Més que un… match!

Βασίλης Σκουντής
Σε λίγες ώρες Παναθηναϊκός (4-3) υποδέχεται την Μπαρτσελόνα (5-2) και ο Βασίλης Σκουντής παραφράζει ελέω των περιστάσεων, το παραδοσιακό μότο των Καταλανών.

«Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνην» έγραψε κάποτε ο Καισάριος Δαπόντες και -αφού πρώτα κτυπήσω ξύλο για να μην το γκαντεμιάσω-αναρωτιέμαι ο καψερός τι στα κομμάτια μπορεί να γεννήσει το πολύ της… Ισπανίας!

Η μάλλον το πολύ της… Ιθπανίαθ, διότι, διάβολε, θα δούμε τις μούρες τους κι αυτοί τις δικές μας τέσσερις φορές μέσα σε 48 ώρες!

Την αρχή κάνει σήμερα ο Παναθηναϊκός που υποδέχεται την Μπαρτσελόνα, ενώ στο καπάκι (μετά από μισή ώρα) παίρνει σειρά ο ΠΑΟΚ, ο οποίος επιστρέφει στην Τενερίφη. Ακολουθεί ο αυριανός αγώνας ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στη Ρεάλ Μαδρίτης (με την οποία παρεμπιπτόντως έχει αναμετρηθεί σε τρεις τελικούς) και η αυλαία πέφτει την Παρασκευή στη Βιτόρια, όπου οι Πράσινοι θα βαδίσουν στα χνάρια των Πειραιωτών, επιδιώκοντας να ιχνηλατήσουν τον δρόμο προς το Final 4.

Ωραία ίντριγκα παράγουν αυτά τα ματς στο… χωριό του Κερεχέτα, αρκεί τα δυο καμάρια μας να μη μείνουν μόνο με την όρεξη και την πρώιμη φαντασίωση!

Α, για να μην το ξεχάσω, αν και επιφυλάσσομαι να ψηλαφίσω αυτή την υπόθεση με την ευκαιρία του αγώνα του δευτέρου γύρου: μεγάλη ίντριγκα παράγει και ο σημερινός αγώνας του Προμηθέα Πατρών με τη Βίρτους Μπολόνια...

Ιντριγκα πολλώ λογιώ που δεν έχει να κάνει μονάχα με το γεγονός ότι οι Πατρινοί υποδέχονται (όπως και ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει) μια ομάδα που μέχρι στιγμής αποδεικνύεται άτρωτη, ούτε με το κλέος το οποίο κουβαλάει η ομάδα της Εμίλια Ρομάνα…

Το αποψινό ματς εκτός από την πρωτίστως και εξόχως μπασκετική διάσταση του, έχει και την εμπορική: η Βίρτους έχει χορηγό τη Segrafredo, o μεγαλομέτοχος του Προμηθέα, Βαγγέλης Λιόλιος είναι ιδιοκτήτης των Coffee Island, ούτως ειπείν αντί για τα παραδοσιακά λαβαράκια με τα σήματα των ομάδων, οι παίκτες θα μπορούσαν κάλλιστα να ανταλλάξουν κάψουλες του καφέ!

Πλάκα πλάκα μόνο ο Τζόρτζ Κλούνεϊ θα λείπει από το σημερινό σουαρέ, ώστε να συμπληρωθεί το καρτέλ της… καφεϊνης!

Αυτός που δεν λείπει πάντως είναι ο Πασκουάλ, που ίσως έχει κιόλας ένα μοναδικό ρεκόρ σε ποσόστωση: από τα σαράντα ματς που έχουν παίξει ο Παναθηναϊκός και η Μπαρτσελόνα (με ρεκόρ 24-16 υπέρ των Καταλανών) ο Τσάβι ήταν παρών στα τριάντα!

Είμαι βέβαιος ότι έχει ΄παραστεί σε περισσότερα: τα 30 που απόψε θα γίνουν 31 τα έχει ζήσει από τον πάγκο, χώρια εκείνα τα οποία θα παρακολούθησε ως θεατής και φίλαθλος της Μπαρτσελόνα.

Αμ το άλλο; Σε κάποιο από αυτά ο νυν προπονητής του Παναθηναϊκού ή που θα αποθέωνε (στις νίκες) ή που θα σιχτίριζε (στις ήττες) τον αποψινό αντίπαλο του, Σβέτισλαβ Πέσιτς!

Ο Σέρβος υπήρξε προπομπός του Καταλανού και οι δυο τους συνδέονται με τις μεγαλύτερες στιγμές στην ιστορία της Μπαρτσελόνα, όντες ο μεν Πέσιτς επίγονος του Γιόχαν Κρόιφ και προπομπός του Πεπ Γουαρδιόλα, ο δε Πασκουάλ ο θεματοφύλακας της κληρονομιάς και των τριών!

Το εννοώ αυτό διότι έντεκα χρόνια μετά τον πρώτο θρίαμβο της ποδοσφαιρικής Μπαρτσελόνα (1992) στον τελικό του Γουέμπλεϊ με αντίπαλο τη Σαμπντόρια ο οποίος κρίθηκε στην παράταση από το φάουλ του Ρόναλντ Κούμαν, ο Πέσιτς βάδισε στα χνάρια του συχωρεμένου του Κρόιφ και ξόρκισε τους μπασκετικούς δαίμονες του κλαμπ!

Δεν τα ‘χε καταφέρει στις πολλές απόπειρες του ο δόλιος ο Ρενέσες, αλλά το πέτυχε ο Πέσιτς, ο οποίος είχε στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης και ως παίκτης με την… αείμνηστη Μπόσνα του Σαράγεβο, το 1979 στη Γκρενόμπλ, κόντρα στη θρυλική Βαρέζε, με προπονητή (και μέντορα του) τον Τάνιεβιτς και με συμπαίκτες τον Ντελίμπασιτς, Βάραϊτς, τον Ραντοβάνοβιτς και τον Μπένατσεκ.

Ο Πέσιτς το διέπραξε με παίκτες που μετά από πέντε χρόνια και έως το 2016 τους είχε στη δούλεψη του και ο Πασκουάλ, συμπεριλαμβανομένων του Γιασικέβιτσους και του Λάκοβιτς, οι οποίοι φόρεσαν και τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

Τις σεζόν 2002-03 και 2003-04 που ο 69χρονος πλέον Σέρβος προπονητής καθόταν στον πάγκο της Μπαρτσελόνα την οποία μάλιστα οδήγησε στο… περιλάλητο triple crown (2003), ο νεανίας Πασκουάλ έκανε το… αγροτικό του στην Αραθένα.

Την περίοδο 2006-07 που ο Πέσιτς ξαναγύρισε στην Ισπανία ως προπονητής της Τζιρόνα, ο Τσάβι καθόταν στο πλάι του Ντούσκο Ιβάνοβιτς, αλλά οι δρόμοι τους έμελλε να διασταυρωθούν μετά από επτά χρόνια: τη σεζόν 2010-11 όταν ο Πέσιτς μεσούσης της σεζόν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Βαλένθια στη θέση του Μανουέλ Χουσείν, ενώ ο νυν προπονητής του Παναθηναϊκού διάνυε την τέταρτη περίοδο του στον πάγκο της Μπαρτσελόνα την οποία τον προηγούμενο Μάιο είχε οδηγήσει στο θρόνο της Euroleague στο Παρίσι, με αντίπαλο στον τελικό τον Ολυμπιακό.

Βρέθηκαν ενώπιος ενωπίω για πρώτη φορά στις 6 Φεβρουαρίου του 2011 στο Palau Blaugrana όπου οι Καταλανοί επιβλήθηκαν με 85-67 (Ινγκλς 18, Ναβάρο 17- Λίστσουκ 15, Ρ. Μαρτίνεθ 15) και δεν ξέρω εάν αυτή ήταν η αρχή μιας υπέροχης φιλίας (όπως λέει η ατάκα στην «Casablanca»), αλλά σε κάθε περίπτωση τους συνδέει μια ίδια, αλλά διαφορετική μεγάλη στιγμή.

Από τα τριάντα ματς ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και στον Παναθηναϊκό ο Πασκουάλ έχει παίξει τα 4 ως assistant coach του Ιβάνοβιτς και τα υπόλοιπα 26 ως head coach ένθεν και ένθεν: 22 με τους Καταλανούς και τέσσερα (που απόψε θα γίνουν πέντε) με τους Πράσινους, με ρεκόρ 18 νίκες και 8 ήττες.

Καθήμενος στον πάγκο του Παναθηναϊκού έχει ρεκόρ 2-2 (57-72, 71-65, 71-98, 84-75) και ως προπονητής της Μπαρτσελόνα 16-6, με αντιπάλους τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, τον Αργύρη Πεδουλάκη, τον Φραγκίσκο Αλβέρτη, τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς και τον Σάσα Τζόρτζεβιτς.

Πλάκα πλάκα μόνο με τον Μανωλόπουλο δεν αξιώθηκε να αντιπαρατεθεί, διότι όταν ανέλαβε ο Σωτήρης ο Παναθηναϊκός είχε ήδη αποκλεισθεί από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στα play offs.

Αμ το άλλο; Ακόμη και το πρώτο ματς στο οποίο κοούτσαρε τον Παναθηναϊκό κόντρα στην ομάδα της καρδιάς του, πάλι βρήκε απέναντι του έναν ολόκληρο ελληνικό «συρφετό»! Τι εννοώ; Στις 2 Δεκεμβρίου του 2016 που ο Τσάβι γύρισε ως αντίπαλος στο παλιό σπιτικό του, ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 72-57 από την Μπαρτσελόνα στον πάγκο της οποίας καθόταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας, με συνεργάτη τον Χρήστο Παππά και παίκτες τον Στράτο Περπέρογλου και τον Αλέξανδρο Βεζένκοφ!

Παρεμπιπτόντως το μακρύ και ατέρμονο γαϊτανάκι του νυν προπονητή του Παναθηναϊκού με την Ελλάδα άρχισε να στήνεται στις 30 Οκτωβρίου του 2008 στο «Palau Blaugrana» όπου η Μπαρτσελόνα επιβλήθηκε της τωρινής ομάδας του (με προπονητή τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς) με 90-66.

Οι συνθέσεις:
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Μπαζίλε 2, Μπάρτον 5, Λάκοβιτς 7, Ναβάρο 21, Αντερσεν 9, Βάθκεθ 12, Ιλιάσοβα 14, Σάδα 3, Σαντιάγκο 8, Γκριμάου 9.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Κέτσμαν 4, Περπέρογλου, Μπατίστ 14, Φώτσης 9, Χατζηρέττας, Νίκολας 4, Τσαρτσαρής 4, Διαμαντίδης 10, Πέκοβιτς `15, Σάκοτα, Βεργίνης, Γιασικεβίτσιους 6

Στον αγώνα του β' γύρου η Μπαρτσελόνα άλωσε το ΟΑΚΑ με 87-76 (Αντερσεν 22-Μπατίστ 21), ωστόσο ο Παναθηναϊκός γέλασε και μάλιστα πανηγύρισε τελευταίος, στο Βερολίνο, όπου στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης για πέμπτη φορά στην ιστορία του.

ΥΓ: Το μότο που με μπόλικη δόση αυταρέσκειας ‘έχουν λανσάρει και το κραδαίνουν δίκην λαβάρου οι Καταλανοί είναι το «Més que un club», που σημαίνει «παραπάνω από ‘ένας σύλλογος». Απόψε, ένεκα των περιστάσεων και της πίεσης που νιώθουν να ασκείται πάνω του ο Πασκουάλ και όλος ο Παναθηναϊκός, αυτό το σλόγκαν μπορεί να παραφρασθεί αναλόγως…

O αγώνας με την Μπαρτσελόνα είναι όντως més que un… match!