«Οι Λιθουανοί σκέφτηκαν να κατέβουν από το βάθρο μαζί με τους Κροάτες»! (vid)

«Οι Λιθουανοί σκέφτηκαν να κατέβουν από το βάθρο μαζί με τους Κροάτες»! (vid)

bet365

Ο Βέλικο Μρσιτς αποκάλυψε πως οι Λιθουανοί ήταν έτοιμοι να κατέβουν κι εκείνοι από το βάθρο στο EuroBasket της Αθήνας το 1995 μαζί με τους Κροάτες, χαρακτηρίζοντας τον τελικό ως διαιτητική φάρσα.

Η πάλαι ποτέ πανίσχυρη εθνική ομάδα μπάσκετ της Γιουγκοσλαβίας κατέκτησε εννιά χρυσά μετάλλια σε EuroBasket, Παγκόσμια Κύπελλα και Ολυμπιακούς Αγώνες σε τρεις δεκαετίες, σημαδεύοντας μια ολόκληρη εποχή και δημιουργώντας ό,τι έμεινε γνωστό τα επόμενα χρόνια ως η μεγάλη των «πλάβι» σχολή.

Έπειτα από τον εμφύλιο πόλεμο και τον διαμελισμό της χώρας ακολούθησαν παιχνίδια πολιτικής σκοπιμότητας με αποκορύφωμα τον αποκλεισμό των Σέρβων από τις διεθνείς διοργανώσεις και το σκηνικό που διαδραματίστηκε στη διάρκεια της απονομής των μεταλλίων στο EuroBasket της Αθήνας το 1995, όταν οι Κροάτες αποχώρησαν από το βάθρο!

Για την ακρίβεια, ανέβηκαν στο τρίτο σκαλί, έμειναν και για την απονομή των ασημένιων μεταλλίων στους Λιθουανούς και αμέσως έφυγαν προς τα αποδυτήρια.

Ο Άτσο Πέτροβιτς ανέφερε σε παλαιότερη συνέντευξή του πως ο τότε πρόεδρος της Κροατίας, Φράνιο Τούντζμαν έδωσε τηλεφωνικά την εντολή και άπαντες συμφώνησαν με αυτή την απόφαση ωστόσο ο Βέλικο Μρσιτς έδωσε μια διαφορετική έκδοση.

Σε συνέντευξή του στο Net.hr, ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής της Κροατίας ήταν ξεκάθαρος: «Δεν είναι αλήθεια ότι κάποιος από την ηγεσία της χώρας έδωσε την εντολή! Υπήρξαν επαφές μελών της εθνικής ομάδας με στελέχη της κυβέρνησης όμως η απόφαση πάρθηκε από εμάς τους παίκτες! Το 1/3 της Κροατίας είχε καταληφθεί εκείνη την εποχή. Ειπώθηκε ποιος ύμνος θα παιχτεί, το «Hey, Slavs» ή το «Bože Pravde» (σ.σ. ο εθνικός ύμνος της Σερβίας). Εκείνη την στιγμή, εμείς οι παίκτες πήραμε την απόφαση να κατέβουμε από το βάθρο. Ακόμα και οι Λιθουανοί σκέφτηκαν να αποσυρθούν! Αλλά μετά ήλθε εντολή από την ομοσπονδία τους ότι πρέπει να μείνουν. Εμείς στηρίξαμε την αρχική απόφασή μας και αποχωρήσαμε».

Ο Μρσιτς ανέφερε στη συνέχεια: «Δεν λέω ότι θα το κάναμε σήμερα, ήταν μια άλλη εποχή. Η Κροατία ήταν κατεχόμενη και αυτός ήταν ο μόνος λόγος. Όχι λόγω της έλλειψης σεβασμού για την εθνική ομάδα της Σερβίας, που ήταν εθνική Γιουγκοσλαβίας εκείνη την εποχή. Αλλά λόγω της κατάστασης που επικρατούσε». Όσον αφορά την πρόθεση της Λιθουανίας να αποχωρήσει επίσης από το βάθρο, είπε: «Ο τελικός κατέληξε σε διαιτητική φάρσα! Οι Λιθουανοί ήταν έξαλλοι, ακόμη πιο θυμωμένοι! Οι παίκτες τους έλεγαν εντάξει, αποσυρόμαστε κι εμείς! Ωστόσο παρέμειναν στο βάθρο, αν και η βασική ιδέα ήταν να φύγουμε, Κροάτες και Λιθουανοί».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROBASKET Τελευταία Νέα