EuroBasket 2022, Ουγγαρία - Λιθουανία 64-87: Έμεινε... ζωντανή και παίζει τα ρέστα της με Βοσνία (vids)

Δημήτρης Οικονόμου
EuroBasket 2022, Ουγγαρία - Λιθουανία 64-87: Έμεινε... ζωντανή και παίζει τα ρέστα της με Βοσνία (vids)

bet365

Η Λιθουανία επικράτησε με 87-64 της αδύναμης Ουγγαρίας για την 4η αγωνιστική του Β' Ομίλου του EuroBasket 2022 και πλέον παίζει την πρόκρισή της σε έναν... τελικό με τη Βοσνία!

Η υποχρέωση νίκης της Λιθουανίας επιβεβαιώθηκε στο γήπεδο, αφού το «πρέπει» των παικτών του Μακσβίτις απέναντι στην Ουγγαρία, οδήγησε στο τελικό 87-64. Αυτή η νίκη της Λιθουανίας δίνει πλέον την τελευταία ευκαιρία για πρόκριση από Β' Όμιλο του EuroBasket. Μόνο μία θέση είναι ανοιχτή και παίζεται ανάμεσα σε Βοσνία και Λιθουανία, με τις δύο ομάδες να κοντράρονται την Τετάρτη (8/9 - 15:30) και τον νικητή να τσεκάρει το εισιτήριο για τους «16».

Ο Βαλαντσιούνας με τον Σαμπόνις σκόραραν από 21 και 19, κυριαρχώντας και στη ρακέτα με 8 ριμπάουντ ο καθένας, ενώ ο Μάριους Γκριγκόνις του Παναθηναϊκού προσέθεσε άλλους 15 με 3/6 τρίποντα, 5 ασίστ και 3 ριμπάουντ.

Ο αγώνας

Για ένα δεκάλεπτο κατάφερε να αντέξει η -χωρίς Χάνγκα- Ουγγαρία. Οι Λιθουανοί προηγήθηκαν με 9-17, έχοντας σε καλή μέρα τον Σαμπόνις, από τον οποίος περιμένουν περισσότερα. Βάραντι και Βοϊβόντα κατάφεραν να βρουν κάποια σουτ και να μειώσουν σε 18-22.

Η τελευταία φορά που οι Ούγγροι προσπέρασαν ήταν στο 29-28. Ο Γιοκουμπάιτις σκόραρε για τρεις και από εκεί και έπειτα ο αγώνας άλλαξε εντελώς. Σαμπόνις και Γιοκουμπάιτις συνεργάστηκαν άψογα και όταν προστέθηκε στην εξίσωση ο Βαλαντσιούνας, το σερί έφτασε στο 0-13, με το ημίχρονο να κλείνει στο 33-48.

Το σκηνικό όχι απλώς δεν άλλαξε στο δεύτερο μέρος, αλλά οι Λιθουανοί ανέβασαν και άλλο τη διαφορά. Ήταν αυτοί που άλλωστε έπαιζαν για τη... ζωή τους στη διοργάνωση. Ο Βοϊβόντα προσπαθούσε επιθετικά, όμως το ταμπλό έγραψε 42-69 στο 26'. Με αυτόν τον τρόπο και τη διαφορά γύρω από τους 20 πόντους, κύλησε και το υπόλοιπο της αναμέτρησης και τον Λεκαβίτσιους να σκοράρει για το 64-87 μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό, σουτ που αποδείχθηκε πως θα διαμόρφωνε το τελικό σκορ, με τη Λιθουανία να παίζει πλέον για την πρόκριση με τη Βοσνία.

Τα δεκάλεπτα: 18-22, 33-48, 52-75, 64-87

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Δε χωράει καν σχόλιο για τη διαφορά ποιότητας και λύσεων των δύο ομάδων. Εκτός αυτού η αποκλεισμένη Ουγγαρία δεν είχε κανέναν κίνητρο με τη Λιθουανία και μετά από την πρώτη περίοδο το παιχνίδι είχε ουσιαστικά τελειώσει.

MVP: Ο Βαλαντσιούνας σκόραρε 21 πόντους (10/12 2π, 1/1 βολή), 8 ριμπάουντ.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Μάριους Γκριγκόνις σκόραρε 15 πόντους, 5 ασίστ, 3 ριμπάουντ και έκανε ό,τι μπορούσε για να έρθει με ασφάλεια η νίκη στους Λιθουανούς.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας κάνει ένα καλό τουρνουά, όμως σε αυτό το ματς ήταν άστοχος με 1/7 συνολικά (1/4 τρίποντα) και μόλις 4 πόντους σε 17 λεπτά.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το χαμηλό ποσοστό των Λιθουανών με 6/25 τρίποντα, εκ των οποίων 3/6 του Γκριγκόνις

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Δε θα μπορούσε να μην κερδίσει η Λιθουανία, από τη στιγμή που οι Γάλλοι κέρδισαν τους Βόσνιους. Ο αυριανός «τελικός» πρόκρισης θα είναι το πρώτο μεγάλο τεστ για τον Μακσβίτις και ειδικότερα για τους... δίδυμους πύργους, Βαλαντσιούνας και Σαμπόνις κόντρα στον Νούρκιτς.

1

2

@Photo credits: FIBA
 

EUROBASKET Τελευταία Νέα