Καλαμπάκος στο gazzetta.gr: «Ο φίλαθλος θέλει το Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 10 φορές το χρόνο»

Καλαμπάκος στο gazzetta.gr: «Ο φίλαθλος θέλει το Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 10 φορές το χρόνο»
Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στο gazzetta.gr, ο Ντίνος Καλαμπάκος επικεντρώνεται στο κομμάτι της Basket League, σχολιάζει τις κινήσεις του ΕΣΑΚΕ κι ευελπιστεί να δει ξανά τα Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός, όπως και τους αγώνες της Α2 στην τηλεόραση.

Η Bundesliga επέστρεψε με Live Streaming* και προσφορές* | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Η συζήτηση του Ντίνου Καλαμπάκου με το gazzetta.gr είχε στο πρώτο μέρος της την επιτυχία και την άνοδο του Χαρίλαου Τρικούπη, τα μελλοντικά σχέδια της ομάδας για την πρώτη κατηγορία, αλλά και τα δικά του και το ενδεχόμενο να καθίσει ξανά στους πάγκους των «μεγάλων σαλονιών».

Η κουβέντα, όμως, περιλάμβανε φυσικά και τις κινήσεις που γίνονται από τις ομάδες της Basket League. Η ομάδα του Μεσολογγίου πήρε την άνοδο στην Α1, σε μια περίοδο που συζητιούνται και ψηφίζονται από τον ΕΣΑΚΕ διάφορα κριτήρια, όπως η χωρητικότητα του γηπέδου (1.200+ θέσεις), το μπάτζετ (800.000€), η κεντρική διαχείριση, η εγγυητική (60.000€ + 140.000€), η εξόφληση υποχρεώσεων προς παίκτες από την προηγούμενη χρονιά και πολλά άλλα ακόμα.

Ο προπονητής του Χαρίλαου Τρικούπη παρακολουθεί τις εξελίξεις και αναφέρει χαρακτηριστικά για όσα βλέπει: «Καταλαβαίνω ότι θέλουν να βοηθήσουν το άθλημα, το οποίο αυτή τη στιγμή, πάει από το κακό στο χειρότερο. Δεν είναι μόνο ο κορονοϊός. Είχαμε πραγματάκια και συμβάντα που δεν μας πήγαιναν μπροστά. Το βασικό, νομίζω, είναι ότι δεν έχουμε πια ένα ελκυστικό προϊόν. Κάνουν, λοιπόν, κάποιες προσπάθειες, το πρωτάθλημα, η "βιτρίνα" υποτίθεται της Ελλάδας, να έχει καλύτερη εικόνα, καλύτερα παιχνίδια, πιο φερέγγυες ομάδες... Το καταλαβαίνω, γιατί κάθε χρόνο το μπάσκετ πήγαινε και λίγο πίσω. Τώρα, πώς θα γίνει; Το θεωρώ λίγο τραβηγμένο ότι πάνω στον κορονοϊό κάνουμε τόσα, αλλά είναι κι η ασφαλιστική τους δικλείδα, γιατί ό,τι έκαναν τόσα χρόνια, δεν πήγαινε καλά. Ίσως χρειαζόταν και μια τομή. Μακάρι να πετύχει και να το σκεφτούν καλά».

Σε όσα επισημαίνει, ο 55χρονος κόουτς προσθέτει και έναν δεύτερο παράγοντα. Αυτόν της απουσίας του Ολυμπιακού από την μεγάλη κατηγορία. «Το άλλο brand name (Ολυμπιακός) ξέχωρα από το ότι τα παιδάκια παίζουν (στην Α2), πρέπει να γυρίσει στην Basket League, για να κάνει ξανά και πιο ελκυστικό το προϊόν. Έχουν βαλθεί εκεί ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός να μας τρελάνουν όλους! Όχι τους μπασκετικούς, αλλά και τους υπόλοιπους που θέλουν να δουν λίγο μπάσκετ. Τον απλό φίλαθλο. Άσχετα που εμείς κάνουμε μια δουλειά, και κάποιον τον συμφέρει, κάποιον άλλον όχι. Ο άλλος θέλει να δει και αυτό το παιχνίδι, εμείς, όσοι κάτσαμε και είδαμε την Euroleague που έπαιξαν δύο φορές μεταξύ τους. Εμείς, ως φίλαθλοι, έχουμε "χάσει" το να τους βλέπουμε να παίζουν 10 φορές το χρόνο. Με τα κουσούρια τους, με τις γκρίνιες τους, με τα παράπονά τους. Εγώ, ο φίλαθλος, δεν με ενδιαφέρει τι γίνεται στον ΕΣΑΚΕ, στην ΕΟΚ, με τους διαιτητές, με τους οπαδούς, θέλω να βλέπω 10 φορές το Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός! Αυτό, δυστυχώς, μας το "πήραν"».

Η απουσία των «ερυθρόλευκων» από την φετινή Basket League, έφερε και μείωση στην προσέλευση του κόσμου στα γήπεδα της επαρχίας. Ο Ντίνος Καλαμπάκος δίνει κι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι συνέβη στο Μεσολόγγι, όταν η ομάδα του υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό Β' - ούτε καν την ανδρική ομάδα - για αγώνα της Α2.

«Εδώ ήρθε ο Ολυμπιακός και στην πόλη έγινε πανζουρλισμός! Ήρθε ο Ολυμπιακός κι έβλεπαν άλλα πράγματα! Και πόλεις που έχουν δίψα, τώρα, έτσι; Ερχόταν ο Ολυμπιακός και κάτι ήταν. Όταν ήταν να έρθουν να παίξουν με εμάς, όλη την εβδομάδα γινόταν... πόλεμος! Γλέντια με Ολυμπιακούς, με Μεσολογγίτες, με Ολυμπιακούς Μεσολογγίτες, γινόταν του Κουτρούλη ο γάμος! Είναι δυνατόν να λείπει αυτό το νταβαντούρι από την Α1; Είναι δυνατόν, εγώ που είμαι φίλαθλος, να μην μπορώ να δω 8 φορές το Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός; Στα Κύπελλα, στα πρωταθλήματα, στην Euroleague, σε οτιδήποτε. Θέλω να το ευχαριστιέμαι! Πολύ απλά στο λέω, ο καθένας μπορεί να έχει τις δικαιολογίες και τους λόγους του. Εγώ που είμαι φίλαθλος, τι φταίω; Αφήστε με να δω μπασκετάκι!».

Μέσα σε όλα όσα συμβαίνουν σχετικά με το «αύριο» του ελληνικού μπάσκετ, ήρθε και μια είδηση να ταράξει τα... νερά. Ο Κωστής Ζομπανάκης, ιδιοκτήτης και πρόεδρος του Ρεθύμνου, αποφάσισε να αποχωρήσει από την ομάδα. Αυτό ήταν κάτι που εξέπληξε τον παλαίμαχο παίκτη του Παγκρατίου και του Παναθηναϊκού. «Με ξάφνιασε, γιατί έχω μια καλή σχέση, αλλά και μια άριστη εικόνα για τον Κωστή (Ζομπανάκη). Για να φτάσει ο Κωστής, που αγαπάει το άθλημα - και το έχει πληρώσει κιόλας - να είναι τόσο απογοητευμένος, μού έκανε τεράστια εντύπωση! Είναι από τους ανθρώπους που είναι ωραίοι, υπερασπίζονται πολύ, πληρώνουν αυτό που κάνουν, είναι μπροστάρηδες, έχει κοινωνικά παντοπωλεία, κάνει πράγματα στην πόλη του, το Ρέθυμνο. Είναι ένας τύπος που προσφέρει ποικιλοτρόπως σε όλα. Είναι κακό να χάνονται αυτοί οι άνθρωποι», λέει κι εκφράζει την επιθυμία «Ελπίζω να κάνει πίσω, γιατί τον καθοδηγεί και λίγο η μέρα του και η τρέλα του. Ελπίζω να κάνει πίσω και να προστατέψει και αυτό το έργο τόσων χρόνων που έχει φτιάξει κι έχει πληρώσει».

Όσον αφορά την επόμενη αγωνιστική περίοδο, επικρατεί αβεβαιότητα. Κανείς δεν γνωρίζει πως θα είναι η κατάσταση με τον κορονοϊό. Κανείς δεν ξέρει αν θα γίνουν αγώνες και αν αυτοί θα είναι κεκλεισμένων των θυρών. Ο Ντίνος Καλαμπάκος προσπαθεί να βάλει σε τάξη τις σκέψεις του... «Πες ότι η Α1 είναι και στην τηλεόραση και κάποιος μπορεί να τη δει εκεί. Όλα τα άλλα πρωταθλήματα γιατί να γίνουν, αν δεν υπάρχει κόσμος; Αυτό το ρημάδι είναι για να το βλέπει ο κόσμος! Είναι θέαμα, είναι απόλαυση. Είναι σαν να παίζεις θέατρο και να μην υπάρχει άνθρωπος. Γιατί να παίξεις; Στην Α2 είναι πιο σκληρό και θεαματικό το πρωτάθλημα. Παίζουν λίγο μικρότεροι, πολλοί Έλληνες, δεν υπάρχουν ξένοι, είναι μεγαλύτερη η κόντρα, οποιοσδήποτε μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε.

Πρέπει να βρουν μια άκρη, όταν ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα, να υπάρχει κόσμος στα γήπεδα. Δεν έχει νόημα για τον παίκτη αλλιώς. Είναι θλιβερό να μπει στο γήπεδο, για να παίξει "φιλικό", γιατί έτσι θα συμπεριφερθεί. Ο κόσμος σε τσιτώνει, σε διεγείρει και σε κάνει να παίζεις καλύτερα. Το λέω αυτό, γιατί στις μικρότερες κατηγορίες δεν υπάρχουν τηλεοπτικά συμβόλαια, που σε αναγκάζουν να παίξεις. Ας βρουν μια άκρη για την Α2. Ας ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα Αύγουστο και να παίζουμε Τετάρτη - Σάββατο, γιατί άμα ξεκινήσει πάλι ο κορονοϊός, μπορεί να είναι κάτι άλλο... Ή ας περιμένουν μέχρι να πάρουμε το "οκ", μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο. Ας ξεκινήσει Νοέμβριο. Για την Α2 λέω πάντα, που δεν υπάρχουν συμβόλαια και άλλα».

Ο προπονητής του Χαρίλαου Τρικούπη εύχεται κάποια στιγμή να δει και τους αγώνες της Α2 στην τηλεόραση ξανά. «Κάποια στιγμή η ΕΡΤ το είχε κάνει. Νομίζω η απόφαση ανήκει στην ΕΟΚ. Θα μπορούσε η ΕΟΚ, που αυτή τη στιγμή η Α2 είναι το ποιοτικότερό της πρωτάθλημα στην Ελλάδα, από άποψη ενδιαφέροντος, να το κυνηγήσει. Θα το δούμε. Από ότι έμαθα, πέρυσι, λόγω του Ολυμπιακού, απαγόρευσε και το livestreaming σε διάφορα κανάλια που το έκαναν. Μετά από την 4η-5η αγωνιστική τους απαγόρευσε να δείχνουν αγώνες απευθείας. Θα μπορούσε να το κάνει. Δεν είναι σαν την Α1, που είναι ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, μισός Προμηθέας και ένα τέταρτο Περιστέρι και μετά τίποτα άλλο. Στην Α2, ο 2ος χάνει από τον 10ο εύκολα, ο 12ος νικάει τον 1ο στην έδρα του πάλι εύκολα. Έχουν τεράστιο ενδιαφέρον τα παιχνίδια της Α2».

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα