Πως η «ακύρωση» της αδειοδότησης αφήνει εκτός BCL τις ελληνικές ομάδες!

Πως η «ακύρωση» της αδειοδότησης αφήνει εκτός BCL τις ελληνικές ομάδες!

bet365

Το Gazzetta αποκαλύπτει ότι η ακύρωση της διαδικασίας αδειοδότησης θέτει εκτός των διοργανώσεων της FIBA όλες τις ελληνικές ομάδες. Η προθεσμία για αίτηση συμμετοχής εκπνέει σήμερα και χωρίς άδεια δεν μπορεί να πάρει μέρος καμία ομάδα. Μόνο οι «αιώνιοι» (Euroleague) και ο Προμηθέας (Eurocup) στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Με μία πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, που έχει ήδη προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, έρχονται αντιμέτωπες οι ομάδες που καταψήφισαν την αρνητική εισήγηση της Επιτροπής Αδειοδότησης στον χθεσινό Δ.Σ. του ΕΣΑΚΕ, αλλά και το Περιστέρι (ήταν στις ομάδες που μειοψήφισαν).

Πιο συγκεκριμένα, η απόρριψη της εισήγησης να μη δοθεί άδεια συμμετοχής στο επόμενο πρωτάθλημα σε τέσσερις ομάδες (ΑΕΚ, Λάρισα, Άρη και Απόλλωνα Πάτρας), ουσιαστικά ακύρωσε την διαδικασία της αδειοδότησης, έτσι όπως αυτή είχε ψηφιστεί ομόφωνα από όλα τα μέλη του Συνδέσμου τον περασμένο Φεβρουάριο.

Όπως, έγραψε χθες (16/06) το Gazzetta χωρίς αδειοδότηση, το νέο πρωτάθλημα ουσιαστικά τινάζεται στον «αέρα», από την άποψη ότι χωρίς άδειες συμμετοχής που θα εγκριθούν από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, δεν υπάρχει πλαίσιο ελέγχου των ΚΑΕ, ενόψει της νέας σεζόν και αυτομάτως δημιουργείται η ανάγκη αλλαγής της αναδρομικής ισχύος του κανονισμού και θέσπισης νέου πλαισίου αδειοδότησης.

Μέχρι να συμβεί αυτό (έχει συγκληθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση την 1η Ιούλη), καμία Καλαθοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία δεν έχει άδεια. Χωρίς πιστοποιητικό συμμετοχής στο επόμενο πρωτάθλημα, όμως, η ΕΟΚ δεν μπορεί να σφραγίσει και να αποστείλει στην Γενεύη τις αιτήσεις των δηλώσεων συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της FIBA. Η σημαντική λεπτομέρεια της υπόθεσης, δε, είναι ότι η προθεσμία λήγει σήμερα (17/06) και η FIBA αφού συγκεντρώσει τις αιτήσεις, θα αποφασίσει στις αρχές της άλλης εβδομάδας.

Το συγκεκριμένο ζήτημα που προέκυψε, πλήττει κατά κύριο λόγο την ΑΕΚ και την Λάρισα, που είχαν κερδίσει το δικαίωμα συμμετοχής στο BCL, αλλά δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα (όσον αφορά στους παίκτες που θέλουν να προσεγγίσουν και τα ρόστερ που θέλουν να φτιάξουν) και σε άλλες ομάδες, όπως το Περιστέρι, ο Άρης, ο ΠΑΟΚ (δεν το είχαν απορρίψει το σενάριο της ευρωπαϊκής προοπτικής), αλλά και το Λαύριο με τον Ιωνικό Νικαίας, που καλοέβλεπαν την συμμετοχή τους στην Ευρώπη.

Απ' όλες τις παραπάνω, μόνο η ομάδα των δυτικών προαστίων, που είχε έλθει σε κατ' αρχήν συμφωνία με τον Βασίλη Σπανούλη για την τεχνική της ηγεσία (περίμενε την οριστικοποίηση της ευρωπαϊκής συμμετοχής), υπερψήφισε την εισήγηση της Επιτροπής.

Κοινώς, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, καμία ελληνική ομάδα δεν μπορεί να συμμετάσχει του χρόνου στις διοργανώσεις (BCL και Europe Cup). Αντίθετα, ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και ο Προμηθέας θα συμμετάσχουν κανονικά σε Euroleague και Eurocup αντίστοιχα, επειδή ουσιαστικά πρόκειται για κλειστά πρωταθλήματα που διοργανώνονται από την ECA και οι άδειες συμμετοχής στην Basket League (που δεν έχουν), δεν αποτελούν προαπαιτούμενα.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα