Παναθηναϊκός: Δεν του πάει η Ρωσία απέναντι στην ΤΣΣΚΑ, αλλά...

Σταυρούλα Μουστακάτου
Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την ΤΣΣΚ Μόσχας (02/12, 19:00) εκτός έδρας και ταξιδεύει σε... λημέρια που ναι μεν δεν του ταιριάζουν, αλλά του έχουν προσφέρει και συγκινήσεις.

Παναθηναϊκός και ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχουν δημιουργήσει την δική τους παράδοση μέσα από τις συναντήσεις τους στην ιστορία της Euroleague. Δύο ονόματα που έχουν πρωταγωνιστήσει στα ευρωπαϊκά παρκέ και έχουν αφήσει το στίγμα τους στις τελικές φάσεις της διοργάνωσης.

Οι «πράσινοι» φιλοξενούνται ξανά την Πέμπτη (2/12) στην έδρα της ΤΣΣΚΑ με στόχο να διευρύνουν τις καλές εμφανίσεις με Ολυμπιακό και Ζενίτ και να προσθέσουν μία πολύτιμη νίκη σε έναν προορισμό που δεν φαίνεται… να τους ταιριάζει τα τελευταία χρόνια.

Από τον Φλεβάρη του 2013, ο «Εξάστερος» έχει βρεθεί αντιμέτωπος με την ομάδα της Μόσχας εκτός έδρας 11 φορές, εκ των οποίων μόλις τις δύο έχει καταφέρει να φύγει... χαμογελώντας, ενώ οι υπόλοιπες 9 έκλεισαν υπέρ των γηπεδούχων.

Μάλιστα, οι διαφορές με τις οποίες έχει ηττηθεί κατά καιρούς είναι σε ανεβασμένα επίπεδα, με αποτέλεσμα το μέσο όρο του να βγαίνει στους 13.3 πόντους ανά παιχνίδι.

Παρόλα αυτά, οι σεζόν 2018/19 και 2019/20 ήταν κάτι παραπάνω από... καυτές στα κρύα εδάφη της Ρωσίας, αφού ο Παναθηναϊκός σημείωσε 2 σερί νίκες με τον ίδιο (περίπου) πανηγυρικό τρόπο απέναντι στην ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη!

ΤΣΣΚΑ - Παναθηναϊκός 77-78

Στις 15 Μαρτίου του 2019, ο «Εξάστερος» μέτρησε την πρώτη του νίκη απέναντι στην «αρκούδα» έπειτα από 8,5 χρόνια επικρατώντας της ΤΣΣΚΑ με 78-77.

Δύο λεπτά πριν την λήξη της αναμέτρησης, όλα έδειχναν να βρίσκονται υπέρ των Ρώσων που προηγούνταν με 74-67. Ωστόσο, οι παίκτες του τριφυλλιού, με καθοδηγητή τον Ρικ Πιτίνο κατά την πρώτη του θητεία στην ομάδα, έβγαλαν αντίδραση και ανέτρεψαν τα δεδομένα.

Καθοριστικές ήταν οι εμφανίσεις του Ιωάννη Παπαπέτρου και του ΝτεΣόν Τόμας, με τον τελευταίο να σκοράρει 6 σερί πόντους στο τελευταίο διάστημα και να δίνει άλλη πνοή στον αγώνα. Το τελειωτικό «χτύπημα», όμως, ήρθε από τα χέρια του Νικ Καλάθη.

Ο άλλοτε αρχηγός του Παναθηναϊκού... εκτέλεσε την ΤΣΣΚΑ με ένα εύστοχο σουτ από τα 8 μέτρα στα 0.3 δευτερόλεπτα για την λήξη του παιχνιδιού.

ΤΣΣΚΑ - Παναθηναϊκός 102-106 (παρ.)

Η πιο πρόσφατη επιτυχία της ομάδας με αντίπαλο την ΤΣΣΚΑ σημειώθηκε εκτός της συνηθισμένης έδρας των Ρώσων και συγκεκριμένα στο Καλίνινγκραντ.

Στις 3 Ιανουαρίου του 2020, ο Παναθηναϊκός βρισκόταν και πάλι πίσω στο σκορ με 82-77 στο 35'. Ντίνος Μήτογλου και Νικ Καλάθης είχαν δώσει μία εξαιρετική... παράσταση καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Η συνεργασία τους, μάλιστα, ήταν εκείνη που έστειλε το ματς στη παράταση με τον φόργουορντ των «πρασίνων» να δίνει την ασίστ στον Καλάθη, ο οποίος ευστόχησε από την περιφέρεια για το 89-89.

Στον έξτρα χρόνο, ο Ουέσλι Τζόνσον έδωσε το «σύνθημα» με το τρίποντό του, στο οποίο προστέθηκε ένα ακόμα του Καλάθη για να δώσει μία διαφορά 5 πόντων στον Παναθηναϊκό, όπου κατάφερε να την διατηρήσει και να φύγει για δεύτερη φορά νικητής από τη Ρωσία μετά από ένα διάστημα... κακοδαιμονίας.