Ο Καραγκιόζης και η φορολογία των δηλώσεων!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Ο Καραγκιόζης και η φορολογία των δηλώσεων!
Παραμονή Πρωτοχρονιάς ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Πανιώνιο και ο Βασίλης Σκουντής ξεπαγώνει τις αλησμόνητες στιγμές που έχουν σημαδέψει το αλισβερίσι τους...

Οι Ερυθρόλευκοι και οι Κυανέρυθροι ξαναβρίσκονται ενώπιος ενωπίω για πρώτη φορά μετά τις 28 Απριλίου του 2015, όταν ο οικοδεσπότης Ολυμπιακός έπαιξε τον ρόλο του... τεθλιμμένου συγγενούς στην εξόδιο ακολουθία (sic) του Πανιωνίου που υποβιβαζόταν σημειώνοντας μόλις τρεις νίκες σε 26 αγώνες.

Εκείνο το απόγευμα, με το μυαλό στο επικείμενο Φάιναλ Φορ της Μαδρίτης, οι οικοδεσπότες νικούσαν με 108-65 και διεύρυναν στο 17-0 το σερί τους απέναντι στους Νεοσμυρνιώτες, παίρνοντας μια ρεβάνς διαρκείας για εκείνη την παταγώδη και συνάμα τερατώδη βραδιά!

Οι αγώνες ανάμεσα στις δυο ομάδες δεν ήταν ποτέ αδιάφοροι και υπ’ αυτήν την έννοια ο αυριανός μοιάζει με μια εξαίρεση στον κανόνα, εκτός κι αν...

Εκτός κι αν οι Νεοσμυρνιώτες, που αναθάρρησαν το προπερασμένο Σάββατο με την παρθενική νίκη τους (επί των Τρικάλων) η οποία μάλιστα σημειώθηκε μετά από 1085 ημέρες και 23 απανωτές ήττες στην Α1, καταφέρουν να στριμώξουν τους οικοδεσπότες στα σχοινιά και να αναβιώσουν τους παλιούς δαίμονες!

Σε κάθε περίπτωση τα συναπαντήματα ένθεν και ένθεν της... λεωφόρου Συγγρού και της παραλιακής οδού κατέχουν μια περίοπτη θέση στα δρώμενα του ελληνικού πρωταθλήματος. Ως γηπεδούχος ο Πανιώνιος έκανε την ... κασκαρίκα στον Ολυμπιακό πέντε φορές κατά την τελευταία δεκαπενταετία: την περίοδο 2003-04 με 99-78, την περίοδο 2004-05 με 79-76, την περίοδο 2006-07 με 84-76 (δια χειρός Στράτου Περπέρογλου, 18 πόντοι), την περίοδο 2007-08 με 84-72 και την περίοδο 2009-10 με 96-94 στην παράταση (89-89). Μεγάλος πρωταγωνιστής εκείνης της βραδιάς ήταν ο Γιάννης Καλαμπόκης, που πέτυχε 28 πόντους με 4/6 δίποντα, 6/7 τρίποντα και 2/2 βολές, ενώ αυτή η ήττα κόστισε στον Ολυμπιακό την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο και το πλεονέκτημα έδρα στη σειρά των τελικών με τον Παναθηναϊκό.

Σε αυτή την τελευταία δεκαπενταετία, ο Πανιώνιος έχει καταφέρει δυο κτυπήματα εις βάρος του Ολυμπιακού (και) ως φιλοξενούμενος. Τη σεζόν 2003-04 τον νίκησε στον Κορυδαλλό με 83-63, σημειώνοντας το πρώτο «διπλό» μετά από 12 χρόνια, ενώ την περίοδο 2006-07, με προπονητή τον Λούκα Παβίτσεβιτς επιβλήθηκε στο ΣΕΦ με 81-79 έχοντας ως ηγέτες τον Περπέρογλου (18π). και τον Τούρκο Εντέρ Αρσλάν που έβαλε την υπογραφή του με ένα κρεσέντο στο οποίο σημείωσε 9 πόντους σε ένα λεπτό και 56 δευτερόλεπτα!

Τη σεζόν 2008-09 σε ένα επίσης συγκλονιστικό ματς ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε του Πανιωνίου στο Ελληνικό με 86-84 δια χειρός Γιάννη Μπουρούση που «έγραψε» 27 πόντους με 10/13δ., 1/2τρ., 4/5β., 13 ριμπάουντ, 3 τάπες και 1.029 στο tendex.

Τη Μεγάλη Τρίτη, 26 Απριλίου του 1994, στο ΣΕΦ, στον πρώτο αγώνα της σειράς των ημιτελικών των πλέι οφς όπου ο προερχόμενος από την απογοήτευση του χαμένου τελικού στο Τελ Αβίβ Ολυμπιακός επιβλήθηκε άνετα του Πανιωνίου με 86-67 (Τάρπλεϊ 23π., 11ρ., Πάσπαλι 23, Σιγάλας 20- Στόουκς 20π., 11ρ., Τέρνερ 18, Φ. Χριστοδούλου 14)...

Τέσσερις μέρες νωρίτερα ο Γιάννης Ιωαννίδης είχε δώσει μια δίωρη εξομολογητική και συνάμα απολογητική συνέντευξη στην ΕΤ-1, αλλά δεν είχε προλάβει να τα πει όλα και γι αυτό επανήλθε δριμύτερος: «Λοιπόν, ξέχασα να πω ότι ο εφετινός Ολυμπιακός πέτυχε ένα παγκόσμιο ρεκόρ, διότι είναι η μόνη ομάδα που έφτασε σε έναν τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης και ξεπεράσαμε και την Μπενετόν η οποία παιδευόταν επτά χρόνια. Εγώ, για να ξέρετε, δεν γνωρίζω τη λέξη “φόβος” και σας διαβεβαιώ ότι ο Ολυμπιακός δεν κινδυνεύει από αυτό που έπαθε πέρυσι, μετά την αποτυχία του στο Φάιναλ Φορ του Πειραιά, ο ΠΑΟΚ».

Στην αντίπερα όχθη ο Κώστας Μίσσας τα είχε με τους διαιτητές, τον Στέλιο Συμεωνίδη και τον Νίκο Ζαβλανό, λέγοντας ότι «ο Σιγάλας στην Ευρώπη βγαίνει σε κάθε ματς με πέντε φάουλ, αλλά εδώ είναι Ελλάδα. Ας μας πουν επιτέλους οι διαιτητές τι είναι φάουλ και τι είδους άμυνα πρέπει να διδάσκουμε στους παίκτες μας»!

Ανέστη ο Χριστός, πέρασε το Πάσχα και μια εβδομάδα μετά τον πρώτο αγώνα, οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στη Νέα Σμύρνη, όπου ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε με 77-70 (Τάρπλεϊ 22, Πάσπαλι 10- Τέρνερ 19, Στόουκς 19) και έφτασε στο 2-0. Ο Πανιώνιος μπήκε φουριόζος στο ματς και προηγήθηκε με 55-39, αλλά με τον Τάρπλεϊ να σκοράρει για πρώτη φορά στο 21ο λεπτό, η μηχανή του Ολυμπιακού άρχισε να παίρνει μπροστά. Ο Ολυμπιακός πέτυχε ένα σερί 13-0 και μετέτρεψε το 55-39 σε 55-52, ενώ οι γηπεδούχοι σημείωσαν μόλις ένα καλάθι εντός παιδιάς στα τελευταία 15 λεπτά!

Η λήξη του αγώνα βρήκε ξανά τον Ιωαννίδη να αγορεύει επί παντός του επιστητού. Μίλησε για τα πάντα όλα! Για το Πάσχα, για το ποιος είναι ο ρόλος του αληθινού πλέι μέικερ για τον Τάρλατς («το μεγαλύτερο ταλέντο στην ιστορία του Ολυμπιακού, που σίγουρα θα παίξει στο ΝΒΑ»)και στη συνέχεια άρχισε να ξιφουλκεί κατά πάντων!

«Ο Τέρνερ είπε προχθές ότι ο Σιγάλας τον παίζει βρώμικα και ότι στο ΝΒΑ δεν θα έμενε πάνω από δέκα λεπτά στο γήπεδο κι εσείς οι δημοσιογράφοι δεν το σχολιάσατε. Αν τα έλεγε αυτά κάποιος δικός μου παίκτης θα ' χατε να γράφετε για μια εβδομάδα. Ε, λοιπόν, κάποια στιγμή, στην Ελλάδα πρέπει να μπει φόρος στις δηλώσεις. Επίσης, επειδή μες ρωτήσατε γι αυτό τον πιτσιρικά τον Καράγκουτη, που μας έβαλε 11 πόντους στο πρώτο ημίχρονο, έχω να σας πω το εξής: το να βγαίνει ένας 18χρονος που υποτίθεται ότι παίζει τεσσάρι και να σουτάρει έξι τρίποντα δεν είναι ο σωστός τρόπος για να μπει στο κλίμα της ομάδας. Αναγνωρίζω πάντως ότι είναι ένα μεγάλο ταλέντο που μπορεί να κάνει σπουδαία καριέρα και αξίζουν μπράβο στον Μίσσα που του δίνει ευκαιρίες σε τόσο δύσκολα ματς».

Την ίδια στιγμή ο Πανιώνιος βρισκόταν στριμωγμένος στα σχοινιά (υπό το βάρος του 0-2) και ταυτόχρονα είχε να διαχειριστεί την έκρηξη του Φάνη Χριστοδούλου. Απογοητευμένος από την ήττα ο διεθνής φόργουορντ βρισκόταν εκτός εαυτού και ωρυόταν στον διάδρομο έξω από τα αποδυτήρια ότι «εγώ δεν ξαναπαίζω γιατί δεν ανέχομαι να κάνω ένα - δυο σουτ σε κάθε ματς και να παριστάνω τον... Καραγκιόζη»!

Δυο μέρες αργότερα (5 Μαΐου) οι δυο ομάδες αναμετρήθηκαν στον τρίτο ημιτελικό στο ΣΕΦ, όπου ο Ολυμπιακός, επικράτησε με 71-67 (Τάρπλεϊ 21π., 18ρ., Πάσπαλι 13-Φ. Χριατοδούλου 26π. Τέρνερ 13) , πέτυχε το sweep και προκρίθηκε στη σειρά των τελικών, όπου θα αντιμετώπιζε τον ΠΑΟΚ. Για τρίτη φορά στη σειρά ο Πανιώνιος κυριάρχησε στο πρώτο ημίχρονο (36-43), αλλά, παρά τη συγκλονιστική εμφάνιση του Φάνη Χριστοδούλου (26π., 5/10δ., 5/9τρ., 1/2β., 8ρ., 2κλ.) δεν άντεξε. Το ματς που διεξήχθη υπό το βλέμμα του τότε προπονητή των Ουάσινγκτον Μπούλετς, Μάικ Ντανλίβι εξελίχθηκε σε θρίλερ, καθώς ο Χένρι Τέρνερ σημείωσε επτά πόντους στη σειρά και μείωσε σε 69-67, αλλά στα 27'' ο Ζάρκο Πάσπαλι (σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί στο «Γιαντ Ελιάου» ευστόχησε σε βολές 1+1 για το τελικό 71-67.

Με τον Ολυμπιακό να νικά τον Πανιώνιο για τέταρτη φορά σε δώδεκα ημέρες (συμπεριλαμβανομένου και του ημιτελικού του Κυπέλλου) και να προκρίνεται στον τελικό, η γλώσσα του «Ξανθού» ξαναπήγε ροδάνι. Αυτή τη φορά τα... έχωσε στους διαιτητές Κώστα Τσούλη και Χρήστο Μαστραφτσή για τον επιμερισμό των φάουλ και έπλεξε για άλλη μια φορά το εγκώμιο του Ντράγκαν Τάρλατς, που, ως γνωστόν, υπήρξε όλα τα χρόνια η μεγάλη καψούρα του!

Λίγα μέτρα πιο πέρα ο Ντανλίβι προεξοφλούσε ότι ο Τάρλατς θα επιλεγόταν στο ντραφτ του 1995, ενώ σχολιάζοντας τα διατρέξαντα είπε: «Ο Πανιώνιος ήταν καλύτερος και έπρεπε να νικήσει. Η διαιτησία ευνόησε τον Ολυμπιακό, αλλά ίσως αυτό συνηθίζεται στην Ελλάδα». Ο Παναγιώτης Γιαννάκης τα είχε επίσης με τη διαιτησία την οποία χαρακτήρισε «αισχρή», ενώ ο Κώστας Μίσσας σχολίασε ότι «έχουμε το καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης, αλλά κινδυνεύει άμεσα από τους διαιτητές και περιμένω να δω τι θα γράψετε εσείς οι δημοσιογράφοι που πριν από δυο μέρες ανακαλύψατε ότι πλακώθηκα με τον Φάνη»!

Η διαιτησία είχε όντως την τιμητική της εκείνο το βράδυ, διότι εκτός από την οργίλη αντίδραση του Πανιωνίου και τη γκρίνια του Ιωαννίδη, μπήκε στο παιχνίδι και ο Παναγιώτης Φασούλας: «Δεν καταλαβαίνω γιατί εμένα μου σφυρίζουν όλα τα φάουλ αμέσως, ενώ στους αντιπάλους μου οι διαιτητές απευθύνονται με τα μικρά ονόματα τους, τους λένε “easy” και τους τα χαρίζουν»...

Νωρίτερα ο αγώνας της κανονικής περιόδου στη Νέα Σμύρνη (σκορ 83-72) είχε εξελιχθεί σε ένα ρεσιτάλ του Φάνη Χριστοδούλου. Υπό το βλέμμα του Μάικ Φρατέλο, ο οποίος ως προπονητής των Ατλάντα Χοκς, τον είχε επιλέξει στο Νο 90 του ντραφτ του 1987, ο «Μπέμπης» οδήγησε τον Πανιώνιο στη νίκη, περνώντας χειροπέδες στον σούπερ σταρ του Ολυμπιακού Ρόι Τάρπλεϊ.

Ο Φάνης είχε δώσει άλλο ένα συναρπαστικό ρεσιτάλ υψηλής μπασκετικής τέχνης (26 πόντοι, 7/11δ., 3/7τρ., 3/3β., 14ρ., 5ασ., 3κλ., 2τ.) στις 22 Οκτωβρίου του 1988 οδηγώντας τον Πανιώνιο στον θρίαμβο επί του Ολυμπιακού με 93-71!

Εκείνο το απόγευμα ο προερχόμενος από τις ήττες από τον ΠΑΟΚ και την Ολύμπια Λιουμπλιάνα, Πανιώνιος στρίμωξε από την αρχή τον Ολυμπιακό και προηγήθηκε νωρίς με διψήφιες διαφορές. Μόλις στο 11ο λεπτό ο Κάρεϊ Σκάρι στον οποίο ο Στιβ Γιατζόγλου είχε αναθέσει το μαρκάρισμα του Φάνη, χρεώθηκε με τέταρτο φάουλ, ωστόσο η είσοδος του Σταύρου Ελληνιάδη και η αλλαγή της άμυνας τους από man to man σε ζώνη είχαν ως αποτέλεσμα να περάσουν μπροστά οι «ερυθρόλευκοι» με 39-38.

Από εκεί και πέρα, όμως, χάθηκε η τράπουλα! Ο Πανιώνιος με προεξάρχοντες τον Φάνη, τον Τάκη Κορωναίο και τον ΝΒΑer (Μπουλς, Λέικερς, Χοκς), Μαρκ Λάντσμπεργκερ πάτησε το γκάζι και έφυγε από το οπτικό πεδίο του Ολυμπιακού, μετατρέποντας τον αγώνα σε περίπατο.

Τη σεζόν 1986-87, ο Πανιώνιος νίκησε δυο φορές στην κανονική περίοδο τον Ολυμπιακό και στη συνέχεια τον απέκλεισε και στα πλέι οφς σε μια σειρά «αίμα και άμμος! Οι Ερυθρόλευκοι επικράτησαν δυο φορές με 90-97 και 87-85, ωστόσο οι Κυανέρυθροι προκρίθηκαν στην επόμενη φάση, με τρεις νίκες: τις δυο από την κανονική περίοδο και το καθοριστικό 69-56, με τη σφραγίδα του Φάνη Χριστοδούλου, ο οποίος μια εβδομάδα νωρίτερα είχε υποβληθεί σε αρθροσκόπηση στο γόνατο, ωστόσο αψήφησε την απαγόρευση του γιατρού Γιώργου Κατσιφαράκη, βγήκε με δική του ευθύνη από το νοσοκομείο, εμφανίστηκε στο γήπεδο, σε ρόλο «Ελ Σιντ» και απαίτησε από τον Μάκη Δενδινό να τον βάλει να παίξει!

Εκείνη η σεζόν υπήρξε καθ' όλα ηρωική για τον Πανιώνιο, που μετά τον Ολυμπιακό, απέκλεισε και τον ΠΑΟΚ και έπαιξε στον πρώτο τελικό της Α1, όπου ηττήθηκε από τον Αρη, με 129-81.

Στις 29 Ιανουαρίου του 1989, ο Πανιώνιος επιβλήθηκε του Ολυμπιακού στο Νέο Φάληρο με 82-67, σε μια βραδιά που έβαλε στο μουσείο (και) του ελληνικού μπάσκετ τον Μαρκ Λάντσμπεργκερ. Τι είχε κάνει ο ξανθομάλλης (αλλά με προχωρημένη καράφλα) Αμερικανός σέντερ/φόργουορντ; Κατέβασε 31 ριμπάουντ (21 αμυντικά-10 επιθετικά), έναντι 32 ολόκληρου του Ολυμπιακού, καταγράφοντας μια αδιανόητη επίδοση που μετά από 28 χρόνια παραμένει ακατάρριπτη.
Σαν το 1:53.28 που πέτυχε στις 26 Ιουλίου του 1983 η Τσέχα Γιαρμίλα Κρατοσβίλοβα στα 800 μέτρα γυναικών, ένα πράγμα!
Παρεμπιπτόντως ο μόνος παίκτης της Α1, ο οποίος πλησίασε το μεγάλο ρεκόρ του Λάντσμπεργκερ ήταν ο Ερικ Τέιλορ, στις 16 Νοεμβρίου 2002, όταν ως παίκτης του Ηρακλείου «κατέβασε» 27 ριμπάουντ στον αγώνα με την Ολύμπια Λάρισας.
Βεβαίως ο Λάντσμπεργκερ δεν ήταν ούτε τυχαίος ούτε... πουθενάς! Γεννημένος στις 2 Μαίου του 1955 στη Νορθ Ντακότα και προερχόμενος από το πανεπιστήμιο Αριζόνα Στέιτ επιλέχθηκε στο Νο 35 του ντραφτ του ΝΒΑ και προτού αριβάρει στην Ελλάδα είχε φορέσει δυο δαχτυλίδια πρωταθλητή με τους Λέικερς, το 1980 και το 1982.
Με ύψος μόλις 2.03 και μη μπορώντας να πηδήξει ούτε πάνω από... κυριακάτικη εφημερίδα oΛάντσμπεργκερ άρπαζε τις μπάλες σαν να ήταν φιστίκια, χάρη στην εκπληκτική αίσθηση του χώρου και του χρόνου. Στις επτά σεζόν που έπαιξε στο ΝΒΑ με τους Λέικερς, τους Μπουλς και τους Χοκς είχε περισσότερα ριμπάουντ (2.681) από πόντους (2.468), ενώ συνέχισε το βιολί του στην Ευρώπη: με τον Πανιώνιο κόντρα στον Ολυμπιακό πήρε 31 και τελείωσε τη σεζόν με μέσο όρο 17.9, συν 18.7 πόντους, ενώ στις 11 Νοεμβρίου του 1990 με τη Μοντεκατίνι κόντρα στη Σάσαρι, πέτυχε ατομικό ρεκόρ με 34!

Την περίοδο 1991-92, ο Πανιώνιος, ως γηπεδούχος, επιβλήθηκε στο ΣΕΦ του Ολυμπιακού με 78-74 στο ματς στο οποίο ο Γιάννης Ιωαννίδης τσατισμένος από ένα σφύριγμα είχε αποκαλέσει τον διαιτητή Σταύρο Συμεωνίδη «ντετέκτιβ Πουαρό»!

Μετά τον Φάνη και προτού τον...αποπλανήσει και τον ντύσει στα κόκκινα ο Ολυμπιακός βρήκε και τον.. διάβολό του στο πρόσωπο του Γιώργου Διαμαντόπουλου, ο οποίος σε οκτώ αγώνες από το 1999 έως το 2003σημείωσε συνολικά 172 πόντους!

Στην κορυφαία εξ όλων των εμφανίσεων του η οποία κατέληξε στη νίκη με 79-75, τη σεζόν 1999-2000, ο Γιώργος σημείωσε 32 πόντους, με 9/12 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 9/10 βολές, με highlight ένα τρίποντο από τα δέκα μέτρα στη λήξη του πρώτου ημιχρόνου. Στον ίδιο αγώνα ο Ολυμπιακός βρήκε τον μπελά του και από τον Κρις Τζεντ, που σημείωσε 24 πόντους, ενώ συνολικά σε αυτά τα οκτώ ματς ο Ολυμπιακός σημείωσε έξι νίκες και ο Πανιώνιος δύο.

Τη σεζόν 2003-04, ο Διαμαντόπουλος επιστρέφει στην αγαπημένη του Νέα Σμύρνη ως παίκτης του Ολυμπιακού και γνωρίζει την αποθέωση, καθώς οι φίλαθλοι τον υποδέχονται με το μυριόστομο σύνθημα «Γιώργο ψυχάρα, για πάντα Πανιωνάρα»! Ο Πανιώνιος νικά άνετα τον Ολυμπιακό με 99-78 (με τον Διαμαντόπουλο να βάζει μόλις δυο πόντους) και ζευγαρώνει τις επιτυχίες του καθώς στον πρώτο γύρο, στον Κορυδαλλό είχε επιβληθεί με 83-63, σημειώνοντας το πρώτο «διπλό» μετά από 12 χρόνια.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3