Στον Παναθηναϊκό τίμησαν τον Πρόεδρο και ο Ολυμπιακός παρευρέθηκε στην τελετή!

Μιχάλης Λεάνης Μιχάλης Λεάνης
Στον Παναθηναϊκό τίμησαν τον Πρόεδρο και ο Ολυμπιακός παρευρέθηκε στην τελετή!
Ο Μιχάλης Λεάνης γράφει για τον Παύλο Γιαννακόπουλο αλλά και για τον Παναθηναϊκό που κέρδισε τον Ολυμπιακό γιατί είχε παίκτες που ήθελαν και μπορούσαν.

Ακόμα και αν είσαι…αμερικανάκι και ζεις λίγο έως πολύ στον κόσμο σου οφείλεις να αναλογιστείς το βάρος των περιστάσεων. Να αναλογιστείς με απόλυτη ευθύνη και σοβαρότητα το καθήκον σου την δεδομένη στιγμή.

Καθήκον να τιμήσεις εμπράκτως τον άνθρωπο που σου εξασφάλισε την δυνατότητα να αγωνίζεσαι σε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης, να τιμήσεις τον πρόεδρο που άφησε αυτόν τον μάταιο κόσμο περνώντας τα σύνορα της αιωνιότητας.

Όσο για την περιβόητη αιωνιότητα είναι η ίδια η ζωή που σου διδάσκει πως θα την συναντήσεις , είναι η ίδια η ζωή που σου διδάσκει πως η ακόρεστη επιθυμία κάθε ανθρώπου να ζήσει αιώνια επιτυγχάνεται μόνο μετά θάνατον!

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού αντιλήφθηκαν το δίχως άλλο το βάρος της στιγμής και τίμησαν τον ευεργέτη τους. Θα ολοκληρώσουν την τιμή στο πρόσωπο του αν κατακτήσουν το 36ο τίτλο στην ιστορία της ομάδας και το αφιερώσουν εξ ολοκλήρου στην μνήμη του εκλιπόντος προέδρου!

Πάμε τώρα στα αγωνιστικά. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε γιατί είχε παίκτες που ήθελαν και μπορούσαν. Αυτή είναι η ουσία και όλα τα υπόλοιπα απλές παρατηρήσεις στην σωστή κατεύθυνση.

Δεν διανύουν την φωτεινότερη τροχιά στην πορεία τους οι πράσινοι , δεν αποδίδουν μπάσκετ εντυπωσιακό ή υψηλού επιπέδου, αλλά σε σύγκριση με τον αντίπαλο τους έχουν στις δυο τελευταίες αναμετρήσεις παίκτες έτοιμους να φέρον εις πέρας την αποστολή τους.

Να δεχθώ ότι Καλάθης , Τζέιμς , Ρίβερς, αλλά και ο Γκίστ με τον Σίνγκλετον, ούτε στο τρίτο ματς της σειράς δεν έβγαλαν μάτια. Κέρδισαν όμως και μάλιστα με διαφορά 15 πόντων(73-58)!

Αν τώρα το γεγονός ότι οι πρωτοκλασάτοι δεν κινούνται σε υψηλά στάνταρ απασχολήσει τον Παναθηναϊκό δέκα φορές , τότε τον Ολυμπιακό θα πρέπει να τον απασχολήσει 100 φορές ότι μ’ αυτά τα δεδομένα ηττήθηκε και μάλιστα με διαφορά!

Όπως εξάλλου το γεγονός ότι οι πράσινοι ενώ …«στράβωσαν» τα στεφάνια στις ελεύθερες βολές αφού πέτυχαν μόλις 10 στις 25 , βρήκαν άλλους ποικίλους τρόπους να κάνουν την ζημιά! Κουτσός ο Γκίστ την δουλειά του την έκανε.

Ο Σίγκλετον μετρά 10 ριμπάουντ σε σύνολο 33 , αλλά και 9 πόντους, με δυο τάπες. Ο Ρίβερς που απέχει σε διάρκεια από τον παλιό…Ρίβερς σημείωσε 15 πόντους με 4 ριμπάουντ αλλά και 5 ασίστ.

Όσο για τον Καλάθη και τον Τζέιμς πέτυχαν μαζί 27 από τους 73 πόντους της ομάδας(14 και 13 αντίστοιχα) μοίρασαν 14 από τις συνολικά 20 ασίστ (5 και 6 αντίστοιχα) αλλά επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι δεν είναι μόνο τα νούμερα της στατιστικής.

Είναι ότι και οι δυο τους εμφανίστηκαν για μια ακόμη φορά έτοιμοι και ουσιαστικοί την στιγμή που το παιχνίδι έψαχνε πρωταγωνιστές. Την στιγμή που οι πράσινοι αναζητούσαν λύσεις στην δημιουργία και στο σκοράρισμα.

Αυτά τα νούμερα είναι που κάνουν την διαφορά , αυτά που φέρνουν τις νίκες. Όλα τα υπόλοιπα είναι δουλειά για την στατιστική. Εκτός αυτών οι πράσινοι έχουν πάρει δωράκια κι από τον πάγκο. Από τον Αντετοκούνμπο πόντους , από τον Λοτζέσκι , από τον Λεκαβίτσιους , και βρώμικη , μπόλικη βρώμικη δουλειά από τον Όγκαστ.

Όταν σε μια ομάδα όποιος μπαίνει, παίζει και προσφέρει τα εντελώς απαραίτητα , τότε αυτή η ομάδα συνήθως κερδίζει , και τον προϊόν της προσφοράς όλων αυτών ονομάζεται πλουραλισμός.

Στον Ολυμπιακό αυτό το σχέδιο όταν βρίσκονται σε καλή βραδιά Σπανούλης και Πρίντεζης οι υπόλοιποι να παίρνουν ρεπό και όταν οι δυο δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα οι υπόλοιποι να εμφανίζονται έστω και μερικώς , είναι αδύνατον να περπατήσει, είναι αδύνατον να φέρει νίκες και τίτλο.

Ο Ολυμπιακός οφείλει να λειτουργήσει συνολικά και όχι μεμονωμένα. Στις μεμονωμένες περιπτώσεις θα έχουμε , όπως και χθες, μεμονωμένες επιδόσεις.

Κάποιος θα έχει πάει καλύτερα στην άμυνα ,κάποιος καλύτερα στην επίθεση , αλλά αυτό δεν είναι ομάδα και το κυριότερο δεν εξασφαλίζει την υψηλή απόδοση του συνόλου.

Μετά το ματς της Πέμπτης ο κόουτς Σφαιρόπουλος δήλωσε ότι η ομάδα του φοβήθηκε να κερδίσει. Συμφώνησα μαζί του και εξήγησα τους λόγους στο προηγούμενο blog.

Χθες δήλωσε ότι η ομάδα πρέπει να αποκτήσει περισσότερη αυτοπεποίθηση. Θεωρώ ότι έχουμε την ίδια δήλωση μ’ αυτή της Πέμπτης σε παραλλαγή!

Γιατί μόνο μια ομάδα με έλλειψη αυτοπεποίθησης μπορεί να φοβηθεί να κερδίσει. Και η έλλειψη αυτοπεποίθησης στον Ολυμπιακό είναι πλέον εμφανείς σε πολλούς τομείς.

Έλλειψη αυτοπεποίθησης στην άμυνα , έλλειψη αυτοπεποίθησης στην επίθεση , στον τομέα των πρωτοβουλιών, στα σουτ!

Η έλλειψη αυτή καθιστά τον Ολυμπιακό προβλέψιμο. Όταν χτυπάς για πολύ ώρα την μπάλα στο παρκέ ο αντίπαλος έχει όχι μόνο τον χρόνο να καταλάβει τι θέλεις να κάνεις αλλά κυρίως γιατί έχεις κολλήσει.

Για το ποσοστό 6 στα 23 τρίποντα να πω ότι η βραδιά στράβωσε γιατί το τρίποντο δεν σου βγαίνει πάντα, αλλά το 13 στα 31 δίποντα δεν μπορεί να μην έχει στοιχεία έλλειψης αυτοπεποίθησης.

Ο Ολυμπιακός κάνει double team και ο αντίπαλος παίκτης γυρνάει με άνεση το κορμί του , προλαβαίνει να δει τι γίνεται γύρω του, σηκώνει με ευκολία τα χέρια. Έχεις την αίσθηση ότι δεν τον μαρκάρουν δυο! Όταν μαρκάρεις , μαρκάρεις , αλλιώς άστο…

Στην αντίστοιχη περίπτωση οι παίκτες του Ολυμπιακού χάνουν το φως τους. Άλλο πάλι όταν οι παίκτες του Ολυμπιακού πέφτουν σε παγίδα ο παίκτης που περισσεύει δεν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να εκμεταλλευτεί το κενό. Εδώ θα μου πει κάποιος η ομάδα έκανε αλλαγές χωρίς να δεχθεί σκριν και μέτρησε δυο buzzer beater η υπεραριθμία σε πείραξε;

Έλα ντε… Αν ο Ολυμπιακός δεν βάλει αυτοπεποίθηση στο παιχνίδι του , αποκλείεται να έχει διάρκεια και σταθερότητα στον απόδοση του. Σε κάθε άλλη περίπτωση στον Ολυμπιακό οφείλουν να σκεφτούν σοβαρά την πιθανότητα υπερεκτίμησης προσώπων!

Και δεν αναφέρομαι σε παίκτες όπως ο Σπανούλης και ο Πρίντεζης που διαχρονικά έχουν καταθέσει τα διαπιστευτήρια τους! Αν πάλι κάποιοι από τους….πρωταγωνιστές διαφωνούν ας φροντίσουν στα δυο επόμενα παιχνίδια (αν υπάρξουν δυο) να με διαψεύσουν! Θα το δεχθώ με χαρά και θα παραδεχθώ ότι έχω υπερεκτιμήσει την εκτίμηση σου!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Λεάνης
Μιχάλης Λεάνης

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πηγές και μετά από άνοιγμα μυστικών αρχείων η γέννηση του τοποθετείται το σωτήριο έτος 1862 το πολύ!

Από μικρός ήθελε πολύ να κάνει ότι κάνουν όλα τα παιδιά!!!

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην παρανομία πριν ο Γουτεμβέργιος ανακαλύψει την τυπογραφία και ο Μητσοτάκης την διαπλοκή!

Έκτοτε η εξέλιξη του, γενικά στον χώρο, υπήρξε ραγδαία και άκρως εντυπωσιακή!

Άριστος σκοπευτής , χωρίς να κλείνει το ένα μάτι, άσος του βολάν στους δυο τροχούς, δεινός σκακιστής, ικανότατος ισορροπιστής σε ζαρωμένο σχοινί και φοβερός ματάκιας της καθημερινής έγκυρης ειδησιογραφίας!

Παντοτινός λάτρης του ωραίου φύλου, εισαγωγέας και προμηθευτής ειδών αλιείας στην Πίνδο και στα Άγραφα, επιφανής αυτοδύτης ενυδρείου, παρασημοφορημένος αμπελουργός, πολέμιος των Ισμαηλιτών του Μπεγκ Ουμ , πρώτος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Πόγραδετς, πρύτανης στην Κρατική Σχολή των Φυσιολατρών του Βούπερταλ, πρωτοσύγκελος της σκήτης του Προφήτη Δανιήλ, αρχισυναγωγός του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, παντοτινός νοσηρός θαυμαστής της φυγόκεντρης περιπέτειας σ’αυτούς τους μίζερους καιρούς τους γεμάτους από μέτριους συντηρητές φαντασίας και ονείρων, μα πάντα ευχάριστος στα πάρτι!!!