Με στόχο την αποφυγή της 3ης θέσης…

Με στόχο την αποφυγή της 3ης θέσης…
O Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί τον απολογισμό της 25ης και προτελευταίας αγωνιστικής στην Basket League, η οποία εκτός συγκλονιστικού απροόπτου έκρινε την μάχη του υποβιβασμού. Η μάχη της 4άδας και ο «άτυχος» που θα πέσει πάνω στον Ολυμπιακό.

100% Επιστροφή* χρημάτων Νάπολι - Αταλάντα! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Για τον Παναθηναϊκό (23-1) και την προσπάθειά του στα δύο πρώτα παιχνίδια της σειράς με την Ρεάλ στην Μαδρίτη, τα είπαμε στο post που ανέβηκε λίγο μετά το Game 2, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (20/04). Με το σκορ στο 0-2, η διεκδίκηση της πρόκρισης στο 12ο Final 4 της ιστορίας του και το πρώτο μετά από 7 χρόνια, συνεχίζεται αύριο βράδυ (22/04, 21.00) στο κλειστό του ΟΑΚΑ, με την ελπίδα να συνεχιστεί και την Μεγάλη Πέμπτη (24/04, 21.00) και να φτάσει μέχρι και την Δευτέρα του Πάσχα!

Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο λόγος της αναβολής του αγώνα των «πρασίνων» με τον Χολαργό (11-13) στο πλαίσιο της προτελευταίας αγωνιστικής της κανονικής περιόδου, η οποία έμελλε να αποδειχθεί καθοριστική για την μάχη της παραμονής στην Α1 Κατηγορίας. Πάμε, λοιπόν, να δούμε αναλυτικά τι έγινε στα έξι γήπεδα που παίχτηκε μπάσκετ αυτό το Σαββατοκύριακο στην Basket League, αρχής γενομένης από το σημαντικότερο ματς, που βρήκε τους «ερυθρόλευκους» να περνούν νικηφόρα από το «Νίκος Γκάλης» και να παίρνουν το «ντέρμπι των απουσιών».

O Ολυμπιακός (21-3) κράτησε ψηλά την σημαία της περηφάνιας και παρά τις σημαντικές απουσίες (Πρίντεζης, Σπανούλης, Στρέλνιεκς, Ουέμπερ και Τουπάν), έπαιξε για 2η σερί εβδομάδα καταπληκτική άμυνα και μέσα σε 8 μέρες «ζευγάρωσε» τις νίκες του (76-67) επί των «δικεφάλων».

Ένα σερί 17-3 σε διάστημα 4,5 λεπτών, μεταξύ της 3ης και της 4ης περιόδου, ήταν αρκετό για την ομάδα του Ντέϊβιντ Μπλατ, που είχε τον Μιλουτίνοφ (14π. & 18ρ.) σε οργιώδες αμυντικό απόγευμα και τον νεοαποκτηθέντα, Ουίλ Τσέρι (8π., 3ρ. & 3ασ.) να κάνει συμπαθητικό ντεμπούτο.

Χάρη στον Σέρβο διεθνή σέντερ, που κατέγραψε την επίδοση της δεκαετίας στα ριμπάουντ, οι Πειραιώτες δύσκολα θα χάσουν την 6η θέση και στα playoffs θα διασταυρωθούν με τον 3ο της βαθμολογίας

Χωρίς τους τραυματίες Καββαδά, Θίοντορ και Γιορκ, η ΑΕΚ (17-8) σούταρε με 37,3% εντός πεδιάς (25/67 σουτ), έχασε κατά κράτος την μάχη της «εναέριας κυκλοφορίας (30-43 ριμπ.) και μοιραία γνώρισε την 3η διαδοχική της ήττα (67-76).

Μοναδικός διασωθείς των «κιτρινόμαυρων», που εξετάζουν την ενίσχυσή τους με τον Τρέβορ Εμπάκουε, ήταν ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης (16π., 2ασ. & 2κλ. με 3/4 τριπ.), ενώ ο Λούκα Μπάνκι ίσως ασχολήθηκε περισσότερο με τους τρεις διαιτητές που δεν επιθυμεί ο Ολυμπιακός να τον «σφυρίζουν» και λιγότερο με την εικόνα της ομάδας του.

Σε ένα απόγευμα που ο κόσμος της «Ένωσης» είχε την ευκαιρία να δει και να χειροκροτήσει από κοντά τον παλαίμαχο play-maker της ομάδας, Μηνά Γκέκο, που τιμήθηκε για την προσφορά του, τα καλά νέα της ημέρας είχαν να κάνουν με την επίσημη παρουσίαση του νέου σπιτιού της «βασίλισσας» στα Λιοσια με τον Μάκη Αγγελόπουλο να υπόσχεται το νέο Final 4 του BCL.

Στο «Δημήτριος Τόφαλος», ο Προμηθέας (16-9) αξιοποίησε τις ήττες του ΠΑΟΚ και του Περιστερίου και με την πιο ευρεία νίκη (104-67) της σεζόν, πήρε προβάδισμα για την 3η θέση.

Αυτή ήταν η 2η εφετινή “100άρα” των Πατρινών (Ρ.Μπράουν 29π. & 7ασ), που με νίκη στο ΣΕΦ την τελευταία αγωνιστική, εκτός απροόπτου θα αντιμετωπίσουν τον Ολυμπιακό στο playoffs και θα ισοφαρίσουν το περυσινό τους ρεκόρ.

Πλην των «αιωνίων αντιπάλων, η ομάδα του Μάκη Γιατρά είναι η μοναδική ομάδα του πρωταθλήματος, που έχει κρατήσει μίνιμουμ 12 φορές τους αντιπάλους της κάτω από τους 70 πόντους σε 40 λεπτά αγώνα.

Στην Κρήτη, το Περιστέρι (16-9) μάλλον θέλησε να αποφύγει την διασταύρωση με τον Ολυμπιακό στα playoffs και ίσως να μην φόρτσαρε τόσο πολύ κόντρα στο Ρέθυμνο, που «καιγόταν» για τη νίκη. Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη (Μπέντιλ 14π. & 10ρ), που έχανε σε όλο το ματς με την διαφορά να φτάνει ακόμη και στο -14, γνώρισε την 4η ήττα (73-83) στα 8 τελευταία ματς και πλέον χρειάζεται νίκη επί του ΠΑΟΚ για να μπει στην 4άδα.

Στην Πυλαία, ο ΠΑΟΚ (15-10) δεν μπόρεσε ποτέ να βρει ρυθμό και με τους περισσότερους παίκτες απροπόνητους, παρουσίασε μία πολύ χαλαρή εικόνα στην άμυνα και ηττήθηκε (79-83) δίκαια από τον ουραγό και σχεδόν υποβιβασμένο Κολοσσό.

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, που δεν είχε στην διάθεσή του τους Χάτσερ και Γκάρετ, οι οποίοι απείχαν λόγω οφειλών, άφησε σαφείς αιχμές για τις συνθήκες που επικρατούν στην ομάδα.

Ο «δικέφαλος του Βορρά» που δέχτηκε περισσότερους από 80 πόντους για 4η φορά στα 5 τελευταία ματς (μ.ο. 82,6π.), δύσκολα θα αποφύγει την 5η θέση, που του στερήσει το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs.

Στη Λήμνο, ο Ήφαιστος (13-12) ολοκλήρωσε με νίκη (73-64) την ονειρική παρθενική σεζόν στην Basket League, αλλά και στο νησί του βορειοδυτικού Αιγαίου, εξασφαλίζοντας την συμμετοχή του στα playoffs, πιθανότατα μέσω της 7ης θέσης.

Τα εύσημα ανήκουν στην διοίκηση Μπούμπουρα, την τοπική φίλαθλη κοινωνία που αγκάλιασε το εγχείρημα και φυσικά στον Σωτήρη Μανωλόπουλο, ο οποίος εκπόνησε το πλάνο και τους παίκτες, που το εκτέλεσαν με μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Αν δεν έχαναν από το Ρέθυμνο, οι νησιώτες θα ήταν η μοναδική ομάδα με εντός έδρας ήττα από τους τρεις μεγάλους της Αθήνας, με την τελευταία νίκη (73-64) επί του Άρη, να έχει την υπογραφή του Φρεϊμάνις (23π. & 6ρ.) και των Αμερικανών Έβανς (17π., 13ρ. & 3κλ.) και Γκότσερ (16π., 6ρ. & 3κλ.) και να σηματοδοτεί την 2η καλύτερη αμυντική επίδοση σε όλη τη σεζόν.

Στο κλειστό «Μελίνα Μερκούρη», η 4η συνεχόμενη νίκη (83-73) και το νικηφόρο ρεκόρ του Απριλίου (4-1), δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για την προσπάθεια των Κρητικών, που μέσα σε διάστημα 15 ημερών, πήραν όσα «ροζ φύλλα αγώνα, δεν είχαν πάρει στους πρώτους 21 αγώνες της regular-season.

Σ’ αυτές τις δύο εβδομάδες ο Στιβ Μπαρτ τζούνιορ (28π. με 5/11 τριπ.) αποδείχτηκε ο παίκτης-κλειδί για την ολική επαναφορά του Ρεθύμνου (7-18) και με μ.ο. 22,5 πόντους και 17/31 τρίποντα (54,8%) δικαίωσε την εμπιστοσύνη του Βαγγέλη Ζιάγκου.

Τα 18 λάθη και η αστοχία στα τρίποντα (30,4% με 7/23), αποτελούν την βασικότερη αιτία για την απόκλιση των 31 πόντων στην επίθεση, που είχε ο Άρης (8-17) στο κλειστό «Νίκος Σαμαράς», σε σχέση με την κορυφαία εφετινή εμφάνιση και την νίκη επί της Κύμης την προηγούμενη εβδομάδα.

Η πεντακάθαρη ήττα (64-73) από τον Ήφαιστο, στέρησε από την ομάδα του Γιάννη Καστρίτη (Λ.Τζόουνς 13π., 5ρ. & 6ασ.) να αποφύγει το χειρότερο ρεκόρ στην ιστορία των «κιτρινόμαυρων» στην Α1 Κατηγορία, ακόμη κι αν νικήσει την τελευταία αγωνιστική το Ρέθυμνο.

O Πανιώνιος (8-17) κρατάει το εξαιρετικό τελείωμα των 5 νικών στις 9 τελευταίες αγωνιστικές, που του χάρισαν την παραμονή στην Basket League, την συμβολή του Βασίλη Φραγκιά (ρεκόρ 6-5) στην επίτευξη του στόχου και «πετάει» καθώς και την εξαιρετική παρουσία του Νώντα Παπαντωνίου (μ.ο. 10,7π. & 3,6ασ.), που έκανε και ρεκόρ καριέρας (27π. & 3ασ. με 4/7 τριπ.) και «πετάει» την 3η εφετινή 100άρα (67-104) καθώς και την χειρότερη άμυνα του πρωταθλήματος (μ.ο. 84,0π.).

Στην Χαλκίδα, η Κύμη (7-18) ήθελε νίκη με +19 επί του Λαυρίου και νίκη του Περιστερίου μέσα στο Ρέθυμνο και παρ’ ότι κάποια στιγμή, προηγήθηκε ακόμη και με 22 πόντους διαφορά (48-26 στο 16’), η μορφή του αγώνα στην Κρήτη, είχε ως αποτέλεσμα την χαλάρωση, σε βαθμό που λίγο ήθελε να απειληθεί ακόμη και με ήττα (89-88). Η ομάδα του Ισίδωρου Κουτσού ελπίζει πλέον σε ένα σενάριο που δείχνει ουτοπικό και θέλει νίκη επί του Παναθηναϊκού στην Αθήνα και ήττα των Λαυριωτών από Κολοσσό και Ήφαιστο.

Το Λαύριο (6-18) θα μπορούσε να είχε ήδη σωθεί, αν είχε «ξυπνήσει» νωρίτερα στο κλειστό της Κανήθου (88-89) ή αν είχε περισσότερη βοήθεια από τους γηγενείς που πλην των Χαραλαμπόπουλου (12π. & 3ρ.) και Κακλαμανάκη (3π. & 8ρ.). Η ομάδα του Χρήστου Σερέλη που σε σχέση με πέρυσι έχει 8 νίκες λιγότερες, παραμείνει στην Α1 Κατηγορία, αν κρατήσει τη νίκη επί του Κολοσσού και μετά τα 31 δευτερόλεπτα που θα επαναληφθούν ή αν νικήσει στο γήπεδό της τον Ήφαιστο.

Ο Κολοσσός Ρόδου (4-19), που ψάχνει ένα θαύμα με 3 νίκες κόντρα σε Ολυμπιακό εκτός, ΑΕΚ εντός, αλλά και επί του Λαυρίου (στα τελευταία 31 δευτερόλεπτα που θα επαναληφθούν), εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, θα επιστρέψει στην Α2 Κατηγορία πετυχαίνοντας μία πρωτόγνωρη επίδοση, που έχει να κάνει με τις δύο νίκες στα ισάριθμα εφετινά ματς στην Θεσσαλονίκη (με Άρη και ΠΑΟΚ).

Το τελικό 83-79 στην “PAOK Arena” ήρθε χάρη στην εκπληκτική ευστοχία έξω από τα 6,75 (48,1% με 13/27 τριπ.) με τον Στιβ Μπράουνινγκ να έχει 5/11 και 16 πόντους συνολικά και τον Μαυροειδή να «αγγίζει» το double-double (10π. & 9ρ.) και να συνεισφέρει τα μέγιστα στο +7 της ομάδας του Στέργιου Κουφού στα ριμπάουντ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!