Βίοι αντίθετοι συναντιούνται στο «Παλατάκι»

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βίοι αντίθετοι συναντιούνται στο «Παλατάκι»

bet365

Μια ματιά στη βαθμολογία του ομίλου πιστοποιεί την άποψη περί των αντίθετων βίων που είχαν στον πρώτο γύρο του BCL, ΠΑΟΚ και Λούντιβγκσμπουργκ, λίγο πριν τη σημερινή(13/12, 19:30) αναμέτρησή τους στο PAOK SPORTS ARENA.

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται σε διαδικασία επιστροφής σε τροχιά πρόκρισης στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, ενώ η Λούντιβγκσμπουργκ μάλλον συμπεριλαμβάνεται στις ομάδες που έκαναν το… 80% των όσων χρειάζονται για να το καταφέρουν. Γιατί η ελληνική ομάδα μετρά μόλις δύο νίκες σε επτά αγώνες και θα πρέπει στον δεύτερο γύρο να καλύψει το χαμένο έδαφος, ενώ οι Γερμανοί έχοντας πετύχει έξι νίκες απέκτησαν σαφέστατο προβάδισμα έναντι των υπολοίπων ομάδων.

Ξεκινώντας από τον ΠΑΟΚ, είναι αλήθεια ότι ο σημερινός αγώνας στοιχειοθετεί (αν όχι την τελευταία) μία τις τελευταίες ευκαιρίες του για να διεκδικήσει την πρόκριση στην επόμενη φάση. Γιατί δεν έχει την πολυτέλεια μιας εντός έδρας ήττας πριν μπει στη σειρά των αγώνων με τις ομάδες (σ. σ. Γκαζιαντέπ, Σαλόν, Νεπτούνας Βέντσπιλς) οι οποίες θεωρούνται οι βασικές διεκδικήτριες της 3ης και 4ης θέσης.

Είναι δεδομένο ότι η ελληνική ομάδα θα πρέπει να αλλάξει κάποια πράγματα στο παιχνίδι της με σπουδαιότερο την αμυντική προσέγγιση των αγώνων. Προφανώς και δεν είναι τυχαίο ότι διαθέτει τη 2η χειρότερη άμυνα του ομίλου δεχόμενη 79.7 πόντους ανά αγώνα. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι στην επίθεση συγκαταλέγεται στις παραγωγικές ομάδες της διοργάνωσης. Με 71.7 πόντους είναι στην 26η θέση και το συγκεκριμένο γεγονός μπορεί να εξηγηθεί από τουλάχιστον ένα στατιστικό στοιχείο. Την επίδοση του 29.3% στα σουτ τριών πόντων που αποτελεί την 3η χειρότερη στο BCL.

Βέβαια, ο ΠΑΟΚ άλλαξε πράγματα στο ρόστερ και κυρίως στην προσέγγιση των αγώνων. Η αγωνιστική φιλοσοφία του στηρίχθηκε στα χαρακτηριστικά του Κέβιν Ντίλαρντ. Πλέον ο Αμερικανός δεν είναι στην ομάδα, αντ’ αυτού αποκτήθηκε ο Φιλ Γκος, ενώ στο rotation προστέθηκε και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. Καθόλου τυχαία, ο Ηλίας Παπαθεοδώρου σημείωσε χθες ότι «περιμένω από τον Βασίλη να μας ανεβάσει».

Αντιθέτως, η Λούντβιγκσμπουργκ δεν είχε λόγο να προχωρήσει σε αλλαγές καθώς μετρά 20 νίκες σε 23 αγώνες σε BCL και γερμανικό Πρωτάθλημα. Για κάποιους η πορεία της μπορεί να αποτελεί έκπληξη, όσοι όμως παρακολούθησαν και την παρθενική σεζόν του BCL έχουν αντίθετη άποψη καθώς οι Γερμανοί είχαν φτάσει έως και στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης.

Αν φέτος θα τα καταφέρουν το ίδιο καλά θα φανεί στην εξέλιξη του χρόνου. Μέχρι στιγμής αποδεικνύουν ότι έχουν την ικανότητα γιατί 1) στον πρώτο γύρο ηττήθηκαν μόλις μία φορά από την Τενερίφη στην Ισπανία, 2) δεν πέτυχαν απλά έξι νίκες αλλά κερδίζουν και με μέσο όρο 16.6 πόντους ανά αγώνα, 3) παρουσιάζουν εντυπωσιακή πολυφωνία στην επίθεση διαθέτοντας έξι παίκτες με (τουλάχιστον) 8.5 πόντους ανά αγώνα, 4) είναι η δεύτερη καλύτερη ομάδα στα κλεψίματα με 9.9 κατά μέσο όρο και η 4η καλύτερη επίθεση με 85 πόντους ανά αγώνα.

Στα παραπάνω νούμερα προσθέστε επίσης ότι είναι η 2η πιο αποτελεσματική ομάδα του BCL στον τομέα των επιθετικών ριμπάουντ, γεγονός που συμβάλει καταλυτικά στην εφαρμογή του αγωνιστικού σχεδίου της το οποίο περιλαμβάνει πολλές κατοχές και την επιβολή high tempo στα παιχνίδια.

Κλείνοντας, υπάρχει και η… ιστορία της αναμέτρησης των δύο ομάδων στον πρώτο γύρο. Η Λούντβιγκσμπουργκ επιβλήθηκε με το εμφατικό 103-70 υποχρεώνοντας τον ΠΑΟΚ σε μία από τις μεγαλύτερες ήττες στην ευρωπαϊκή ιστορία του. Προφανώς και το συγκεκριμένο γεγονός προστίθεται στα πολλά κίνητρα των παικτών της ελληνικής ομάδας, από την άλλη πλευρά όμως δείχνει το επίπεδο ικανότητας των Γερμανών όταν βρίσκουν τον τρόπο να επιβάλλουν τον ρυθμό τους.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα