Παναθηναϊκός: Καιρός να κάνει δεύτερο βήμα μπροστά και όχι νέο πισωγύρισμα

Παναθηναϊκός: Καιρός να κάνει δεύτερο βήμα μπροστά και όχι νέο πισωγύρισμα

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Καιρός να κάνει δεύτερο βήμα μπροστά και όχι νέο πισωγύρισμα

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για την εύκολη επικράτηση του Παναθηναϊκού επί της ΑΕΚ και σχολιάζει το πόσο ελεύθερα ένιωσαν οι παίκτες των «πρασίνων» από τη στιγμή που... λύθηκε ο «τριπόντιος δεσμός». Η επόμενη ημέρα και το πώς καλούνται να εκμεταλλευτούν το μομέντουμ.

Τι σου είναι όμως όταν μπαίνουν τα τρίποντα, ε;

Και ειδικά αν τα συνδυάζεις και με καλές άμυνες. Λύνονται τα χέρια. Η ψυχολογία ανεβαίνει. Υπάρχει η αίσθηση της ελευθερίας. Ειδικά εάν και εφόσον οι ίδιοι οι παίκτες νιώθουν και γνωρίζουν ότι είναι το φαβορί. Και μετά, όλα γίνονται πολύ πιο εύκολα. Όπως ακριβώς έγιναν και στην αναμέτρηση με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ.
Ναι μεν η Ένωση έχει το όνομα της μεγάλης ομάδας, αλλά όπως αποδείχθηκε μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ, η χάρη εξακολουθεί να ανήκει στον Παναθηναϊκό.

Μπορεί απέναντι σε ομάδες της EuroLeague να υπάρχει η πίεση του «να αποδείξω ότι δεν είμαι τόσο κακός όσο νομίζετε ότι είμαι» αλλά εντός των συνόρων αυτό το βάρος και αυτή η πίεση δεν υπάρχουν. Τουλάχιστον έως το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Αυτό είναι... αλλουνού παπά ευαγγέλιο και μια τελείως διαφορετική ιστορία.

Λύθηκε ο... «τριπόντιος δεσμός»

Τώρα όσον αφορά το παιχνίδι με την ΑΕΚ. Ανέφερα τα τρίποντα. Ο Παναθηναϊκός «άγγιξε» το 50% έξω από τα 6.75 μέτρα ευστοχώντας 15 φορές! Και εκεί που ο Παπαπέτρου είχε 2/11 απέναντι στην Ούνικς, μέτρησε 4/5 τρίποντα κόντρα στην ΑΕΚ. Είναι αυτό που λέμε. Απαλλαγμένοι οι παίκτες από την πίεση και το άγχος. Φυσικά έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι η περιφερειακή άμυνα της ΑΕΚ δεν ήταν ίδια ούτε με αυτή της Βιλερμπάν που έβγαινε στις αλλαγές το όρθιο... χιλιόμετρο, ο νεαρός Ουεμπανιάμα και «σκέπαζε» τον ουρανό, αλλά ούτε και με αυτή της Ούνικς όπου ο Τζον Μπράουν ή ο Τζεκίρι έκαναν το ίδιο πράγμα.

Άλλωστε εκτός του Γκρίφιν (άντε και του Χάμερ) η ΑΕΚ δεν έχει και άλλον παίκτη που να μπορεί να ανταποκριθεί στις αλλαγές. Από τη στιγμή που δεν λειτούργησαν και οι περιστροφές της, ο Παναθηναϊκός βρήκε πολλά ελεύθερα σουτ. Και άλλες φορές τα βρίσκει στην EuroLeague. Αλλά δεν τα βάζει. Τώρα τα έβαλε. Και εύκολα. Ε, από τη στιγμή που είχε λυθεί ο... «τριπόντιος δεσμός» τα πάντα έγιναν πολύ εύκολα μετά. Άλλωστε με τον ίδιο τρόπο δεν απλοποιήθηκαν και απέναντι στην Εφές; Ο Μέικον μόνο από το... πατρικό του στο Λιτλ Ροκ του Αρκάνσας δεν είχε ευστοχήσει, ο Παναθηναϊκός μέτρησε και πάλι 15 εύστοχα τρίποντα σ' εκείνο το παιχνίδι και έφτασε σε μια εύκολη (αλλά και απρόσμενη τότε) εντυπωσιακή νίκη.

Μόνο που τότε έκανε ένα τεράστιο άλμα μπροστά αλλά στη συνέχεια... ήπιε θάλασσα. Ακολούθησαν τρεις σερί ήττες από Βιλερμπάν, Ερυθρό Αστέρα και Ούνικς οι οποίες υπενθύμισαν ότι... «καλύτερα να μην ήταν τόσο εντυπωσιακός με την Εφές». Αποτέλεσμα; Το άλμα να γυρίσει μπούμερανγκ και ο Παναθηναικός να βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Τόσο αγωνιστική και βαθμολογική στην EuroLeague, όσο -και περισσότερο ίσως- ψυχολογική και εμπιστοσύνης. Η «γιούχα» μετά την Ούνικς ακόμα... ηχεί στα μυαλά των παικτών και του προπονητικού τιμ.

Στο Κάουνας καλείται να εκμεταλλευτεί, επιτέλους, ένα καλό μομέντουμ

Απέναντι στην ΑΕΚ ο Παναθηναϊκός έδειξε διαφορετικός. Καλύτερος. Ελκυστικός. Γρήγορος. Εύστοχος. Με 24 ασίστ. Με ενέργεια. Με καλές άμυνες. Αν μη τι άλλο φάνηκε να ξεπέρασε και το 3ο σερί «χαστούκι» στην EuroLeague. Το θέμα είναι αυτή τη φορά να εκμεταλλευτεί (επιτέλους) το καλό παιχνίδι και το μομέντουμ που πήρε από την 100άρα και «χτίσει» πάνω σε αυτό. Και όχι να «χτίσει» βοηθητικό γήπεδο δίπλα από την Zalgirio Arena την ερχόμενη Τρίτη (16/11) στο Κάουνας.

Σε αυτό το παιχνίδι θα φανεί κατά πόσο ο Παναθηναϊκός θα μπορέσει να κάνει βήματα προς τα εμπρός. Εάν θα καταφέρει τελικά να εκμεταλλευτεί ένα καλό μομέντουμ. Εάν βγάλει τον ίδιο χαρακτήρα και στην EuroLeague. Θα πει κάποιος «με την ουραγό Ζάλγκιρις του 0-9 θα παίξει...» Μην ξεχνάτε ότι είναι μια ομάδα που έχει ΤΕΡΑΣΤΙΟ κίνητρο για την πρώτη της νίκη στην EuroLeague, μια ομάδα που έχει ενισχυθεί και αυτό φάνηκε στο παιχνίδι με τη Ρεάλ (ασχέτως εάν λύγισε στα οκτώ τελευταία λεπτά), μια ομάδα η οποία -καλώς ή κακώς- ποντάρει πάνω σε αυτό το παιχνίδι για να «σπάσει» το ρόδι στην διοργάνωση.

Οπότε μόνο «εύκολο» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το ματς για τον Παναθηναϊκό. Ίσα-ίσα. Το αντίθετο. Παρόλα αυτά είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους «πράσινους» να πάρουν λίγο τα πάνω τους και να πάνε με άλλη ψυχολογία στο παιχνίδι με την Μπάγερν ύστερα από δύο ημέρες, το οποίο είναι και πάλι στα μέτρα τους. Μόνο μην πέσει καμια κατραπακιά αλά... Ερυθρού Αστέρα και έρθει ο ουρανός σφοντύλι. Και εκεί που πάει για μαλλί στο Κάουνας, φύγει -και πάλι- κουρεμένος.

Μακάρι για τον ίδιο τον οργανισμό του Παναθηναϊκού να συμβεί το αντίθετο. Όχι επειδή ήταν επιβλητικός απέναντι στην ΑΕΚ αλλά (θέλω να) πιστεύω ότι τα τρία τελευταία ματς έχουν γίνει βίωμα στους παίκτες όταν είναι ξύπνιοι και... εφιάλτης τα βράδια που πάνε για ύπνο. Μένει να δούμε εάν και εφόσον θα κανει τελικά το «τριφύλλι» και δεύτερο βήμα προς τα εμπρός ή θα έχουμε τα γνωστά πισωγυρίσματα. Όχι τίποτε άλλο, αλλά μετά το Κάουνας και το Μόναχο υπάρχει το πρώτο μεγάλο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ.

Με δεδομένη την (ανεβασμένη) αγωνιστική παρουσία των «ερυθρολεύκων» σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ματς θα διεξαχθεί στην έδρα τους, αυτομάτως κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο του Παναθηναϊκού. Και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για να μην έχουμε «μια από τα ίδια» την «διαβολοβδομάδα» και η ψυχολογία «βυθιστεί» στα... τάρταρα!

ΥΓ: ΠΟΛΥ ασυνήθιστη η εικόνα του Νίκου Παππά σε ματς Παναθηναϊκού-ΑΕΚ να φοράει τα κιτρινόμαυρα και όχι τα πράσινα της αγαπημένης του ομάδα. Όμως αυτά συμβαίνουν στον επαγγελματικό αθλητισμό. Παρόλα αυτά η εικόνα ήταν πολύ περίεργη.

ΥΓ2: Ο Νέντοβιτς βρίσκεται ακόμα σε άσχημη αγωνιστική κατάσταση. Αν ο Παναθηναϊκός παρουσιάζει αυτήν την εικόνα και δεν μπορεί να κάνει το βήμα παραπάνω στην EuroLeague (ειδικά εάν κέρδιζε Βιλερμπάν και Ούνικς στο ΟΑΚΑ) αυτό οφείλεται στην παρουσία του Σέρβου. Καμία σχέση με πέρυσι. Και αυτό στοιχίζει στους «πράσινους». Άραγε γι ' αυτό να περιμένει ο Πρίφτης όσον αφορά την αλλαγή στην Basket League; Να δει την κατάσταση του Νέντοβιτς; Προσωπική άποψη: Ο «Νέντο» πρέπει να είναι στο ελληνικό ρόστερ για το ματς του ΣΕΦ.

ΥΓ3: Ένα ακόμα καλό ματς για τον Πέρι. Όπως είπε και ο Πρίφτης, τον έχει ανάγκη ο Παναθηναϊκός.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...