Allons enfants de la Patrie!

Allons enfants de la Patrie!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Allons enfants de la Patrie!

bet365

Στην πρεμιέρα της στο Basketball Champions League η AEK υποδέχεται την Oρτέζ και ο Βασίλης Σκουντής κατεβάζει από το ράφι τους παλιούς λογαριασμούς μας με τους λεγάμενους…

Μην την είδαμε, μην την απαντήσαμε την Ορτέζ!

Κάμποσα χρονάκια πέρασαν από την τελευταία φορά που βρέθηκε όχι μονάχα στα μέρη μας, αλλά και γενικότερα στην ευρωπαϊκή κυκλοφορία και αίφνης να την σκάει μύτη στο ΟΑΚΑ την Τετάρτη το βράδυ σεινάμενη κουνάμενη!

Στο παρελθόν την Ορτέζ τη φάγαμε πολλάκις και κατ’ επανάληψιν στη μάπα σε όλη τη γκάμα των διοργανώσεων, μηδέ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών εξαιρουμένου, άλλωστε ελόγου της υπήρξε το σκαλοπάτι για να πατήσει ο ΠΑΟΚ και να προκριθεί στο Final 4 του 1993: ήταν τότε που ο δις πρωταθλητής του ΝΒΑ (με τους Μπουλς) Κλιφ Λέβινγκστον έκανε εκείνο το αλήστου μνήμης τρομακτικό κάρφωμα στη μούρη του «δεινόσαυρου» Γκιόργκε Μουρεσάν, ενώ στο περιθώριο του δεύτερου αγώνα ο Παναγιώτης Φασούλας αποκάλεσε «σοφό» τον Ντούσαν Ιβκοβιτς…

Ένα σωρό από ιστορίες μου έρχονται στο μυαλό, αλλά αν αρχίσω να τις απαριθμώ φοβάμαι πως θα φτάσει ο αγώνας του δευτέρου γύρου στο Πο και ακόμα θα τις αραδιάζω…

Λέω λοιπόν σήμερα να περιοριστώ στα απολύτως απαραίτητα και δη στις παρτίδες που άνοιξε μαζί της η ΑΕΚ πριν από 36 χρόνια, όταν το φουά γκρα ήταν πολύ και παστωμένο, όπως έλεγε στις εκάστοτε εξορμήσεις μας στη Γαλλία ο συχωρεμένος ο Συρίγος!

Και βεβαίως πήγαινε ασορτί μαζί με το απαραίτητο Beaujolais που βγαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή και αποτελεί μια κλασική ιεροτελεστία για το εθιμικό δίκαιο του γαλλικού ουρανίσκου!

Τώρα που το συνειδητοποιώ την πρώτη και μόνη έως τώρα φορά που η ΑΕΚ αντιμετώπισε την Ορτέζ, των Γάλλων τους βγήκε σε καλό διότι διάνυσαν όλο το δρόμο, περνώντας αργότερα και από τη Θεσσαλονίκη και κατέκτησαν τον μοναδικό διεθνή τίτλο στην ιστορία τους: το Κύπελλο Κόρατς της σεζόν 1983-84.

Το θυμάμαι καλά το πρώτο ματς που διεξήχθη στις 26 Οκτωβρίου του 1983 στο γήπεδο του Ιωνικού Νέας Φιλαδελφείας: ήμουν εκεί, το κάλυπτα για τον «Ελεύθερο Τύπο» σε μια εποχή που τρέχαμε σαν τον… Βέγγο για να τα προκάνουμε όλα.

Εκείνο το βράδυ η ΑΕΚ βρέθηκε πίσω στο πρώτο ημίχρονο, αλλά αντεπιτέθηκε και στο τέλος νίκησε με την ισχνή διαφορά των έξι πόντων (83-77), σε μια μάχη στην οποία ο Βασίλης Γκούμας και ο Απόστολος Κόντος έβαλαν στη μέση τον 33χρονο Μαθιέ Μπισενί που μπροστά τους έμοιαζε με λυκόπουλο!

Στον πάγκο της ΑΕΚ που έβγαλε όλο το ματς με έξι παίκτες βρισκόταν ο Βαγγέλης Νικητόπουλος και σε εκείνον της Ορτέζ ο Αμερικανός Τζορτζ Φίσερ, στον οποίο έλαχε ο κλήρος μετά από οκτώ χρόνια να έρθει στα μέρη μας ως προπονητής του Αρη, χωρίς ωστόσο να μακροημερεύσει.

Στη θέση του προέδρου βρισκόταν ο Γάλλος… Μισράχι, ο μειλίχιος Πιερ Σεγιάν, ο οποίος παρέμεινε σε αυτόν τον θώκο από το 1967 έως το 2008 και μάλιστα το 1997 έβαλε στο μάτι τον Αντώνη Φώτση και λίγο έλειψε να τον «κλέψει» από τον Ηλυσιακό, προτού τον αποκτήσει ο Παναθηναϊκός.

ΑΕΚ: Γκέκος 4, Γκούμας 24, Κόντος 24, Τόλσον 15, Αγιασωτέλης 16, Φώτσης.

ΟΡΤΕΖ: Ιφναγκέλ 14, Καμπά 12, Μακ Κάλοχ 21, Χέντερσον 19, Μπισενί 5, Λαπέρς 2, Ορτέγκα 4.

Πέντε βράδια αργότερα η «Βασίλισσα» το πάλεψε στο πρώτο ημίχρονο, αλλά εντέλει δεν μπόρεσε να υπερασπισθεί τη διαφορά, ηττήθηκε με 81-61 και αποκλείσθηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

ΟΡΤΕΖ: Ιφναγκέλ 14, Μακ Κάλοχ 16, Καμπά 26, Χέντερσον 16, Μπισενί 9, Α. Γκαντού.

ΑΕΚ: Γκέκος 16, Κόντος 10, Τόλσον 11, Γκούμας 7, Φώτσης 8, Αγιασωτέλης 9, Σκουρτόπουλος.

Στην επόμενη φάση, οι Γάλλοι βρέθηκαν στον ίδιο όμιλο με τον ΠΑΟΚ, τη Σταρ Βαρέζε και τη Ζαντάρ και τότε πλέον έδωσε τα ρέστα του ο συχωρεμένος ο Φαίδων Ματθαίου!

Οι δυο ομάδες αναμετρήθηκαν στις 11 Ιανουαρίου στο Αλεξάνδρειο όπου ο ΠΑΟΚ, με προπονητή τον Χάρι Πάπας επιβλήθηκε με 83-78 (Σταυρόπουλος 28, Μ. Κατσούλης 22-Καμπά 17, Ιφναγκέλ 16).

Τρεις εβδομάδες αργότερα ο «Δικέφαλος του Βορρά» είχε αλλάξει προπονητή και ταξίδεψε στις παρυφές των Πυρηναίων με προπονητή τον «Πατριάρχη». Η Ορτέζ νίκησε με 73-58 (Καμπά 26, Μακ Κάλοχ 20- Κατσούλης 16, Φασούλας 14) και στο τέλος του αγώνα ως καλοί και ευγενικοί οικοδεσπότες παρέθεσαν μια δεξίωση μέσα στο γήπεδο…

Το γήπεδο στο οποίο αγωνιζόταν εκείνη την εποχή η Ορτέζ, η περιβόητη Moutète δεν ήταν συνηθισμένο: βασικά δεν ήταν γήπεδο, αλλά μια μεγάλη αίθουσα στην οποία εκτός από αγώνες μπάσκετ, πραγματοποιούνταν επίσης εκδηλώσεις, εμποροπανηγύρεις και συν τοις άλλοις εκεί στεγαζόταν το παζάρι της πόλης!

Ευρισκόμενος εν ευθυμία λοιπόν ο κοσμοπολίτης Ματθαίου, κάποια στιγμή ανέβηκε σε έναν πάγκο που βρήκε εύκαιρο, ζήτησε το μικρόφωνο και για να ευχαριστήσει τους Γάλλους τραγούδησε απταίστως και μάλιστα τη «Μασσαλιώτιδα»!

Αllons enfants de la Patrie και πάει λέγοντας…

Κόντεψε να γκρεμιστεί η Moutète τόσο από τη στεντόρεια φωνή του Φαίδωνος, όσο και από το θερμό χειροκρότημα των Γάλλων, που ενθουσιάστηκαν και τον ακομπάνιαραν!

Εκτός από τον θαυμασμό των Γάλλων ο Ματθαίου αποκόμισε επίσης και ένα τεράστιο… χοιρινό μπούτι που το τύλιξε, το έβαλε στη βαλίτσα και το κουβάλησε στο σπίτι του!

Στους διπλούς εμφύλιους ημιτελικούς η Ορτέζ επικράτησε της συμπατριώτισσας της Αντίμπ (75-68, 69-71) και στις 15 Μαρτίου στο Παρίσι διέλυσε τον Ερυθρό Αστέρα με 97-73 (Μακ Κάλοχ 29, Καμπά 20, Χέντερσον 20- Νίκολιτς 22, Μπογκοσάβλιεφ 17, Ράντοβιτς 12) και κατέκτησε το τρόπαιο.

Από τότε πέρασαν κιόλας 36 χρόνια και να που η Ορτέζ ξαναβρίσκεται στο δρόμο της ΑΕΚ και ξυπνάει τις παλιές θύμησες…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3