Η μεταμόρφωση του Τζέιλεν Ρέινολντς

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ο Τζέιλεν Ρέινολντς εξελίσσεται σ’ ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της φετινής διοργάνωσης και η Euroleague Greece γράφει για την εκτόξευση του Αμερικανού σέντερ της Μπάγερν Μονάχου.

Ο Αμερικανός σέντερ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πρωτάρης στη διοργάνωση καθώς προηγήθηκε η περσινή (κουτσουρεμένη) χρονιά του στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, ούτε θεωρείται όμως μπαρουτοκαπνισμένος. Στην πραγματικότητα, η περσινή σεζόν είχε μεταβατικό και ταυτοχρόνως διδακτικό χαρακτήρα. Γιατί προστέθηκε στο ρόστερ της Μακάμπι Τελ Αβίβ στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο προσαρμογής και αφομοίωσης της αγωνιστικής φιλοσοφίας της ομάδας. Κυρίως όμως είχε ενταχθεί σε μια δουλεμένη ομάδα, η οποία είχε ξεκάθαρη αγωνιστική λογική και πολύ περισσότερο, ευδιάκριτους ρόλους. Ο δικός του δεν ήταν πρωταγωνιστικός. Δεν έπαιρνε περισσότερα από 13-14 αγωνιστικά λεπτά αγωνιζόμενος πίσω από τους βασικούς ψηλούς και η βασική απαίτηση του Γιάννη Σφαιρόπουλου ήταν η παροχή ενέργειας και δύναμης στο παιχνίδι της ομάδας.

Αυτό που κέρδισε πέρσι ο Τζέιλειν Ρέινολντς ήταν η ένταξή του στην αγορά της Euroleague. Αυτό έχει τη σημασία του καθώς οι ομάδες εμπιστεύονται περισσότερο παίκτες οι οποίοι έχουν αγωνιστεί στη διοργάνωση, συνεκτιμώντας ότι δεν θα χρειαστούν μεγάλο διάστημα προσαρμογής διότι έχουν δοκιμαστεί σ’ αυτό το επίπεδο. Ειδικά φέτος όπου λόγω της υγειονομικής κρίσης, το αποφάσισαν με μεγαλύτερη ευκολία. Συν τοις άλλοις, ο συγκεκριμένος δεν τα πήγε άσχημα στην παρθενική χρονιά του, με βασικό κριτήριο αξιολόγησης τον αγωνιστικό ρόλο του. Αυτό εκτίμησε προφανώς και ο Αντρέα Τρινκιέρι ο οποίος του… έστρωσε χαλί για την Μπάγερν Μονάχου

Η γερμανική ομάδα τον απέκτησε έχοντας διαφορετική αγωνιστική λογική καθώς στο μυαλό του Ιταλού τεχνικού, μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε ομάδα της αγωνιστικής δυναμικής αλλά και των στόχων της Μπάγερν. Αυτό αποδεικνύεται και στην πράξη καθώς ο Αμερικανός τα πάει περίφημα, πράγμα που αναδεικνύεται και μέσα από τους αριθμούς. Σημειώνει υπερδιπλάσιο αριθμό πόντων (12.7) σε σχέση με την περσινή σεζόν, με ανώτερο ποσοστό ευστοχίας (60%) στα σουτ εντός παιδιάς, ενισχύοντας παράλληλα, κομμάτια του παιχνιδιού που τον χαρακτηρίζουν. Όπως η έφεσή του στο ριμπάουντ. Συνολικά στη διοργάνωση είναι ο κορυφαίος στον τομέα των επιθετικών ριμπάουντ με 3.2 ανά αγώνα και 3ος στα συνολικά με 6.7 ανά παιχνίδια. Είναι επίσης στην πρώτη 12αδα των παικτών που ηγούνται στο σύστημα αξιολόγησης, τομέας ο οποίος είναι ο καθρέπτης της συνολικής παρουσίας του καθενός στο παιχνίδι.

Μένει να φανεί αν θα καταφέρει να εμπλουτίσει το παιχνίδι του, να προσθέσει στοιχεία τα οποία επί του παρόντος δεν τα διαθέτει. Πέρυσι, είχε την τύχη να προπονείται με τον Νίκολα Βούιτσιτς (στη Μακάμπι) έναν εκ των κορυφαίων σέντερ που έπαιξαν ποτέ στην Euroleague. Ο Ρέινολντς είναι σέντερ ο οποίος αγωνίζεται με πρόσωπο στο καλάθι και η παραγωγικότητά του στην επίθεση εξαρτάται αποκλειστικά από την τροφοδοσία των κοντών. Αυτό προσπάθησε να του αλλάξει πέρυσι ο Βούιτσιτς καθώς δούλεψε μαζί του post κινήσεις ούτως ώστε να προσθέσει έναν ακόμη τρόπο εκτέλεσης στο παιχνίδι του. Αν το καταφέρει, προφανώς θα ισχυροποιήσει τη θέση του στη λίστα των ψηλών της διοργάνωσης και φυσικά θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο την αξία του.