EuroBasket 2022, Πολωνία: Tο... θαύμα που αναζητούσαμε από την αρχή (vids)

EuroBasket 2022, Πολωνία: Tο... θαύμα που αναζητούσαμε από την αρχή (vids)

EuroBasket 2022, Πολωνία: Tο... θαύμα που αναζητούσαμε από την αρχή (vids)

bet365

Η Πολωνία είναι η ομάδα έκπληξη που όλοι έψαχναν, αλλά δεν περίμενε κανείς. Ο Έι Τζέι Σλότερ και ο Όλεκ Μπαλτσερόφσκι εξηγούν στο Gazzetta το πολωνικό... θαύμα!

Αποστολή στο Βερολίνο: Μιχάλης Γκιουλένογλου

Στην αναζήτηση του θαύματος του EuroBasket 2022. Κάτι εξωπραγματικού. Όλοι αυτό αναζητούν. Από την αρχή. Αλλά δεν θα φανερωθεί νωρίς.

Χρειάστηκε να περιμένουμε μέχρι το βράδυ της 14ης Σεπτεμβρίου. Για να αναφωνήσουμε «Πολωνία».
Αυτή έκανε το... θαύμα. Και άλλες ομάδες άφησαν εκτός Εθνικές με παίκτες σταρ του NBA, όπως ο Νίκολα Γιόκιτς και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Η Πολωνία όμως είναι μία άλλη υπόθεση. Σχεδόν μυστήρια. Ο προπονητής της Ιγκόρ Μίλιτσιτς μίλησε στο Gazzetta. Και όταν ρωτήθηκε για το μυστικό της, αποφάσισε να γίνει περιγραφικός: «Έχουμε παίκτες που έχουν... μπάλες μεγάλες σαν καρπούζια».

Η κουβέντα για τις... μπάλες στο EuroBasket καλά κρατεί. Ήταν η χειρονομία του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ακολούθησε εκείνη του Ντάριο Μπριθουέλα. Και φυσικά η δήλωση του Τζιανμάρκο Ποτζέκο στο Gazzetta. Για τα... προσόντα των παικτών του.

Το θαύμα της Πολωνίας

Ο Έι Τζέι Σλότερ μπορεί να είναι ο... λεγεωνάριος της Πολωνίας, αλλά δεν παύει να αισθάνεται εξίσου Πολωνός με τους συμπαίκτες του.

Το Gazzetta τον ρώτησε αν η νίκη της Πολωνίας είναι μία δήλωση πως αυτό είναι το EuroBasket των ομάδων και όχι των αστέρων. Και ιδού τι μας αποκρίθηκε: «Αυτοί οι τύποι είναι απίστευτοι, αλλά και πάλι, οι ομάδες τους δεν είναι ομάδες του ενός. Παίζουν καλά ως ομάδα. Αλλά νομίζω ότι είναι δήλωση για την υπερηφάνεια μας, παίζουμε σκληρά, πιστεύουμε στους εαυτούς μας, πιστεύουμε ότι αυτά τα πράγματα μπορούν να συμβούν. Αυτή είναι η δήλωσή μας».

Η δήλωση του προπονητή του, για τα... καρπούζια, δεν έμεινε ασχολίαστη από τον πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού. «Έχει δίκιο, δεν μπορείς να κερδίσεις ένα τέτοιο ματς χωρίς... αυγά», είπε ο Σλότερ. Και συνέχισε: «Δεν είχαμε να χάσουμε τίποτα, αλλά δεν θέλαμε να το παρατήσουμε κιόλας.

Ξέραμε ότι η Σλοβενία έχει καλύτερη ομάδα, έναν από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο, αλλά εμείς θα παλέψουμε. Αν μας κερδίσουν, μας κέρδισαν. Είχαμε ένα εξαιρετικό πλάνο, το ακολουθήσαμε και όσο προχωρούσε το ματς πιστεύαμε ότι μπορούμε να φτάσουμε στη νίκη. Αυτό κάναμε».

«Όταν σκέφτεσαι την Πολωνία, δεν σκέφτεσαι το μπάσκετ»

Η πορεία της Πολωνίας μέχρι τους «4» του EuroBasket 2022 δεν είναι εντελώς τυχαίο. Ο Σλότερ έχει την εξήγηση.

«Όταν σκέφτεσαι την Πολωνία, δεν σκέφτεσαι το μπάσκετ. Αλλά έχουμε παίκτες που παίζουν σε όλο τον κόσμο. Απόψε ο Πονίτκα έκανε triple double, κάνει ενα εξαιρετικό τουρνουά από την αρχή του. Και δεν παίρνει την πίστωση που του αξίζει.

Και ο Όλεκ (σ.σ.: δείχνοντας τον Μπαλτσερόφσκι που μιλούσε λίγο πιο δίπλα), το νέο τυπάκι της ομάδας, δεν έγινε Draft στο NBA, αλλά κάθε βράδυ αντιμετωπίζει παίκτες από το NBA και αποδεικνύει ότι ανήκει εκεί. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τίποτα να χασουμε. Κουβαλάμε κάτι στον ώμο μας, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Έχουμε το πλάνο μας, θα συνεχίσουμε να το ακολουθούμε και θα συνεχίσουμε να σοκάρουμε τον κόσμο. Ποτέ δεν ξέρεις...».

Τα κλάματα χαράς

Μόλις η αναμέτρηση απέναντι στη Σλοβενία ολοκληρώθηκε, ο 21χρονος Όλεκ Μπαλτσερόφσκι έβαλε τα κλάματα. Ήταν δάκρυα χαράς. Ο ίδιος εξήγησε στο Gazzetta τι ακριβώς έγινε.

«Απλά έγινε. Είχα τόσα πολλά συναισθήματα μέσα μου. Αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα του πολωνικού μπάσκετ τα τελευταία 50 χρόνια, οπότε ένιωθα απίθανα. Αποβλήθηκα με πέντε φάουλ, είχα εκνευριστεί με τον εαυτό μου γιατί δεν μπορούσα να βοηθήσω την ομάδα του. Και όλα τα συναισθήματα βγήκαν έξω. Κατάφεραν να επικρατήσουν ακόμη και αν εγώ τα γ@μ@σ@ . Είμαι τόσο χαρούμενος γι' αυτό, για όλους!», είπε ο Πολωνός σέντερ.

Και συνέχισε, μιλώντας για το επίτευγμα της ομάδας του, αλλά και τη δήλωση του προπονητή του: «Αυτή τη στιγμή λένε τρελά πράγματα. Νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι θέλουμε αυτή τη στιγμή, αφού έχουμε προκριθεί στους ημιτελικούς. Ίσως έχει δίκιο ο κόουτς, πάμε, παίζουμε με όλη μας την καρδιά, δεν τα παρατάμε. Ίσως έχουμε.. μπάλες τελικά».

@Photo credits: FIBA

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROBASKET Τελευταία Νέα