ΑΕΚ σε κρίση, Περιστέρι non stop!

ΑΕΚ σε κρίση, Περιστέρι non stop!

bet365

Το gazzetta.gr κάνει τον καθιερωμένο απολογισμό της 5ης αγωνιστικής στην ΕΚΟ Basket League και στέκεται στην παρατεταμένη κρίση που περνάει η ΑΕΚ, το σερί νικών που τρέχει το Περιστέρι Winmasters και το μεγάλο «διπλό» του Πανιωνίου στο Ιβανώφειο.

Η ΑΕΚ μετράει πλέον τρεις σερί ήττες και τέσσερις σε πέντε αγωνιστικές στην ΕΚΟ Basket League αφού το 75-67 από το Ρέθυμνο στο «Μελίνα Μερκούρη» σόκαρε την ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου που, με εξαίρεση κάποια ολιγόλεπτα ξεσπάσματα, παραδόθηκε στις ορέξεις των Κρητικών οι οποίοι επέβαλαν τον ρυθμό τους και πανηγύρισαν την πρώτη νίκη στο πρωτάθλημα έπειτα από το αρχικό 0/4! Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομάδα του Βαγγέλη Ζιάγκου προηγήθηκε με 17-3 στο 4'30", κυριάρχησε κατά κράτος στη μάχη των ριμπάουντ (40-25) ενώ ακόμα κι όταν η ΑΕΚ μείωσε σε 71-67 στο 1:30 για τη λήξη χάρη στις πρωτοβουλίες του Κιθ Λάνγκφορντ, έδειξε χαρακτήρα και διατήρησε το προβάδισμα ως το φινάλε.

Πλέον η «Ένωση» φιγουράρει στην τελευταία θέση της κατάταξης κι έχει το ίδιο ρεκόρ (1-4) με τον ΠΑΟΚ, τον Άρη, τη Λάρισα και το Ρέθυμνο! Από την πλευρά του, ο Παπαθεοδώρου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες και παραδέχθηκε ότι οι παίκτες του δεν έδειξαν σε κανένα σημείο του αγώνα εγωισμό και αποφασιστικότητα, την ώρα που το περιστατικό με τον Τολιόπουλο βάρυνε ακόμα περισσότερο το κλίμα στην ΑΕΚ... Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οπαδοί της ομάδας που βρίσκονταν στο γήπεδο ζήτησαν τον λόγο από τον Έλληνα προπονητή για την εικόνα των «κιτρινόμαυρων»! Από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Ζιάγκος εξήγησε πως το ζητούμενο για τους Κρητικούς είναι να κάτσει η σκόνη του ενθουσιασμού, πανηγυρίζοντας μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την παραμονή.

Στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ βρήκε ρυθμό στο δεύτερο ημίχρονο κι επικράτησε του Άρη με σκορ 108-86, διευρύνοντας το νικηφόρο σερί του στην ΕΚΟ Basket League και ξεπερνώντας τους 100 πόντους για τρίτη φορά στο πρωτάθλημα, έπειτα από το 81-112 επί του Λαυρίου και το 88-104 επί του ΠΑΟΚ. Ο Τζίμερ Φρεντέτ ήταν σημείο αναφοράς στην επίθεση των «πράσινων» με 21 πόντους και 4/4 τρίποντα ενώ τον ακολούθησαν σε απόδοση ο Ουέσλι Τζόνσον (15π., 3/5 τρίπ.) και ο Ντίνος Μήτογλου (13π., 6ριμπ.). Οι γηπεδούχοι πάτησαν γκάζι στο 25' κι επέβαλαν πλήρως τον ρυθμό τους, κάνοντας επιμέρους σκορ 18-6 κι ολοκληρώνοντας το τρίτο δεκάλεπτο στο υπέρ τους 81-62, εκμεταλλευόμενοι με τον καλύτερο τρόπο την ευκαιρία που τους έδωσε ο Άρης σε αυτό το διάστημα. Παρ' όλα αυτά, ο Αργύρης Πεδουλάκης στάθηκε στο κομμάτι του ριμπάουντ και εξέφρασε τον προβληματισμό του για την καταπόνηση των γκαρντ, ειδικά για τον Νικ Καλάθη, λόγω των απουσιών των Παππά και Αθηναίου. Από κει και πέρα, ο Παναθηναϊκός πήρε 30 πόντους από καλάθια στον αιφνιδιασμό, σημειώνοντας την κορυφαία επίδοση στο πρωτάθλημα!

Ο Άρης στάθηκε αξιοπρεπέστατα ως το 25' όμως στη συνέχεια παραδόθηκε στην ανωτερότητα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, έχοντας ως κορυφαίο σκόρερ τον Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους (23π., 7/11 τρίπ.) ενώ ο Γκάρι Τάλτον μέτρησε 18 πόντους με 3/4 τρίποντα και 7 ασίστ. Μάλιστα ο Λιθουανός γκαρντ έμεινε για ένα τρίποντο από το απόλυτο ρεκόρ στην ιστορία των «κίτρινων» που ανήκει στον Νέστορα Κόμματο (8/12) από τη σεζόν 2003-04! Οι φιλοξενούμενοι μείωσαν σε 61-51 στο 25' ωστόσο έμειναν από δυνάμεις και δεν είχαν καλές επιλογές σε άμυνα κι επίθεση όπως παραδέχτηκε ο Σούλης Μαρκόπουλος με αποτέλεσμα να χάσουν την επαφή με το σκορ.

Στη Ρόδο, ο Κολοσσός μετέτρεψε σε παράσταση για έναν λόγο την αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ, κυριαρχώντας καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα και φτάνοντας στο σημείο να προηγηθεί με 30 πόντους (81-51) στο 35', επικρατώντας με το υπέρ του 87-66. Η ομάδα του Άρη Λυκογιάννη στηρίχτηκε στο μακρινό σουτ, σημειώνοντας 15/34 τρίποντα και 9/23 δίποντα ενώ ο Μάικ Μπρούσεβιτς εξελίχθηκε σε x-factor για τους γηπεδούχους, μετρώντας 20 πόντους με 6/7 τρίποντα ενώ είχε συνολικά 18 πόντους στις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές της regular season! Έτσι ο Κολοσσός επέστρεψε με τον πλέον εμφατικό τρόπο στα θετικά αποτελέσματα στο πρωτάθλημα, έχοντας καλά ποσοστά που προήλθαν από σωστές συνεργασίες, με «διάβασμα» των φάσεων και κυκλοφορία της μπάλας. Λογικό κι επόμενο, λοιπόν ο προπονητής των «θαλασσί» να μένει ικανοποιημένος από την αντίδραση των παικτών του και την κυριαρχία σε όλες τις επιμέρους στατιστικές κατηγορίες.

Ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να ακολουθήσει τον ρυθμό του Κολοσσού, ολοκληρώνοντας τον αγώνα στη Ρόδο με απογοητευτικά ποσοστά στα σουτ εντός πεδιάς, έχοντας 16/47 δίποντα και 3/18 τρίποντα. Μάλιστα με τα μόλις τρία εύστοχα τρίποντα ισοφάρισε τη χειρότερη εφετινή επίδοση που ανήκε μέχρι πρότινος στον Ιωνικό Νικαίας και τον Άρη κόντρα στη Λάρισα και τον Ηρακλή, αντίστοιχα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ροδίτες προηγήθηκαν με 8-0 πριν ολοκληρωθούν δυο αγωνιστικά λεπτά και ο Κώστας Φλεβαράκης άλλαξε την πεντάδα του κατά 4/5, κάνοντας αναφορά στην έλλειψη ενέργειας των παικτών του μετά από την υπερπροσπάθεια στα ματς με τον Παναθηναϊκό και την Μπεσίκτας. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» δεν μπόρεσε να φανεί ανταγωνιστικός στον βαθμό που ήθελε ωστόσο ο 50χρονος κόουτς εξέφρασε την πεποίθηση του ότι ο ΠΑΟΚ θα πάρει τις νίκες που είναι απαραίτητες ώστε να περάσει η σεζόν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα γίνεται.

Ο Προμηθέας Πατρών πέτυχε τη δεύτερη εκτός έδρας νίκη του και την τέταρτη σε πέντε αγώνες στην ΕΚΟ Basket League έπειτα από το 75-72 επί του Ήφαιστου στη Λήμνο, υποχρεώνοντας μάλιστα τους νησιώτες στην πρώτη εντός έδρας ήττα τους στο πρωτάθλημα! Μετά, λοιπόν από τον ευρωπαϊκό θρίαμβο επί της Βίρτους Μπολόνια, η ομάδα του Μάκη Γιατρά μοίρασε 10 περισσότερες ασίστ (19 αντί 9) κι έκανε λιγότερα λάθη (14-9) ενώ ο Ολεξάντερ Λίποβι είναι πλέον ο δεύτερος σκόρερ (643 πόντοι) και τρίτος ριμπάουντερ (267 ριμπάουντ) στην ιστορία των Πατρινών, σύμφωνα με το esake.gr! Παράλληλα ο Ουκρανός γκαρντ είναι πλέον δεύτερος σε συμμετοχές (74), ξεπερνώντας τον Πέτρο Γερομιχαλό. Παρεμπιπτόντως, ο Προμηθέας Πατρών παρατάχθηκε ξανά δίχως τον Οκτάβιους Έλις, ο Φίλερ ταξίδεψε στη Λήμνο με γαστρεντερίτιδα ενώ ο Τζέραλντ Ρόμπινσον που αντικατέστησε τον Ρομπ Λόουερι στο ρόστερ των Πατρινών αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του κόντρα στην Ανδόρα.

Ο Ήφαιστος γνώρισε την πρώτη εφετινή ήττα του στο «Νίκος Σαμαράς» και παρά το γεγονός ότι βρέθηκε πίσω στο σκορ με διψήφιες διαφορές, έφερε το παιχνίδι με τον Προμηθέα στο σουτ. Η ομάδα του Σωτήρη Μανωλόπουλου είχε επτά παραπάνω ριμπάουντ (42-35) και σούταρε 6/14 βολές και 6/18 τρίποντα ενώ ο Έλληνας κόουτς παραδέχτηκε ότι η τακτική του Ήφαιστου ήταν να αποφύγει τα τρίποντα, ιδιαίτερα στην αρχή του αγώνα ώστε οι Πατρινοί να μην βρουν ρυθμό, κάτι που τελικά δεν έγινε. Οι γηπεδούχοι αγωνίστηκαν δίχως τον Γκίλμπερτ, ο οποίος ταλαιπωρείται από θλάση στο υποκνημίδιο του αριστερού ποδιού ενώ σε ό,τι αφορά τον Τζέρι Σμιθ, ο Αμερικανός γκαρντ πέτυχε μεν 13 πόντους όμως έκλεισε το πρώτο ημίχρονο στο μηδέν, πράγμα που στοίχισε επιθετικά στον Ήφαιστο.

Ο Ιωνικός Νίκαιας πέτυχε την τρίτη σερί νίκη του στην EKO Basket League, στο κλειστό «Σοφία Μπεφόν» του Παλαιού Φαλήρου επί της Λάρισας με σκορ 68-64, ύστερα από κλειστό ματς και επιμέρους σκορ 15-7 στα τελευταία 4:28 του αγώνα με τους Θεσσαλούς. Η Λάρισα προηγήθηκε με 9 πόντους (50-41) στο 28:11 όμως ο Ιωνικός κατέκτησε το ροζ φύλλο μολονότι πέτυχε μόλις 3/29 τρίποντα κι έχασε πολλά ελεύθερα σουτ. Μάλιστα ο Νίκος Βετούλας στάθηκε στην αυταπάρνηση των παικτών του που κέρδισαν ένα παιχνίδι που δεν πήγε όπως το είχαν σχεδιάσει.

Η νεοφώτιστη Λάρισα έχασε μεγάλη ευκαιρία να φύγει με το «διπλό» από το «Σοφία Μπεφόν» όμως δεν κατάφερε να διατηρήσει το +9 (50-41) με το οποίο βρέθηκε να προηγείται του Ιωνικού Νικαίας στο 1:49 για το τέλος της τρίτης περιόδου. Όπως μάλιστα παραδέχθηκε ο Βασίλης Φραγκιάς, σε στιγμές που οι Θεσσαλοί έπρεπε να δείξουν χαρακτήρα, έκαναν 2-3 λάθη, έχασαν 2-3 εύκολα σουτ και εγκλωβίστηκαν στην άμυνα του Ιωνικού, δίχως να μπορέσουν να προσαρμοστούν. Εξήγησε, δε πως το ζητούμενο για τη Λάρισα στα παιχνίδια που έπονται είναι να βρει την ταυτότητα της για να φτάσει στον στόχο της παραμονής.

Ο Πανιώνιος πανηγύρισε το πρώτο «διπλό» στην ΕΚΟ Basket League, επικρατώντας του Ηρακλή με σκορ 96-101 στο Ιβανώφειο και παίρνοντας σημαντική βαθμολογική και ψυχολογική ανάσα ενόψει της συνέχειας. Οι «κυανέρυθροι» σούταραν με εξαιρετικά ποσοστά σε δίποντα (18/32) και τρίποντα (14/23) ενώ οι Σάμουελς (20π., 6ριμπ.), Πάσαλιτς (17π., 6ασ.), Βεργίνης (15π., 7ριμπ.) και Λαμπρόπουλος (13π., 7ριμπ.) έκαναν τη διαφορά για την ομάδα του Λίνου Γαβριήλ, ο οποίος έκανε ιδανικό ντεμπούτο στον πάγκο του «Ιστορικού». Μάλιστα ο Πανιώνιος υποχρέωσε τον Ηρακλή στην πρώτη ήττα του στο Ιβανώφειο σε αγώνα πρωταθλήματος (Basket League και Α2) έπειτα από 600+ μέρες ενώ οι δυο ομάδες παρατάχθηκαν αμφότερες με μπλε εμφανίσεις! Επίσης το 60.8% πίσω από τα 6μ.75 συνιστά ρεκόρ οκταετίας για τους κυανέρυθρους στο πρωτάθλημα σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ΕΣΑΚΕ έπειτα από το 63.1% που σημείωσαν στη νίκη επί του Ίκαρου Καλλιθέας με 78-64 στις 4 Δεκεμβρίου 2011.

Ο Ηρακλής δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την έδρα του, δέχτηκε 101 πόντους από τον Πανιώνιο, επιτρέποντας πολλά ελεύθερα σουτ στους κυανέρυθρους που σούταραν με εξαιρετικά ποσοστά. Ο «Γηραιός» δεν ήταν αποφασιστικός στην άμυνα με αποτέλεσμα να γνωρίσει την πρώτη ήττα στο «Ιβανώφειο» ενώ ο Λενζέλ Σμιθ φέρεται να έχει στα χέρια του πρόταση από ομάδα του Ισραήλ. Παρ' όλα αυτά, η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη υποστηρίζει πως ο Αμερικανός άσος δεσμεύεται με συμβόλαιο μαζί τους, στο οποίο δεν υπάρχει όρος για buy out.

Την πέμπτη νίκη σε ισάριθμα παιχνίδια στην EKO Basket League πανηγύρισε το Περιστέρι winmasters, διευρύνοντας το αήττητο σερί του σε Ελλάδα και Basketball Champions League, επικρατώντας εντός έδρας του Λαυρίου με σκορ 88-62. Η ομάδα του Ηλία Ζούρου ολοκλήρωσε τον αγώνα με 68% στο δίποντο (22/32) και 36% στο τρίποντο (8/22), κυριαρχώντας κατά κράτος στον τομέα των ριμπάουντ (45-28) και μοιράζοντας 19 παραπάνω ασίστ (27-8)! Είναι χαρακτηριστικό ότι το Περιστέρι, που αντιμετώπισε προβλήματα τραυματισμών με τους Βασιλόπουλο, Σαλούστρο και Μόρισον, προηγήθηκε με 31 πόντους όταν ο Στίβεν Γκρέι διαμόρφωσε το 62-31 στο 24' ενώ ο Αμερικανός σκόρερ αναδείχτηκε MVP για δεύτερη συνεχόμενη αγωνιστική. Μάλιστα έγινε ο πρώτος παίκτης που αναδείχτηκε MVP σε δύο διαδοχικές αγωνιστικές, μετά τον Μάρτιο του 2018 και την αντίστοιχη επίδοση του Μακένζι Μουρ.

Σε ό,τι αφορά το Λαύριο, οι φιλοξενούμενοι μείωσαν από το -31 (62-31, 14') στο -14 όμως δεν μπόρεσαν να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο στο «Αν. Παπανδρέου» και πλέον έχουν ρεκόρ 3-2.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα