Οι 12 ασίστ των ψηλών έδειξαν την... αναγκαιότητα του Καλάθη

Γιώργος Κούβαρης
Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για τη νίκη του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στη Ρόδο απέναντι στον Κολοσσό και με αφορμή τη δήλωση του Πιτίνο όσον αφορά τη συμμετοχή του Νικ Καλάθη στα Κανάρια Νησιά, καταδεικνύει το πρόβλημα που υπάρχει στην δημιουργία χωρίς τον αρχηγό.

Εντάξει. Μπορεί να λέγεσαι Παναθηναϊκός, μπορεί να είσαι το φαβορί, μπορεί να παίζεις με την ουραγό ομάδα της βαθμολογίας, αλλά οι πέντε απουσίες μόνο... απαρατήρητες δεν πρέπει να περάσουν. Διαφορετικό να απουσιάζουν ένας-δύο παίκτες και διαφορετικό η μισή ομάδα! Οι «πράσινοι» έπαιξαν στην Ρόδο χωρίς τους μόνιμους Παππά, Λοτζέσκι, ενώ σε αυτούς προστέθηκαν και οι Καλάθης, Παπαπέτρου, Τόμας. Όσο και αν υπάρχει διαφορά δυναμικότητας, αλλιώς έχει μάθει να παίζει η ομάδα με (μάξιμουμ) δύο απουσίες και αλλιώς όταν της προκύπτουν τόσα πολλά και σημαντικά προβλήματα.

Δίχως να αποτελεί δικαιολογία, ο Ρικ Πιτίνο έπρεπε να προσαρμόσει τα πλάνα του σε χρόνο «dt» για ένα ματς πρωταθλήματος και μάλιστα απέναντι σε μια ομάδα που ακροβατεί στο χείλος του γκρεμού. Ξαφνικά είδαμε άμυνες «ζώνης», τον Λεκαβίτσιους να παίρνει τον ρόλο του πρώτου πρωταγωνιστή, τον Μήτογλου να μένει εκτός παρκέ μόνο 30 δευτερόλεπτα και τους Θανάση, Κιλπάτρικ και Λάνγκφορντ να επιχειρούν τα 21 από τα 27 τρίποντα της ομάδας του έχοντας ευστοχήσει μόνο σε τέσσερα από αυτά. Πράγματα τα οποία δύσκολα να ξαναδούμε στο άμεσο μέλλον.

Ακόμα και έτσι, τρία-τέσσερα λεπτά κανονικού μπάσκετ έφτανε και περίσσευε για να «ανοίξει» η ψαλίδα στο σκορ και με ένα γρήγορο 13-0 να... πέσουν οι τίτλοι τέλους του αγώνα. Σε γενικές γραμμές το θέαμα από τους «πράσινους» κινήθηκε στα επίπεδα του μετρίου, με εξαίρεση κάποια εντυπωσιακά στοπ από Αντετουκούνμπο, Πέιν και Παπαγιάννη και τη φάση που «έβγαλε» ο Μήτογλου με κλέψιμο, ασίστ και κάρφωμα του Θανάση. Ο Κολοσσός επέλεξε να «κλείσει» την άμυνά του και να δώσει το σουτ στους παίκτες του Πιτίνο.

Από τη στιγμή που αστόχησαν 21 φορές έξω από τα 6.75 μέτρα (6/27) οι Ροδίτες μπόρεσαν να μείνουν στο ματς για 29 λεπτά. Βέβαια το 22% που είχε ο Παναθηναϊκός στη Ρόδο είναι απαγορευτικό ενόψει του επόμενου αγώνα με την Γκραν Κανάρια στο Λας Πάλμας. Πλέον τα ψέμματα τελείωσαν και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για άλλες απώλειες. «Win or go home» που λένε και οι Αμερικανοί. Αν χάσει ο Παναθηναϊκός στα Κανάρια Νησιά, τότε «καληνύχτα και καλή τύχη, τα λέμε του χρόνου στην EuroLeague». Και για να αποφύγουν οι «πράσινοι» μία ακόμα ήττα εκτός ΟΑΚΑ θα πρέπει το ποσοστό τους στα τρίποντα να κυμανθεί κοντά στο 38% με 40%. Αλλιώς δεν δίνω καμία τύχη. Ούτε για νίκη, αλλά ούτε και για πρόκριση.

Σημειώστε και κάτι ακόμα. Η Γκραν Κανάρια μπορεί να μην έχει κερδίσει ακόμα μέσα στο 2019 και να μετράει οκτώ σερί ήττες (!) αλλά ενισχύθηκε με δύο παίκτες, διαθέτει κίνητρο για να επιστρέψει στις νίκες και σίγουρα δεν πρόκειται να πουλήσει εύκολα το... τομάρι της. Ένας ακόμα λόγος που ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτικός. Και για να το πετύχει αυτό χωρίς να... κάνει βιαστικές επιθέσεις και να στηρίζεται σε ατομικές ενέργειες από την περιφέρεια, θα πρέπει να έχει στο ρόστερ του και τον Νικ Καλάθη.

Ο Ρικ Πιτίνο είπε ότι δεν γνωρίζει αν θα τον έχει στην διάθεσή του γι' αυτό το ματς. Προσωπική εκτίμηση; Θεωρώ ότι θα τον έχει. Ο Καλάθης δεν καταλαβαίνει από πόνους και τραυματισμούς και θα ζητήσει ο ίδιος να παίξει. Και ας ξεκουραστεί την επόμενη εβδομάδα στην αναμέτρηση με το Ρέθυμνο (3/3) στην Κρήτη. Αν δεν παίξει ο Παναθηναϊκός θα έχει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Καλά όχι ότι δεν τον ξέραμε, αλλά το ματς στη Ρόδο φρόντισε να μας το υπενθυμίσει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο.

Έχουμε και λέμε: Οι συνολικές ασίστ του Παναθηναϊκού ήταν 19. Οι ασίστ των κοντών (Λεκαβίτσιους, Κιλπάτρικ, Καλαϊτζάκης, Λάνγκφορντ, Αντετοκούνμπο) ήταν 7. Οι ασίστ των ψηλών (Βουγιούκας, Μήτογλου, Παπαγιάννης, Γκιστ, Πέιν) ήταν 12. Πώς είναι δυνατόν οι ψηλοί που... περιμένουν τη μπάλα να έχουν περισσότερες ασίστ από εκείνους που -συνήθως- δίνουν την μπάλα; Καλός χρυσός ο Λεκαβίτσιους, αλλά τα έχουμε πει για τον Λιθουανό. Είναι «δυάρι» εγκλωβισμένο σε σώμα «άσου» και μοιραία δεν μπορεί να βρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θα ήθελε. Πολύ καλός στο σκοράρισμα, αλλά αρκετά μέτριος στην δημιουργία. Είναι ξεκάθαρο ότι έχει πρώτα στο μυαλό του να σκοράρει με floater και να δημιουργήσει καταστάσεις για τον εαυτό του, παρά να εκμεταλλευτεί τους συμπαίκτες του. Όχι ότι δεν θα το κάνει ή δεν το κάνει κάποιες φορές, αλλά δεν είναι το κύριο μέλημά του.

Η παρουσία του Καλάθη κρίνεται επιβεβλημένη με την Γκραν Κανάρια αρκεί να μπορεί πραγματικά να παίξει και να μην ριψοκινδυνεύσει κάτι χειρότερο. Από εκεί και πέρα, ο Ντίνος Μήτογλου απέδειξε και πάλι ότι έχει όλο το μέλλον μπροστά του για να σταθεί στο ρόστερ του Παναθηναϊκού. Κάλυψε επάξια το «κενό» του ΝτεΣόν Τόμας, έστω και αν χρειάστηκε να μείνει στο παρκέ σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Του βγήκαν τα... συκώτια, αλλά έδειξε ότι μπορεί να κάνει πολλές δουλειές και μάλιστα... αποτελεσματικά. Σκοράρισμα, ριμπάουντ, κλεψίματα, ακόμα και... ασίστ με αποτέλεσμα να κλείσει το μάτι ακόμα και στο triple double. Ε, αυτό να βλέπαμε και... τι στον κόσμο μετά! Να προσπαθεί τόσο καιρό ο Καλάθης και να το έκανε ο Μήτογλου. Πάντως του αξίζουν πολλά μπράβο για την δουλειά που έχει ρίξει, την προσήλωση που δείχνει και τον βαθμό ετοιμότητας που έχει κάθε φορά που «πατάει» στο παρκέ.

Αναγκαστικά ο Πιτίνο έκλεισε το rotation κόντρα στον Κολοσσό, κάποιοι παίκτες κουράστηκαν περισσότερο αλλά δεν αποκλείεται να συνεχίσουν να παίζουν στα... κόκκινα απέναντι στην Γκραν Κανάρια. Ξαναλέω. Με 22% στα τρίποντα και χωρίς δημιουργία από την περιφέρεια, οι «πράσινοι» θα έχουν πρόβλημα στο Λας Πάλμας.

ΥΓ1: Μηδέν εις το πηλίκον και πάλι ο Πέιν ο οποίος μοιάζει πολύ πιο πίσω σε σχέση με τον παίκτη που βρισκόταν στο ρόστερ του Παναθηναϊκού πριν από έναν χρόνο.

ΥΓ2: Το σχήμα που δοκίμασε ο Πιτίνο με Κιλπάτρικ στον «άσο» και Λάνγκφορντ στο «δύο» δεν βγήκε και γι' αυτόν τον λόγο ο Αμερικανός προπονητής το άλλαξε αμέσως.

ΥΓ3: Ο Δημήτρης Μαυροειδής πραγματοποίησε την... δική του Οδύσσεια ώστε να δώσει το «παρών» στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα. Και ας είχε παίξει λίγες ώρες νωρίτερα με την Εθνική ομάδα στη Βαμβέργη. Μπράβο και πάλι μπράβο.

ΥΓ4: Θα ήθελα να δω τον Νίκο Ζήση για έναν #lastdance με την Εθνική ομάδα στο Παγκόσμιο. Ωραία θα ήταν...