Ερ. Αστέρας-Μπαρτσελόνα 69-76: Το... τρίποντο έκανε και τη διαφορά

Βασίλης Βλαχόπουλος
Φαίνεται ότι η Μπαρτσελόνα δεν... καταλαβαίνει από απουσίες, αυτό απέδειξε τουλάχιστον στο Βελιγράδι καθώς βρήκε την 7η συνεχόμενη νίκη της, επικρατώντας (69-76) του Ερυθρού Αστέρα.

Η ομάδα του Σάρας Γιασικεβίτσιους χρειάστηκε την ευστοχία της (9/18 τρίποντα) αλλά και την απελπιστική αστοχία (3/20) του Ερυθρού Αστέρα για να δραπετεύσει από μια δύσκολη έδρα. Κι αυτό διότι έκανε τα εύκολα δύσκολα καθώς δύο φορές ξέφυγε με διψήφια διαφορά, αλλά το παιχνίδι κρίθηκε από τρία διαδοχικά άστοχα σουτ τριών πόντων των γηπεδούχων κι ένα εύστοχο από τον Κάιλ Κούριτς.

Ο αγώνας

Το πρώτο πεντάλεπτο μάλλον λειτούργησε παραπλανητικά ως προς την εξέλιξη του αγώνα καθώς η Μπαρτσελόνα είχε τρομερή ακρίβεια στην εκτέλεση (6/7 σουτ) και προηγήθηκε με διαφορά έντεκα πόντων (5-16). Διατήρησε τον έλεγχο μέχρι το τέλος της πρώτης περιόδου (13-20) με κύριους εκτελεστές τους Σανλί, Μαρτίνες καθώς ο Ερυθρός Αστέρας εμφάνισε σημάδια αντίδρασης με πρωταγωνιστή τον Λούκα Μίτροβιτς.

Αυτός άλλαξε και την εξέλιξη του αγώνα στη δεύτερη περίοδο, σε σημείο μάλιστα οι γηπεδούχοι να τρέξουν 10-2 σερί αποκτώντας και το προβάδισμα (23-22, 15’). Στο τέλος του ημιχρόνου η Μπαρτσελόνα είχε μεν το προβάδισμα (31-34) αλλά το παιχνίδι παίχθηκε με τους κανόνες του Ερυθρού Αστέρα. Αν οι γηπεδούχοι ήταν στοιχειωδώς αποτελεσματικοί από μακρινή απόσταση (1/8 τρίπ.) ή αξιοποιούσαν τα επιθετικά ριμπάουντ (8), σίγουρα θα τα είχαν καταφέρει καλύτερα.

Η Μπαρτσελόνα βασίστηκε στην ευστοχία της στο μακρινό σουτ. Αυτό της έδωσε διψήφια διαφορά (33-43) στις αρχές του δεύτερου μέρους με πρωταγωνιστή τον Νίκολας Λαπροβίτολα, με τον ίδιο τρόπο αντέδρασε όταν ο Νίκολα Κάλινιτς προσπάθησε να χτίσει μονοπάτι επιστροφής (41-45, 25’) για τον Ερυθρό Αστέρα. Στο τέλος της 3ης περιόδου οι Καταλανοί είχαν 8/15 τρίποντα και προβάδισμα δώδεκα πόντων (49-61).

Οι φιλοξενούμενοι δεν είχαν ακρίβεια στην επίθεση στα πρώτα τρία λεπτά της τελευταίας περιόδου (55-65), αλλά η σταθερά αποτελεσματική άμυνά τους τους κράτησε ως ένα σημείο. Γιατί ο Ερυθρός Αστέρας συνέχισε να παίρνει επιθετικά ριμπάουντ, δεν παράτησε το παιχνίδι και μείωσε σε 63-67 (36:30) αλλά και σε 68-71 (38'), θα μπορούσε μάλιστα να είχε ισορροπήσει την κατάσταση αλλά ο Χόλινς αστόχησε σε σουτ τριών πόντων. Οι ελπίδες των γηπεδούχων έσβησαν από μακρινή απόσταση και η Μπαρτσελόνα κλείδωσε τη νίκη μ' ένα τρίποντο του Κάιλ Κούριτς.

Τα δεκάλεπτα: 13-20, 31-34, 49-61, 69-76

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στα τρία διαδοχικά άστοχα σουτ τριών πόντων του Ερυθρού Αστέρα με το σκορ στο 69-73 σε συνδυασμό με το εύστοχο σουτ (69-76) του Κάιλ Κούριτς. Αυτή εξάλλου ήταν η διαφορά των δύο ομάδων.

MVP: Ο Νάιτζελ Χέιζ έκανε ένα «γεμάτο» παιχνίδι πλησιάζοντας το νταμπλ-νταμπλ.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Σμιτς και Σανλί έκαναν εξαιρετική δουλειά, αλλά ο Κάιλ Κούριτς έβαλε το σουτ που έκρινε τον αγώνα.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Ο Όστιν Χόλις πέρασε απαρατήρητος, αστόχησε σε δύο από τα πλέον κρίσιμα σουτ του αγώνα, έδωσε και δύο ξεκούραστους πόντους με τα φάουλ του.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η Μπαρτσελόνα δείχνει να μη... χαμπαριάζει από τραυματισμούς και σοβαρές απουσίες όπως αυτές των Καλάθη, Χίγκινς, Αμπρίνες κι έφτασε στις επτά σερί νίκες!

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Ο Ερυθρός Αστέρας τελείωσε το παιχνίδι με 3/20 τρίποντα και η Μπαρτσελόνα με 9/18. Πήρε δηλαδή +18 από μακρινή απόσταση.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Παρά τις απουσίες της, η Μπαρτσελόνα είχε τον έλεγχο του αγώνα, βασίστηκε στην άμυνά της και στην ευστοχία της (50%) στο μακρινό σουτ. Στο τέλος βέβαια έκανε τα εύκολα δύσκολα καθώς αν ο Ερυθρός Αστέρας έβαζε ένα από τα ελεύθερα τρίποντα που βρήκε, ενδεχομένως το παιχνίδι να είχε εντελώς διαφορετική εξέλιξη.