Αλήθεια, ποιος «νίκησε» στο ντέρμπι;

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Αλήθεια, ποιος «νίκησε» στο ντέρμπι;
Ο Αντώνης Καλκαβούρας αποκωδικοποιεί τα μηνύματα του πρώτου εφετινού ντέρμπι των «αιωνίων αντιπάλων», καταγράφει τους εκατέρωθεν προβληματισμούς κι επιχειρεί τον απολογισμό της πρεμιέρας στην Basket League. Η «χρυσή» ευκαιρία των «μικρομεσσαίων».

Κορυφαίες Στοιχηματικές Αποδόσεις, Άμεσες Αναλήψεις & Καλύτερη Εξυπηρέτηση (21+)!

Αν η προημιτελική φάση του Κυπέλλου και οι εύκολες νίκες των φαβορί, ήταν ένα «ορεκτικό πιάτο» που μας προϊδέασε για μία «νερόβραστη» πρεμιέρα στην Basket League, το κυρίως menu που μας «σέρβιραν» οι 14 ομάδες στο τριήμερο που προηγήθηκε, αποδείχτηκε κάτι περισσότερο από εύγεστο, ενώ ταυτόχρονα έκρυβε και αρκετές εκπλήξεις.

Το μόνο αρνητικό της πρώτης αγωνιστικής, ήταν αναμφίβολα οι άδειες κερκίδες (για πολλοστή φορά σε ντέρμπι «αιωνίων αντιπάλων») στο Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας», που για μία ακόμη φορά υποβάθμισαν την αίγλη ενός τόσο σπουδαίου ματς, το οποίο μάλιστα εξελίχθηκε σε... θρίλερ!

Πάμε να δούμε αναλυτικά, λοιπόν, τι είδαμε στα γήπεδα της Α1 Κατηγορίας μετά την πρώτη στροφή του πρωταθλήματος, αρχίζοντας από τα πρώτα συμπεράσματα της παρθενικής εφετινής «μητέρας των μαχών» ανάμεσα στους μόνιμους και... μοναδικούς διεκδικητές του τίτλου, από το 2003 κι εντεύθεν...

Στο ίδιο έργο θεατές με διαφορετική «ανάγνωση»!

Στο Φάληρο, η χρονιά για τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, μπήκε ακριβώς όπως.. βγήκε, πριν από 4 μήνες! Δηλαδή σε άδειο γήπεδο (τα τελευταία λεπτά του 5ου τελικού διεξήχθησαν, αφότου εκκενώθηκαν οι εξέδρες, λόγω της ρίψης αντικειμένων) και με τους «πράσινους» να κερδίζουν, κατακτώντας πανηγυρικά τον τίτλο μέσα στην έδρα του σημαντικότερου αντιπάλου τους.

Υπό άλλες συνθήκες και πριν μία πενταετία, το «διπλό» του «τριφυλλιού» στο ΣΕΦ θα ισοδυναμούσε με κάτι σαν μισό... πρωτάθλημα, από τη στιγμή που ο «εξάστερος» θα εξασφάλιζε την πρωτιά στην κανονική περίοδο και το πλεονέκτημα έδρας για τα playoffs. Οι διαδοχικές ανατροπές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, όμως, η υπερφορτωμένη σεζόν και οι σχεδόν 10 φορές που συναντιούνται πλέον οι δύο ομάδες στη διάρκεια μίας αγωνιστικής περιόδου (στις εγχώριες διοργανώσεις και την EuroLeague), επιτρέπουν απλά στο νικητή να «αγοράσει» λίγο χρόνο και να τονώσει την ψυχολογία του, ενόψει της επόμενης συνάντησης των δύο μονομάχων!

Σκεφτείτε, ότι πέρυσι τέτοια εποχή, οι «ερυθρόλευκοι» ήταν αυτοί που πανηγύρισαν μία ευρεία νίκη με 25 πόντους διαφορά (88-63), η οποία στάθηκε αρκετή για να τους δώσει την πρωτιά και παράλληλα, ανάγκασε τον Παναθηναϊκό να αλλάξει προπονητή και τελικά να κατακτήσει το «double» (πρωτάθλημα και Κύπελλο), με ισάριθμες νίκες μέσα στον Πειραιά (στον ημιτελικό του Κυπέλλου και στο 5ο ματς της τελικής σειράς).

Απ' αυτή την άποψη και μόνο με φόντο την σύγκριση με το περυσινό πρώτο ματς, οι πρωταθλητές που νίκησαν (71-68) τον ελλιπή και χωρίς κόσμο Ολυμπιακό (0-1), δικαιούνται να θεωρούν ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο ή ότι πέτυχαν κάτι σημαντικό;

Κατά την ταπεινή μου άποψη, σε καμία περίπτωση! Σκέφτεστε να έχαναν (δεν απείχε πολύ) από τον ΜακΛιν (18π.) και τον Τόμπσον (13π.), που έπαιξαν για πρώτη φορά σε έναν αγώνα Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού; Ίσως μία τέτοια ήττα να ήταν πιο οδυνηρή από την περυσινή, ενώ θα ακολουθεί η ευρωπαϊκή πρεμιέρα στην Βαρκελώνη, απέναντι στην «διψασμένη» φέτος Μπαρτσελόνα. Η νίκη επομένως, δεν πρόκειται να εφησυχάσει τον Καταλανό τεχνικό και τους συνεργάτες του, καθώς οι «πράσινοι» έχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Ίσα-ίσα, λοιπόν, που θεωρώ ότι η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ έφυγε από το Φαληρικό Στάδιο, έχοντας «πετύχει» το μη χείρον βέλτιστον! Πολύ απλά δηλαδή, ένας μέτριος Παναθηναϊκός(1-0) με αρκετούς από τους παίκτες του, κατώτερους των περιστάσεων (επίσης λογικό για την εποχή), αλλά με αυξημένο ένστικτο επιβίωσης, απέφυγε το χειρότερο σενάριο και κατόρθωσε να μην χάσει, ανατρέποντας στο τελευταίο 5λεπτο μία σχεδόν διψήφια διαφορά πόντων... Κι όλα αυτά, όταν πλέον το momentum του αγώνα και τα προγνωστικά είχαν αρχίσει να «γυρίζουν» εις βάρος του.

Ο Παναθηναϊκός έχασε την μάχη των ριμπάουντ κι έδειξε πολύ ευάλωτος στην θέση του σέντερ (αν και οι Βουγιούκας και Όγκουστ δεν έπαιξαν αρκετά για να κριθούν), ενώ δεν πήρε τίποτε (αναμενόμενο) από τον εκ των κορυφαίων στα φιλικά, Μάρκους Ντένμον (χρειάζεται χρόνο) και «εισέπραξε» λίγα πράγματα από τον παρατεταμένα «ντεφορμέ», Κρις Σίνγκλετον (9π. & 5ρ. με 2/10 σουτ).

Αντίθετα, καθοδηγήθηκε εκ τους ασφαλούς από τον εκπληκτικό Νικ Καλάθη (14π., 8ρ., 7ασ. & 3κλ.), που παίζει με κεκτημένη ταχύτητα από τα περυσινά playoffs (MVP) και το πρόσφατο Eurobasket. Παρ' ότι «τα έσπασε» έξω από τα 6,75, ο ηγέτης των «πρασίνων» τα έκανε όλα, ήταν το σημείο αναφοράς τους και στις δύο πλευρές του γηπέδου, ενώ ανέδειξε την χρησιμότητα του Τζέϊμς Γκιστ (13π. & 3ρ. με 4/5 σουτ), κάνοντάς τον ήρωα στο τέλος.

Ο «καυτός», σχεδόν σε κάθε επίσκεψή του στην έδρα του Ολυμπιακού, K.C. Ρίβερς (13π. με 3/5 τριπ.), έβαλε 7 γρήγορους πόντους στην 2η περίοδο και σε ρυθμό ρελαντί, «έσταξε» δύο κρίσιμα τρίποντα για το προσπέρασμα στο τέλος, προσυπογράφοντας την πρώτη εντός έδρας ήττα των Πειραιωτών μετά από ένα αήττητο 9,5 ετών και 121 αγώνων κανονικής περιόδου, μέσα στο σπίτι τους.

Στα συν της «πράσινης» επικράτησης, το πολλά υποσχόμενο ντεμπούτο του Θανάση Αντετοκούνμπο στο ελληνικό πρωτάθλημα σε ρόλο passepartout (δεν αποτυπώνεται στο φύλλο της στατιστικής) και το θετικό πρόσημο των «πεπραγμένων» του Λοτζέσκι και του Παππά, ο οποίος έκλεψε την παράσταση με μία κίνηση ανθρωπιάς για τους έγκλειστους των φυλακών Κορυδαλλού.

Θα ήταν είδηση αν κέρδιζε με ΜακΛιν και Τόμπσον!

Στην αντίπερα όχθη, τα απόνερα της εντός έδρας ήττα από τον Παναθηναϊκό, δεν προκάλεσαν ούτε καν μία πρόσκαιρη «ανατάραξη των υδάτων» στο «λιμάνι»! Χωρίς κόσμο, τους δύο δημιουργούς του (Σπανούλη και Ρόμπερτς) και τον Παπανικολάου στο κρίσιμο τελευταίο δεκάλεπτο, ο Ολυμπιακός λίγο ήθελε για να τελειώσει το ματς... θριαμβευτής! Αναλογιστείτε με πόσο μεγάλη υπέρβαση, θα ισοδυναμούσε μία ενδεχόμενη «ερυθρόλευκη» νίκη...

Το ότι τελικά έχασε ήταν θέμα της πενιχρής προσφοράς των διεθνών του (δεν ξέρω αν είναι τυχαίο ή όχι), με τους Έλληνες (Πρίντεζης, Μάντζαρης, Παπανικολάου και Παπαπέτρου) και τον Στρέλνιεκς (2π. με 1/5 σουτ) να έχουν συνολικά 28 πόντους με 9/28 σουτ (32,1% εντός πεδιάς), της έλλειψης ηγετικής φυσιογνωμίας στις κρίσιμες στιγμές, που η μπάλα έκαιγε και της αδυναμίας των «ερυθρόλευκων» να αξιοποιήσουν ένα σημνατικό πλεονέκτημα, που φέτος ακούει στο όνομα Νίκολα Μιλουτίνοφ.

Ο διεθνής Σέρβος σέντερ δεν είχε αντίπαλο στα μέτρα του στην «πράσινη» ρακέτα, παρ' όλα αυτά, τροφοδοτήθηκε ελάχιστα και τελείωσε το ματς με μόλις 5 προσπάθειες. Οι κινήσεις του, ο τρόπος που βάζει το σώμα του και η εμφανώς αυξημένη αυτοπεποίθηση του, παραπέμπουν σε μία αλματώδη βελτίωση, που θα φανεί πολύ σύντομα και γι' αυτό οι Πειραιώτες, έσπευσαν να επεκτείνουν το συμβόλαιό του με μία γενναία αύξηση των αποδοχών του.

Η απουσία των Σπανούλη και Ρόμπερτς, ανάγκασε τον Στρέλνιεκς να εγκλωβιστεί αρκετά στο ρόλο του «δημιουργού», με αποτέλεσμα να βρει ελάχιστους χώρους για να πάρει τις προσπάθειες στις οποίες είναι συνηθισμένος και από μία στιγμή και μετά, να εκβιάσει κάποια σουτ στην προσπάθειά του να βρει ρυθμό στην επίθεση.

Το ότι ο Παπανικολάου δεν είχε κάνει πολύ αισθητή την παρουσία του, μέχρι να πάρει τον δρόμο για τα αποδυτήρια (με απόφαση του προπονητή του επειδή διαμαρτυρήθηκε στους διαιτητές), δεν σημαίνει ότι δεν έλειψε από τους γηπεδούχους στην κρίσιμη τελευταία περίοδο. Ο Τρικαλινός διεθνής φόργουορντ ήταν από τους κορυφαίους παίκτες της Εθνικής ομάδας στο πρόσφατο Eurobasket και παρ' ότι ο coach Σφαιρόπουλος ξέρει καλύτερα από τον καθένα τις ισορροπίες στην σχέση του με τους παίκτες, προσωπικά πιστεύω ότι η απόφασή του ήταν ατυχής, γιατί στέρησε από την ομάδα του μία χρήσιμη λύση και το όλο θέμα θα μπορούσε να πάρει μικρότερες διαστάσεις.

Σε γενικές γραμμές περίμενα τον Ολυμπιακό χειρότερο, με τις δεδομένες απουσίες και χωρίς την συμπαράσταση του κόσμου του. Το ρόστερ του έχει ποιότητα και βάθος, ενώ φέτος το στήσιμο της ομάδας επηρεάζεται περισσότερο από την ταχύτητα και την αθλητικότητα. Ωστόσο, το κατά πόσο θα μπορέσουν να ανακτήσουν τα ηνία στην Ελλάδα και το πόσο μακριά θα φτάσουν οι «ερυθρόλευκοι» στην EuroLeague, θα εξαρτηθεί κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από την ανθεκτικότητα που θα επιδείξουν στους καταιγιστικούς ρυθμούς της σεζόν που αρχίζει, ο 35χρονος Βασίλης Σπανούλης και ο 32χρονος Γιώργος Πρίντεζης.

Το «φουλ του τρίποντου» και η αντεπίθεση της επαρχίας!

Από τα υπόλοιπα ματς, ξεχώρισε η άνετη επικράτηση (91-72) της ΑΕΚ (1-0) επί των Τρικάλων (0-1) του Κώστα Μέξα, με ρεσιτάλ έξω από την γραμμή των 6,75 (13/25 τριπ.) και τον Ντούσαν Σάκοτα (16π. & 6ρ. με 4/7 τριπ.) να κλέβει την παράσταση στο σκοράρισμα. Η ομάδα του Σωτήρη Μανωλόπουλου δεν έχει ακόμη γνωρίσει την ήττα σε φιλικό (10/10) ή επίσημο παιχνίδι (2/2) και θα χρειαστεί να περιμένει περίπου 20 μέρες ακόμη για να εντάξει τον Μάνι Χάρις στο rotation, μπαίνει πλέον στα βαθιά, αρχίζοντας μία μακρά περίοδο με ταξίδια και συνεχόμενες εβδομάδες, με ταξίδια και διπλούς αγώνες.

Η πρώτη «βόμβα» της πρεμιέρας «έσκασε» στην Πυλαία, όπου ο Προμηθέας (1-0) πέτυχε μία νίκη (79-73) που δύσκολα θα κάνουν οι υπόλοιπες επαρχιακές ομάδες. Η ομάδα του Μάκη Γιατρά (Φαγιέ 18π & 6ρ. με 4/4 τριπ.) που ενισχύθηκε σημαντικά το καλοκαίρι κι έχει φτιάξει ένα σύνολο που μπορεί να κοιτάξει ψηλότερα, έπιασε σπουδαία απόδοση (82% βολ., 54% διπ. & 37,5% τριπ.) και παρ' ότι απώλεσε μία διαφορά 21 πόντων μέσα σε λιγότερο από 5 λεπτά, έφυγε νικήτρια, έχοντας πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων (Σαλούστρος 15π., 8ρ., 3ασ. & 2κλ.).

Μπορεί το ξεκίνημα του Ηλία Παπαθεοδώρου στον πάγκο του ΠΑΟΚ να έχει προκαλέσει μουρμούρες στις τάξεις των φιλάθλων της ομάδας, ωστόσο, η εξήγηση γι' αυτό το 0/2 με Άρη και Προμηθέα, έγκειται στην απουσία δύο (Κόνιαρης & Χαραλαμπόπουλος) συν ενός (ο Ντίλαρντ έπαιξε ελάχιστα με τον Προμηθέα) βασικών παικτών του «δικεφάλου του Βορρά», αλλά και στην αναγκαστική προσθήκη της τελευταίας στιγμής, με τον Δημήτρη Κατσίβελη (9π. & 4ασ.) να υπογράψει μηνιαίο συμβόλαιο και να παίζει σχεδόν 37 λεπτά, χωρίς καλά-καλά να γνωρίζει τους συμπαίκτες του.

Ο έτερος εκπρόσωπος της Θεσσαλονίκης, Άρης (0-1) πήγε στο κλειστό της Ίλιδας με κεκτημένη ταχύτητα από τη νίκη στο ντέρμπι του Βορρά και την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου, αλλά με 32,7% στα σουτ εντός πεδιάς, καμία ομάδα δεν θα μπορούσε να παρουσιάσει ένα ανταγωνιστικό πρόσωπο. Αν εξαιρέσουμε το τελευταίο 5λεπτο της 2ης περιόδου, οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη (Μπένσον 16π. & 7ρ.) παρουσιάστηκαν πολύ κατώτεροι των προσδοκιών και είναι χαρακτηριστικό ότι βρέθηκαν να χάνουν ακόμη και με 24 πόντους διαφορά! Η νίκη επί του ΠΑΟΚ δεν πρέπει να αποπροσανατολίσει τους «κιτρινόμαυρους» που φαίνεται να έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν για να πλησιάσουν τα περυσινά standards.

Ο Κόροιβος (1-0) εμφανίστηκε πολύ διαβασμένος, είχε περίσσευμα ενέργειας στην άμυνα και ο Ντίνος Καλαμπάκος παρουσίασε ένα ακόμη εξαιρετικό δείγμα της δουλειάς (71-55) που κάνει στην Αμαλιάδα (ΝτεΚόζι 17π., 8ρ. & 3κλ.), δείχνοντας εμπιστοσύνη σε δύο από τα παιδιά της Εθνικής νέων (Μιλεντίγιεβιτς 9π. & 2ασ. με 3/5 τριπ. και Σκουλίδας 8π., 3ρ. & 2ασ.), που στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης τον περασμένο Ιούλιο στην Κρήτη.

Από το σασπένς και το «θρίλερ» στις συνοπτικές διαδικασίες!

Στη Ρόδο, έγινε το πιο αμφίρροπο ματς με τον Κολοσσό (1-0) να μετατρέπει το -9 του 1ου μέρους σε +8 στο 29' και τελικά να παίρνει τη νίκη (64-63) στα σημεία, με το Ρέθυμνο (0-1) να αστοχεί σε διαδοχικά τρίποντα στην τελευταία επίθεση. Η νίκη της ομάδας του Άρη Λυκογιάννη (Γκρίφιν 15π., 5ρ. & 4ασ.) παίρνει ακόμη μεγαλύτερη αξία, αν αποδειχθεί ότι ο απών - λόγω τραυματισμού - T.J. Bray, είναι πράγματι ο παίκτης που θα «κουβαλήσει» τους Ροδίτες στο σκοράρισμα.

Με 11 κλεψίματα, μόλις 8 λάθη και τρομακτική κατάχρηση στα σουτ τριών πόντων (11/33 έναντι 10/26 διπ.), οι Κρητικοί (Χ.Γιαννόπουλος 13π., 3ρ. & 3ασ. με 4/9 τριπ.) του Νίκου Βετούλα θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη τύχη, αν είχαν πιο ορθολογιστικές επιλογές στην επίθεση.

Στο Λαύριο (1-0), η πρώτη εφετινή «παράσταση» των γηπεδούχων ήταν πολύ πειστική και στην 3η του χρονιά στην Α1 Κατηγορία, ο Χρήστος Σερέλης φαίνεται ότι φέτος έχει τα «υλικά» για να ξεμπερδέψει νωρίτερα με την υπόθεση της παραμονής. Οι γηπεδούχοι με MVP της 1ης αγωνιστικής τον Μακένζι Μουρ (15π., 5ρ. & 6ασ.) δεν άφησαν κανένα περιθώριο αντίδρασης στην Κύμη (0-1) και με όπλα την δημιουργία (22ασ./12λ.) και την ευστοχία τους (54% διπ. και 38% τριπ.), έβαλαν σχετικά εύκολα (78-65) τους βαθμούς της πρώτης νίκης στο σακούλι.

Στη Λάρισα τέλος, το ντέρμπι των νεοφώτιστων από την Α2, αποδείχτηκε παράσταση για ένα ρόλο, με τον Γ.Σ. Λάρισας Φάρο (1-0) να φτάνει ακόμη και στο +36 και τελικά να «φιλοδωρεί» τον Πανιώνιο (0-1) με μία πολύ βαριά ήττα (98-68). Με έξι Έλληνες παίκτες στο rotation (Μουράτος, Διαμαντάκος, Παπαντωνίου, Μαραγκός, Παπαμακάριος και Βαβάτσικος), ομάδα του Θανάση Σκουρτόπουλου δεν θα μπορούσε να κινδυνεύσει με μόλις 6 λάθη, 18 ασίστ και 12 κλεψίματα. Από τους «κυανέρυθρους» του Γιώργου Καλαφατάκη, που θέλουν ενίσχυση αλλά και πολλή δουλειά, ξεχώρισε ο Ζήσης Σαρικόπουλος (20π. & 7ρ. με 8/9 σουτ) και ο Βαγγέλης Σακελλαρίου (14π., 5ρ. & 6ασ.).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!