Eurobasket 2022 Βοσνία - Γαλλία 68-81: Πρόκριση με... ξέσπασμα στο τέλος οι «τρικολόρ»

Γιώργος Κούβαρης
Eurobasket 2022 Βοσνία - Γαλλία 68-81: Πρόκριση με... ξέσπασμα στο τέλος οι «τρικολόρ»

bet365

Η Γαλλία «κλείδωσε» τη πρόκριση στα νοκ άουτ παιχνίδια καθώς επιβλήθηκε της Βοσνίας με 81-68 χάρη σ' ένα ξέσπασμα στο τελευταίο πεντάλεπτο της αναμέτρησης.

Ένα επιμέρους 20-4 σε διάστημα πέντε λεπτών στην τελευταία περίοδο έφτανε και περίσσευε για τους Γάλλους προκειμένου να τους στείλει στα νοκ άουτ παιχνίδια.

Αντίθετα η Βοσνία έχασε την μεγάλη ευκαιρία για να «τσεκάρει» το εισιτήριο των «16» και πλέον καλείται να επιβληθεί των Λιθουανών στον... τελικό της Τετάρτης (7/9).

O Γιαμπουσέλε με 15 πόντους ήταν εκείνος που έκανε τη διαφορά για τους «τρικολόρ» ενώ ακολούθησαν οι Φουρνιέ (14π.), Ερτέλ (14π.) και Γκομπέρ (11π., 12ριμπ.)

Το ματς

Ιδιαίτερα αμφίρροπο ήταν το παιχνίδι στο πρώτο δεκάλεπτο. Οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ, χωρίς να μπορεί κάποια από τις δύο να βρει το κατάλληλο «μομέντουμ» ώστε να ανοίξει την ψαλίδα της διαφοράς. Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό ότι η 1η περίοδος έληξε ισόπαλη στο 19-19 με τους Πουαριέ και Οκόμπο από τη μία πλευρά και τον Μούσα από την άλλη να κάνουν την διαφορά. Βέβαια στο 2ο δεκάλεπτο η Γαλλία βρήκε περισσότερες επιθετικές λύσεις και χάρη στην άμυνά της άρχισε να «χτίζει» διαφορά. Οι «τρικολόρ» είχαν μοιράσει το σκοράρισμα με αποτέλεσμα να κλείσουν το ημίχρονο στο +10 (44-34) έχοντας 15/33 εντός παιδιάς και 10 επιθετικά ριμπάουντ.

Βέβαια η συνέχεια έμελλε να ήταν τελείως διαφορετική και η Βοσνία μπόρεσε να «απαντήσει» στη γαλλική αντεπίθεση. Αν και η ομάδα του Βενσάν Κολέ προηγήθηκε με 52-40 στο 27' και έμοιαζε να ελέγχει το παιχνίδι, στη συνέχεια ο Άτιτς με τη συνεισφορά του Χαλίλοβιτς οδήγησαν την Βοσνία σε σερί 10-0 με αποτέλεσμα να μειώσουν στη μία κατοχή (50-52) με τη λήξη της τρίτης περιόδου. Και να 'ταν μόνο αυτό; Το σερί αυτό διευρύνθηκε στο 13-0 ύστερα από τρίποντο το Ρόμπερσον για το 53-52 και την... απόλυτη ανατροπή στο ματς.

Μέχρι και το 34' το παιχνίδι ήταν πραγματικό ντέρμπι. Η μεν Γαλλία έμοιαζε να τα είχε χαμένα, η δε Βοσνία έδινε τον... υπέρ πάντων αγώνα για να «κλειδώσει» τη πρόκριση στην επόμενη φάση των νοκ άουτ αγώνων. Μάλιστα είχαν το προβάδισμα στο σκορ με 61-59 αλλά όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων ήταν και η τελευταία φορά που πίστεψαν στο ενδεχόμενο της νίκης. Με μπροστά τον Γιαμπουσέλε η Γαλλία φρόντισε να «καθαρίσει» με την υπόθεση της νίκης πραγματοποιώντας επιμέρους 20-4 (!) σε διάστημα πέντε λεπτών!

Αποτέλεσμα; Να προηγηθεί με 65-79 ένα λεπτό πριν από το τέλος και να αφήσει τους Βόσνιους με την... αγωνία όσον αφορά την είσοδο στις 16 καλύτερες ομάδες του Eurobasket και στα νοκ άουτ παιχνίδια.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Γαλλία πραγματοποίησε το ξέσπασμα που ήθελε στο τελευταίο πεντάλεπτο του αγώνα και χάρη σε ένα επιμέρους 20-4 μπόρεσε να «καθαρίσει» με την υπόθεση της νίκης.

MVP: Ο Ζερσόν Γιαμπουσέλε ήταν ο πιο σταθερός παίκτης της Γαλλίας στο παιχνίδι έχοντας στο σύνολο 15 πόντους με 6/13 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 2 ασίσ, 2 κλεψίματα και 1 τάπα σε 25 λεπτά.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Σπουδαία δουλειά στο ματς από τον Τομά Ερτέλ με 14 πόντους, 8 ριμπάουντ και 7 ασίστ, ενώ double double είχε και ο Γκομπέρ με 11 πόντους και 12 ριμπαόυντ.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ωσεί παρών ο Βράμπατς με μία προσπάθεια σε 15 λεπτά στο παρκέ.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Τα 46 ριμπάουντ των Γάλλων είναι άξια αναφοράς όπως επίσης και οι 20 τελικές πάσες, την ώρα που οι Βόσνιοι είχαν μόλις 24% στα τρίποντα.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Θα λέγαμε ότι η Βοσνία «ήπιε θάλασσα» στο τελευταίο πεντάλεπτο και έχασε την ευκαιρία για μια σπουδαία νίκη που θα ισοδυναμούσε και με πρόκριση στην επόμενη φάση. Οι Γάλλοι χρησιμοποίησαν την εμπειρία του και τις περισσότερες λύσεις προκειμένου να φτάσουν στη νίκη που τους έστειλε στα νοκ άουτ παιχνίδια.

Τα δεκάλεπτα: 19-19, 34-44, 50-52, 68-81

 

EUROBASKET Τελευταία Νέα