Σαν σήμερα: Η Γιουγκοσλαβία για πρώτη φορά στην κορυφή του κόσμου (vid)

Σαν σήμερα: Η Γιουγκοσλαβία για πρώτη φορά στην κορυφή του κόσμου (vid)

bet365

Σαν σήμερα (24/5), πριν από 50 χρόνια οι Γιουγκοσλάβοι κατέκτησαν για πρώτη φορά την κορυφή του κόσμου, πανηγυρίζοντας το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε Μουντομπάσκετ.

Το γιουγκοσλαβικό μπάσκετ έφτασε για πρώτη φορά στο απόγειό του το 1970.

Το Μουντομπάσκετ εκείνης της χρονιάς στη Γιουγκοσλαβία ήταν η πρώτη διοργάνωση που διεξήχθη εκτός Λατινικής Αμερικής, με δεδομένο ότι τα προηγούμενα πέντε τουρνουά της FIBA έλαβαν χώρα στην Αργεντινή (1950), τη Βραζιλία (1954, 1963), τη Χιλή (1959) και την Ουρουγουάη (1967).
Παράλληλα οι «πλάβι» είχαν δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες για τη «δική» τους διοργάνωση, μόλις 20 χρόνια μετά την αποτυχία στο Μπουένος Άιρες και την τελευταία θέση μεταξύ δέκα ομάδων σε εκείνο τη διοργάνωση!

Οι Γιούγκοι δεν χρειάστηκε να δώσουν προκριματικούς αγώνες, ως διοργανωτές. Ο τεράστιος Κρέζιμιρ Τσόσιτς «έλαμψε» στη νίκη της πρεμιέρας κόντρα στην Ιταλία με 66-63, σκοράροντας 29 πόντους. Ακολούθησε το 80-55 επί της Βραζιλίας, η δύσκολη νίκη επί της Τσεχοσλοβακίας με 94-84 και το άνετο 63-45 κόντρα στην Ουρουγουάη, πριν από τη μάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το συγκεκριμένο ματς θα έκρινε την πρώτη θέση αφού το σύστημα διεξαγωγής εκείνη την εποχή προέβλεπε βαθμολογίες και όχι νοκ άουτ αγώνες. Στην προτελευταία αγωνιστική του Μουντομπάσκετ, η Σοβιετική Ένωση είχε χάσει από τη Βραζιλία και η Γιουγκοσλαβία ήθελε νίκη επί των Αμερικανών για να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο, δίνοντας διαδικαστικό χαρακτήρα στο τελευταίο παιχνίδι με τους Σοβιετικούς!

Οι φίλαθλοι γέμισαν το Tivoli Hall της Λιουμπλιάνα ενώ η τριπλέτα των Τσόσιτς, Σκάνσι και Σιμόνοβιτς έδωσε μια απίστευτη παράσταση κόντρα στους Αμερικανούς για τους πλάβι που επικράτησαν με 70-63 και αναδείχθηκαν πρωταθλητές κόσμου μπροστά σε ένα εκστασιασμένο κοινό, στις 23/05/1970.
Οι πανηγυρισμοί σε ολόκληρη τη χώρα κράτησαν ως το πρωί, οι Γιούγκοι αντιμετώπιζαν την επόμενη μέρα τη Σοβιετική Ένωση όμως η ήττα με 72-87 δεν είχε απολύτως καμία σημασία.

Η πιο χρυσή σελίδα στην ιστορία του γιουγκοσλαβικού μπάσκετ γράφτηκε στη Λιουμπλιάνα όταν ο κόσμος φώναζε ρυθμικά το όνομα του Ίβο Ντανέου κατά τη διάρκεια της απονομής! Εκείνη η διοργάνωση ήταν η αφορμή για την εκτόξευση του μπάσκετ στη Γιουγκοσλαβία ενώ όλα τα ματς μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

 

Τελευταία Νέα