Παναθηναϊκός - Μπασκόνια 98-83: Επιτέλους... Panathinaikos (vid)

Γιώργος Κούβαρης
Ύστερα από τέσσερις σερί ήττες στην Euroleague, ο Παναθηναϊκός επέστρεψε και πάλι στις νίκες καθώς πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο σημειώνοντας 60 πόντους και έφτασε στο τελικό 98-83 απέναντι στην Μπασκόνια.

Έπρεπε να περάσει ένας μήνας για να χαμογελάσουν και πάλι τα πρόσωπα στις τάξεις του Παναθηναϊκού. Οι «πράσινοι» κατάφεραν να επιστρέψουν στις νίκες στην Euroleague και μάλιστα παρουσιάζοντας άκρως βελτιωμένο πρόσωπο σε σχέση με τα τελευταία τους παιχνίδια στη διοργάνωση.

Ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο όπου οι «πράσινοι» επέστρεψαν από το -7 του 21' (38-45) και με αντεπίθεση διαρκείας έγιναν τα αφεντικά του ματς σημειώνοντας 60 πόντους στο σύνολο! Κάτι που οφείλουν κυρίως στον Νέιτ Γουόλτερς ο οποίος κρατούσε γερά την μπαγκέτα στα χέρια και έδινε το σύνθημα και στους υπόλοιπους συμπαίκτες του για την επιστροφή της ομάδας στις νίκες.

Ο Αμερικανός πλέι μέικερ οργάνωσε μαεστρικά τον Παναθηναϊκό σε αυτό το διάστημα, το οποίο ήταν και εκείνο που έβαλε τις βάσεις για την «πράσινη» νίκη. Συγκεκριμένα τελείωσε το ματς έχοντας 9 πόντους, 7 ασίστ, 4 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και μόλις ένα λάθος σε μόλις 16 λεπτά συμμετοχής. Εξαιρετικό ματς από τους Αμερικανούς Μπέικον (16π.) και Γουίλιαμς (16π.) ενώ ο Μάριους Γκριγκόνις (13π.) βγήκε από τον... λήθαργο στην τελευταία περίοδο και κρατούσε την διαφορά σταθερά σε διψήφια νούμερα.

Ο Μάτέους Πονίτκα (15π., 5ριμπ., 3κλ.) ήταν για ένα ακόμη ματς ο «αφανής ήρωας» των «πρασίνων» κάνοντας σωστά... όλα τα μικρά μέσα στο παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός είχε πλουραλισμό στην επίθεση με έξι παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων.

Το ματς

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ο Παναθηναϊκός δεν... έμαθε από τα λάθη του και έκανε ξεκίνημα «καρμπόν» με αυτό κόντρα στην Μονακό και την Παρτίζαν. Αντί να πάρει τη θέση του οδηγού βρέθηκε να «κυνηγάει» ξανά στο σκορ (6-12 στο 5') καθώς είχε πολλά προβλήματα τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα. Λίγο η νευρικότητα και λίγο η έλλειψη συγκέντρωσης έδωσαν στους Βάσκους το δικαίωμα να ξεκινήσουν με 4/5 εντός παιδιάς και να ελέγξουν το ματς.

Όμως η είσοδος του Πονίτκα «δυνάμωσε» τους «πράσινους» στην άμυνα, έκλεψαν μπάλες, βρήκαν πόντους στο «τρανζίσιον» και με σερί 11-0 δια χειρός (κυρίως του) Γουίλιαμς βρέθηκε να προηγείται με 17-12. Η διαφορά έφτασε και στο «πράσινο» +6 (20-14 στο 8') λίγο πριν από το τέλος του δεκαλέπτου (22-18). Στην πρώτη περίοδο οι «πράσινοι» είχαν μετρήσει 7/15 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 2/2 βολές και μόλις ένα λάθος, ενώ η Μπασκόνια είχε 5/6 δίποντα, 2/6 τρίποντα αλλά και 5 λάθη!

Το σκηνικό ωστόσο άρχισε να αλλάζει και πάλι στο δεύτερο δεκάλεπτο. Οι Βάσκοι με επιμέρους 9-2 ανέκτησαν εκ νέου τα ηνία στο σκορ (25-27 στο 12') ενώ το τελευταίο «πράσινο» προσπέρασμα σημειώθηκε δύο λεπτά αργότερα (30-29 στο 14'). Με ένα 0-6 βρέθηκε για δεύτερη φορά στο ματς στο +6 (30-36) και κατάφερε να διατηρήσει το προβάδισμα (33-38 στο 17') έως και το τέλος του ημιχρόνου (38-43).

Βέβαια η ομάδα του Ράντονιτς (σ.σ. με Μπέικον και Γουίλιαμς να είχαν από 11 πόντους ο καθένας) έχασε πολλές ευκαιρίες να πλησιάσει περισσότερο ή και να προηγηθεί έως το πρώτο μισό του αγώνα, αλλά οι επιπόλαιες και βιαστικές ενέργειες, σε συνδυασμό με την αστοχία, στέρησε από τους «πράσινους» αυτήν την δυνατότητα. Και μάλιστα έχοντας κλείσει το ημίχρονο με 5 μόλις λάθη, αλλά και με μόλις 6 ασίστ. Την ίδια ώρα η Μπασκόνια (σ.σ. Χάουαρντ 11π.) σούταρε με 71% στα δίποντα (10/14) έχοντας σχεδόν διπλάσιες τελικές πάσες (11ασ.). Στο δευτερο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ άστοχος με 5/16 εντός παιδιάς (σ.σ. 5/11 δίποντα και 0/5 τρίποντα).

Μάλιστα ο δείκτης του σκορ έφτασε για πρώτη φορά και στο +7 για λογαριασμό των Βάσκων με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου (38-45 στο 21') και αυτό διότι οι «πράσινοι» συνέχισαν να είναι άστοχοι και στις πρώτες φάσεις της 3ης περιόδου. Όμως το καλό ματς του Γουόλτερς σε συνδυασμό με τα δύο τρίποντα από Μπέικον και Πονίτκα βοήθησαν τους γηπεδούχους να βρουν μομέντουμ στο ματς και να πραγματοποιήσουν επιμέρους 15-3 για το 53-48! Ουσιαστικά ήταν το σημείο όπου ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε το... πεντάλεπτο που έψαχνε μέσα στο παιχνίδι ώστε να ανακτήσει τα ηνία και να φτάσει για πρώτη φορά στο +10 (62-52) στα 2:33 πριν από το τέλος της 3ης περιόδου (67-59).

Βέβαια η Μπασκόνια δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να παρατήσει το ματς. Αν και ήταν πίσω στο σκορ σε διψήφιες παρυφές (71-62 στο 31' και 74-65 στο 32') προσπαθούσε να βρει λύσεις με μακρινά σουτ. Όμως η τελευταία περίοδος ανήκε στον Μάριους Γκριγκόνις, ο οποίος «ξύπνησε» από τον λήθαργο και ηγήθηκε των «πρασίνων» για το +14 (83-69) στο 35'. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη διαφορά για τους «πράσινους» στο παιχνίδι με την οποία πήραν την ψυχολογία ώστε να μην δώσουν το δικαίωμα στους Βάσκους να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο στο ΟΑΚΑ.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Ο Παναθηναϊκός ήταν επιθετικά άρτιος στο δεύτερο ημίχρονο σημειώνοντας 60 πόντους έχοντας 12 ασίστ και 6/13 τρίποντα σε αυτό το διάστημα. Είχε πλουραλισμό, ενώ οι άμυνες πάνω στον Χάουαρντ στην 3η περίοδο έβαλαν τις βάσεις για να γυρίσει το παιχνίδι .

MVP: Ο Νέιτ Γουόλτερς ήταν ο game changer του Παναθηναϊκού στην 3η περίοδο (σ.σ. μοίρασε και τις 7 ασίστ του σε αυτό το διάστημα), καθώς κάθε φορά που «πατούσε» στο παρκέ ανέβαζε επίπεδο ολόκληρη την ομάδα

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Ο Γκριγκόνις «ξύπνησε» στην τελευταία περίοδο, οι Γουίλιαμς και Μπέικον έκαναν τη δουλειά στο α' ημίχρονο, ενώ οι Πονίτκα και Λι «δούλεψαν» για όλη την ομάδα. Ο Παναθηναϊκός είχε πλουραλισμό και έπαιξε καλό μπάσκετ στο δεύτερο ημίχρονο.

«ΑΔΥΝΑΜΟΣ» ΚΡΙΚΟΣ: Ο Ρόκας Γκεντράιτις δεν βοήθησε την Μπασκόνια επιθετικά έχοντας 1/6 σουτ.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η παρουσία του Ντέγιαν Μποντιρόγκα στο ΟΑΚΑ είχε ως αποτέλεσμα την λογική και αναμενόμενη αποθέωση από τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Μόνο που δεν είναι και το πιο... σύνηθες να αποθεώνεται σ' ένα γήπεδο ο CEO της Euroleague.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Λίγα τα λάθη του Παναθηναϊκού (σ.σ. 7 στο σύνολο), πολλές οι ασίστ στο δεύτερο ημίχρονο (σ.σ. 12 για 3 λάθη) ενώ υπήρχε και πάλι αστοχία στις βολές.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Ο Παναθηναϊκός είχε ανάγκη τη νίκη την οποία και να συνδύαζε με εμφάνιση όπως αυτή στο δεύτερο ημίχρονο που πέτυχε 60 πόντους. Επιθετικά έδειξε ότι μπορεί να βρει σκορ, ειδικά στο ανοικτό γήπεδο καθώς επιδιώκει το τρανζίσιον παιχνίδι. Στο «πέντε εναντίον πέντε» ο Γουόλτερς προσφέρει σιγουριά, αλλά σίγουρα χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα για να βρεθούν οι αυτοματισμοί.

Τα δεκάλεπτα: 22-18, 38-43, 67-59, 98-83.