Ζήσης: Οι μεγάλες στιγμές μέχρι την επιστροφή στην ΑΕΚ!

Ζήσης: Οι μεγάλες στιγμές μέχρι την επιστροφή στην ΑΕΚ!

Κάτια Πετροπούλου
Ζήσης: Οι μεγάλες στιγμές μέχρι την επιστροφή στην ΑΕΚ!

bet365

Ο Νίκος Ζήσης θα φορέσει ξανά τα κιτρινόμαυρα της ΑΕΚ και το gazzetta.gr κάνει μια αναδρομή στις μεγάλες στιγμές που έζησε μακριά από τον «Δικέφαλο»!

Δεκαπέντε χρόνια μακριά από την ΑΕΚ ήταν μισή... μπασκετική ζωή!

Ο Νίκος Ζήσης, ένα από τα πολύ αγαπημένα παιδιά της «κιτρινόμαυρης» οικογένειας, γύρισε επίσημα στο μέρος που ανδρώθηκε και αγαπήθηκε, για να ολοκληρώσει την καριέρα του, όπως ακριβώς ονειρευόταν, όχι μόνο ο ίδιος, αλλά μεγάλη μερίδα των φιλάθλων της ΑΕΚ!

Η είδηση πως θα φορέσει και πάλι την φανέλα με τον «Δικέφαλο» στο στήθος, ήρθε για να σκορπίσει τον ενθουσιασμό κι αισιοδοξία, σε μια περίοδο που επικρατούσε έντονη ανησυχία στην ομάδα.

Είναι αλήθεια πως κάποιες φορές η πραγματικότητα ξεπερνά τα όνειρα και τα σενάρια. Ο 36χρονος παίκτης, που άρχισε την επαγγελματική του καριέρα στην «Βασίλισσα», κατέκτησε μαζί της το Κύπελλο (2001) και το πρωτάθλημα (2002) κι είχε αναδειχθεί «καλύτερος νέος παίκτης» (2002) στο ελληνικό πρωτάθλημα, θα πατήσει τα πάτρια εδάφη το Σάββατο (18/01) και η προσμονή για το ντεμπούτο του είναι μεγάλη.

Το... αστείο, μάλιστα, είναι πως ο Ζήσης είναι ο τελευταίος παίκτης που πούλησε η ΑΕΚ σε ομάδα (Μπενετόν), πριν από τον Χάουαρντ Σαντ-Ρος. Τώρα που ο Κουβανός έφυγε για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο έμπειρος γκαρντ ετοιμάζεται να πατήσει ξανά το παρκέ του ΟΑΚΑ.

Ο πάλαι ποτέ διεθνής και αρχηγός της Εθνικής Ομάδας έρχεται σε μια περίοδο που η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου είναι «πληγωμένη», ειδικά μετά και τον τραυματισμό του συνονόματου Γκίκα, και με την εμπειρία του, αλλά και τον χαρακτήρα του, θα ανεβάσει αμέσως κι άλλο επίπεδο την ομάδα, η οποία διεκδικεί όλους τους στόχους της: το Κύπελλο, το BCL και το πρωτάθλημα.

Η πρώτη του εμφάνιση με τα κιτρινόμαυρα αναμένεται στην ευρωπαϊκή αναμέτρηση με την Μπούργος (22/01, 21:30) και το gazzetta.gr κάνει μια αναδρομή στα 15 χρόνια που πέρασε ο Ζήσης μακριά από την ΑΕΚ, θυμίζοντας τις μεγάλες στιγμές του!

Πήρε τα... πάντα στην Ιταλία!

Πρώτος σταθμός του μετά την ΑΕΚ ήταν η Μπενετόν, όπως προαναφέρθηκε, στην οποία έμεινε για δύο χρόνια (2005-07). Εκεί κατέκτησε το πρωτάθλημα της Serie A (2006), το Κύπελλο (2007) και το SuperCup (2007).

Μετά τη διετία που πέρασε στην ΤΣΣΚΑ (2007-2009), επέστρεψε στην Ιταλία για χάρη της Σιένα (2009-12) κι έκανε το triple crown, αφού όλες τις χρονιές κατέκτησε το πρωτάθλημα, το Κύπελλο και το SuperCup.

Με το... καλημέρα στην κορυφή της Ευρώπης!

Τη σεζόν 2007-09, ο Ζήσης πήγε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και έφτασε μέχρι το Final 4 της Euroleague (στην οποία μέτρησε 310 συμμετοχές, 2.140 πόντους, 885 ασίστ, 174 κλεψίματα και 2.281 βαθμούς στο ranking), για να κατακτήσει το πολυπόθητο τρόπαιο, μαζί με τον Θοδωρή Παπαλουκά. Απέκλεισαν τον Ολυμπιακό με 2-1 στα playoffs, για να νικήσουν Ταού Θεράμικα και Μακάμπι Τελ Αβίβ στον ημιτελικό και τελικό, αντίστοιχα.

Η χρονιά ολοκληρώθηκε με μια ακόμη επιτυχία, αφού πανηγύρισαν και την κατάκτηση του πρωταθλήματος της VTB League, ενώ στέφθηκε πρωταθλητής Ρωσίας και τις δύο σεζόν. Επόμενος σταθμός ήταν η Μπιλμπάο (2012-13), για να γυρίσει στην VTB με την φανέλα της Ούνικς Καζάν, με την οποία πήρε το Κύπελλο Ρωσίας.

Στην Γερμανία βρήκε ακόμα μια «οικογένεια»!

Μετά τη θητεία του στην Φενέρμπαχτσε (2014-15), ο Ζήσης και η οικογένειά του έφτιαξαν βαλίτσες για Γερμανία. Στην Μπάμπεργκ έμεινε από το 2015 μέχρι το 2019 και αγαπήθηκε, όσο κανείς στον γερμανικό σύλλογο. Οι εικόνες λατρείας στο πρόσωπό του, έκαναν τους φίλους της ΑΕΚ να ονειρεύονται πως μια μέρα θα τού έδειχναν ξανά την ίδια αγάπη από κοντά.

Ο «Lord of the Rings» αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της Μπάμπεργκ, με την οποία κατέκτησε δύο φορές το πρωτάθλημα (2016, 2017), ισάριθμες φορές το Κύπελλο (2017, 2019) παίρνοντας το βραβείο του MVP (2019) και μία φορά το SuperCup (2015).

Η στιγμή της απόσυρσης της φανέλας με το Νο6 που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στην «Brose Arena» πρόκειται, αν μη τι άλλο, για ένα από τα πιο όμορφα και συναισθηματικά φορτισμένα highlight στην καριέρα του!

Ένας «γαλανόλευκος» στρατιώτης!

Ο Νίκος Ζήσης ήταν ο πιο πιστός «στρατιώτης» της Εθνικής Ομάδας, κάτι που τον έβαλε για τα καλά στις καρδιές του κόσμου. Την υπηρέτησε από το 1999 και τις «μικρές», ακόμα, εθνικές, για να πει το 2016 το μεγάλο «αντίο»! Είχε, όμως, προλάβει να γευτεί σημαντικές επιτυχίες!

Η αρχή έγινε το 2005, που ανέβηκε στην πρώτη θέση της Ευρώπης, με το χρυσό μετάλλιο στο Βελιγράδι. Το επόμενο καλοκαίρι ήρθε η μεγάλη νίκη επί των ΗΠΑ (101-95) στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Σαϊτάμα και η κατάκτηση της δεύτερης θέσης, για να ακολουθήσει δύο χρόνια αργότερα το χάλκινο στο Eurobasket της Πολωνίας.

Τον προηγούμενο Φεβρουάριο βραβεύτηκε από την ΕΟΚ για την προσφορά του, σε παιχνίδι της «επίσημης αγαπημένης» στην Βαμβέργη για τα «παράθυρα».

Πολλοί είναι αυτοί που επιθυμούν να τον δουν ξανά στην Εθνική να παίζει παρέα με τον κουμπάρο του, Βασίλη Σπανούλη, αλλά αυτό κι αν είναι όνειρο... απατηλό!

Το μεγαλύτερο τρόπαιο από όλα!

Μπορεί να έζησε πολλές όμορφες στιγμές αγωνιστικά, μπορεί να... χόρτασε τίτλους - σίγουρα θα θέλει κάποιους ακόμα κι έχει την ευκαιρία να τους διεκδικήσει φέτος - αλλά δεν υπάρχει μεγαλύτερο τρόπαιο, από αυτό της οικογένειας!

Ο Νίκος Ζήσης είναι μαζί με την γυναίκα του, Φανή Σκούφη, από τα εφηβικά τους ακόμα χρόνια και είναι η τρανή απόδειξη πως υπάρχει αληθινή αγάπη εκεί έξω.

Το 2011 καλωσόρισαν στον κόσμο το πρώτο τους παιδί, το 2014 και το 2017 κράτησαν στα χέρια τους δύο ακόμα αγόρια και το ίδιο ετοιμάζονται να κάνουν πάλι σε περίπου ένα μήνα!

Με το καλό!

Το τέλος που τού «πρέπει» στην καριέρα του!

Ο Νίκος Ζήσης έχει αναφερθεί πολλές στην απόσυρσή του τους τελευταίους μήνες (όπως στο παρακάτω βίντεο από το 14:40) και δείχνει κάπως εξοικειωμένος με αυτό το αναπόφευκτο σενάριο. Μπροστά του έχει την ευκαιρία να γράψει ένα ευτυχισμένο τέλος στο μπασκετικό του παραμύθι και να βάλει τους ιδανικούς τίτλους τέλους που θα θυμάται μια ζωή.

Θεού θέλοντος κι εφόσον μείνει με το καλό μέχρι το 2021, το standing ovation που θα τον περιμένει τότε στο νέο «σπίτι» της ΑΕΚ στα Άνω Λιόσια με 10.000+ κόσμου να φωνάζει το όνομά του, θα είναι απλά μοναδικό και απερίγραπτο!

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα