο κορυφαίοι σέντερ στη Δύση, ενώ παρέα σε κάθε ματς έβαζαν 50 πόντους, κατέβασαν 20 ριμπάουντ και μοίραζαν περίπου 8 ασίστ. Όμως τον Γενάρη του 2018, ο Boogie στάθηκε άτυχος και υπέστη ρήξη αχιλλείου, ενώ λίγους μήνες μετά επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στους Γουόριορς, σπάζοντας το φοβερό δίδυμο.

Σμιτς - Ντέιβις (Πέισερς)

Και στην Ιντιάνα είδαν το εγχείρημα των δίδυμων πύργων από τη σεζόν 1992-93 μέχρι το 2000. Μιλάμε για τον Ρικ Σμιτς των 2.23 εκατοστών και τον Ντέιλ Ντέιβις των 2.11. Έπαιξαν παρέα 8 σεζόν και έγιναν All Star, κάνοντας απαγορευμένη ζώνη για τους αντιπάλους την ρακέτα των Πέισερς. Η παρουσία τους έκανε τους Πέισερς μια από τις καλύτερες ομάδες στον αμυντικό τομέα στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου.

Τσάμπερλεϊν - Θέρμοντ (Γουόριορς)

Πάμε και στα πολύ παλιά. Για τον οδοστρωτήρα Γουίλτ Τσάμπερλεϊν, τον πιο κυριαρχικό ίσως σέντερ της ιστορίας δεν χρειάζονται συστάσεις. Ο Γουίλτ λοιπόν είχε ενώσει τις δυνάμεις του με τον εξαιρετικό Νέιτ Θέρμοντ στο Σαν Φρανσίσκο και έπαιξαν μαζί από το 1963 μέχρι το 1965. Ο Τσάμπερλεϊν είχε 38.9 πόντους και 22.3 ριμπάουντ ανά ματς, με τον Θέρμοντ να μετρά 16.5 πόντους και 18.1 ριμπάουντ. Απίθανο δίδυμο ψηλών που αποτέλεσε την πρώτη περίπτωση που είδαμε δίδυμους πύργους στο ΝΒΑ και ήταν με απόλυτη επιτυχία.

Γκασόλ - Μπάινουμ (Λέικερς)

Από το 2007 μέχρι το 2010, οι Λέικερς έφτασαν στους τελικούς τρεις φορές και κατέκτησαν δύο σερί πρωταθλήματα. Φυσικά ο σταρ της ομάδας ήταν ο ανυπέρβλητος Κόμπι Μπράιαντ, ο ηγέτης των λιμνάνθρωπων έβγαινε πάντα μπροστά. Αλλά σημαντική βοήθεια έδωσε η δυάδα των ψηλών τους, Πάου Γκασόλ και Άντριου Μπάινουμ, κάνοντας φόβο και τρόμο τους Λέικερς σε επίθεση και άμυνα μέσα στο ζωγραφιστό, εκεί όπου ήταν ένα... ναρκοπέδιο για πολύ κόσμο της αντίθετης πλευράς.

ΜακΧέιλ - Πάρις (Σέλτικς)

Στο draft του 1980 ο Ρεντ Άουερμπαχ έκανε τα μαγικά του και κατάφερε να φέρει στη Βοστώνη ένα δίδυμο που θα έγραφε ιστορία με την ομάδα, φυσικά πάντα μαζί με τον θρύλο Λάρι Μπερντ. Στην ρακέτα δημιούργησε ένα υπέροχο δίδυμο αποτελούμενο από τους Κέβιν ΜακΧέιλ και Ρόμπερτ Πάρις, το οποίο θα δέσποζε στο ΝΒΑ για τα επόμενα χρόνια. Έκαναν σπουδαία πράγματα στα 80s έχοντας πάντα το αντίπαλο δέος του Μάτζικ και του Τζαμπάρ στους Λέικερς, ωστόσο η συνεργασία τους θα μνημονεύεται για πάντα.

Ολάζουον - Σάμπσον (Ρόκετς)

Από τους κλασικότερους δίδυμους πύργους που θαυμάσαμε στο ΝΒΑ. Ο Ραλφ Σάμπσον ύψους 2.24 μέτρων και ο υπέροχος, Χακίμ, the dream, Ολάζουον. Δεν πρόλαβαν να κατακτήσουν πρωτάθλημα παρέα, αφού ο Σάμπσον έφυγε, όμως ήταν ένα από τα πιο ποιοτικά δίδυμα ψηλών που έχει δει το μπάσκετ. Το 1986 έφτασαν μια ανάσα από το πρωτάθλημα, αλλά βρήκαν απέναντι τους φοβερούς Σέλτικς που αναλύσαμε παραπάνω. Το Χιούστον θυμάται εκείνη την εποχή που δέσποζαν οι ψηλοί σαν μία εκ των πιο όμορφων στην ιστορία του.

Ντάνκαν - Ρόμπινσον (Σπερς)

Η έλευση του Ντάνκαν στο Σαν Αντόνιο και η συνύπαρξη του με τον Ντέιβιντ Ρόμπινσον έθεσε τις βάσεις για να δημιουργηθεί πρωταθληματικό DNA στην ομάδα του Πόποβιτς. Οι δύο ψηλοί κατάφεραν να κατακτήσουν τον τίτλο παρέα στην δεύτερη σεζόν συνεργασίας τους το 1999 και να στείλουν μήνυμα σε όλη τη λίγκα πως δεν αστειεύονται. O Nαύαρχος έκλεισε την καριέρα του το 2003, όπου πανηγύρισε άλλον έναν τίτλο μαζί με τον Ντάνκαν και ήξερε πως αφήνει την ομάδα σε πολύ καλά χέρια, κάτι που φάνηκε και τα επόμενα χρόνια, όπου οι Σπερς έγιναν εκ των πιο πετυχημένων ομάδων στη λίγκα.