Μπρούκλιν Νετς: Το «πείραμα» γίνεται... εφιάλτης

Μιχάλης Γκιουλένογλου
Το πείραμα των Μπρούκλιν Νετς παρουσίαζε εξαιρετική προοπτική. Τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της σεζόν τα προβλήματα είναι περισσότερα απ' τις λύσεις που προσφέρονται.

Η προσπάθεια χαρακτηρίστηκε ως «πείραμα». Το «πείραμα του Μπρούκλιν», αν θέλουμε να του δώσουμε έναν τίτλο. Αποκτήθηκαν τρεις αστέρες, πλαισιώθηκαν από έναν προπονητή, που δέχτηκε την πρώτη... κρυάδα πριν από μία σεζόν, και αρκετούς ρολίστες που έχουν ως αποκλειστικό σκοπό να προσφέρουν στο... πείραμα.

Μετά από 51 αγώνες, οι Μπρούκλιν Νετς έχουν θετικό ρεκόρ (29-22), ικανό να τους τοποθετήσει στην 6η θέση της Ανατολής. Τρεις νίκες μακριά από την κορυφή. Και μόλις μία από το τουρνουά play-in.

O Κέβιν Ντουράντ είναι ήδη εκτός εδώ και 9 ματς, ο Τζέιμς Χάρντεν μόλις επέστρεψε από τον δικό του τραυματισμό, ενώ ο Καϊρί Ίρβινγκ έχει τον γνωστό περιορισμό: Είναι διαθέσιμος μόνο στα εκτός έδρας ματς!

Στα 9 ματς που απουσιάζει ο Ντουράντ, οι Νετς έχουν ρεκόρ 2-7! Οι έξι ήττες είναι συνεχόμενες. Για να το θέσουμε ημερολογιακά, οι Νετς - που θέλουν το πρωτάθλημα - νίκησαν για τελευταία φορά τους Σαν Αντόνιο Σπερς στις 21 Ιανουαρίου.

Tο πρόγραμμα είναι αδυσώπητο για τους Νετς. Έχουν ήδη δώσει τρία συνεχόμενα ματς εκτός έδρας και έχουν ακόμη άλλα δύο, προτού γυρίσουν στη Νέα Υόρκη.

Ποιοι είναι οι επόμενοι αντίπαλοι; Οι Γιούτα Τζαζ και οι Ντένβερ Νάγκετς!

Ο... χαμένος Χάρντεν!

Από τη μία μεριά, οι φήμες ότι ο Χάρντεν δεν πρόκειται να μείνει για άλλη σεζόν στο Μπρούκλιν. Και από την άλλη, οι εμφανίσεις του. Ο ρόλος του είναι εξαιρετικά μπερδεμένος. Σύμφωνοι σε αυτό. Αλλά ο Χάρντεν θαρρείς και είναι άλλος παίκτης πια. «Εχουμε μιλήσει αρκετά, είναι ώρα για πράξεις», διαπίστωσε μετά την ήττα στο Σακραμέντο.

Αλλά ο ίδιος σκοράρει λιγότερο (22.9 έναντι 24.6), κάνει περισσότερα λάθη (4.8 έναντι 4) και έχει χειρότερα ποσοστά ευστοχίας (47.8% έναντι 55.2% στα δίποντα), σε σχέση με πέρσι.

Ο Ίρβινγκ που περιμένει...

Ο Καϊρί Ίρβινγκ αναμένεται να λάβει τα περισσότερα συνεχόμενα ματς αυτή τη σεζόν. Ήδη έχει αγωνιστεί σε τρία (όλες ήττες) και έχει μπροστά του άλλα δύο. Και όχι μόνο. Από τα επόμενα πέντε ματς των Νετς, τα τέσσερα είναι στο δρόμο, με ένα μικρό διάλειμμα και το ματς κόντρα στους Μπόστον Σέλτικς, στο Μπρούκλιν.

Έτσι όπως έχει εξελιχθεί, εξαιρετικά σημαντικό για την παρουσία των Νετς στα playoffs ή στο play-in.

Το πλέον απίθανο με τον Ίρβινγκ είναι πως όποτε παίζει, οι αριθμοί του είναι εξαιρετικοί (26.1 πόντοι στα τελευταία επτά ματς), αλλά δεν μεταφράζονται σε νίκες. Το ίδιο... πρόβλημα που υπήρχε και στο Κλίβελαντ στα χρόνια του πιο ανώριμου Καϊρί.

Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τους παίκτες των Νετς, αν μία συνάντηση μόνο των παικτών (όπως συνήθιζε να κάνει τα χρόνια των Καβαλίερς ο ΛεΜπρόν Τζέιμς) μπορεί να βοηθήσει.

Τόσο ο Χάρντεν, όσο και ο Ίρβινγκ τάχθηκαν στο άλλο άκρο. Δεν χρειάζεται καμία συνάντηση. Μόνο βελτίωση και νίκες.

Η πεντάδα που δεν κερδίζει, αλλά επιμένει!

Μία ματιά στα στατιστικά των Νετς, με τη βοήθεια του Instat, δείχνει ότι οι Νετς επιμένουν σε σχήματα που... χάνουν! Η πεντάδα των Ίρβινγκ, Μιλς, Μπέμπρι, Έντουαρντς και Κλάξτον περνάει τον περισσότερο χρόνο στο παρκέ (στα τελευταία τρία ματς) μόνο το +/- της είναι αρνητικό (-12). Αυτό σημαίνει ότι όσο αυτοί οι πέντε βρίσκονται στο ματς, οι Νετς χάνουν με μέσο όρο 12 πόντων.

Ο συνολικός χρόνος τους είναι 12:05 λεπτά ανά παιχνίδι.

Ακόμη και η παρουσία του Χάρντεν στην πεντάδα (μαζί με Ίρβινγκ, Μιλς, Έντουαρντς και Κλάξτον) δεν αλλάζει τη μοίρα, παρά μόνο τη διαφορά (-3).

Αυτός που αλλάζει εντελώς τους Νετς είναι ο ΛαΜάρκους Όλντριτζ, ο οποίος έρχεται πολλές φορές από τον πάγκο και αλλάζει τα ματς. Ο πρώην σέντερ των Μπλέιζερς και Σπερς, μαζί με τους Μπράουν, Τόμας, Ίρβινγκ και Τζόνσον (όλοι αυτοί μαζί βρίσκονται για 07:21 στο παρκέ) έχουν θετικό +/- που φτάνει στο +11!

@Photo credits: NBA/Getty Images