Λαύριο: Η εξήγηση για το μπασκετικό «θαύμα»! (pics)

Λαύριο: Η εξήγηση για το μπασκετικό «θαύμα»! (pics)

Λαύριο: Η εξήγηση για το μπασκετικό «θαύμα»! (pics)

bet365

Το Λαύριο διανύει την πιο παραγωγική σεζόν της ιστορίας του. Πώς μπορεί να εξηγηθεί αυτό το θαύμα; Το gazzetta.gr με τη βοήθεια της HUDL και του κορυφαίου λογισμικού της αγοράς, του Sportscode εξηγεί το θαύμα του Λαυρίου!

Κάθε... θαύμα έχει μία εξήγηση. Τίποτα δεν είναι τυχαίο στον αθλητισμό. Το Λαύριο διαθέτει τύχη. Σίγουρα. Διαθέτει ταλέντο. Μα και ικανότητα και «χημεία».

Τα στατιστικά για... προχωρημένους μπορεί να μοιάζει ακαταλαβίστικα στα μάτια μας. Αλλά μπορούν να εξηγήσουν σε μερικά απλά βήματα, γιατί το Λαύριο βρίσκεται στην κορυφή της Basket League και στα ημιτελικά του Κυπέλλου.

Το gazzetta.gr «συμμάχησε» με το HUDL Sportscode και εξηγεί την καταπληκτική πορεία της ομάδας του Χρήστου Σερέλη σε τέσσερα βήματα.

ΒΗΜΑ 1ο – Τα φετινά παιχνίδια

Η ανάλυση των φετινών αγώνων μας δείχνει ότι το Λαύριο έχει υψηλό ρυθμό (72.5) και... λατρεύει να εκτελεί γοργά τις επιθέσεις του.

Όταν οι παίκτες του Χρήστου Σερέλη βρεθούν σε συνθήκες αιφνιδιασμού, τότε αναζητούν ένα γρήγορο σουτ (συνήθως τρίποντο) από τις γωνίες, ενώ την ίδια στιγμή με την πίεση που ασκούν στην άμυνα υποχρεώνουν τον εκάστοτε αντίπαλο σε αύξηση των λαθών του κατά 20% !

ΒΗΜΑ 2ο – Τι έκανε τα προηγούμενα χρόνια

Για να κατανοήσεις και να εκτιμήσεις το παρόν, πρέπει να δεις και το παρελθόν. Τι έκανε το Λαύριο από το 2015 μέχρι το 2019;

Η Hudl Sportscode χώρισε τους αντιπάλους του Λαυρίου σε 5 κομβικές κατηγορίες: Στο ποσοστό των επιθετικών ριμπάουντ (ORB%), στο ποσοστό των ενεργών σουτ (eFG%), στο ποσοστό των λαθών (TOV%), στο ποσοστό των τριπόντων (3P%) και στις ελεύθερες βολές (FTR).

Επίσης, οι αντίπαλοι χωρίστηκαν σε 3 κατηγορίες, ανάλογα με την κατάταξη που έλαβαν: Καλές ομάδες στις θέσεις 1-4, μέτριες στις θέσεις 5-8 και κακές από το 9-12.

Όλοι αυτοί οι αριθμοί μας δίνουν το ποσοστό νικών του Λαυρίου επί αυτών των ομάδων.

ΒΗΜΑ 3ο – Ανάλυση παλινδρόμησης

Θα πρέπει να ξεκινήσουμε με συστάσεις. Τι είναι η ανάλυση παλινδρόμησης (regression analysis).

Με αυτήν εξετάζουμε τη σχέση μεταξύ δυο ή περισσότερων μεταβλητών με σκοπό την πρόβλεψη των τιμών της μίας, μέσω των τιμών της άλλης.

Για να προχωρήσει η ανάλυση, χρειάζονται οι επτά κατηγορίες που βλέπετε παρακάτω.

Η πραγματοποίηση της παλινδρόμησης μας δίνει ένα μοντέλο που εξηγεί πολλά και έχει περιθώριο λάθους +/-2.99 πόντους.

Από την παρακάτω κάρτα, μπορείτε να διαπιστώσετε ότι το πραγματικό αποτέλεσμα διαφέρει ελάχιστα από αυτό της παλινδρόμησης.

ΒΗΜΑ 4ο – Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τα αποτελέσματα του Λαυρίου;

Η λογικά αναφέρει την άμυνα και την επίθεση. Αυτά για την κοινή σκέψη. Το Hudl Sportscode βάζει στο... παιχνίδι δύο σημαντικούς παράγοντες: Το ποσοστό των λαθών (Tov%) και αυτό των επιθετικών ριμπάουντ (orb%).

O παραπάνω πίνακας μας εξηγεί το φαινόμενο του Λαυρίου. Πώς; Οι τρεις κατηγορίες με την μεγαλύτερη βαρύτητα είναι το Ortg, το Drtg και το eFG%.

Με το επιθετικό ριμπάουντ και τις βολές να βρίσκονται κοντά στο μηδέν, όσον αφορά στους αντιπάλους του Λαυρίου.

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Σας το αναφέραμε και νωρίτερα, το Λαύριο θέλει να έχει παραπάνω κατοχές, σε σχέση με τον μέσο όρο του πρωταθλήματος. Παράλληλα, αναγκάζει σε περισσότερα λάθη τις ομάδες που αντιμετωπίζει.

Μεγάλη είναι και η διαφορά στις ελεύθερες βολές, αφού κάθε ομάδα που αντιμετωπίζει το Λαύριο πηγαίνει στις βολές στο 27% των συνολικών προσπαθειών, σε σχέση με 33% του μέσου όρου του πρωταθλήματος.

Είναι ξεκάθαρο πως το Λαύριο έχει καταφέρει να επιβάλλει τον ρυθμό του και εκάστοτε αναγκάζει και τον αντίπαλο να ακολουθήσει τον ρυθμό του και όχι να κάνει το δικό του παιχνίδι.

Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε από τους σπουδαστές του Alfa Sports Analysis Diploma, Αντωνιάδη Δημήτρη και Ντάλλα Δημήτρη. Με την υποστήριξη της Hudl και του Hudl SportsCode.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα