Ντιαλό: Από τα... αλώνια στα σαλόνια και από το Λαύριο στο double double με τη Μονακό (vid)

Σταυρούλα Μουστακάτου
Ο Αμερικανός ήταν καταλυτικός στο γαλλικό ντέρμπι της Euroleague και αποδεικνύει ότι μπορεί να σταθεί σε οποιοδήποτε περιβάλλον κληθεί να αγωνιστεί.

Ο Ντιαλό είναι συνηθισμένος στις... πρωτιές. Σε παλιότερη συνέντευξή του στο Gazzetta είχε κάνει γνωστό πως ονομάζεται «Άλφα» αφού ήταν ο πρώτος της οικογένειας. Περίπου 22 χρόνια αργότερα ήρθε η πρώτη του εμπειρία πέρα από τον Ατλαντικό με το Λαύριο και αμέσως μετά εκείνη της Euroleague με την... σταχτοπούτα Μονακό. Από τα αλώνια στα σαλόνια δηλαδή και μάλιστα στο Πριγκιπάτο με το χρονικό να έχει ως εξής...

Ο μάστερ στους ανερχόμενους, Χρήστος Σερέλης, επιστράτευσε τον Ντιαλό για το ξεκίνημα της επαγγελματικής του πορείας και του έδωσε τον χώρο να εξελιχθεί σε αυτό που απολαμβάνει σήμερα η Ευρώπη. Άλλοτε αθόρυβα και άλλοτε «εκκωφαντικά».

Ο νεαρός φόργουορντ είχε μία πολύ καλή σεζόν με το Λαύριο, σημειώνοντας 12.6 πόντους με 56% στο δίποντο και 41% στο τρίποντο, 5.6 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1.3 κλεψίματα κατά μέσο όρο σε περίπου 30 λεπτά συμμετοχής στην Basket League σε 33 αναμετρήσεις. Βασικό γρανάζι στη μηχανή της ομάδας για να φτάσει μέχρι και τα τελικά του πρωταθλήματος απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Οι «σειρήνες» από ονόματα της Ευρώπης δεν άργησαν να ακουστούν, μεταξύ και εκείνο των «πρασίνων» με τους οποίους υπέγραψε συμβόλαιο ζητώντας λίγο αργότερα να αποχωρήσει. Η αναζήτηση για μία θέση στο ΝΒΑ μέσω και της Summer League με τους Φοίνιξ Σανς δεν απέφερε καρπούς. Ο Αμερικανός εξάντλησε τα δεδομένα και οι δρόμοι του τον οδήγησαν στη Γαλλία και τη νεοφώτιστη Μονακό προκειμένου να κάνει ένα ακόμη μεγάλο βήμα στην καριέρα του.



Η εμφάνισή του στη νίκη επί της Βιλερμπάν δεν είναι η μόνη που έχει περάσει τον πήχη του rookie στην Ευρώπη την φετινή σεζόν. Αποτελεί, όμως, το πειστήριο της δουλειάς και του ταλέντου του νεαρού φόργουορντ. Σε 20 αναμετρήσεις μετράει 8.3 πόντους με 53.3% στο δίποντο και 34.2% στο τρίποντο, με 4 ριμπάουντ, 1.6 ασίστ και 1 κλέψιμο σε 22:39 λεπτά συμμετοχής.

Κόντρα στους παίκτες του ΤιΤζέι Πάρκερ σημείωσε double-double και έπιασε το μέγιστο της απόδοσής του. Οι 17 πόντοι συνδυάστηκαν με 10 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 2 κλεψίματα με μόλις 2 λάθη σε διάστημα 27 λεπτών για να φτάσει το «29» στην αξιολόγησή του. Με αυτόν τον τρόπο «έσπασε» το προσωπικό του ρεκόρ σε τέσσερις κατηγορίες.

*Αξιολόγηση (29)
*Συνολικά ριμπάουντ (10)
*Επιθετικά ριμπάουντ (6)
*Ασίστ (6)


Τόσο με τον Μίτροβιτς στις πρώτες του εμφανίσεις με τους Γάλλους, όσο και με τον Σάσα Ομπράντοβιτς, ο Ντιαλό έχει κερδίσει τη θέση του στο ρόστερ και αποτελεί κομμάτι των παικτών που... πατάνε περισσότερο το παρκέ. Ούτε η έλευση του Μπέικον, παίκτη με εμπειρία ΝΒΑ και καλό «βιογραφικό» δεν κατάφερε να του στερήσει λεπτά από το παρκέ. Διόλου άδικα αφού... μεταλλάσσεται δίνει ενέργεια στο πλάνο της Μονακό που πλέον παλεύει για την είσοδο στην οκτάδα.

@Photo credits: euroleague