Eurobasket 2022, Λιθουανία - Βοσνία 87-70: Πρόκριση με Γκριγκόνις και... ματσάρα με Ισπανία στα νοκ άουτ (vids)

Γιώργος Κούβαρης
Η Λιθουανία ήταν η μεγάλη νικήτρια στο «do or die» παιχνίδι με τη Βοσνία (87-70) εξασφαλίζοντας τη πρόκριση στους «16» του Eurobasket όπου θα αντιμετωπίσει σε νοκ άουτ παιχνίδι την Ισπανία.

Ένα από τα παιχνίδια που έκλεβαν την παράταση από το «μενού» της τελευταίας αγωνιστικής στον όμιλο του... θανάτου ήταν αυτό μεταξύ της Λιθουανίας και της Βοσνίας.

Ο νικητής θα συνέχιζε στη διοργάνωση, ο ηττημένος θα επέστρεφε σπίτι του. Αν και οι Λιθουανοί είχαν βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο μετά το αρχικό 0-3, εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο το «δώρο» της Γαλλίας μία ημέρα νωρίτερα και κερδίζοντας τους Βόσνιους με 87-70 έκοψαν το «νήμα» της πρόκρισης. Αντίθετα η παρέα των Νούρκιτς και Μούσα αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Eurobasket, πηγαίνοντας... στράφι η μεγάλη τους νίκη απέναντι στην Σλοβενία.

Πλέον αντίπαλος της Λιθουανίας σε ένα ακόμα «do or die» παιχνίδι στη φάση των «16» είναι η Ισπανία, η οποία αντίστοιχα τερμάτισε στην 1η θέση του Α' ομίλου. Ο Μάριους Γκριγκόνις (16π., 5ριμπ., 1ασ., 1κλ., 4λ.) είχε και πάλι ένα καλό ματς με αποκορύφωμα το πρώτο δεκάλεπτο, ενώ «διψήφιοι» για την ομάδα του ήταν επίσης οι Βαλαντσιούνας (13π., 15ριμπ., 5ασ.), Σαμπόνις (12π., 6ριμπ., 4ασ.), Μπραζντέικις (13π., 3ασ.) Μπουτκεβίτσιους (13π.)

Το ματς

Σε... ραψωδία του Μάριους Γκριγκόνις εξελίχθηκε η πρώτη περίοδος του αγώνα στην «Lanxess Arena» της Κολωνίας. Ο νέος γκαρντ του Παναθηναϊκού ήταν εκείνος που πήρε την κατάσταση στα χέρια του και με συνεχόμενα τρίποντα έφερε τη Λιθουανία σε θέση ισχύος, χαρίζοντάς της το μομέντουμ για να ανοίξει η «ψαλίδα» της διαφοράς. Στο 8' είχε πετύχει ήδη 14 πόντους με 4/4 τρίποντα και 1/1 δίποντο δίνοντας στην ομάδα του διαφορά οκτώ πόντων (26-18). Βέβαια οι Βόσνιοι «απάντησαν» με δικό τους επιμέρους 10-2 για το 28-28 του δεκαλέπτου, δίνοντας νέο ενδιαφέρον στο παιχνίδι. Παρόλα αυτά δεν κράτησε για πολύ. Οι λύσεις των Λιθουανών και η κυριαρχία τους στο «ζωγραφιστό» έμελλε να αλλάξουν την εικόνα της αναμέτρησης.

Βαλαντσιούνας και Σαμπόνις πήραν τη σκυτάλη από τον Γκριγκόνις και μετά του 32-32 του 12' ηγήθηκαν της Λιθουανίας για ένα επιμέρους σκορ 19-7, το οποίο άρχισε να ρίχνει και τους... τίτλους τέλους στο ματς. Από τη στιγμή που ο δείκτης του σκορ έφτασε στο +14 για την ομάδα τους (53-39) οι Βόσνιοι άρχισαν να παραδίδουν σώμα και πνεύμα, μοιάζοντας να έχουν αποδεχθεί την ήττα και τον αποκλεισμό τους από τη συνέχεια του Eurobasket. Το ημίχρονο έκλεισε στο +14 για τη Λιθουανία (56-42) η οποία βρήκε λύσεις από τον πληθωρικό Βαλαντσιούνας (11π., 10ριμπ,, 5ασ. στο α' μέρος) και τον ανεβασμένο Σαμπόνις (11π.) Στο ίδιο διάστημα ο Μούσα με 14 πόντους και ο Νούρκιτς με άλλους 10 πόντους προσπαθούσαν να κρατήσουν την ομάδα τους όσο πιο κοντά στο ματς.

Όμως ήταν ήδη πολύ αργά για τη Βοσνία. Οι παίκτες του Μασβίτις κρατούσαν το πόδι πατημένο στο γκάζι, στέλνοντας την διαφορά και στο +21 (69-48) στα μέσα στης 3ης περιόδου. Κάπου εκεί τα πάντα έδειχναν να τελειώνουν. Η Βοσνία ωστόσο εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι οι δύο «πύργοι» των Λιθουανών ήταν στον πάγκο για μερικές ανάσες και φρόντισαν να πλησιάσουν έως τους 11 πόντους (70-59) έχοντας πραγματοποιήσει επιμέρους σκορ 11-1. Όμως πέντε αναπάντητοι πόντοι του Μπουτκεβίτσιους έφεραν τους Λιθουανούς ξανά στο +16 (75-59) με τη λήξη του 3ου δεκαλέπτου.

Όσο και αν ήθελε η Βοσνία να παραμείνει στο ματς, η διαφορά δεν έπεφτε σε μονοψήφιο νούμερο. Η «Λιετούβα» κρατούσε σταθερά τον δείκτη του σκορ πάνω από τους 10 πόντους (79-65 στο 36 και 81-65 στο 37') αποδεικνύοντας την ανωτερότητά της στο ματς. Μπραζντέικις και Μπουτκεβίτσιους είχαν ανεβάσει την απόδοσή τους συμπληρώνοντας μια «πεντάδα» με διψήφιο αριθμό πόντων.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Λιθουανία στηρίχθηκε στις ουκ ολίγες προσωπικότητες, είχε τον (περισσότερο) κόσμο με το πλευρό της, διέθετε μεγαλύτερο «βάθος» και από τη στιγμή που πήρε τα ηνία του αγώνα από το πρώτο δεκάλεπτο ήταν πολύ δύσκολο να χάσει στη συνέχεια το προβάδισμα.

MVP: Ο Γιόνας Βαλαντσιούνας έκανε... λίγο απ' όλα για άλλη μια φορά έχοντας 13 πόντους, 15 ριμπάουντ και 5 ασίστ.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Ο Μάριους Γκριγκόνις ήταν ο πρώτος σκόρερ των Λιθουανών σημειώνοντας 14 από τους 16 πόντους του στην πρώτη περίοδο, ενώ «κλειδί» για να παραμείνει η διαφορά σε διψήφια νούμερα ήταν και ο Μπουτκεβίτσιους.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Αυτή τη φορά ο Ρόμπερσον ήταν άστοχος (3/10 σουτ) και το γεγονός αυτό στοίχισε στους Βόσνιους

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Οι Λιθουανοί κυριάρχησαν στα ριμπάουντ έχοντας μαζέψει 14 περισσότερα από τους Βόσνιους (40 έναντι 26) ενώ είχαν και εξαιρετικό ποσοστό στις βολές (20/23).

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Από τη στιγμή που «παιζόταν» μια πρόκριση, το φαβορί ήταν η Λιθουανία. Και το επιβεβαίωσε. Άλλωστε, και όλον τον σεβασμό στην πολύ τίμια προσπάθεια των Βόσνιων θα ήταν... αμαρτία να απουσιάσουν από τα νοκ άουτ οι Λιθουανοί. Ήταν καλύτεροι σε όλο το ματς και δικαίως πήραν το εισιτήριο της επόμενης φάσης.

Τα δεκάλεπτα: 28-28, 56-42, 76-59, 87-70