Ολυμπιακός: Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι

Ολυμπιακός: Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι

Ολυμπιακός: Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες αρνείται να βγάλει οποιοδήποτε αγωνιστικό συμπέρασμα για τον Ολυμπιακό την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη και μετά από μόλις δύο καλά φιλικά παιχνίδια.

Τα «λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι» έλεγε μεταξύ πολλών άλλων ο Γιάννης Ιωαννίδης. Κάπως έτσι αντιμετωπίζω τα φιλικά προετοιμασίας των ομάδων.

Το αποτέλεσμα των συγκεκριμένων παιχνιδιών του Ολυμπιακού μου είναι αδιάφορο, αλλά κυρίως είναι αδιάφορο και για τον Γιώργο Μπαρτζώκα ο οποίος έχει εντελώς διαφορετικούς στόχους μέσα από την διαδικασία αυτών των αγώνων.

Βασικότερος όλων να δει πως οι παίκτες του βρίσκονται προς την σωστή κατεύθυνση. Να δει πως όλα όσα δουλεύουν στις προπονήσεις αποτυπώνονται σε ένα βαθμό και στα ματς αυτά.

Το δικό μου συμπέρασμα από τις νίκες με Λαύριο και Μονακό δεν έχει να κάνει με την ταχύτητα που κινείται η μπάλα ή με την επιθετική παραγωγικότητα.

Για κάθε καλό που είδαμε μπορώ να βρω κι ένα κακό. Δεν έχει νόημα...

Τα φιλικά είναι για τους προπονητές. Οι οπαδοί απλά έχουν τη δυνατότητα να δουν την ατομική απόδοση ορισμένων παικτών και να τσεκάρουν περισσότερο τα νέα αποκτήματα.

Θεωρώ λοιπόν πως αφενός οι «ερυθρόλευκοι» κινούνται προς την επιθυμητή για τον Μπαρτζώκα, κατεύθυνση αφετέρου θέλουν πάρα πολλή δουλειά ακόμη. Όχι απλά πολλή.

Χρειάζεται να διορθώσουν αρκετές πτυχές του παιχνιδιού τους σε μεγάλο βαθμό και απέχουν αρκετά από το να μπει η ταμπέλα «έτοιμοι».

Στην άμυνα, η επικοινωνία μεταξύ των παικτών είναι το Α και το Ω. Ο Μπαρτζώκας με τους συνεργάτες του έχουν ασχοληθεί μέχρι τώρα περισσότερο με αυτή παρά με την επίθεση. Οι βασικές αρχές της αμυντικής φιλοσοφίας έχουν γίνει γνωστές και μένει να αφομοιωθούν για να λειτουργήσει.

Για να αφομοιωθεί χρειάζεται επικοινωνία και χρόνος. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι παίκτες οφείλουν να συνηθίσουν να μιλάνε μεταξύ τους, να ειδοποιούν στα σκριν τον συμπαίκτη τους για να να μην τα «τρώει στη μούρη», να φωνάζουν «εγώ» όταν είναι η ώρα τους για να δώσουν βοήθεια και άλλες πολλές μικρές λεξούλες που στο μπάσκετ κρίνουν πολλά.

Τα τουρνουά στην Κύπρο είναι πιο δύσκολα και θα έχει περάσει και μία εβδομάδα οπότε θα μπορούμε να αναφέρουμε κάτι πιο συγκεκριμένο.

Ένα πράγμα ζητά ο Μπαρτζώκας, να έχει όλους τους παίκτες του υγιείς ώστε να δουλεύει όπως θέλει. Αν λείπουν κάθε εβδομάδα κι από δύο, δεν γίνεται να προχωρήσει όσο γρήγορα θα ήθελε.

ΥΓ: Το πιο ευχάριστο για μένα ήταν το πως επέστρεψαν οι παίκτες από τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Πλην ελαχίστων περιπτώσεων όλοι εμφανίστηκαν σε εξαιρετική σωματικά κατάσταση και έδωσαν την ευελιξία στο προπονητικό team να κερδίσει χρόνο στην προετοιμασία από το να αναλώνεται σε αερόβιες ασκήσεις.
Σωστή νοοτροπία. Να μην έκανε την γκέλα κι ο Μάρτιν...

ΥΓ 2: Ο ΜακΚίσικ ετοιμάζεται να γίνει πατέρας από μέρα σε μέρα. Βρίσκω απόλυτα λογικό η σκέψη του να βρίσκεται σε αυτό το γεγονός και όχι όσο θα έπρεπε στο μπάσκετ. Στη ζυγαριά υπάρχει το παιδί του που έρχεται και δύο φιλικά παιχνίδια. Η δική σας που θα έγερνε δηλαδή;

ΥΓ 3: Το «γιοφύρι της Αρτας» θυμίζουν οι εκλογές στην ΕΟΚ. Κούρασε η όλη υπόθεση.

ΥΓ 4: Φαντάζεστε η σχέση Βασιλακόπουλου – Αναστόπουλου να τελειώσει στα δικαστήρια με τον Ελληνα διαιτητή να καταφέρεται κατά της ΕΟΚ/ΚΕΔ; Τύφλα να έχει ο Γιάγκος Δράκος και η Βίρνα.

ΥΓ 5: Η ακαδημία «ΔΕΚΑ» είναι η μοναδική από τις ομάδες παίδων κι Εφήβων που συμμετείχαν στην τελική φάση των πρωταθλημάτων, η οποία έχει καταλάβει τον σκοπό της.

Πάσα, κίνηση, αντικατάσταση. Απλό μπάσκετ με maximum 3-4 απλά συστήματα. Κυρίως όμως... πάσα, κίνηση, αντικατάσταση.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.