Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος: Έργα και ημέρες (pics)

Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος: Έργα και ημέρες (pics)

Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος: Έργα και ημέρες (pics)

bet365

Το Gazzetta.gr αποτίει φόρο τιμής σε έναν υπέροχο (φιλ)άνθρωπο και σπουδαίο επιχειρηματία.

Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος απεβίωσε πλήρης ημερών ύστερα από πολύμηνη παρουσία του στην εντατική μονάδα του Ιατρικού Κέντρου. Ο αποθανών υπήρξε ένας από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες της Ελλάδας και φυσικά πατέρας των ιδιοκτητών της ΚΑΕ Ολυμπιακός.

Ανέκαθεν υπήρξε άνθρωπος χαμηλών τόνων και δεν του άρεσε η δημοσιότητα. Άνθρωπος των πράξεων και μόνο...

Η ΣΠΑΝΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ

Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος από νεαρή ηλικία έπασχε από μία σπάνιας μορφής αρθρίτιδα η οποία καθημερινά επιδείνωνε την κατάστασή του και κυρίως την κινητικότητά του.

Ο ίδιος δεν το έβαζε κάτω και έδινε την δική του «μάχη» με κάθε τρόπο.

Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του είχε πει στην «Καθημερινή»: «Από την πρώτη στιγμή δεν το έβαλα κάτω. Πέρασα μια ολόκληρη ζωή παλεύοντας για να βγω από την ασθένεια. Επισκέφθηκα τους πιο εξειδικευμένους γιατρούς σε όλο τον κόσμο. Δοκίμασα φάρμακα που την εποχή εκείνη ήταν απαγορευμένα γιατί δεν είχαν ακόμη δοκιμασθεί. Ταξίδεψα κρυφά από όλους μόνος μου με έναν σκαραβαίο στην Ελβετία και έκανα εγχείρηση για να μου βάλουν βίδες τιτανίου, την εποχή που ήταν ακόμη απαγορευμένες στην Αμερική. Γενικά ήμουν άφοβος απέναντι στην ασθένεια και αυτό με αντάμειψε. Οι εγχειρήσεις αυτές και τα φάρμακα με ανακούφισαν σημαντικά και διευκόλυναν τη ζωή μου».

Το τελευταίο διάστημα της ζωής του η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί αρκετά. Από πέρυσι έμπαινε συχνά στην εντατική μονάδα κι έμενε για κάποιες μέρες μέχρι που έπαιρνε εξιτήριο, ωστόσο από τον Φεβρουάριο βρισκόταν μόνιμα στην μονάδα εντατικής θεραπείας του Ιατρικού Κέντρου.

Η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ

Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος υπήρξε ο τελευταίος ισχυρός άνδρας της Χαλυβουργικής. Η δράση της οικογένειας στον συγκεκριμένο τομέα είχε ξεκινήσει με παρουσία από το 1925 με ιδρυτή του παππού του, Θόδωρο Αγγελόπουλο. Το 1932 ιδρύθηκαν τα Ελληνικά Συρματουργεία και εν συνεχεία το 1951 ήρθε ως επένδυση η Χαλυβουργική.

Η Χαλυβουργικη έφτασε να είναι η κορυφαία σε όλο τον κόσμο στην παραγωγή χάλυβα απασχολώντας χιλιάδες εργάτες.

Η εταιρεία έκλεισε τον Δεκέμβριο του 2018 καθώς υπολειτουργούσε καθώς δεν άντεξε στο χρόνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν πως σε εγχώριο επίπεδο από τους 2.500.000 τόνους η ζήτηση μειώθηκε στους 300.000 τόνους το 2013.

H ARCAADIA

Η δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρησή του ήταν η Arcadia. Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος ίδρυσε το 1998 την ναυτιλιακή εταιρεία με τους γιους του να έχουν τις μετοχές. Με την Χαλυβουργική να μην ανταποκρίνεται η βασική πηγή εσόδων προερχόταν από τα καράβια.

Ύστερα μάλιστα από απόφαση του ιδίου η εντολή ήταν όλα τα καράβια να οργώνουν τις θάλασσες με ελληνική σημαία παρά την πολύ βαριά φορολογία.

Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος υπήρξε ένας από τους βασικούς πρώτους μετόχους και οικονομικούς υποστηρικτές στην ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς στην οποία κατείχε για χρόνια την θέση του αντιπροέδρου. Με αυτόν μαζί η συγκεκριμένη τράπεζα γιγαντώθηκε.

ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος, πατέρας του εκλιπόντος, ήταν ο βασικός χρηματοδότης της αναστήλωσης του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη. Το 1987 παρουσία του γιου του, Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου σε συνάντηση στην Αθήνα με το τότε Οικουμενικό πατριάρχη Δημήτριο, αποφασίστηκε η πλήρης χρηματοδότηση του έργου εξαιτίας ενός ονείρου.

Ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά, «Παναγιότατε, σήμερα είδα ένα όνειρο. Και ήρθα να σας πω ότι θα αναλάβω όλα τα έξοδα για την αναστήλωση του Πατριαρχείου και του ναού του Αγίου Γεωργίου».

Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος υπήρξε άξιος συνεχιστής και ουσιαστικός ο βασικός λόγος οικονομικής συντήρησης του Πατριαρχείου. Φυσικά οι σχέσεις του με το Φανάρι ήταν εξαιρετικές και για αυτό το λόγο το πορτραίτο του είχε περίοπτη θέση στο σαλόνι υποδοχής.

Η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού μετά τον θρίαμβο το 2012 στην Ευρωλίγκα επισκέφτηκε το Πατριαρχείο και φυσικά ο αποθανών ήταν εκεί.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ»

Το 2004 με την δική του ευχή οι γιοι του Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος ανέλαβαν την ΚΑΕ Ολυμπιακός. Ο ίδιος τους είχε αποτρέψει από την εμπλοκή στο ποδοσφαιρικό τμήμα του συλλόγου θεωρώντας πως το μπάσκετ τους ταίριαζε περισσότερο.

Πάντα ήταν δίπλα στα παιδιά του μέχρι να εμφανιστούν οι προσωπικές διαμάχες πολλά χρόνια αργότερα. Τους συμβούλευε και φυσικά είχε τον τελευταίο λόγο στις σημαντικές αποφάσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα πως ο Παναγιώτης Γιαννάκης ανέλαβε χρέη προπονητή τον Φεβρουάριο του 2008 ύστερα από δική του υπόδειξη ενώ αυτός ήταν που αποφάσισε και την μείωση του μπάτζετ της ομάδας τα επόμενα χρόνια.

Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος στις μεγάλες στιγμές των «ερυθρόλευκων» έδινε κανονικά το παρών εμψυχώνοντας με τον δικό του τρόπο τους πρωταγωνιστές.

Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΑΔΕΡΦΟ

Τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας αποτέλεσαν πρόβλημα στη σχέση του με τον αδερφό του Θόδωρο Αγγελόπουλο. Πολλές δικαστικές διαμάχες, βαρυσήμαντες κατηγορίες, παύση σχέσεων και τελικά διακανονισμοί.

Τα τελευταία χρόνια βρισκόταν σε δικαστική διαμάχη και με τα δυο του παιδιά. Ο ίδιος πίστευε πως οι ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού ήθελαν «να βάλουν χέρι στην περιουσία μου» όπως ανέφερε σε επιστολή του τον Ιούλιο του 2019.

Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος από την πλευρά τους υποστηρίζουν πως «ουδέποτε υπήρξε αντιδικία με τον πατέρα μας. Όσοι γνωρίζουν από κοντά τις σχέσεις μας μαζί του, το αντιλαμβάνονται καλά αυτό. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια και ενόσω η υγεία του πατέρα μας είχε επιδεινωθεί δραματικά, ένας μικρός κύκλος ανθρώπων του περιβάλλοντός του έσπευσε να επωφεληθεί υφαρπάζοντας την περιουσία του.

Έχουμε πλέον διαπιστώσει με αδιαμφισβήτητα στοιχεία ότι η επιχείρηση οργανώθηκε και εκτελέστηκε από μια ολιγομελή ομάδα που περιελάμβανε δικηγόρους, συμβολαιογράφους και συμβούλους επενδύσεων του πατέρα μας, με την ενεργό συμμετοχή της δεύτερης συζύγου του Ευανθίας Παπαγιαννοπούλου».

Μετά από αρκετές δικαστικές αποφάσεις η υπόθεση φαίνεται πως έκλεισε πριν λίγο καιρό όταν και το Μονομελές Εφετείο της Αθήνας αποφάσισε πως δεν μπορούσε να διαχειριστεί την περιουσία του λόγω προβλημάτων υγείας και όρισε ως συμπαραστάτη τον Γιώργο Σκινδήλια.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος υπήρξε φιλάνθρωπος σε ακατανόητο βαθμό. Πάντα δίπλα στην πατρίδα του φρόντιζε εμπράκτως να αποδεικνύει την αγάπη του για την Ελλάδα.

Λίγα από τα πολλά παραδείγματα ήταν το 2017 κι η δωρεά που έκανε στο Γενικό Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας». Ο νέος γραμμικός επιταχυντής αποτελούσε ένα τεχνολογικά υπερσύγχρονο μηχάνημα το οποίο στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, στο τμήμα ακτινοθεραπείας του νοσοκομείου, έχει ήδη συμβάλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου και την ανακούφιση περισσοτέρων ασθενών.

Το 2020 με αφορμή τον κορονοϊό και μετά τη δωρεά ύψους ενός εκατομμύριου ευρώ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από τους ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλων, ο πατέρας τους, Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος δωρίζει ιατρικό εξοπλισμό ΜΕΘ αξίας 500.000 ευρώ στο ΕΣΥ θέλοντας, όπως τονίζει, «να δηλώσω παρών στην προσπάθεια της Πολιτείας για την καταπολέμηση του κορονοϊού». Συγκεκριμένα, ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος αναφέρει στην επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας: «Η παγκόσμια κοινότητα και η πατρίδα μας βιώνει μια άνευ προηγουμένου κρίση στη δημόσια υγεία και στην οικονομία και προσπαθεί να αξιοποιήσει κάθε δημόσιο πόρο για τη μείωση εξάπλωσης της πανδημίας και τη θεραπεία των πασχόντων. Αυτές τις κρίσιμες ώρες θέλω να δηλώσω παρών στην προσπάθεια της Πολιτείας για την καταπολέμηση του κορονοϊού ώστε να επέλθει το ταχύτερο δυνατόν η κανονικότητα στην παγκόσμια κοινότητα και την πατρίδα μας. Προτίθεμαι να προμηθεύσω το σύστημα υγείας με 8 στοιχεία ολοκληρωμένου εξοπλισμού ΜΕΘ που περιλαμβάνουν ολοκληρωμένο αναπνευστήρα όγκου και πιέσεως, μόνιτορ πολλαπλών παραμέτρων και ηλεκτρικό κρεβάτι κατάλληλο για ΜΕΘ αξίας 500.000 ευρώ. Παρακαλώ ενημερώστε με αν αυτού του είδους ο εξοπλισμός είναι συμβατός με τις προδιαγραφές των νοσοκομείων μας. Είμαι στη διάθεσή σας, για οποιοδήποτε εναλλακτικό τρόπο προσφοράς μου υποδείξετε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πέθανε ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος

 

Τελευταία Νέα