EuroBasket 2022, Τουρκία - Γεωργία 83-88: «Ζωντανή» για πρόκριση μετά από νίκη... θρίλερ σε δύο παρατάσεις (vids)

Δημήτρης Οικονόμου
EuroBasket 2022, Τουρκία - Γεωργία 83-88: «Ζωντανή» για πρόκριση μετά από νίκη... θρίλερ σε δύο παρατάσεις (vids)

bet365

Μετά από αποβολές, θρίλερ και δύο παρατάσεις, η Γεωργία του Ηλία Ζούρου μένει ζωντανή για πρόκριση στους «16» του EuroBasket 2022, επικρατώντας 88-83 της Τουρκίας.

Ποιος είπε ότι χωρίς Σενγκέλια, Μπιτάτζε, με τον Σερμαντίνι λόγω φάουλ και τον Σανάτζε μετά την αψιμαχία με τον Κορκμάζ να αποβάλλονται, η Γεωργία του Ηλία Ζούρου δε θα παλέψει; Όχι απλά το έκανε αλλά επικράτησε της Τουρκίας με 88-83 μετά από διπλή παράταση, κόντρα στα χιλιάδες προβλήματά της και μένει έτσι ζωντανή στο κόλπο της πρόκρισης στους «16» του EuroBasket από τον Α' Όμιλο της Τιφλίδας.

Οι Αντρονικασβίλι και Σερμαντίνι με 15 πόντους αντίστοιχα έβαλαν τις βάσεις και ο Μαμουκελασβίλι ήρθε να δώσει μία επική μάχη με τον Σενγκούν στο φινάλε, στην οποία βγήκε νικητής με ένα καλάθι ισοφάρισης στην κανονική διάρκεια και 7 πόντους στη δεύτερη παράταση.

Η κάκιστη για άλλο ένα ματς Τουρκία, είδε τον Αταμάν στο φινάλε να αποβάλλεται επίσης και ολοκλήρωσε με 7/33 τρίποντα, είχε τον Κορκμάζ στους 4 πόντους και τους Σενγκούν, Σανλί να προσπαθούν με 21 και 15 πόντους. Πλέον οι Τούρκοι μετρούν ρεκόρ 2-1 και οι Γεωργιανοί 1-2, έχοντας μπροστά τους ελπίδες για πρόκριση στους «16», παρά τις απουσίες.

Παράγοντας Σερμαντίνι για τη Γεωργία

Η ομάδα του Ηλία Ζούρου μπήκε πιο δυνατά στο παιχνίδι, με τον Σερμαντίνι να ορθώνει το ανάστημά του, μέσα στη λειψανδρία των ψηλών. Το αρχικό 5-10 εξανεμίστηκε άμεσα, όταν ο Σερτάκ Σανλί (12 πόντοι, 7 ριμπάουντ στο ημίχρονο) απάντησε και οι Λάρκιν, Κορκμάζ ξεκίνησαν να βρίσκουν επιθετικό ρυθμό. Ένα 8-0 σερί έφερε την Τουρκία στο 18-12 (στο 7'), με το πρώτο δεκάλεπτο να κλείνει στο +6 για την ομάδα του Αταμάν (25-19).

Ένα καλάθι του Τσεντί Οσμάν έφερε την Τουρκία στο 29-19 με τους Γεωργιανούς να μη σκοράρουν για έξι περίπου λεπτά. Και κάπου εκεί ήρθαν τα πάνω κάτω. Ο Αντρονικασβίλι (10 πόντοι στο ημίχρονο) πίεσε ασφυκτικά την μπάλα και έτρεξε την επίθεση της Γεωργίας, φτάνοντας στην ανατροπή με σερί 0-14. Εν τέλει ένα καλάθι του Σενγκούν κράτησε την Τουρκία σε απόσταση τριών πόντων (33-36) με το τέλος του ημιχρόνου.

Η αστοχία της Τουρκίας όμως συνέχισε να είναι παράγοντας του αγώνα και μόλις ο Σανάτζε έγινε τρίτος πόλος, δίπλα στους Σερμαντίνι και Αντρονικασβίλι, οι Γεωργιανοί ξέφυγαν. Το 43-45 του 25ου λεπτού μετατράπηκε σε 43-51 στο 27'. Για να ανατραπεί αυτό το -9 έπρεπε η Τουρκία να βρει μία ιδέα από τον πάγκο.

Η ιδέα του Αταμάν και η αποβολή Κορκμάζ, Σανάτζε

Λάρκιν και Μαχμούτογλου μείωσαν σε 53-55 (στο 32'), με τον Αταμάν να δοκιμάζει σχήμα τριών γκαρντ (Λάρκιν, Μαχμούτογλου, Κορκμάζ), μία ζώνη που μετατρεπόταν σε man to man στο τέλος της επίθεσης των Γεωργιανών και τον Οσμάν δίπλα στον Σενγκούν, με τον τελευταίο να μπαίνει ενεργά στο επιθετικό κομμάτι από το ποστ. Τα αίματα άναψαν μετά από ένα σκληρό φάουλ, με το σκορ στο 59-62 (στο 36') σε προσπάθεια του Σανάτζε να κόψει τον Κορκμάζ ψηλά. Οι δυο τους κόλλησαν τα κεφάλια τους και οι διαιτητές αποφάσισαν την αποβολή τους, για να συνεχιστεί το παιχνίδι μετά από διακοπή ενός δεκαλέπτου.

Ο Λάρκιν έβαλε μπροστά την Τουρκία με 63-62 και οι δύο ομάδες πήγαν σφιχταγκαλιασμένες για ένα ντέρμπι μέχρι τελικής πτώσεως στο τελευταίο τρίλεπτο. Η αποβολή του Σερμαντίνι με πέντε φάουλ άφησε εντελώς «γυμνή» τη frontline της ομάδας του Ζούρου, αλλά ο Μαμουκελασβίλι ισοφάρισε στους 66 με 1:10 για το τέλος. Ο Μακφάντεν είχε μία πολύ κακή επιλογή από το τρίποντο και ο Λάρκιν έστησε το pick n' roll της νίκης με τον Σενγκούν, αφού ο δεύτερος κάρφωσε για το 68-66, αλλά ο Μαμουκελασβίλι είχε... μία ακόμα σφαίρα για το 68-68 με εκτός ισορροπίας καλάθι μπροστά στον Τούρκο σέντερ για να στείλει το ματς στην παράταση.

Ο «καυτός» Μαμουκελασβίλι νίκησε τον Σενγκούν

Οι λύσεις όμως είχαν αρχίσει να στερεύουν για τη Γεωργία. Χωρίς σέντερ πλέον και τον Μαμουκελασβίλι να δίνει τις μάχες της ρακέτας. Οι Τούρκοι μετέφεραν την μπάλα χαμηλά και προηγήθηκαν 73-69 με τον Οσμάν. Ο Μακφάντεν με ένα τρίποντο μείωσε στους δύο (74-72 με 2' για το τέλος της παράτασης) με τις ευκαιρίες να χάνονται εκατέρωθεν. Ο Μακφάντεν δεν είχε πει την τελευταία του λέξη, αφού σκόραρε τρίποντο με ταμπλό για το 74-75 (μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό). Μία στις τέσσερις βολές του Σενγκούν έφεραν το παιχνίδι στην ισοπαλία και οι Μακφάντεν, Λάρκιν έριξαν άσφαιρα, με το 75-75 να οδηγεί σε δεύτερη παράταση.

Ο Μαμουκελασβίλι συνέχισε να τα βάζει στα ίσια με τον Σενγκούν και με τέσσερις δικούς να δώσει προβάδισμα τεσσάρων (75-79). Η απάντηση ήρθε με ένα... βροντερό κάρφωμα του Σενγκούν για το 81-81, αλλά ένα τρίποντο του παίκτη των Μπακς που έφτασε τους 7 πόντους στη δεύτερη παράταση, έβαλε ξανά μπροστά τη Γεωργία (81-84) στο τελευταίο λεπτό. Ο Λάρκιν εκτέλεσε το όγδοο άστοχο τρίποντό του (2/10) και ο Αντρονικασβίλι κέρδισε αντιαθλητικό, κάτι που εξόργισε τον Αταμάν, με τους διαιτητές να τον αποβάλλουν με τεχνική ποινή και τις βολές να οδηγούν στο τελικό 83-88, που κρατάει ζωντανές τις ελπίδες πρόκρισης της Γεωργίας για τους «16».

Τα δεκάλεπτα: 25-19, 33-36, 49-53, 68-68 κ.δ., 75-75, 83-88

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Βρήκε απάντηση σε κάθε πρόβλημά της στο φινάλε και αφού πρώτα χαμήλωσε το τέμπο η Γεωργία, κράτησε χαμηλά τους Τούρκους περιφερειακούς, ενώ οι απουσίες της στη θέση του σέντερ έφεραν τον Μαμουκελασβίλι να παίζει εκεί τις παρατάσεις και τελικά να γίνεται παράγοντας επιθετικά, αφού επιτέθηκε στα πιο αργά πόδια του Σενγκούν.

MVP: Φυσικά ο Σάντρο Μαμουκελασβίλι με 20 πόντους (6/9 2π, 2/8 3π), 12 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 2 κλεψίματα σε 44:48 λεπτά, το καλάθι της ισοφάρισης στο 68-68 και τους επτά σερί που έκριναν το ματς στη δεύτερη παράταση.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Οι Αντρονικασβίλι και Σερμαντίνι. Ο πρώτος άλλαξε τον ρυθμό του αγώνα με την πίεση στην μπάλα και οργάνωσε άψογα το παιχνίδι της ομάδας του, ενώ ο δεύτερος ήταν πραγματικός πυλώνας, αφού τα έβαλε με Σενγκούν, Σανλί, χωρίς τη βοήθεια του Μπιτάτζε.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Φουρκάν Κορκμάζ είχε 4 πόντους σε 26:28 λεπτά συμμετοχής, πολύ κακές επιλογές επιθετικά και αποβλήθηκε «κρεμώντας» την ομάδα του την ώρα που επέστρεψε στο παιχνίδι.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η αποβολή των Κορκμάζ, Σανάτζε μετά από τα γαλλικά που αντάλλαξαν μεταξύ τους, ενώ είχε προηγηθεί ένα φάουλ στον αέρα του Γεωργιανού, όταν ο Τούρκος πήγε για λέι-απ.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Τα 7/33 τρίποντα των Τούρκων, εκ των οποίων Λάρκιν και Οσμάν σούταραν από 2/10 έκαστος. Βέβαια και ο Μακφάντεν είχε 4/19...

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η Τουρκία σε αναλογία ταλέντου, προσδοκιών και μπάσκετ που παίζει παίρνει αρνητικό βαθμό. Άλλη μία κακή εμφάνιση, με τους αστέρες του Αταμάν να μη βρίσκουν τρόπο να κάμψουν τη Γεωργία των επτά παικτών rotation μετά από δύο παρατάσεις.

1

1

@Photo credits: FIBA
 

EUROBASKET Τελευταία Νέα