Γιατί η εξυγίανση «μειώνει» τις ομάδες της Basket League

Γιατί η εξυγίανση «μειώνει» τις ομάδες της Basket League
Το Gazzetta ανοίγει τον φάκελο της αίτησης συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα της A1 Κατηγορίας, του οποίου η προθεσμία κατάθεσης εκπνέει στις 30 Μαϊου (εκτός ομάδων Α2), καταγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ορισμένες ΚΑΕ, μετά την εναρμόνιση με το πειθαρχικό δίκαιο της FIBA και εκτιμά ότι ο αριθμός των ομάδων δεν αποκλείεται να μειωθεί.

Μπορεί η ολοκλήρωση του αγωνιστικού προγράμματος να αργεί ακόμη, από την άποψη ότι οι τελικοί των playoffs δεν θα αρχίσουν πριν τις 7 Ιουνίου, αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι ο ΕΣΑΚΕ δεν προχωρά στον προγραμματισμό του επόμενου πρωταθλήματος.

Αυτό σημαίνει ότι βάσει του κανονισμού αδειοδότησης της Basket League, οι 12 ΚΑΕ που έχουν αγωνιστικό δικαίωμα συμμετοχής (δεν συμπεριλαμβάνουμε σε αυτές την Καρδίτσα και την δεύτερη ομάδα που θα ανέβει από την Α2 Κατηγορία), οφείλουν να καταθέσουν μέχρι τις 30 Μαϊου τον φάκελο της αίτησης συμμετοχής τους στο πρωτάθλημα της νέας σεζόν.

Γιατί δυσκολεύει το «πράγμα»

Οι μεγάλες διαφορές σε σχέση με τα όσα ίσχυαν μέχρι πέρυσι, έχουν να κάνουν αρχικά με την εναρμόνιση του πειθαρχικού δικαίου της ΕΟΚ με το αντίστοιχο της FIBA. Kαι φυσικά με την υποχρέωση όλων των ΚΑΕ να παρουσιάσουν «αποδείξεις» για μίνιμουμ έσοδα της τάξεως των 800.000 Ευρώ και ελάχιστο budget 400.000 Ευρώ (για παίκτες, προπονητή και δύο βοηθούς).

To πρώτο σκέλος αφαιρεί οριστικά πλέον την δυνατότητα των ΚΑΕ να διεκδικήσουν άδεια συμμετοχής, αν και εφόσον δεν έχουν διευθετήσει τα ban που εκκρεμούν λόγω ανεξόφλητων υποχρεώσεων σε αθλητές, όπως ίσχυσε φέτος με την ΑΕΚ (21 ban) κατά κύριο λόγο και δευτερευόντως με τον Άρη (εγγυήθηκε για λογαριασμό του η ΕΟΚ),. Το δε συνολικό ποσό που δεσμεύει τις ομάδες που έχουν χρωστούμενα, προστίθεται στο κατώτατο όριο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού (εσόδων-εξόδων) των 800.000 Ευρώ.

Το δεύτερο σκέλος αφορά σε «αποδείξεις» που μπορούν να στηριχθούν από τα έσοδα των περυσινών χορηγιών, τον μέσο όρο των χρημάτων που εισπράχτηκαν από την τηλεόραση την τελευταία 5ετία και το μεγαλύτερο ποσό που μπήκε στο ταμείο της εκάστοτε ΚΑΕ από τα εισιτήρια (με την προσθήκη των χρημάτων που αντιστοιχούν σε ban και διακανονισμούς).

Επιπροσθέτως, σε αντίθεση με το τι συνέβη πριν από δύο χρόνια (καλοκαίρι 2020) με τον νεοφώτιστο τότε Διαγόρα Δρυοπιδέων και τον Ιωνικό Νικαίας, ο οποίος εξαγόρασε το ΑΦΜ της ομάδας από το Αιγάλεω, το δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα δεν μπορεί να μεταβιβαστεί.

Ποιες ομάδες «κινδυνεύουν» και ποιες δεν έχουν πρόβλημα

Οι «σίγουρες» ομάδες που ανήκουν στην 2η κατηγορία είναι ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, ο Κολοσσός, ο Προμηθέας, ο ΠΑΟΚ και το Περιστέρι, πιθανότατα και η Λάρισα, ενώ παρά τις αντικειμενικά μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ομάδες από την Α2 Κατηγορία (θα αναλύσουμε παρακάτω το γιατί), πολύ θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα και για την Καρδίτσα.

Από 'κει και πέρα σιγουριά για κατάθεση πλήρους φακέλου επικρατεί στα στρατόπεδα του Λαυρίου και του Ιωνικού, ενώ αντικειμενικά λιγότερο και περισσότερο δύσκολη φαίνεται πως είναι η κατάσταση στον Απόλλωνα Πάτρας και τις δύο «κιτρινόμαυρες» ΚΑΕ (Άρη και ΑΕΚ) αντίστοιχα.

Ο «πάλαι ποτέ αυτοκράτωρ» του ελληνικού μπάσκετ καλείται να «σβήσει» το ban του Ντέβιν Μάρμπλ (από την σεζόν 2016-17) και να εξοφλήσει ή να διακανονίσει όλες τις οφειλές της εφετινής σεζόν.

Η «Ένωση» φαίνεται ότι έχει την δυσκολότερη αποστολή, καθώς πέραν των 21 ban και των ανεξόφλητων οφειλών που την ακολουθούν από τις προηγούμενες χρονιές, λόγω της 5ης θέσης στην βαθμολογία, δεν μπορεί να υπολογίζει σε σοβαρά έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα (γι' αυτό και σκέφτεται να αποχωρήσει από την κεντρική διαχείριση).

Γιατί η συμμετοχή είναι σαφώς πιο δύσκολη για τις νεοφώτιστες ομάδες

Στην προκειμένη περίπτωση, η προθεσμία υποβολής της αίτησης και των προβλεπόμενων δικαιολογητικών αρχίζει από την επόμενη ημέρα της αποστολής από τον ΕΣΑΚΕ της σχετικής πρόσκλησης, η οποία θα γίνει εντός δύο ημερών από την επικύρωση της βαθμολογίας της Α2 Κατηγορίας από την ΕΟΚ.

Κατά συνέπεια η αίτηση και ο φάκελος δικαιολογητικών σύμφωνα με τον παρόντα Κανονισμό, λήγει την 30η Ιουνίου κάθε έτους.

Οι δυσκολίες των ομάδων που έρχονται από την δεύτερη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ, πριν μπουν καν στην διαδικασία συγκέντρωση των δικαιολογητικών, έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι πρέπει να συστήσουν ΚΑΕ (μετοχικό κεφάλαιο ύψους 216.00 Ευρώ) και να καταθέσουν ολόκληρη την εγγυητική επιστολή (140.000) από την στιγμή που θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της Α1 Κατηγορίας.

Οι πρώτες πληροφορίες για την περίπτωση της Καρδίτσας είναι άκρως ενθαρρυντικές, όχι μόνο γιατί στο μετοχικό σχήμα θα συμμετάσχει ο βετεράνος Καρδιτσιώτης διεθνής άσος, Γιάννης Μπουρούσης, αλλά και γιατί η νεοφώτιστη ομάδα της Θεσσαλίας, βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με αρκετούς τοπικούς χορηγούς και έχει ένα υπολογίσιμο σταθερό έσοδο από τα εισιτήρια που κόβει στους εντός έδρας αγώνες της.

Τα πράγματα δεν παρουσιάζονται τόσο ρόδινα για όποια ομάδα εκ του Ψυχικού και Τρίτωνα, εξασφαλίσει το δεύτερο εισιτήριο που οδηγεί στα μεγάλα «σαλόνια» του ελληνικού μπάσκετ.

Εν κατακλείδι, όλα συγκλίνουν (μακάρι να αποδειχθεί το αντίθετο) ότι το επόμενο πρωτάθλημα δύσκολα θα διεξαχθεί με τις 14 ομάδες που προβλέπει η προκήρυξή του.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα