EuroLeague: Τι ισχύει με τα συμβόλαια των 16 προπονητών

Τρεις προπονητές της EuroLeague 2019-20 ανανέωσαν ήδη, πέντε μένουν ελεύθεροι φέτος, δυο είναι σε δύσκολη θέση και η EuroLeague Greece παρουσιάζει τα δεδομένα στους πάγκους των ομάδων της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Δεκάδες προπονητές ζουν και… βασιλεύουν ανά την Ευρώπη. Όπως συμβαίνει σε κάθε χώρο, έτσι και σε αυτόν του μπάσκετ, το εργατικό δυναμικό κατανέμεται σε κατηγορίες ανάλογα με την αξία της ομάδας στο αντίστοιχο «χρηματιστήριο». Κακοί, μέτριοι, πρωτοκλασάτοι, σταρ και αναλώσιμοι. Προπονητές που αρέσκονται να δουλεύουν με μεγάλα μπάτζετ, προπονητές ειδικών αποστολών, δάσκαλοι και παιδαγωγοί. Υπάρχουν κι εκείνοι που αλλάζουν συχνά πάγκους, επιβεβαιώνοντας ότι το άγαλμα του προπονητή είναι φτιαγμένο από χαρτί ώστε να καίγεται πιο εύκολα.

Από τη νεοσύστατη EurοLeague της σεζόν 2000-01 ως την εφετινή έκδοση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, επτά προπονητές έχουν κάτσει μίνιμουμ σε πέντε πάγκους, συνθέτοντας μια ιδιαίτερη κατηγορία στην οποία ο Γιασμίν Ρέπεσα φιγουράρει στην κορυφή με οκτώ διαφορετικές ομάδες! Ο 58χρονος κόουτς, ο οποίος παραμένει χωρίς δουλειά έπειτα από το φινάλε των τελικών της Αδριατικής Λίγκας έχει συμμετοχές στην EuroLeague με τις Φορτιτούντο Μπολόνια (76), Βίρτους Ρόμα (46), Αρμάνι Μιλάνο (40), Ουνικάχα Μάλαγα (24), Μπουντούτσνοστ (15), Τσιμπόνα (14), Τσεντεβίτα (10) και Σλασκ Βρότσλαβ (3)!

Στη λίστα των προπονητών της EuroLeague με τις 5+ ομάδες φιγουράρει επίσης ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ο οποίος οδήγησε το Μαρούσι της σεζόν 2009-10 ως το Top-16 κι εν συνεχεία ανέλαβε τον Ολυμπιακό, τη Λοκομοτίβ Κουμπάν, την Μπαρτσελόνα και τη Χίμκι. Ο 53χρονος προπονητής έγινε ο πρώτος Έλληνας head coach που κατέκτησε την EuroLeague, οδηγώντας τους Πειραιώτες στον back2back τίτλο στο Λονδίνο, δίνοντας τη σκυτάλη στον Δημήτρη Ιτούδη ο οποίος κατέκτησε προ τριών εβδομάδων το δεύτερο πρωτάθλημα Ευρώπης στα πέντε χρόνια που βρίσκεται στη άκρη του πάγκου της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Ο Έλληνας προπονητής ανανέωσε τη συνεργασία του με την «ομάδα του στρατού» και η EuroLeague Greece παρουσιάζει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τους πάγκους των ομάδων της διοργάνωσης 2019-20.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Δημήτρης Ιτούδης (ανανέωσε φέτος ως το 2021)
Αν υπάρχει μια ομάδα που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλη στη διοργάνωση ότι δεν τελειώνει τίποτα πριν... τελειώσει (πριν δηλαδή γίνει η απονομή) είναι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Το πρόβλημα της «ομάδας του στρατού» είναι ότι μόνο δυο παιχνίδια, ο ημιτελικός και ο τελικός του Final 4 κρίνουν αν η χρονιά είναι πετυχημένη ή αποτυχημένη. Έπειτα, λοιπόν από τη δεύτερη EuroLeague τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Ιτούδης έβαλε την υπογραφή του σε νέο συμβόλαιο με τους Ρώσους ως το 2021. Παρεμπιπτόντως, ο άλλοτε ασίσταντ κόουτς του Παναθηναϊκού έγινε ο πολυνίκης κόουτς στην ιστορία της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο 78-80 επί της Αναντολού Εφές τον περασμένο Μάρτιο, ξεπερνώντας τον Έτορε Μεσίνα.
Οι επιδόσεις του με την ΤΣΣΚΑ στην EuroLeague
Χρόνια στον πάγκο
: 5 (2014-19)
Ρεκόρ: 132-34 (79.5% επιτυχία)
Τίτλοι: 2 (2016, 2019)

Αναντολού Εφές - Εργκίν Αταμάν (ανανέωσε φέτος ως το 2021)
Οι Τούρκοι δεν ήταν η πιο προφανής σκέψη που θα έκανε κανείς στην ερώτηση «ποιες ομάδες έχουν τις περισσότερες πιθανότητες ώστε να προκριθούν στο Final 4 της Βιτόρια». Τουναντίον, προέρχονταν από τη χειρότερη σεζόν της ιστορίας τους τερματίζοντας στην τελευταία θέση της περσινής κατάταξης με ρεκόρ 7-23. Παρ' όλα αυτά, ο Εργκίν Αταμάν οδήγησε την ομάδα της Κωνσταντινούπολης στο τρίτο Final 4 και στον πρώτο τελικό της ιστορίας της! Ο άλλοτε ομοσπονδιακός προπονητής της Τουρκίας κλήθηκε να διαχειριστεί ένα ιδιαίτερα ποιοτικό ρόστερ έπειτα από τις προσθήκες των Λάρκιν, Μπομπουά και Μίτσιτς, δίνοντας στην Εφές το winning mentality που της έλειπε τα προηγούμενα χρόνια, υπογράφοντας νέο διετές συμβόλαιο.
Οι επιδόσεις του με την Εφές στην EuroLeague
Χρόνια στον πάγκο
: 2 (2017-19)
Ρεκόρ: 27-27 (50% επιτυχία)
Τίτλοι: -

Ρεάλ Μαδρίτης - Πάμπλο Λάσο (συμβόλαιο ως το 2020)
Για πολλούς ήταν ο loser. Ο προπονητής που δεν ήξερε να «διαβάζει» το παιχνίδι των αντιπάλων, που δεν είχε συστήματα, που δεν γνώριζε πώς να διαχειριστεί τους παίκτες του, πολλώ δε πώς να τους επιβληθεί. Αυτά τον Μάιο του 2014, μετά την αποτυχία στο Final 4 και την απώλεια του πρωταθλήματος από την Μπαρτσελόνα. Ένα χρόνο αργότερα, ο Πάμπλο Λάσο θα έκλεινε το στόμα όλων όσοι τον έστησαν στον τοίχο, όσοι τον αμφισβήτησαν ως προπονητή και ως άνθρωπο. Αξιοποίησε κατά τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο τις… μετρημένες ημέρες του στη Ρεάλ Μαδρίτης και πέτυχε αυτό που στην Ισπανία αποκαλούν poker. Για την ακρίβεια, σήκωσε ό,τι κούπα υπήρχε διαθέσιμη, εντός και εκτός συνόρων (Euroleague, Liga Endesa, Copa del Rey, Supercopa)! Το 2018 στέφθηκε για δεύτερη φορά πρωταθλητής Ευρώπης στο Βερολίνο και επί ημερών του η Ρεάλ έχει κατακτήσει 16 τίτλους.
Οι επιδόσεις του με τη Ρεάλ Μαδρίτης στην EuroLeague
Χρόνια στον πάγκο: 8 (2011-19)
Ρεκόρ: 170 - 70 (70.8% επιτυχία)
Τίτλοι: 2 (2015, 2018)

Φενέρμπαχτσε - Ζέλικο Ομπράντοβιτς (συμβόλαιο ως το 2020)
Από τις 2 Ιουλίου 2013, όταν η ομάδα της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε την πρόσληψη του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, δεν υπάρχει μάλλον κάποιος που να ασχολείται με το ευρωπαϊκό μπάσκετ και να μην πιστεύει ότι η Φενέρμπαχτσε γίνεται, αυτόματα, κάθε χρόνο φαβορί για τον τίτλο, έστω κι αν στην πρώτη σεζόν του Ζοτς η Φενέρ αποκλείστηκε στο Top-16 του θεσμού. Προ εξαετίας, λοιπόν, ο πολυνίκης κόουτς της EuroLeague ανέλαβε ένα εγχείρημα που οι Τούρκοι πίστεψαν εξ αρχής πως αν δεν το τελειοποιήσει ο Ομπράντοβιτς, δεν υπάρχει μάλλον κάποιος που μπορεί να το κάνει. Πλέον η Φενέρμπαχτσε μετράει πέντε συνεχόμενες παρουσίες σε Final 4 και τρεις συμμετοχές σε τελικούς, έχοντας όμως να παρουσιάσει μόνο έναν τίτλο, εκείνον του 2017 στην Πόλη απέναντι στον Ολυμπιακό. Τον Δεκέμβριο του 2016 η Φενέρ ενημέρωσε πως ο Ζοτς επέκτεινε το συμβόλαιό του ως το 2020.
Οι επιδόσεις του με τη Φενέρμπαχτσε στην EuroLeague
Χρόνια στον πάγκο
: 6 (2013-2019)
Ρεκόρ: 135 - 54 (71.4% επιτυχία)
Τίτλοι: 1 (2017)

Μπαρτσελόνα - Σβέτισλαβ Πέσιτς (το συμβόλαιο ολοκληρώνεται φέτος)
Ο Σβέτισλαβ Πέσιτς επιστρατεύτηκε από τους Καταλανούς τον Φεβρουάριο του 2018 ως αντικαταστάτης του Σίτο Αλόνσο για να σώσει ό,τι… σώζεται και να μάθει τους «μπλαουγκράνα» να παίξουν επιτέλους άμυνα! Η προσπάθεια τον δικαίωσε αφού οι Καταλανοί κατέκτησαν το Copa del Rey έπειτα από πέντε χρόνια, έστω κι αν ο τελικός με τη Ρεάλ Μαδρίτης σημαδεύτηκε από το φάουλ του Κλαβέρ στον Τέιλορ που δεν δόθηκε ποτέ. Φέτος η Μπαρτσελόνα έκανε το back2back στο ισπανικό κύπελλο κι έφτασε στο σημείο να διεκδικήσει την επιστροφή στο Final 4 στο Game 5 με την Αναντολού Εφές όμως το εμπόδιο του... Σέιν Λάρκιν αποδείχτηκε απροσπέλαστο για τους Καταλανούς. Πρόσφατα, μάλιστα ρωτήθηκε για το μέλλον του στον πάγκο των «μπλαουγκράνα» κι εξήγησε: «Δύσκολο να απαντήσω αν αυτά είναι τα τελευταία μου playoffs με την Μπαρτσελόνα, δεν έχω πάρει κάποια απόφαση ακόμα».
Οι επιδόσεις του με την Μπαρτσελόνα στην EuroLeague
Χρόνια στον πάγκο
: 4 (2002-04, 2017-19)
Ρεκόρ: 55-29 (65.4% επιτυχία)
Τίτλοι: 1 (2003)

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ - Ρικ Πιτίνο (το συμβόλαιο ολοκληρώνεται φέτος)
Το εξαιρετικό finish του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στη regular season της EuroLeague επέτρεψε στους «πράσινους» να μπουν στα playoffs, σημειώνοντας οκτώ νίκες στους τελευταίους 10 αγώνες πριν από τις αναμετρήσεις με τη Ρεάλ Μαδρίτης! Το εντυπωσιακό comeback των «πράσινων» είχε τη σφραγίδα του Ρικ Πιτίνο, ο οποίος πιστώνεται την αγωνιστική άνοδο του «τριφυλλιού». Στο πρόσφατο παιχνίδι με το Περιστέρι Βίκος Cola, ο Αμερικανός προπονητής αναφέρθηκε στο θέμα του συμβολαίου του και το αν θα παραμείνει, τονίζοντας με νόημα: «Δεν βιάζομαι. Ακόμα έχουμε παιχνίδια. Σίγουρα θέλω να βοηθήσω την ομάδα, είτε είμαι εδώ, είτε δεν είμαι εδώ. Να την βοηθήσω για το μέλλον». Η διοίκηση των «πράσινων» μέσω του Δημήτρη Γιαννακόπουλου έχει εκφράσει τη διάθεση να παραμείνει ο Πιτίνο στον πάγκο ενώ αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις μετά το τέλος της Basket League.
Οι επιδόσεις του με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ στην EuroLeague
Χρόνια στον πάγκο
: 1 (2018-19)
Ρεκόρ: 10-9 (52.6% επιτυχία)
Τίτλοι: -

Μπασκόνια - Βέλιμιρ Περάσοβιτς (συμβόλαιο ως το 2020 με opt out από τις δυο πλευρές)
Το κίνητρο της πρόκρισης στο Final 4 της Βιτόρια ήταν τεράστιο για την Μπασκόνια που έσπευσε να επεκτείνει το συμβόλαιο του Τορνίκε Σενγκέλια λίγες ώρες μετά από την ήττα από τη Ρεάλ Μαδρίτης στους περσινούς τελικούς της Liga Endesa. Παρ' όλα αυτά, η χρονιά δεν εξελίχτηκε όπως ίσως περίμεναν οι Βάσκοι που αποκλείστηκαν στα προημιτελικά του Copa del Rey από την Μπανταλόνα, έμειναν εκτός Final 4 με 3-1 νίκες στη σειρά με την ΤΣΣΚΑ και υπέστησαν... μέγα κάζο στα ισπανικά playoffs όπου αποκλείστηκαν με sweep από τη Σαραγόσα στον α' γύρο. Το βασικό ζητούμενο σε ό,τι αφορά τη νέα σεζόν έχει να κάνει με τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς. Ο Κροάτης έχει συμβόλαιο για ακόμη έναν χρόνο όμως υπάρχει όρος που επιτρέπει στις δυο πλευρές να λύσουν τη συνεργασία τους. Πάντως η Μπασκόνια δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σε ό,τι αφορά την από κοινού πορεία τους. Φέτος, εξάλλου ολοκληρώνονται τα συμβόλαια των Χίλιαρντ, Τζόουνς, Χουέρτας και Φόικτμαν ενώ οι Σενγκέλια και Πουαριέ δεν αποκλείεται να συνεχίσουν στο ΝΒΑ.
Οι επιδόσεις του με την Μπασκόνια στην EuroLeague
Χρόνια στον πάγκο
: 4 (2005-07, 2015-16, 2018-19)
Ρεκόρ: 59-32 (64.8% επιτυχία)
Τίτλοι: -

Ζάλγκιρις Κάουνας - Σαρούνας Γιασικεβίτσιους (το συμβόλαιο ολοκληρώνεται φέτος)
Το 2014 κρέμασε τη φανέλα, για να φορέσει το κοστούμι του βοηθού στο πλευρό του Γκιντάρας Κράπικας. Πλέον ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους απολαμβάνει την καθολική αναγνώριση, οδηγώντας πέρσι τη Ζάλγκιρις στο Final 4 έπειτα από 19 χρόνια κι επιβεβαιώνοντας πως είναι ό,τι καλύτερο συνέβη στο λιθουανικό μπάσκετ έπειτα από τον Άρβιντας Σαμπόνις και την υπερηχητική ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας, το 1999! Το μεγάλο ζήτημα πλέον έχει να κάνει με το μέλλον του και ο ίδιος επιβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία ότι προτιμά τα μικρά αλλά σταθερά βήματα, τιμώντας το συμβόλαιό του με τη Ζάλγκιρις. Έπειτα από την κατάκτηση του εφετινού πρωταθλήματος κόντρα στη Ρίτας, τόνισε με νόημα: «Είναι τόσο ωραία εδώ στο Κάουνας, οπότε θα πρέπει να μου παρουσιαστεί μία πολύ ξεχωριστή κατάσταση, ώστε να αλλάξω περιβάλλον. Είμαι τόσο ωραία εδώ στη Ζαλγκίρις, δεν χρειάζεται να ψάξω κάτι άλλο, πρόκειται για υψηλού επιπέδου οργανισμού». Η περίπτωσή του συνδέθηκε εσχάτως με τους Γκρίζλις.
Χρόνια στον πάγκο: 4 (2015-19)
Ρεκόρ: 54-58 (48.2%)
Τίτλοι: -

Ολυμπιακός - Ντέιβιντ Μπλατ (συμβόλαιο ως το 2020 με opt out για το ΝΒΑ)
Η σεζόν για τον Ολυμπιακό ολοκληρώθηκε φέτος στις 20 Μαΐου, από τη στιγμή που οι «ερυθρόλευκοι» δεν προσήλθαν στο ΟΑΚΑ για τον προημιτελικό με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Νωρίτερα οι Πειραιώτες έμειναν εκτός playoffs στην EuroLeague, γνωρίζοντας οκτώ ήττες στα τελευταία 11 ματς στη regular season. Σε ό,τι αφορά τον Ντέιβιντ Μπλατ, ο Αμερικανοϊσραηλινός προπονητής υπέγραψε το περασμένο καλοκαίρι διετές συμβόλαιο όμως υπήρχε η δυνατότητα οι δρόμοι τους να χωρίσουν φέτος αφού προβλέπεται opt out για το ΝΒΑ. Τελικά οι δυο πλευρές θα προχωρήσουν μαζί και τη νέα σεζόν με στόχο να επαναφέρουν τον Ολυμπιακό στην ελίτ έπειτα από μια ψυχοφθόρα και δύσκολη χρονιά. Ήδη, μάλιστα υπάρχουν επαφές με τον Τζέρεμι Έβανς.
Χρόνια στον πάγκο: 1 (2018-19)
Ρεκόρ: 15-15 (50%)
Τίτλοι: -

Μακάμπι - Γιάννης Σφαιρόπουλος (συμβόλαιο ως το 2020)
Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος δεν δίστασε μπροστά στην πρόκληση που του παρουσιάστηκε και ανέλαβε τη Μακάμπι όσο είχε ρεκόρ 1-6 στην EuroLeague με τον Νέβεν Σπάχια στην άκρη του πάγκου, έχοντας καθοριστική συμβολή στην αγωνιστική ανάκαμψη της «ομάδας του λαού» που έφτασε στο σημείο να διεκδικήσει ως το τέλος την πρόκριση στα playoffs. Ο Σφαιρόπουλος γνωρίζει την καθολική αποδοχή στο Τελ Αβίβ και οι Ισραηλινοί έσπευσαν να αποσαφηνίσουν την κατάσταση σε ό,τι αφορά το συμβόλαιό του: «Λόγω ανακριβών δημοσιευμάτων, η Μακάμπι Τελ Αβίβ επιθυμεί να ξεκαθαρίσει ότι ο προπονητής Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει υπογράψει μέχρι το τέλος της επόμενης σεζόν. Είναι εγγυημένο συμβόλαιο, δίχως οψιόν, σε αντίθεση με όσα αναφέρουν δημοσιεύματα».
Χρόνια στον πάγκο: 1 (2018-19)
Ρεκόρ: 13-10 (56.5% επιτυχία)
Τίτλοι: -

Μπάγερν Μονάχου - Ντέγιαν Ράντονιτς (ανανέωσε φέτος ως το 2020)
Οι Βαυαροί έμειναν ικανοποιημένοι από από την παρουσία του Ντέγιαν Ράντονιτς στην άκρη του πάγκου, ανακοινώνοντας πρόσφατα την επέκταση της συνεργασίας τους για ακόμη έναν χρόνο. Ο 49χρονος προπονητής αποχώρησε από τον Ερυθρό Αστέρα κι εν συνεχεία ανέλαβε την Μπάγερν Μονάχου, δημιουργώντας μια ανταγωνιστική ομάδα που άφησε θετικές εντυπώσεις στην εφετινή EuroLeague. Παράλληλα στην Bundesliga τερμάτισε άνετα στην πρώτη θέση της κανονικής περιόδου με ρεκόρ 31-3.
Χρόνια στον πάγκο: 1 (2018-19)
Ρεκόρ: 14-16 (46.65% επιτυχία)
Τίτλοι: -

Αρμάνι Μιλάνο - Σιμόνε Πιανιτζιάνι (συμβόλαιο ως το 2020)
Η Σάσαρι σόκαρε την Αρμάνι στα ημιτελικά της Serie A, πανηγύριζοντας την πρόκριση στους τελικούς με sweep και δίνοντας συνέχεια στην κρίση των Μιλανέζων που απέτυχαν ξανά στην EuroLeague, μολονότι δαπάνησαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ το περασμένο καλοκαίρι για να μπουν στην κατηγορία των contenders. Ήδη ο Λίβιο Πρόλι αποχώρησε από την προεδρία ενώ σε ό,τι αφορά τον Σιμόνε Πιανιτζιάνι, ο άλλοτε ομοσπονδιακός κόουτς της Ιταλίας δεσμεύεται με συμβόλαιο για ακόμα έναν χρόνο όμως το μέλλον του προδιαγράφεται δυσοίωνο έπειτα από πρόωρο αποκλεισμό στα ιταλικά playoffs. Μάλιστα, δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο Τσάβι Πασκουάλ και ο Έτορε Μεσίνα είναι τα επικρατέστερα φαβορί για να τον αντικαταστήσουν. Οι πιθανότητες, πάντως να συνεχίσει και τη νέα χρονιά είναι ελάχιστες ως... μηδαμινές.
Χρόνια στον πάγκο: 2 (2017-19)
Ρεκόρ: 24-36 (40% επιτυχία)
Τίτλοι: -

Χίμκι - Ρίμας Κουρτινάιτις (το συμβόλαιο ολοκληρώνεται φέτος, υπάρχει option)
Τον περασμένο Ιανουάριο η Χίμκι ανακοίνωσε αιφνισίως τη λύση της συνεργασίας της με τον Γιώργο Μπαρτζώκα, ανακοινώνοντας τη συμφωνία με τον Ρίμας Κουρτινάιτις ο οποίος επέστρεψε στην ομάδα που εργάστηκε από το 2011 ως το 2016, κατακτώντας δυο φορές το EuroCup (2012 & 2015). «Οι πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία μας σχετίζονται με το όνομα του Κουρτινάιτις» είχε αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής της Χίμκι, Πάβελ Αστάκχοφ για τη συμφωνία με τον 59χρονο προπονητή, ο οποίος υπέγραψε ως το καλοκαίρι με οψιόν ανανέωσης. Η Χίμκι εξασφάλισε τη συμμετοχή της στην επόμενη EuroLeague ως φιναλίστ της VTB όπου θα διεκδικήσει τον τίτλο απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας δίχως τον τραυματία Γιάνις Τίμα.
Χρόνια στον πάγκο: 3 (2012-13, 2015-16, 2018-19)
Ρεκόρ: 25-29 (46.2% επιτυχία)
Τίτλοι: -

Ερυθρός Αστέρας - Μίλαν Τόμιτς (το συμβόλαιο ολοκληρώνεται το 2021)
Ο Μίλαν Τόμιτς ανέλαβε πέρσι το project του Ερυθρού Αστέρα με στόχο την επιστροφή της ομάδας του Βελιγραδίου στην EuroLeague, ολοκληρώνοντας την αποστολή με την κατάκτηση της ABA Liga στους επεισοδιακούς τελικούς με την Μπουντούτσνοστ. Ο άλλοτε βοηθός προπονητής του Ολυμπιακού ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο στην πρώτη «γεμάτη» σεζόν του ως head coach, απολαμβάνοντας την καθολογική αποδοχή στη σερβική πρωτεύουσα. Έπειτα, μάλιστα από το Σούπερ Καπ και την Αδριατική Λίγκα, θα διεκδικήσει και το πρωτάθλημα Σερβίας. Το ζητούμενο σε ό,τι αφορά τη νέα σεζόν είναι η δημιουργία μιας ανταγωνιστικής ομάδας που θα σταθεί αξιοπρεπώς στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση.
Χρόνια στον πάγκο: 1 (2018-19)
Ρεκόρ: -
Τίτλοι: -

Βαλένθια - Χάουμε Πονσαρνάου (το συμβόλαιο ολοκληρώνεται φέτος)
Ο Πονσαρνάου έχει διατελέσει βοηθός του Τσους Βιντορέτα στις μεγάλες επιτυχίες της Βαλένθια με την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ισπανίας και του Supercopa ενώ έχει εργαστεί ως head coach στις Γκιπούθκοα και Μανρέσα. Το περασμένο καλοκαίρι προβιβάστηκε στη θέση του πρώτου προπονητή στους «πορτοκαλί» και τους οδήγησε ως το τέλος της διαδρομής στο EuroCup, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη συμμετοχή στην επόμενη EuroLeague. Το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται φέτος και θα ακολουθήσουν συζητήσεις για την επόμενη χρονιά.
Χρόνια στον πάγκο: 1 (2018-19)
Ρεκόρ: -
Τίτλοι: -

Βιλερμπάν -Ζβέζνταν Μίτροβιτς (το συμβόλαιο ολοκληρώνεται το 2021)
Ο Μαυροβούνιος πρώην κόουτς της Μονακό ανέλαβε το περασμένο καλοκαίρι τη Βιλερμπάν και θα την κοουτσάρει στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, από τη στιγμή που οι Γάλλοι θα συμμετάσχουν στη διευρυμένη EuroLeague των 18 ομάδων μαζί με την Μπάγερν Μονάχου. Ο Μίτροβιτς δεσμεύεται με τριετές συμβόλαιο.
Χρόνια στον πάγκο: 1 (2018-19)
Ρεκόρ: -
Τίτλοι: -

* Εκκρεμεί η wild card και ο φιναλίστ της Bundesliga